Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: een dag plezier voor het hele gezin

0
279
stadslandgoed de kemphaan 13
Neem wel droge kleding mee als je gaat spelen bij stadslandgoed De Kemphaan!

Aan de rand van Almere ligt stadslandgoed De Kemphaan. Een fijne plek met overal natuur om je heen, waar je je makkelijk een dag kunt vermaken. Blogger Iris D. bracht al meerdere malen met haar gezin een bezoek aan deze toffe plek.

Stadslandgoed De Kemphaan

Stadslandgoed De Kemphaan ligt middenin de bossen van Almere, bij boswachterij Almeerderhout. In het natuurgebied zelf kun je heerlijk wandelen en fietsen. Maar op het landgoed zelf is ook van alles te beleven. Er zijn een heel aantal bedrijven/instellingen die een plek hebben op stadslandgoed De Kemphaan. Samen maken ze dit tot een hele fijne plek voor een dagje uit met het hele gezin.

Buitencentrum Almeerderhout

Als je aan komt rijden zie je meteen aan je rechterhand Buitencentrum Almeerderhout. Dit natuurcentrum ligt aan de rand van de bossen. Je kunt vanaf hier heerlijk de bossen in trekken om te wandelen. Het bos is hier nog niet zo oud en er staan alleen maar loofbomen, toch voelt wel echt als een bos.

Voor kinderen zijn hier diverse leuke wandelingen. In samenwerking met Staatsbosbeheer kunnen de kinderen hier hun hulpboswachtersdiploma halen. Er is een hele leuke kabouterwandeling en er zijn diverse doe-paden. Voor sommige wandelingen moet je betalen, andere zijn gratis.

Boswachterswandeling

Wij kiezen tijdens een weekendje Flevoland voor de boswachterswandeling. De kinderen krijgen als eerste een echte boswachtersoutfit aan. Daarnaast krijgen ze een tas vol spullen mee. Er zitten zoekplaten in, een boekje met weetjes en allerlei hulpmaterialen voor een boswachter. Denk maar aan een verrekijker en een potje met een vergrootglas bijvoorbeeld. Boswachter Bart begeleid ons via het boekje, door het bos.

De wandeling zelf duurt ongeveer een uurtje. De kinderen genieten van de opdrachten uit het boekje en de weetjes die er in staan. Alles wat we ontdekken noteren de kinderen fanatiek in hun logboek. We tellen jaarringen van een boom. Leren waarom sommige bomen een gekleurde stip hebben. En gaan met de zoekplaten op zoek naar bladeren en paddestoelen. Aan het einde krijgen de kinderen hun verdiende diploma.

stadslandgoed de kemphaan01
Klaar om het boswachtersdiploma te gaan halen bij Natuurcentrum Almeerderhout.
stadslandgoed de kemphaan05
Hoewel het landschap relatief jong is, is het overal leuk en spannend om te lopen.

Zuiderzee Speelbos

Pal achter Buitencentrum Almeerderhout ligt een heerlijke speelplek voor kinderen. Namelijk het Zuiderzee Speelbos. Het is een heerlijke plek om even buiten te spelen. Er zijn allerlei bruggen met touwen en houten balken over het water. Het trekpontje vinden de kinderen natuurlijk ook hartstikke leuk.

Op het eilandje staat ook een pomp wat natuurlijk op warme dagen helemaal fantastisch is. Deze speelplek is een prima picknickplek op warme dagen. Leg je kleedje ergens neer of ga aan een van de picknicktafels zitten. Geniet van de spelende kinderen en de mensen die bezig zijn in het klimbos die zo af en toe komen overvliegen. Oh ja, vergeet geen droge kleding mee te nemen!

stadslandgoed de kemphaan 12
Hartstikke leuk om te spelen in en op het water in het Zuiderzee Speelbos.
stadslandgoed de kemphaan21
Ook bij minder mooi weer is het Zuiderzeespeelbos hartstikke leuk.

Stichting AAP

Midden op het terrein van Stadslandgoed De Kemphaan vind je stichting AAP. Vanaf de wandelbrug kun je heel goed de twee apeneilanden zien. Dit zijn de buitenverblijven van de apen. Met mooi weer is het hartstikke leuk om zo naar de apen te kijken. Ze zijn vaak lekker aan het spelen.

