Dino uitjes in Nederland én Europa: het meest complete overzicht

Dino uitjes in Nederland en Europa zijn er volop. Wil jij tussen de dino’s lopen, op avontuur in een bos vol brullende dinosaurussen, meer leren over dino’s of levensgrote skeletten bekijken? Er is van alles te doen. Wij hebben inmiddels een aardig lijstje bezocht. Suzanne zette ze allemaal onder elkaar.

Dino uitjes in Nederland

Laten we beginnen met de dino uitjes in Nederland, want in ons eigen land kun je al heel wat dinosaurussen tegenkomen.

#1 Dinoland in Zwolle

Heb jij kinderen die van dino’s houden, erover willen leren en ook best wat durven? Dan is een bezoek aan Dinoland in Zwolle een must. Maar ook voor minder stoere kinderen is Dinoland superleuk.

Je kunt een speurtocht doen tussen de dinosaurussen, skeletten en fossielen zoeken en goud opgraven. Er zijn speelplaatsen in overvloed, een tweetal klimparcoursen (hoog en laag), een midgetgolfbaan en er zijn diverse creatieve activiteiten te doen. Er is een klimwand, je kunt lasergamen en spelen in de binnenspeeltuin. Het park is daardoor aantrekkelijk voor jongens én meisjes van alle leeftijden.

Lees hier ons blog over Dinoland in Zwolle

Dinoland is een educatief dinopark in Zwolle.
Bij Dinoland in Zwolle zijn vele leuke activiteiten tussen de dino’s.

#2 Dinopark Amersfoort en DinoAdventures

Maar liefst 70 levensgrote dinosaurussen kom je tegen in het Dinopark Amersfoort. De enorme Brachiosaurus steekt overal bovenuit, de T-rex staat op de loer als je langs loopt en de Pterodactylus vliegt met je mee bij de kabelbaan. In een apart deel van het Dierenpark Amersfoort sta je oog in oog met deze indrukwekkende dieren uit het verre verleden.

En elk jaar, in de herfstvakantie, komen de dino’s tot leven tijdens de DinoAdventures in Dinopark Amersfoort. Je mag dan niet alleen het Dinopark in. Samen met een Dinoranger ga je de strijd aan en beleef je een spannende tocht tussen de dino’s. Alleen geschikt voor echte durfals!

Lees hier ons blog over DinoAdventures in Dinopark Amersfoort

Het Dinopark is het hele jaar toegankelijk.
Op jacht naar dino’s tijdens de DinoAdventures in de herfstvakantie.

#3 Landgoed Tenaxx, dinopark in Groningen

In Noord-Nederland vind je een leuk dino uitje bij Landgoed Tenaxx, hét dinopark in Groningen. Via een Dinotrack loop je langs levensgrote dino’s. Met de speciale Tenaxx-app die je kunt downloaden leer je meer over de dinosaurus en krijg je echte geluidsfragmenten te horen. Als de Dinotrack eindigt, begint de Dinojacht. Hier kun je met pijl en boog schieten op de verschillende dinosaurussen.

Ben je na de Dinotrack en Dinojacht klaar? Dan kun je nog het parcours van een survivalrun afleggen en roeien in een bootje op het water. Bij Landgoed Tenaxx kun je makkelijk een dag vermaken.

Meer weten? Lees dan ons blog over Dinopark Landgoed Tenaxx.

Op jacht naar dino’s op Landgoed Tenaxx.
Wow, die is groot!

#4 Dino Experience Park in Gouda

Zijn jouw kinderen dol kijken naar dino’s, leren over dino’s, maar ook spelen? Dan is het Dino Experience Park in Gouda een tof dino uitje. Het bestaat uit een dinopark, waarin je d.m.v. een speurtocht heel veel dino’s levensecht kunt bekijken. Er is een dinogym, je kunt goudzoeker, er is een jumpzone vol met dino springkussens, je kunt dino’s opgraven, teveel om op te noemen.

