De 10 leukste uitjes met kinderen in de Auvergne en Allier

De kinderen van blogger Suzanne wilden eigenlijk niet van camping Les Suchères in de Auvergne, Midden-Frankrijk af. Toch wisten ze leuke uitstapjes in de omgeving te maken. Natuurlijk deelt ze haar top 10 met de lezers van KidsErOpUit.

De 10 leukste uitjes met kinderen in de Auvergne en Allier

Camping Les Suchères is te vinden in een prachtige regio in Midden-Frankrijk, de Auvergne. In de zomer van 2014 bereiken we de camping binnen één dag vanuit Nederland. Tijdens ons verblijf willen de kinderen liever niet de camping af. Toch gaan we erop uit om de omgeving te verkennen. Camping Les Suchères ligt in het noorden van de Auvergne, tegen de grens van het departement Allier aan. Dit deel van de Auvergne is heel anders dan het zuidelijke stuk. Het leuke aan de noordelijke Auvergne is, dat je, behalve de vulkanen waar de Auvergne bekend om is en die centraal in het departement liggen, ook plekken in de Allier kunt bezoeken.

We hebben 10 leuke uitjes met kinderen in de Auvergne en Allier voor jullie op een rij gezet.

Typisch Frans landschap.
Typisch Frans landschap.

1. Puy de Dôme

De Auvergne staat bekend om de vulkanen. Ga je naar Les Suchères, dan moet je beslist een kijkje gaan nemen bij de Puy de Dome. Hier kun je met een treintje omhoog. Blogger Marije deed dat en maakte prachtige foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om te voet naar boven te gaan. Voor kinderen is het treintje erg leuk. Bovendien kun je, eenmaal boven, ook nog wandelen op de vulkanen en de toppen, genieten van het prachtige uitzicht en de mooie bloeiende weiden. Iets verder weg en met een hele andere uitstraling is de Puy de Sancy. Ook deze vulkaan is zeker een bezoek waard. Houd er rekening mee dat deze vulkaan zeker wel twee uur rijden is vanaf camping Les Suchères.

Genieten van het landschap.
Genieten van het landschap.
Met het treintje naar boven.
Met het treintje naar boven.

2. Themapark Vulcania

Ten noorden van de Puy de Dome ligt het themapark Vulcania. Dit themapark is gericht op de vulkanen in de Auvergne. De ervaringen van mede-campinggasten met kinderen van oudere leeftijd, vanaf circa 9 jaar zijn positief. We bezoeken dit park zelf niet, omdat het volledig in het frans is en onze kinderen nog te jong zijn.

Blogger Saskia ging er eerder wel heen. Niet voor de toen 1- en 3-jarige Camiel en Maureen, maar omdat ze het zelf graag wilden zien. Een kort verslag lees je in het blog 5x doen in de Auvergne.

3. Clermont Ferrand

De hoofdstad van de Auvergne. Prachtige stad aan de voet van de Puy de Dome. We maken een rondwandeling, verkrijgbaar via Tourist Office. Het oude gedeelte is verkeersluw en de stad staat vol met fonteinen. De kinderen vinden vooral die fonteinen geweldig. De pleinen zijn gezellig en er zijn genoeg restaurants en terrassen, zodat je er prima kunt vertoeven en eten met de kinderen.

De ene na de andere fontein moet bekeken worden.
De ene na de andere fontein moet bekeken worden.
Stadje
Pret bij de fonteinen.

4. Paleopolis

Op de route naar Vichy vind je Paleopolis. Een park vol met historie en leuke activiteiten voor kinderen. Over stoere dinosaurussen, oude fossielen en mooie edelstenen en mineralen. Je kunt er dinoskeletten op ware grootte zien, fossielen opgraven, edelstenen vanuit heel Europa bewonderen, film kijken en spelen in de speeltuin. Een prima uitje voor als het weer eens wat slechter is, want nagenoeg alles is overdekt.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Paleapolis.
Paleopolis.
Een leuk uitje, zeker bij slecht weer, alle is overdekt.
Een leuk uitje, zeker bij slecht weer, bijna alles is overdekt.
Van alles te zien uit de pre-historie.
Dino-skeletten.

5. Vichy

Aan de rivier de Allier, in het departement de Allier, ligt Vichy, stad van warmwaterbronnen en Napoleon III. De stad is rijk aan historie en mooie gebouwen, hoewel dat voor kinderen wellicht minder interessant is. Wij maken een wandeling door de oude stad, bekijken de historische gebouwen met waterbronnen en lopen vervolgens over de kade langs de Allier en door het naastgelegen park. De stad heeft hier een modern ingerichte boulevard met veel speeltuinen en rustplekken. Een mooie aanvulling voor kinderen, die zich hier flink kunnen uitleven en bovendien een prachtige plek om te picknicken.

,
Speeltuinen in het park langs de rivier de Vichy.
Warmtebronnen bezoeken in Vichy.
Warmtebronnen bezoeken in Vichy.

