Landgoed Tenaxx, het dinopark in Groningen

2
681

Zoon C. is dol op dino’s, net als de meeste jongetjes. Toen we hoorden over een dinopark in Groningen ontdekten we wat Landgoed Tenaxx allemaal te bieden heeft. Levensgrootte dino’s, survivalrun, bootjesvijver en nog veel meer leuks voor actieve gezinnen. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Landgoed Tenaxx, het dinopark in Groningen

In Wedde, bij Stadskanaal, ligt Landgoed Tenaxx. Het landgoed is in 2004 gesticht door de familie Oudemans en is 30 hectare groot. Op het terrein zijn meer dan 1.000 verschillende boomsoorten te zien. De verzameling treursoorten is uniek en bestaat inmiddels uit 600 soorten. Zo’n verzameling bomen wordt een arboretum genoemd. Op Landgoed Tenaxx is het arboretum ingedeeld in verschillende gebieden: Japan, China, Amerika en Europa.

Nu klinkt een Gronings landgoed met een arboretum niet meteen als een kindvriendelijk uitje. Sinds 2015 is er een dinopark, een survivalrun en een bootjesvijver aan toegevoegd. Nu kun je je hier als gezin prima een dag vermaken.

We rijden naar Wedde. Voor ons gevoel echt een uithoek van Nederland, maar vanuit ons vakantiehuisje in Drenthe zijn we er met een half uur rijden. We bezoeken Landgoed Tenaxx met vrienden met kinderen van 5 en 7 jaar oud. Dochter M. en zoon C. zijn respectievelijk net 7 en ruim 8.

Het is moeilijk kiezen wat we als eerste gaan doen. M. wil het liefst meteen de survivalrun doen, C. wil de dino’s bekijken. Deze keer trekt hij aan het langste eind. Op naar de dino’s!

Waar gaan we beginnen met onze wandeling over Landgoed Tenaxx?
Waar gaan we beginnen met onze wandeling over Landgoed Tenaxx?

Dinopark op Landgoed Tenaxx

Bij de entree hebben we een kaartje van het park meegenomen. Later zien we dat je hier 50 cent voor moet betalen, oeps foutje. Al vind ik het raar dat zoiets niet gewoon bij de entreeprijs in zit. We volgen de bordjes naar het Dinopark. “Kijk, kijk, daar staat de T-Rex” roept C. al snel. We staan oog in oog met een levensgroot exemplaar. Dat is weer eens iets anders dan een skelet in een museum. Als we verder lopen is het niet helemaal duidelijk welke route we moeten nemen. We lopen over een grasweide vol met bomen. Op de kaart zien we waar de Dino-route ongeveer langs gaat, maar we missen duidelijke bordjes. Is dat erg? Eigenlijk niet, want het maakt de zoektocht naar de dino’s alleen maar echter. We moeten goed opletten, want voor je het weet mis je er eentje.

Hallo! Gelukkig ben je nep....
Hallo! Gelukkig ben je nep….

We hebben de speciale Tenaxx-app gedownload. Ik klik op ‘Start de tour’ als we bij de volgende dino zijn. Wat grappig, we krijgen direct achtergrondinformatie te zien en kunnen een geluidsfragment van Mr. Rex afspelen. De kinderen vinden het vooral leuk om naar Mr. Rex te luisteren. Logisch, want hij vertelt het net wat spannender dan papa en mama. Er zitten zelfs filmpjes in de app. Hartstikke leuk, maar de batterij van mijn mobiel gaat zo wel erg snel leeg en ik wil ook foto’s maken. Het meenemen van een powerbank is zeker geen overbodige luxe als je alle geluidsfragmenten wilt luisteren en je mobiel daarnaast voor andere zaken gebruikt.

Luisteren naar de toelichting van Mr. Rex via de app.
Luisteren naar de toelichting van Mr. Rex via de app.
Aaah, een baby dino.
Aaah, een baby dino.

Spannende dino geluiden in het Krijtwoud

De Dinotrack gaat verder in het Krijtwoud. C. vindt dit gedeelte maar saai: “Die dino geluiden komen gewoon uit luidsprekers hoor, kijk, daar hangt er eentje”. Ja eh, dat weten wij ook wel. Maar het geeft toch net een andere dynamiek aan een wandeling als je hele rare geluiden om je heen hoort. In het Krijtwoud komen we meerdere dino’s tegen. Helaas werkt de app-tour hier niet goed en staan er geen naambordjes bij de dino’s. Met enig speurwerk kunnen we wel de juiste dino in de app terugvinden.

