Centraal Massief, een vakantie met kinderen tussen de vulkanen van de Auvergne

Toen blogger Suzanne jaren geleden met haar gezin in het noorden van de Auvergne op vakantie was, werd al snel duidelijk dat ze nog lang niet uitgekeken was in deze prachtige regio. Al snel stond vast: ze wilde nog een keer terug en dan kamperen in het hart van de vulkaanregio, het Centraal Massief.

Vakantie tussen de vulkanen van de Auvergne in Centraal Massief

Jaren geleden brachten we onze vakantie door in het noorden van de Auvergne. Vanaf camping Les Suchères maakten we diverse leuke uitstapjes in het noorden van de Auvergne en de Allier. We hadden een geweldig leuke vakantie. Amper thuis wisten we al dat we nog een keer terug zouden gaan naar deze regio. En het liefst naar een camping midden in het hart van de vulkaanregio.

In de zomer van 2017 keren we terug. Dit keer naar camping le Viginet, in Saint-Nectaire. Vanaf hier maken we bijna dagelijks prachtige wandelingen, genieten van de robuuste natuur, ervaren cultuurhistorische evenementen en doen leuke en spannende dingen.

In de directe omgeving van Saint-Nectaire is ontzettend veel te doen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de leukste uitjes met kinderen tijdens je vakantie in het Centraal Massief in de Auvergne.

Camping Le Viginet in Saint-Nectaire: kindvriendelijk en rustig. Ideale uitvalsbasis voor de uitstapjes.
Camping Le Viginet in Saint-Nectaire: kindvriendelijk en rustig. Ideale uitvalsbasis voor de uitstapjes.

Het weer in het Centraal Massief

Het Centraal Massief is een hooggelegen vulkanisch gebied in het zuidelijke deel van de Auvergne. Deze ligging in de bergen bepaalt het weer in de Auvergne. Het gebied heeft een gematigd klimaat. In de zomer is het weer in de Auvergne aangenaam. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomermaanden rond de 24 graden. Vooral in het dal kan het warm zijn. In de zomermaanden schijnt de zon gemiddeld 8 uur per dag. Ideaal voor een actieve vakantie dus.

Ligging

Hier vind je het Centraal Massief met de Puy de Sancy.

Activiteiten voor gezinnen in het Centraal Massief

Er is ontzettend veel te doen in het Centraal Massief. Vooral de overweldigende natuur met prachtige landschappen, de uitgedoofde vulkanen en de pittoreske dorpjes zijn aantrekkelijk voor allerlei activiteiten.

Wat ons betreft absolute must do’s die niet mogen ontbreken tijdens je vakantie in de Auvergne:

 1. Wandelen of fietsen op de vulkaan.
  Het Centraal Massief kent 400 vulkanen. En op de vulkanen zijn vele wandelingen en mountainbikeroutes uitgezet. Je kunt kiezen voor de toeristische Puy de Dôme of Puy de Sancy, maar een wandeling of fietstocht over een kleinere top is net zo leuk. En natuurlijk mogen je kinderen vulkanisch gesteente mee naar huis nemen als souvenir.
 2. Ga een dagje watervallen spotten.
  Waar bergen zijn, zijn watervallen. Pak de kaart erbij en bezoek één of meerdere watervallen. De wandelingen ernaartoe zijn veelal prachtig en de kinderen worden aan het eind beloond met een unieke blik op de waterval.
 3. Recreëren bij een kratermeer.
  Zwemmen, wandelen, waterfietsen, kanoën, het kan allemaal in één van de vele kratermeren die de Auvergne rijk is. Lac Chambon is het recreatieve middelpunt van de regio, maar er zijn nog veel meer meren.
 4. Genieten van de prachtige vergezichten.
  Het Centraal Massief is de hoogste bergketen van Midden-Frankrijk. Met helder weer heb je sublieme vergezichten en heb je het gevoel letterlijk op het dak van Frankrijk te staan. Daar worden alle kinderen stil van.
 5. Ongerepte natuur beleven.
  Er zijn talloze wandelingen door prachtige natuurgebieden met unieke flora en fauna en bijzondere vegetaties. De echte natuurliefhebber komt hier volledig aan zijn trekken en kan rekenen op rust, ruimte en stilte. En kinderen leren tijdens het wandelen wat echte ongerepte natuur is.
 6. Kaas proeven.
  De regio staat bekend om de productie van kaas: Cantal, Saint-Nectaire, Blue d’Auvergne enzovoort. Je hebt er de kaasroute (Route des Fromages), kaasmakerijen en kaaswinkels.
Wandelen in Centraal Massief: te midden van prachtige natuur.
Wandelen in Centraal Massief: te midden van prachtige natuur.

