Is de Orchideeën Hoeve in de Flevopolder ook leuk voor kinderen?

Dat een bezoekje aan de Orchideeën Hoeve in de Flevopolder, Luttelgeest om precies te zijn, niet alleen iets is voor ‘bejaarden’, ontdekte gastblogger Mirjam. Dat er veel meer te zien is dan die prachtige bloemen, maar vooral ook te ontdekken is voor kinderen, vertelt ze ons graag.

Met kinderen naar de Orchideeën Hoeve?

Voor de kerstvakantie zocht ik een leuk uitje voor mijn zoon Rens van 7 jaar en mijn dochter Nynke van 9 jaar. Daarbij dacht ik niet meteen aan de Orchideeën Hoeve. Eerlijk gezegd dacht ik dat het meer iets voor senioren was. De website overtuigde mij voldoende om toch die kant op te rijden.

De rit ernaar toe is makkelijk, de Orchideeën Hoeve staat goed aangegeven. Het parkeerterrein is aardig vol, ik bereid me in gedachten voor op een grote drukte. Maar omdat het behoorlijk groot is, heb ik binnen helemaal niet het gevoel dat het druk is. Met kinderen is het fijn om de ruimte te hebben. Om de route door de kassen te beginnen, moet je gelijk al door de winkel. Die kun je ook zonder een toegangskaartje bezoeken, net als het restaurant en de expositieruimtes.

Karpers, aapjes en schildpadden

Gelijk als je de eerste kas binnen komt, loop je over een bruggetje. Er zijn verschillende vijvers met wel honderden vissen. We zien koikarpers en meervallen. Er staan een aantal automaten, waar je voer kunt kopen om de karpers te voeren. De karpers zijn erg tam en ze eten bijna uit je hand. De karpers komen ook zonder voer heel dichtbij. Mijn kinderen kijken hun ogen uit, vooral als ze ook nog schildpadden ontdekken. We zijn net binnen en nu is er al genoeg te zien!

We lopen verder en al gauw ontdekken we leuke paadjes. Ook komen we een rebus tegen, die Rens en Nynke enthousiast oplossen. Deze hoort bij de speurtocht, die je bij de kassa voor de kinderen kunt kopen. Jammer dat de medewerker ons daar niet op heeft gewezen. Tip: vraag hier dus zelf naar!

De rebus oplossen.
De rebus oplossen.

Een eindje verder stuiten we op loslopende aapjes. Rens en Nynke liggen helemaal in een deuk als een aapje bijna op een mevrouw plast die onder het beestje staat. De aapjes zijn trouwens best klein. Nynke loopt een aapje dat vlakbij haar zit zo voorbij. Ik spot het aapje wel en speciaal voor Nynke poseert hij voor haar camera.

Je zou er bijna voorbij lopen.
Je zou er bijna voorbij lopen.
Pas op: aapjes-toilet!
Pas op: aapjes-toilet!
De aapjes blijven leuk om naar te kijken.
De aapjes blijven leuk om naar te kijken.

Planten om aan te raken

Ineens rennen de kinderen weer verder. Ze zien een uitkijktorentje waar ze in willen klimmen. De verrekijker in het torentje blijkt tot hun teleurstelling een speelgoedexemplaar te zijn. Er zijn veel leuke zitjes, waar je even in alle rust kunt kijken naar de overweldigende hoeveelheid planten en orchideeën. Erg lang zitten we daar niet, mijn kinderen willen alles zien en ontdekken.

Leuke zitjes in de jungle.
Leuke zitjes in de jungle.
Echte orchideeën.
Echte orchideeën.

Ze hebben dan ook geen rust om de informatieborden te lezen. Jammer, ik lees leuke weetjes. Naast een heleboel orchideeën zijn er nog veel meer bijzondere planten te zien. Bijvoorbeeld vleesetende planten gezien en ook de mimosa (kruidje-roer-me-niet). Een plantje dat voorkomt in Zuid-Amerika. Het leuke aan dit plantje is dat als je de blaadjes aanraakt, deze meteen dichtvouwen. Gelukkig staan er een paar plantjes die je mag aanraken. De kinderen kunnen niet van de plant afblijven.