6. Charroux

In het Middeleeuwse dorpje Charroux heeft stil gestaan in de tijd. Het is gekozen tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het dorp is aantrekkelijk door de smalle steegjes, winkeltjes van plaatselijke kunstenaars en een drietal musea. Bovendien is het autovrij en dus ideaal om een wandeling te maken en rustig rond te kijken. De oude ambachten die op de diverse plekken in het dorp te zien zijn, zijn leuk en leerzaam voor alle leeftijden. Je kunt zien hoe mosterd wordt gemaakt en hoe zeep in alle geuren en kleuren wordt verkocht. Rondneuzen tussen de kaarsen, kijken bij de plaatselijke ambachtelijke snoepfabrikant en kiezen uit onvoorstelbaar veel smaken en nog veel meer. Het dorp zelf is gezellig en leuk om te zien. De smalle straatjes en diverse waterputten zijn voor onze jongens een ware ontdekkingstocht. Kortom: Charroux is een dorpje dat je absoluut niet mag missen.

Middeleeuws dorp Charroux.
Middeleeuws dorp Charroux.
Spannende waterputten.
Spannende waterputten.
Overal zeep in de zeepjeswinkel.
Overal zeep in de zeepjeswinkel.
Een echte mosterdmakerij.
Een echte mosterdmakerij.

7. Cascade de Saint-Priest-des-Champs

Bij het dorpje Saint-Priest-des-Champs begint de wandeltocht naar beneden naar de waterval. Het pad is breed en goed begaanbaar. Vanaf halverwege kun je een avontuurlijke route lopen, via een smal paadje. Spannend voor onze kinderen. Beneden bij de waterval is een houten vlonderpad met bruggetje gemaakt en staan er bankjes waar je lekker kunt picknicken, spelen met het water en klimmen over de rotsen.

Wandelpad naar de waterval.
Wandelpad naar de waterval.
Op de stenen bij de waterval.
Op de stenen bij de waterval.

8. Zwemmeer Lapeyrouse

Op nog geen 10 minuten rijden van camping Les Suchères ligt Lapeyrouse. Hier is een prachtig en schoon zwemmeer. Mooi gelegen en ideaal voor kleine kinderen doordat de waterdiepte langzaam afloopt. Er is een groot zandstrand, grasveld, een grote speeltuin met glijbanen en klimrekken. De speeltuin is omheind met hekwerk, zodat de kinderen niet zo het water in kunnen lopen. Ook is er een kleine eet- en drinkgelegenheid. Bij dit zwemmeer kunnen kinderen heerlijk spelen met water en zand. Of, zoals wij ook doen: varen met een rubberboot.

Zwemmeer bij Lapeyrouse.
Zwemmeer bij Lapeyrouse.

9. Chateau Rocher

Chateau Rocher is een ruïne van een kasteel boven op een berg langs de rivier de La Sioule. Een fotogeniek plekje boven op de berg. De wandeltocht erheen is niet zo lang en prima te doen voor kinderen vanaf 4 jaar die het gewend zijn om te lopen. De ruïne is vrij toegankelijk en heeft allerlei spannende hoekjes en ruimtes. Verzin er zelf een mooi verhaal bij en de kinderen zullen het zeker leuk vinden! Meer informatie vind je hier.

Uitzicht bij Chateaux Rocher.
Uitzicht bij Chateau Rocher.

10. Viaduc des Fades en omgeving

Oude historische spoorbrug uit 1897 op 130 meter hoogte en 500 meter lang. Een uniek bouwwerk in die periode. De brug is niet toegankelijk. We bekijken de brug als we een bezoek brengen aan de naastgelegen stuwdam. Indrukwekkend genoeg om even bij stil te staan. Via de oevers van La Sioule rijden we terug naar de camping. Een mooie route door bossen en dorpen en langs Hambonnet, met een mooie houten brug over de rivier waar je heerlijk kan picknicken. Kijk hier voor meer informatie: de historische spoorbrug

Uitzicht bij Chateaux Roch.
De stuwdam met het Viaduct des Fades.

Ben jij al eens in de Auvergne of de Allier geweest en heb je aanvullingen voor leuke uitjes? Deel ze met ons!

Meer lezen

Heb je zin gekregen in een vakantie naar Frankrijk? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

7 REACTIES

  1. We zijn net terug van twee weken op camping Les Suchères en het was inderdaad één van de leukste campings waar we ooit met de kinderen zijn geweest.
    We hebben ook veel gehad aan dit lijstje met uitstapjes. Ik heb daar echter wel twee belangrijke aanvullingen/aanpassingen op:
    – chateau Rocher was inderdaad een prachtig, fotogeniek plekje. Eerder in de vakantie hadden we de ruïne zien liggen toen we erlangs voeren met een kano (ook aanrader voor ouders met kinderen met een zwemdiploma!). Helaas bleek de ruïne afgesloten. Er stond een groot hek omheen. We begrepen van een passerende wielrenner dat er gevaar was op instorten. Nog steeds mooi om heen te gaan, maar alleen als je genoegen wilt nemen met het prachtige uitzicht en een mooie picknickplek.
    – de wandeling naar de waterval: we waren op goed geluk naar het dorpje gegaan, maar wisten eigenlijk niet waar de wandeling begon. Later hoorden we van mensen op de camping dat we de route vanaf de waterput in het dorp, die aangegeven is met gele vlinders, hadden moeten volgen. We zijn dus nog maar een keer terug gegaan en het was inderdaad een prachtige plek!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here