Daarnaast is er ook Jurrasic Golf: een 18 holes midgetgolfbaan, omgeven door een Jurrasic Park-achtig landschap. De vele waterpartijen en de levensechte dino’s maken het spel een waar feestje. Er is zelf een vlot waar een oversteek naar de volgende hole gemaakt moet worden. Bij de dino’s staan bovendien bordjes met uitleg en informatie. En er zijn selfiespots voor de coolste foto’s met een dino. Succes verzekerd dus voor de echte dinofans.

Meer weten? Lees dan het blog over het Dino Experience Park in Gouda.

Een prachtig aangelegde golfbaan met leuke fotomomenten.
dino experience park gouda2
Lekker struinen langs alle dino’s in het park.

#5 Oertijdmuseum in Boxtel

Misschien wel het leukste dino uitje van Nederland is het Oertijdmuseum. Het Oertijdmuseum is een must voor ouders en kinderen die van dinosaurussen houden. Je kijkt hier je ogen uit. Het museum is leuk voor alle leeftijden. Er is namelijk veel te zien, te ervaren, maar ook te leren.

De tentoonstelling begint met het leven in de zee. In de dinosaurushal staan enorme dinoskeletten opgesteld waar je tussendoor kan lopen.  In de filmzaal worden films vertoond. Er zijn speelplekken met dino’s aanwezig. In de Oertijdtuin en het Oertijdbos is een speurtocht uitgezet en kun je op zoek naar alle dinosaurussen. Je kunt er ook dinoskeletten opgraven.

Nieuwsgierig geworden? Wij schreven al een blog over het Oertijdmuseum.

Het Oertijdmuseum in Boxtel is misschien wel één van de leukste dino uitjes in Nederland.

#6 Naturalis met Tyrannosaurus rex Trix

Biodiversity Center Naturalis wordt nog even verbouwd, maar gaat medio 2019 weer open. Met 10 nieuwe museumzalen (waarvan één zaal met dino’s) en meer dan 40 miljoen objecten in de collectie biedt dit museum één van de 5 grootste verzamelingen op gebied van natuurhistorie en biodiversiteit ter wereld. Eén van de topstukken is natuurlijk Trix, de T-rex, die in 2013 in de Verenigde Staten is opgegraven en in 2016 naar Naturalis is gehaald.

In het nieuwe museum komt de REXperience, waarbij bezoekers in een dinosimulator een reis brengen aan het dinotijdperk met levensechte dino’s.

Trix in Naturalis is enorm indrukwekkend.

#7 Berkenhof’s Tropical Zoo

Berkenhof’s Tropical Zoo in Zeeland (gemeente Borsele) is een dierentuin, die ooit is gestart als vlindertuin. Het herbergt onder meer een Fossielenmijn, Dino Expo en een Kidsjungle. In de Dino Expo sta je oog in oog met levensgrote dinosaurussen, ontdek je allerlei dinofossielen en is voor kinderen een spannende speurtocht uitgezet. Het leuke is dat er ook andere levende (prehistorische) dieren rondlopen. Een leuk dino uitje voor als je in de buurt bent dus.

De Kidsjungle in Berkenhofs Tropical.

Dino uitjes in Europa

Ook in Europa zijn al talrijke leuke dino uitjes te vinden. Wij bezochten inmiddels een flink aantal. En de meeste uitjes bieden meer dan alleen dino’s.

#8 Dinomuseum in Brussel (België)

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel is een oud museum vol historie over dinosaurussen. Speciaal voor kinderen zijn er bij de kassa twee speurtochten te verkrijgen. Deze duren een uur en leiden je langs de twaalf topstukken van het museum. Met een app krijg je extra informatie te zien en te horen.

De collectie dino’s is indrukwekkend. De speurtocht neemt je mee van de dinosauriërs langs de mosasauriërs, de evolutie, natuurwetenschappen en uiteindelijk de zaal van de mens. De speurtochten zijn mooi vorm gegeven en passend bij de leeftijdscategorie. Een aanrader dus.

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel met een collectie dino’s.