Camiel weet echt wel dat de geluiden uit luidsprekers komen en er dus geen levende dino's lopen.
C. weet echt wel dat de geluiden uit luidsprekers komen en er dus geen levende dino’s lopen.
Dino zonder bordje. Weet jij welke dit is?
Dino zonder bordje. Weet jij welke dit is?
Ieuwh, de kleine dino valt de grote aan.
Ieuwh, de kleine dino valt de grote aan.

Op dinojacht

Als we alle dino’s van de Dinotrack hebben gezien, is er nog iets leuks te doen. Met pijl en boog gaan we op dinojacht Je kan hier keurig scores van bijhouden, maar we hebben helaas niet zoveel tijd meer en doen het anders. Bij elke dino mag een iemand schieten. Dat gaat een stuk sneller en zo krijgen we toch een indruk van de dinojacht. Voor de kinderen is het boogschieten nog best lastig. Het is duidelijk te merken dat M. de oudste is. Ze is het handigste met de pijl en boog en schiet zelfs best goed. Ook de grote mensen doen een poging. G. weet zelfs een dino te raken! Het is maar goed dat wij niet in het dino tijdperk leven, want dan was het niet goed met ons afgelopen… Wil je de dinojacht wel volgens de officiële spelregels doen? Dan ben je er zo 1,5 uur mee bezig. Zeker de moeite waard, maar je moet er wel even rekening mee houden.

Nog geen genoeg van de dino’s hierna? Dan kunnen kinderen in de zandbak zelf een dino opgraven.

Wij gaan op dinojacht.
Wij gaan op dinojacht.
Een dino raken met een van de pijlen valt niet mee.
Een dino raken met een van de pijlen valt niet mee.
We doen allemaal een poging een dino af te schieten.
We doen allemaal een poging een dino af te schieten.

Survivalrun en bootjesvijver op Landgoed Tenaxx

Tijdens onze dino wandeling zagen we ‘m al regelmatig: het parcours van de survivalrun. M. en C. willen deze beide heel graag doen. Ze klimmen en klauteren over de hindernissen. Soms met een beetje hulp of wat smokkelen. Zeker C. komt regelmatig net wat lengte tekort. Gelukkig is er overal ook de optie om langs de hindernis te lopen.

Het is geen overbodige luxe om reservekleding mee te nemen. Wij slaan nu de hindernissen met water over. Hoewel…. de mannen balanceren toch over een touw. Ik sta natuurlijk klaar met een camera, maar helaas, ze vallen er niet in. De vlotten die we tegen komen willen ze wel erg graag doen. Nou ja, vooruit. Als jullie maar goed stil blijven zitten of liggen. Op dagen dat het iets warmer is dan zijn deze waterhindernissen helemaal super.

We komen bij de bootjesvijver. Dit is de vijver waar je ook in mag zwemmen. Wij kiezen voor de roeiboot. Best geinig om een stukje over de vijver te varen. Vanaf het water ziet het landgoed er toch weer anders uit. Naast de eerder genoemde reservekleding is het meenemen van zwemkleding dus ook handig!

Roeien op de vijver.
Roeien op de vijver.

Praktische informatie

Een gezinsticket voor Landgoed Tenaxx kost 25 euro (prijspeil 2016). Je betaalt 50 cent voor een A4-tje met de kaart van het park. De huur van een boog met twee pijlen is 3 euro en 2 euro borg. Je kan als gezin prima uit de voeten met 1 setje omdat je toch om de beurt schiet. Meer info is te vinden op de website.

Het is niet toegestaan om je eigen eten en drinken op het landgoed te nuttigen. Er is wel een restaurant en een snackwagen. Ik vind dit persoonlijk een minpunt. Gezinnen worden zo op kosten gejaagd, want koop jij maar eens iets te drinken of een lunch voor meerdere personen. Dat tikt gewoon best aan. Wij wisten dit vooraf niet en hadden dus wel broodjes en iets te drinken mee. We hebben dit in het Krijtwoud tijdens de wandeling opgegeten. Ik vind het namelijk zonde om het weer mee naar huis te nemen, daar wordt het niet lekkerder van.

De dinotrack en de dinojacht zijn ook met kinderwagen te doen. De survivalrun niet.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Had jij al eens over Landgoed Tenaxx of het dinopark in Groningen gehoord?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Noord-Oost Nederland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Had hem al eens voorbij zien komen wij gaan er zeker heen.Je heb me over de streep geholpen leuke blog. Ben sinds kort ook gaan bloggen erg leuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.