Bezienswaardigheden in het Centraal Massief voor gezinnen

Er is ontzettend veel te doen in de directe omgeving van Saint-Nectaire. We hebben 14 uitjes en bezienswaardigheden voor jullie op een rij gezet. Allemaal binnen een half uur tot maximaal 1,5 uur te bereiken vanaf camping Le Viginet.

#1 Wandelen op de Puy de Sancy

De Puy de Sancy is de hoogste top van het Centraal Massief in Midden-Frankrijk. Een kabelbaan brengt je naar boven en vanaf daar kun je een wandeling maken die je verder omhoog leidt. De kabelbaan is al een attractie op zich, naar eenmaal boven word je beloond met het mooiste uitzicht dat je je kunt voorstellen. Ga wel met helder weer en geniet van alle prachtige panorama’s. Wij schreven eerder een blog over de wandeling op de Puy de Sancy (inclusief filmpje).

Bovenop de Puy de Sancy, de hoogste vulkaantop van het Centraal Massief.
Bovenop de Puy de Sancy, de hoogste vulkaantop van het Centraal Massief.
Voor het wandelen op de Puy de Sancy is wel wat ervaring nodig.
Voor het wandelen op de Puy de Sancy is wel wat ervaring nodig.

#2 Château Murol

Château Murol is een prachtig Middeleeuws kasteel waar je tijdens je bezoek vrij kan rondlopen. Neem een kijkje in de keuken, ontdek de ridderzaal en bewonder de vele speren en zwaarden. Bij alle ruimtes zijn toelichtingen, maar hou er rekening mee dat alles in het Frans is.

Verder zijn er in het hoogseizoen leuke roofvogelshows en riddershows met zwaardgevechten en paarden. En ondanks dat dit in het Frans was vonden onze kinderen de riddershow geweldig leuk. Er is bij de entree wel een folder in het Engels verkrijgbaar waar een toelichting in staat. En let op: buggy’s en wandelwagens zijn niet toegestaan, dus neem een drager mee.

De ridderspelen bij Chateau Murol zijn leuk voor kinderen.
De ridderspelen bij Chateau Murol zijn leuk voor kinderen.
En natuurlijk over de torens lopen en genieten van het uitzicht bij Chateau Murol.
En natuurlijk over de torens lopen en genieten van het uitzicht bij Chateau Murol.

#3 Rodelen in Mont-Dore en Super Besse

Mont-Dore en Super Besse zijn de twee skigebieden van Centraal Massief. En zoals in elk skigebied, kun je hier ook rodelen. In Mont-Dore is één rodelbaan aanwezig, maar in Super Besse vind je zelfs drie rodelbanen en een funpark. Welk kind maak je nou niet blij met een aantal afdalingen op de rodelbaan?

#4 Wandelen naar watervallen, zoals de Grande Cascade

Het Centraal Massief stikt van de watervallen. Een bezoek aan de regio is niet compleet zonder dat je een wandeling hebt gemaakt naar één van de vele watervallen. De hoogste waterval is, hoe kan het ook anders, de Grande Cascade bij Le Mont-Dore. Deze waterval is bereikbaar via de D36. Wil je de kortere route door het bos lopen dan parkeer je aan de kant van Mont-Dore aan de Route de Besse. Houd je meer van het ruigere bergterrein? Parkeer dan  langs de D36 aan de kant van de Col de la Croix Saint-Robert. Dit is een prachtige wandelroute van circa 5 kilometer. Hier vind je een overzicht van alle watervallen.