#9 Dinopark Teufelsschlucht (regio Eifel, Duitsland)

Duitsland heeft diverse dino uitjes. In het zuiden van de Eifel ligt het Dinosaurier Park Teufelsschlucht. Het park is in het voorjaar van 2015 geopend.

De route door het park leidt je langs 420 miljoen jaar geschiedenis. Je maakt kennis met de eerste dieren op aarde, ontmoet de verschillende dinosaurussen en belandt uiteindelijk bij de eerste mens. Er zijn ruim 100 levensgrote reconstructies van de prehistorische dieren. Met een Nederlandstalige audiotour leer je van alles over de dieren.

Bovendien zijn er leuke kinderactiviteiten, zoals het opgraven van dinoskeletten, haaientanden en edelstenen zoeken of een gipsen dino schilderen.

Dinopark Teufelschlucht: kom maar op als je durft!

#10 Saurierpark in Bautzen (regio Saksen, Duitsland)

In het zeer ruim opgezette Saurierpark vind je verschillende activiteiten met dino’s. Er zijn levensgrote dino’s, een speeltuin met een hele hoge glijbaan, een klimmuur en een ontdekplein waar je botten kunt opgraven, schoonmaken en tanden kunt zoeken. Bij een vulkaan kun je een film over oersoep kijken. In het bos “de vergeten wereld” kun je op zoek naar een dino. Onderweg hoor je overal spannende dino geluiden. Tenslotte is er nog een klimoerbos met uitdagend klimparcours.

Ondanks dat alles in het Duits is, is het park leuk voor kinderen.

Het klimparcours in het Saurierpark.

#11 Ontmoet de T-rex in het Naturkundemuseum in Berlijn (Duitsland)

In het Naturkundemuseum in Berlijn vind je het langste dinoskelet ter wereld, kun je animatiefilmpjes zien over hoe de dino’s vroeger leefden en krijg je een blik in de dinowereld.

Er zijn diverse dinoskeletten te zetten, waaronder Tristan. De T-rex Tristan is één van de meest complete T-rex skeletten ter wereld. Bovendien heeft hij ook een bijzondere kleur. Rondom Tristan zijn filmpjes te zien over zijn vondst en de opgravingen. De filmpjes zijn informatief en niet te lang.

Behalve de dino’s zijn er in het museum ook leuke vele andere opgezette dieren te zien, waaronder ijsbeertje Knut.

Leren over dino’s in het Naturkundemuseum in Berlijn.

#12 Natural History Museum in London (Engeland)

Een gratis dino uitje? Dat kan in het Natural History Museum in London. Via een indrukwekkende entree langs een groot dinoskelet kom je eerst langs tentoonstellingen over vulkanen, aardbevingen en stenen. In een gigantische oude hal staat een reusachtig dinoskelet.

In de aparte dino-zaal is van alles te zien. Van dino eieren tot baby dino’s en natuurlijk veel skeletten. Op een interactieve en afwisselende manier wordt er achtergrondinformatie gegeven. De grootste attractie is de bewegende T-rex. Dit stukje van de expositiezaal is donker en de spannende verlichting en levensechte geluiden maken het compleet. Een topexpositie voor dinofans.

De indrukwekkende hal van het Natural History Museum in London.

#13 Dinos Legeland in Fredericia (Denemarken)

Spelen tussen de dino’s kan bij Dinos Legeland in Denemarken. Dinos Legeland is niet te vergelijken met de binnenspeeltuin zoals wij die kennen. Het thema dino’s is leuk toegepast in de aankleding van de hal en er zijn veel verrassende activiteiten. Glijbanen, springkussens, autootjes, klimmen, voetballen, een bandenglijbaan en trampolines. Voor elk kind zijn er uitdagingen te vinden. En alles is overdekt, dus een ideaal dino uitje bij een dagje slecht weer.

Spelen tussen de dino’s in Dinos Legeland.

#14 A World of Dinosaurs in Kalmar (Zweden)

Hét dino uitje in Zweden met in totaal 3.000 vierkante meter met 100 dino’s. Dat is wat A World of Dinosaurs in Kalmar te bieden heeft. Hier staan in grote hallen vele dinoskeletten uitgestald en zelfs we tien T-rex skeletten. Het tweede deel van de expositie bestaat uit bewegende en verlichtte dino’s met levensechte geluiden. Het is een indrukwekkend schouwspel.

