Met de trein naar Trix de T. rex in Naturalis

Heb je een dino-fan in huis? Dan moet je naar Trix de T. rex in Naturalis. Tot en met juni 2017 is het skelet van deze enorme Tyrannosaurus rex te zien in Naturalis in Leiden. Vanaf 1 december reis je er voordelig met de trein naartoe, de Spoordeelwinkel heeft een speciale actie. Blogger Jolinda mag dit uitje testen en reist met de speciale T.rexpress naar Leiden.

Met de trein naar Trix de T. rex in Naturalis

Al vanaf dat hij het woord Tyrannosaurus rex kon uitspreken is mijn zoon gefascineerd door dino’s. Ik wacht nog steeds op het moment dat dino’s niet meer cool zijn, zoals dat bij mijn dochters met prinsessen gaat. Het zou maar zo kunnen dat ik kan wachten tot ik een ons weeg. “Misschien word ik wel paleontoloog later. Of bioloog. Dat weet ik nog niet.” Voorlopig is zijn liefde voor dinosauriërs niet voorbij.

Toen we voor het eerst hoorden van de plannen van Naturalis om een heuse T. rex naar Nederland te halen, was 1 ding meteen duidelijk. Dat moeten wij gaan zien. Op een vrije woensdagmiddag stappen wij in de speciale T.rexpress naar Leiden. De 110.000ste bezoeker wordt verwacht en de NS viert de aftrap van een speciale actie met Naturalis. De dino’s staan ons al vrolijk op te wachten op het perron. Nou ja vrolijk, min of meer gevaarlijk.

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Onderweg naar Leiden vertelt paleontoloog en vinder van Trix, Anne Schulp ons meer over Trix. Over hoe  onderzoekers van Naturalis op zoek gingen naar een T. rex in de Verenigde Staten. In september 2013 groeven zij het skelet van Trix op in Montana. Deze zomer kwam het skelet van de grote T. rex aan in Leiden.

Mijn zoon hangt aan zijn lippen. Hij kijkt verlangend naar een afgietsel van haar tand. Die wil hij wel aanraken. Het allerliefste zou hij de botten van een echte T, rex aanraken, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. We gaan er wel heel dichtbij komen vandaag.

65 miljoen jaar oude botten

TV-presentator Bart Meijer, bekend van onder meer het Klokhuis leest de kinderen in de speciale trein voor uit het boek T. rex Trix in Naturalis. Mijn zoon begint wat te wiebelen op zijn stoel. Hij is er wel klaar voor om Trix de T. rex in Naturalis in het echt te gaan zien.

Vanaf station Leiden is het een kleine 10 minuten lopen naar Naturalis. Het regent, dus kiezen wij voor comfort en stappen in het hop-on-hop-of treintje dat heen en weer pendelt vanaf het station naar Naturalis. Dwars door het drukke verkeer, op dino-expeditie.

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

T. rex in town

“Mam, kom je nou mee naar binnen?” Het geduld is op, Trix moet nu opgespoord worden. We lopen eerst door een zaal waar je ruim 66 miljoen jaar terug in de tijd gaat. De levensechte dinorobots zijn knap gemaakt. “Kijk mam, een Triceratops!” Alles beweegt en ziet er indrukwekkend groot uit. Een klein meisje barst in tranen uit. “Ik vind het eng, ik wil hier weg.” Opgetild door haar moeder is het gelukkig veel minder eng. Mijn zoon weet ondertussen niet waar hij kijken moet. Er staan displays met veel informatie. Filmpjes worden vertoond waarin onder meer paleontoloog Anne uitleg geeft over wat je ziet.

We nemen ons voor om straks nog even terug te gaan en alles goed te bekijken. Eerst moeten we onze missie afmaken. Trix vinden.