#5 Saint-Nectaire, een veelzijdige plaats waar veel te doen is

Tijdens ons verblijf op camping Le Viginet in Saint-Nectaire hebben we diverse activiteiten in Saint-Nectaire zelf gedaan. Het plaatsje heeft toeristen veel te bieden. In het hoger gelegen gedeelte staat de oude Katholieke kerk en vind je de Grottes du Cornadore. De combinatie van warmwaterbronnen, druipsteengrotten, een versteende waterval en een ondergrondse romeins badhuis met thermale baden in de grotten zijn bijzonder.

Wil je meer actie of juist een sportieve activiteit? Dan kun je terecht in het zwembad, het klimpark (lekker koel in het bos) of bij de minigolfbaan. Daarnaast vind je buiten het dorp nog het Parc Pedagogique, een kleinschalig dierenpark.

#6 Jeepsafari door het vulkaanlandschap

Wil je dieper doordringen in de ruigte van het vulkaanlandschap? Maak dan een jeepsafari met het hele gezin. Een onvergetelijk avontuur voor jou en je kinderen dwars over de vulkanen, langs diepe afgronden en over ruige paden. We schreven al eerder over deze geweldige jeepsafari van Centre Tout Terrain de Sancy in Saint-Nectaire (inclusief filmpje).

#7 Wandelen rond kratermeer Lac Pavin

Een bezoek aan het vulkanengebied kan niet zonder een wandeling rond het kratermeer Lac Pavin. Lac Pavin is een rond kratermeer van 700-800 meter (diameter) en 95 meter diep met prachtig blauw water. Na de uitbarsting van de vulkaan is de krater volgelopen met water.

Rond dit meer is een uniek stukje natuur ontstaan waar je kunt wandelen door de koele bossen. Heerlijk op een warme dag. De wandeling om het meer is een mooie, intensieve route van circa 8 kilometer (inclusief hoogtemeters) en biedt prachtige uitzichtpunten op de hoge hellingen. Onderaan het meer zit een restaurant waar je even lekker kunt rusten in de zon, op de steigers of het terras. Ook een waterfiets huren is leuk. Het is er overigens wel prijzig.

Tijdens warme dagen kun je prima wandelen bij het kratermeer Lac Pavin.
Tijdens warme dagen kun je prima wandelen bij het kratermeer Lac Pavin.
De route rondom Lac Pavin is erg mooi.
De route rondom Lac Pavin is erg mooi.

#8 Wandelen in de Chaîne des Puys

De Chaîne des Puys, oftewel de ketting van vulkanen, is onderdeel van het vulkanengebied rond de Puy de Dôme. Dit unieke gebied staat op de nominatie om UNESCO-natuurerfgoed te worden. Wil je wandelen in een prachtige omgeving tussen de kegelvulkanen en je wanen in een maanlandschap? Dan is de 5 kilometer lange wandeling over de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas een bijzondere ervaring. Het is wel een pittige wandeling met veel stijgen en dalen en over brokken vulkanisch gesteente. Voor de kleine jonge wandelaars is een uitgezette route van 1,5 kilometer over goed begaanbare paden uitgezet.

Wandelen op de Puy de la Vache is bijzondere ervaring.
Wandelen op de Puy de la Vache is bijzondere ervaring.
De wandeling op de Puy de la Vache en Puy de Lassolas is schitterend.
De wandeling op de Puy de la Vache en Puy de Lassolas is schitterend.

#9 Grotte de Jonas

De Jonas Grotten zijn restanten van een compleet dorp uitgehouwen in een rotswand. Het huis van de hoofdbewoner Jonas, de bakkerij, de kerk, een ziekenhuis en nog meer is terug te zien op deze historische plek. Een stukje interessante historie, die met de uitleg ook voor de kinderen goed te volgen is. Leuk als afwisseling tussen de wandelingen door, maar aan een uur heb je wel genoeg. Het toegangspad (met allerlei dieren) is prima te lopen, maar voor mensen die slecht ter been zijn en met buggy’s is deze plek niet bereikbaar.