A World of Dinosaurs met de soms wat amateuristische inrichting heeft z’n charme, de hoeveelheid skeletten is indrukwekkend en de levensechte dino’s best een beetje spannend. Een aanrader.

Cool! Dino’s komen tot leven in A World of Dinosaurs in Kalmar.

#15 Olands Djurspark in Zweden

Ölands Djur & Nöjespark is een dierentuin, pretpark en aquapark in één. In de dierentuin is in het laatste deel een dinobos aanwezig waar allerlei dino’s opgesteld staan. In het deel met het pretpark kun je een ritje maken door een dinolandschap. Olands Djurspark is vooral een dierentuin met (aqua)pretpark en een klein deel dino’s.

Olands Djur en Nojespark heeft een apart deel met dino’s.

#16 Natuurhistorisch museum in Wenen (Oostenrijk)

Het Natuurhistorisch Museum is gigantisch groot. 39 zalen vol met ouderwetse vitrines. Vol met stenen en mineralen. Over het ontstaan van de aarde en de oermens. Met een gigantische collectie opgezette dieren en diverse dino’s. Keurig soort per soort bij elkaar gezet. Af en toe is een poging gedaan om interactieve elementen toe te voegen, maar het is minimaal. De grootsheid van het museum is zo indrukwekkend dat hiermee het gebrek aan interactie behoorlijk word gecompenseerd.

Het Naturhistorisch Museum in Wenen: ook hier zijn dinoskeletten te bewonderen.

#17 Paleopolis in Gannat (regio Allier, Frankrijk)

Op de route naar Vichy vind je Paleopolis. Een park vol met historie en leuke activiteiten voor kinderen. Over stoere dinosaurussen, oude fossielen en mooie edelstenen en mineralen. Je kunt er dinoskeletten op ware grootte zien, fossielen opgraven, edelstenen vanuit heel Europa bewonderen, een 4d-film kijken en spelen in de speeltuin.

Een prima dino uitje voor als het weer eens wat slechter is, want nagenoeg alles is overdekt. Hou er rekening mee dat alles Franstalig is.

Paleopolis in de Allier: leuk dino uitje in midden Frankrijk.
Paleopolis in de Allier: leuk dino uitje in midden Frankrijk.

#18 Dino Park in Liberec (Tsjechië)

Het overdekte dinopark in Liberec staat vol bewegende dino’s met spannende geluiden. Daarnaast kun je er een 4D film kijken. Alle teksten en toelichting bij de dino’s zijn in het Tsjechisch, naar voor de meeste activiteiten maakt dat niet uit. Het botten opgraven, het rondrijden op karretjes in een dinolandschap, de hindernisbaan tussen de dino’s en de dinolaserbaan zijn voor de kinderen altijd leuk.

De makers van het dinopark in Liberec hebben elders in Tsjechië vergelijkbare dinoparken gemaakt.

Leuke activiteiten tussen de dino’s in het Dinopark Liberec.

#19 Dino Parque in Lourinhã (Portugal)

Het Dino Parque in Portugal is open sinds 2018 en al vanaf het begin een grote hit als dino uitje. In het museum vind je fossielen, botten en eieren en is van alles te leren over de dinosaurussen die in de omgeving van Lourinhã zijn gevonden.

Het park is ruim opgezet en er is veel te doen. In het Jurassic park loop je langs levensgrote dino’s en langs een tijdlijn vol met informatie. De route langs de dino’s wordt afgewisseld met speeltoestellen en bankjes. Na een bezoek aan het park kun je zelf als dino onderzoeker aan de slag met skeletten uitgraven, dinoskeletten uit steen bikken of gewoon spelen in de speeltuin.

Dino Parque Lourinha in Portugal laat zien hoe leuk dino’s zijn.