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis
Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Koningin

In de volgende ruimte worden we op onze wenken bediend. Daar staat ze. De koningin der dinosauriërs. Even staan we helemaal stil. Wat is ze groot. Langzaam lopen we om haar heen. Haar tenen zijn zo groot als de armen van mijn zoon. Zijn hoofd kan wel twintig keer in haar hoofd. “Hoe lang zal ze zijn?” vraag ik aan mijn kleine paleontoloog in spe. Hij onderneemt meteen actie en neemt grote stappen om het op te meten. “Ik denk ongeveer 11,5 meter.” Bijna goed, van kop tot staart meet Trix ruim twaalf meter.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit dier ooit echt heeft geleefd. Onder de indruk lopen we een paar rondjes om haar heen. Natuurlijk maken we ook de nodige Trix selfies. We krijgen bijna geen genoeg van dit wonderlijke schepsel. Mijn zoon vraagt als eerste of we weer verder kunnen gaan.

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

De wereld van dinosauriërs

In de zaal naast Trix kunnen we aan de slag. Op zoek naar antwoorden op vragen over de T. rex. We gaan bewegen als dino’s en doen mee met een quiz. Mijn zoon fietst zijn longen uit zijn lijf als hij achternagezeten wordt door een T. rex. Met digitale spuitbussen geven we de T. rex een ander uiterlijk. In de volgende zaal kunnen we een dinowereld bouwen met speelgoeddino’s, planten, echte stenen en fossielen.

We gaan ook nog even zelf graven naar botten. Mijn zoon mag wat hij vindt vergelijken met schelpen, tanden, schedels en andere botten van vroeger en nu. Een medewerker van Naturalis geeft uitleg. Interessant!

“Mam, kunnen we nog 1 keer naar Trix gaan kijken?” Mijn zoon is uitgespeeld en wil voor we naar huis gaan nog een blik op de koningin der dinosauriërs werpen. We hebben geluk, er is helemaal niemand in de zaal van Trix. In alle rust nemen we het enorme skelet nog eens goed in ons op. Wat een prachtige dino!

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Wereldtournee

Als we na 2 uur eindelijk genoeg van Trix de T. rex in Naturalis hebben, lopen we weer richting het pendeltreintje. “Misschien kunnen later we nog een keer terug gaan.” Mijn zoon vind het jammer dat ons dino-avontuur is afgelopen. Daar moeten we dan niet te lang mee wachten, de expositie T. rex in town is tot juni 2017 te zien. Daarna gaat Trix op wereldtournee. Om eind 2018 weer terug te keren voor een vaste plek in Naturalis. In al haar grote glorie.

Heb jij al eens zo’n groot skelet gezien? Of staat Trix de T. rex in Naturalis ook nog op jouw ‘things to see’ lijst? Kijk zeker even ons filmpje, dan weet je wat je te wachten staat in Leiden!

Trix de T. rex in Naturalis

Trix de T. rex in Naturalis

Praktische info Trix de T. rex in Naturalis

Je kunt Trix de T. rex in Naturalis en de tentoonstelling T. rex in Town alleen bezoeken met reservering. Je kunt online een kaartje reserveren. Je betaalt 13,50 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. De toegang is gratis met een Museumkaart. Wel moet je online een gratis toegangskaart reserveren.

T. rex in Town is geopend in het entreegebouw. De rest van het museum is vanwege een verbouwing gesloten tot eind 2018. T. rex in Town is doordeweeks geopend van 10 tot 17 uur. In het weekend en tijdens schoolvakanties van 10 tot 18 uur.

Er is een Restaurant waar je iets kunt drinken en kunt lunchen. Ook is er gebak. Eigen eten en drinken mag je nuttigen in het Dinocafé.

Je mag foto’s maken van Trix de T. rex in Naturalis en de rest van de tentoonstelling

Kom je met de auto hou er dan rekening mee dat er tot 1 december geparkeerd kan worden op het parkeerterrein aan de Mendelweg 2. Daarna heeft Naturalis geen parkeerterrein meer. Wel zijn er verschillende parkeermogelijkheden in de buurt. Naturalis ligt op loopafstand van het centraal Station. Vanaf de LUMC-zijde volg je de voetgangersborden of dinosporen richting Naturalis.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Meer lezen

Dol op dino’s en nieuwsgierig waar je ze kan zien? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.