Stichting AAP vangt in Almere apen op die gered zijn van de illegale handel, als huidsier werden gehouden of als entertainment zijn ingezet. Je kunt op het landgoed een rondje Aap lopen, waarbij je ook een stukje door het chimpansee verblijf loopt. Tijdens deze wandeling leer je van alles over de stichting. Wil je nog meer weten dan kun je een rondleiding boeken met een gids.

Onze kinderen vinden het fantastisch om naar de spelende en rennende apen te kijken. ‘Kijk daar’, gelach en ‘zo, die kan goed klimmen’, zijn de meest gehoorde opmerkingen.

stadslandgoed de kemphaan 14
Vanaf de wandelbrug kun je zo naar hete buitenverblijf van Stichting AAP kijken.
stadslandgoed de kemphaan16
Je kunt bij mooi weer de apen lekker zien buiten spelen bij stichting AAP.

Stadsboerderij Almere

Aan de andere kant van het landgoed ligt de stadsboerderij. Deze boerderij ligt dus niet helemaal in de stad, maar ook zeker niet in de uitgestrekte weilanden van Flevoland. De boerderij is opgesteld voor publiek en geeft informatie rondom boeren, het verbouwen van voedsel en veeteelt. Samen met de kinderen nemen we er een kijkje. 

De stal is open en de koeien zijn duidelijk gewend aan alle mensen die hier dagelijks rondlopen. Ze laten zich makkelijk aaien en voeren. Op de boerderij zelf worden regelmatig kookcursussen en rondleidingen georganiseerd. Ook is er regelmatig een boerenmarkt.

stadslandgoed de kemphaan 15
Even lekker koe-knuffelen op de stadsboerderij op stadslandgoed De Kemphaan.

Almere Jungle

Tegenover de stadsboerderij vind je de Almere Jungle. Van buiten ziet het er uit als een grote kas, maar eenmaal binnen is het echt een jungle wereld die je binnen stapt. Bij de ingang ben ik onze kinderen al kwijt als ze gefascineerd naar de vissen aan het kijken zijn.

Almere Jungle is ontstaan uit een centrum wat zorgde voor de opvang van dieren. Inmiddels is dit uitgebreid naar steeds meer exotische dieren. Maar in het centrum zelf wordt er regelmatig verwezen naar de opvang van dieren en hoe je een goede keuze kunt maken voor een huisdier en welke verantwoordelijkheid daar bij hoort.

stadslandgoed de kemphaan07
Welkom bij de Almere Jungle op stadslandgoed De Kemphaan.

Exotische dierentuin

Binnen lopen we regelrecht een jungle in. Overal staan planten en het is er warm. Ik zie meteen dat dit geen gewone dierentuin is. Het is eerder een botanische tuin waarin ook dieren verblijven. Slingerpaadjes en overal planten geven je het gevoel van een avontuurlijke wandeling. Er zijn volop sluip-door en kruip-door paadjes voor de kinderen. De jongste voelt zich helemaal in zijn element: ‘we gaan op expeditie, mama’.

We gaan inderdaad op expeditie door de verschillende werelddelen. Overal wordt je welkom geheten en leer je ook over dit werelddeel. Er zijn voornamelijk exotische dieren te zien. We zien veel dieren die je in andere dierentuinen niet zo snel tegenkomt. Bijvoorbeeld wandelende takken, vogelspinnen en slangen. Maar ook stokstaartjes, schildpadden, vissen en leguanen.

Het allerleukste vinden de kinderen dat ze vaak dichtbij de dieren kunnen komen. Er zijn regelmatig hokjes of kamertjes waar ze in kunnen kruipen zodat ze van heel dichtbij kunnen kijken.

Verzorging van dieren en planten

De dieren en planten worden met heel veel liefde verzorgt. Je ziet ook regelmatig verzorgers rondlopen. De mond van onze jongste gaat open als er een verzorger het water van de vogelspin gaat verversen. ‘Dit lijkt mij echt supereng, mama’.

Verderop zien we dat er levende springhanen gevoerd worden aan de gekko’s. Gefascineerd staan mijn kinderen te kijken hoe de insecten tussen het pincet zitten en hoe de gekko die er op een onverwacht moment uitpakt met zijn tong.