De Grotten van Jonas.
De Grotten van Jonas.

#10 Themapark Volcan de l’Emptegy

Altijd al eens een vulkaan van binnen willen zien? Dan is een bezoek aan het themapark Volcan de l’Emtegy zeker de moeite waard. Je kunt kiezen voor een rondrit met een treintje en uitleg krijgen in het Nederlands of lopend met een gids. Je krijgt inzicht hoe een vulkaan werkt, waar de lavastromen hebben gelopen, je ziet de kraterpijpen en vulkaanbommen, je mag lavastenen uitzoeken om mee te nemen en krijgt uitleg over het industriële verleden van een vulkaan. Verder zijn er nog twee belevingsattracties, waar je de unieke natuurkrachten van een vulkaan zelf onder de grond ervaart en het ontstaan van het vulkaangebergte leert in een 4D-film.

Bij Volcan de l'Emtegy leer je over vulkanen in een afgegraven vulkaan.
Bij Volcan de l’Emtegy leer je over vulkanen in een afgegraven vulkaan.
Een rondrit in een treintje met Nederlandstalige toelichting bij Volcan de l'Emtegy.
Een rondrit in een treintje met Nederlandstalige toelichting langs kraterkoppen bij Volcan de l’Emtegy.
Lavastenen zoeken om mee te nemen naar huis bij Volcan de l'Emtegy.
Lavastenen zoeken om mee te nemen naar huis bij Volcan de l’Emtegy.

#11 Lac Chambon

Lac Chambon is het toeristische middelpunt van het Centraal Massief. Midden tussen de vulkanen ligt dit grote meer waar je allerlei watersporten kunt uitoefenen. Er lopen leuke wandelroutes, er is een speeltuin, je kunt waterfietsen huren, zwemmen en spelen op het strand. En in het plaatsje Chambon is ook nog genoeg te ontdekken.

#12 Vulcania

Tegenover Volcan de l’Emtegy ligt themapretpark Vulcania. Hier vind je allerlei attracties, waaronder 5D-films, bewegende platforms, interactieve exposities en films. Buiten op het terrein zijn een geiser en waterattracties aanwezig. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen en sinds 2016 kun je een duik maken in een onderwaterboot langs onderwatervulkanen. Ook is er een pad in het park die leidt langs levensgrote dino’s. Een bezoek waard dus, vooral voor oudere kinderen en tieners.

Themapretpark Vulcania is leuk voor de oudere kinderen en tieners.
Themapretpark Vulcania is leuk voor de oudere kinderen en tieners.

#13 Clermont-Ferrand

De hoofdstad van de Auvergne is absoluut een bezoek waard. Lekker wandelen door het oude centrum, langs de vele fonteinen en kerken. Voor rugbyfans mag een bezoek aan het ASM Expericence (Rugby stadion) niet ontbreken en Michelin fans kunnen hun hart ophalen in het Michelinmuseum. Clermont-Ferrand is leuk!

#14 Met de trein naar de Puy de Dôme

De andere hoge vulkaan van de Auvergne: de Puy de Dôme. Leuk voor kinderen is het treintje dat je omhoog brengt naar de top. Eenmaal boven kun je een rondwandeling maken en genieten van het uitzicht. En daarna wandelend of met het treintje weer terug naar beneden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Puy de Sancy. Die is ruiger, de wandeling is spectaculairder en het uitzicht mooier. Ter vergelijking kun je onze blogs over de Puy de Dome en de Puy de Sancy nalezen.

Met de trein naar boven op de Puy de Dome.
Met de trein naar boven op de Puy de Dome.

Ben jij al eens in het Centraal Massief in de Auvergne geweest? Wat vond jij het leukste uitje in de omgeving van de Puy de Sancy?

Meer lezen?

De Auvergne is een geliefd vakantiegebied en we deelden al eerder tips voor deze regio. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.