#20 Dinopark in Bled (Slovenië)

Soms zijn er Dinoparken die veel belovend lijken, maar eigenlijk geen bezoek waardig zijn. Het Dinopark in Bled (Slovenië) is zo’n park. Ongeveer 10 grote dino’s in een bos, afgewisseld met wat andere beelden zoals een Sfinx of een beeld van de Paaseilanden. Hierdoor ontbreekt de samenhang en logica. Sommige beelden zijn levensecht, anderen hebben dringend een opknapbeurt nodig. Het toilet is niet meer dan een Dixie toilet. Alleen de shop is goed, maar staat vol met peperdure spullen. De hoge entreeprijs voor dit park is totaal niet in verhouding en het geld niet waard. En omdat wij graag eerlijke reviews schrijven, mag dat ook wel eens worden gemeld.

Het Dino Park Bled valt erg tegen!

Dino uitjes in Nederland en Europa op onze bucketlist

Nog niet genoeg inspiratie van alle dino uitjes in Nederland en Europa dit overzicht? Er zijn er nog meer. Weliswaar hebben we ze nog niet zelf bezocht en kunnen we nog niet onze ervaringen delen, maar wat ons betreft lijken ze absoluut de moeite van een bezoek waard.

#21 Historyland Hellevoetsluis

In Historyland in Hellevoetsluis komt historie tot leven. Met thema’s als mammoetsteppe, dinosauriërs en de oorlog. Je vindt hier van alles van miljoenen jaren terug, zoals een levensgrote mammoet, een holenbeer, sabeltandkat of dinosaurussen.

Buiten in het park staan originele items uit de Wereldoorlogen. Ervaar de bombardementen uit de oorlog in een echte bunker, ga op zoek naar fossielen en vondsten uit de Oertijd in de tuin of zoek naar goud in het Goudzoekersdorp mag je zelf op zoek naar goud.

Er is een prachtig aangelegde adventure midgetgolfbaan waar je al golfend een reis door de geschiedenis maakt. En dat alles in een mooi aangelegd historisch landschap met levensgrote dino’s. 

#22 Dinopark Münchehagen (Duitsland)

Het Dinopark Münchehagen bij Hannover is Duitslands grootste belevenis- en themapark met dino’s. Je vindt hier een route van 2,5 kilometer langs 230 levensecht gereconstrueerde dino’s en andere oertijddieren. In het museum vind je meer dan 300 fossielen met dinosporen en een baby T-rex ei. Bij de dino-experience kun je fossielen opgraven, een dinoskelet uit steen hakken, echte dinofossielen aanraken of gewoon lekker spelen in de speeltuin. Klik hier voor meer informatie over dit leuke dino uitje in Duitsland.

#23 Dinosauriërland op Rügen (Duitsland)

Dit dinosaurus park ligt op het eiland Rügen, in de Oostzee voor de kust van Duitsland. Het park ligt in de vrije natuur. Een 1,5 kilometer lang belevenispad brengt je langs tientallen soorten dino’s. Naast de dino sculpturen kunnen de kinderen leren over Het Stenen Tijdperk in een dorpje uit die tijd. Spelen op een avonturenspeelplaats, fossielen zoeken, dino botten bloot leggen en nog veel meer leuke activiteiten zijn er te doen in Dinosauriërland Rügen.

#24 Parco Della Preistoria bij Milaan (Italië)

Een dinopark op 25 kilometer afstand van Milaan. In een eeuwenoud bos staan ongeveer 50  replica’s van diverse dinosaurussen, zoogdieren en primitieve mensen. De botanische route door dit eeuwenoude bos heeft veel flora en fauna te ontdekken. Voor de kinderen is het leuk om door het labyrint te lopen en een bezoek te brengen aan het Paleontologisch museum. Genoeg te ontdekken in Parco Della Preistoria.

#25 Triassic Park op Steinplatte-Waidring (Oostenrijk)

Dit park ligt op een berg. Om er te komen moet je met een kabelbaan omhoog. Als je wilt kun je met een speciale Triassic Park onderwatergondel naar boven. Daar begint het avontuur. Eenmaal boven zijn de dino’s verdeeld over verschillende gebiede