Alle dieren zitten in een natuurlijk verblijf en leven ook vaak samen met een andere diersoort. Een kaartje voor de Almere Jungle kost E 5,95, kinderen tot 1 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie kun je vinden op de website van Almere Jungle.

stadslandgoed de kemphaan08
Overal sluip-door en kruip-door gangetjes om dieren van dichtbij te bekijken.
stadslandgoed de kemphaan09
Lopen door de jungle blijft bijzonder.

Eten en drinken op stadslandgoed De Kemphaan

Op diverse plekken op stadslandgoed De Kemphaan kun je genieten van heerlijk eten en drinken. Bij Buitencentrum Almeerderhout vind je restaurant Buitengewoon Lekker. Daar is een heerlijk groot terras, maar ook binnen kun je heerlijk zitten. Je vindt er heerlijke, huisgemaakte broodjes, soepen en nog veel meer. Ze gebruiken hier voornamelijk streekgebonden en biologische producten, wat natuurlijk goed past in de filosofie van het landgoed.

Midden op het terrein ligt Kip & Ei restaurant Dubbelop. Dit restaurant heeft een heerlijk terras aan het water. Vanaf daar kijk je precies op het terrein van stichting AAP. Ook hier vind je heel veel huisgemaakte producten. Wat fijn is, is dat er hier ook veel glutenvrije opties zijn. Heel speciaal en echte en uitdaging zijn de insectengerechten die je hier kunt proeven!

In de Almere Jungle, aan de andere kant van het landgoed, is het Jungle Café. Hier kun je altijd wat drinken of eten, zonder dat je een entreekaartje nodig hebt voor de Almere Jungle. Je zit hier overdekt en krijgt er een echt jungle gevoel van, tussen de planten en dierengeluiden.

Zo gemakkelijk, je parkeert je auto gratis en wandelt vervolgens over Stadslandgoed de Kemphaan
Zo gemakkelijk, je parkeert je auto gratis en wandelt vervolgens over Stadslandgoed de Kemphaan.

Wat is er nog meer te doen op stadlandgoed De Kemphaan?

Ondanks dat we al meerdere keren op stadslandgoed De Kemphaan zijn geweest, hebben we nog steeds niet alles gedaan of gezien. 

Natuurcamping De Kemphaan

Op het landgoed bevind zich ook natuurcamping De Kemphaan. Je kunt hier bijzonder overnachten in een brandweerauto, hangmat of yurt, maar je kunt er ook met je eigen kampeermiddel overnachten. Het ligt aan de rand van Stadslandgoed De Kemphaan en grenst aan de bossen.

Voor gezinnen met kleine kinderen is dit volgens mij een ideale uitvalsbasis voor een weekendje weg. Op 10 minuten van Almere centrum, maar toch middenin de natuur. Op Stadslandgoed De Kemphaan alleen is al genoeg te beleven om een weekend te vullen.

Klimbos Fun Forest

Naast Buitencentrum Almeerderhout ligt klimbos Fun Forest. Dit klimbos heeft de meeste en langste tokkelbanen van Nederland. Iedereen vanaf 8 jaar is hier welkom om te klimmen. Voor kinderen van 8 – 11 jaar is er een speciaal Monkey parcours, maar ze mogen ook meeklimmen op het gewone parcours onder begeleiding van een volwassene. Het afleggen van het gehele parcours duurt ongeveer 3 uur en je eindigt met een spectaculaire vrije sprong.

Voor het Monkey parcours ben je 13,95 euro kwijt. Kinderen van 8 – 11 jaar die meeklimmen op het gewone parcours betalen 16,95 euro. En iedereen ouder dan 11 jaar betaalt 21,95 euro (prijspeil 2020). Meer informatie kun je vinden op de website van Fun Forest

Ligging 

Praktische informatie

Stadslandgoed De Kemphaan ligt aan de rand van Almere. Het is het makkelijkst te bereiken met de auto. Het is prima geschikt voor een hele dag op pad met het gezin. Voor elke leeftijd is er iets te beleven. Je kunt er naar toe gaan voor de rust en de natuur. Maar ook als je op zoek bent naar actie en avontuur. Er is op veel plekken wat te leren en te ontdekken. 

Stadslandgoed De Kemphaan is het hele jaar geopend en gratis toegankelijk. De openingstijden van de verschillende attracties kunnen wel verschillen. Je kunt je auto er gratis parkeren. Alle attracties zijn prima te voet te bereiken, de afstanden zijn namelijk klein.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Flevoland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Flevoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.