Pas op vogels!

We lopen verder naar de volgende kas. De film over orchideeën slaan we over. Wij gaan naar de Lorituin. Een Lori is een soort kleine papegaai. Voor 1 euro kun je een klein bakje oranje nectar kopen om de Lori te voeren. Hier had wel een waarschuwingsbordje mogen staan. Rens en Nynke lopen met een bakje nectar de vogelsluis in om de Lorituin te betreden. Zodra ze binnenkomen, worden ze bestormd door de vogels. Ze komen op de bakjes af en gaan op je rug, je armen en op je hoofd zitten. Rens laat van schrik zijn bakje vallen.

Even later zien we als er nieuwe mensen in de sluis staan, dat de vogels zich al verzamelen bij de ingang, klaar om de volgende bezoekers te belagen.Voor kinderen die een beetje bang zijn voor vogels, of die eerst even de kat uit de boom willen kijken, is er ook een vogelvrije route. Deze zou ik dan zeker nemen. Dit staat wel duidelijk aangegeven. Dan kun je de vogels bekijken veilig achter gaas of glas. Aan het eind van de Lorituin is een kraan om je handen even te wassen of de poep van je jas te vegen.

Heel veel vlinders

Als je de route verder volgt, loop je door de citrustuin en de orchideeënkas. Hier zie je nog hoe de kas ooit begonnen is. Als een kas om orchideeën te kweken. Met rijen planten op een kweektafel. Ook is er een kleine tentoonstelling van oud landbouwgereedschap en antieke trekkers.

Wij lopen door om naar de Vlinder Vallei te gaan. Dit is de grootste vlindertuin van Europa met wel meer dan 2000 vlinders. Ook zijn hier tropische vogels en leguanen. Je waant je in de tropen met alle trappetjes en smalle paadjes. Nynke probeert een grote blauwe vlinder te fotograferen. Tevergeefs, hij wil maar niet rustig gaan zitten. Andere vlinders zitten wel stil te drinken bij de speciale voerplaten.

Aan het eind kun je zien hoe de poppen veranderen in vlinders. Wekelijks importeert de Orchideeën Hoeve meer dan 55 verschillende soorten poppen uit Costa Rica en de Filipijnen die vervolgens worden opgehangen in de poppenkasten in de Vlinder Vallei.

Smullende vlinders.
Smullende vlinders.
Prachtige kleuren.
Prachtige kleuren.

En dan is er koffie

Uiteindelijk eindigt de route in het Mangrovebos Speelparadijs. Trek je kinderen niet hun beste schoenen aan als je ze hier laat spelen. Of trek ze uit, de kans op natte voeten is best groot. Je kunt met een liaan over het water slingeren en via de stapstenen onder de glijbaan doorlopen. In de speeltuin kun je klimmen, klauteren, glijden, schommelen en in de draaimolen. Nynke is met 9 jaar al bijna te groot voor deze speeltuin. Gelukkig kan ze zich nog even vermaken op de schommel. Aan de rand staan een paar terraria, waar je goed moet speuren om de slangen, wandelende takken en gifkikkers te zien. Zelfs de enorme slang zie ik eerst niet, omdat hij zich goed verstopt heeft.

Heerlijk spelen.
Heerlijk spelen.
Rens temt de krokodil.
Rens temt de krokodil.

In de koffiecorner in de speeltuin kun je even zitten, terwijl de kinderen zich vermaken. Wij kiezen ervoor om in het restaurant een kopje koffie en een glaasje prik te drinken, met een taartje erbij. Het restaurant is erg groot en biedt ook ruimte voor grote groepen. Handig voor de senioren die hier inderdaad ook naartoe komen. Met bussen tegelijk ;-). In het zelfbedieningsrestaurant kun je een keuze maken uit belegde broodjes, taartjes, maar ook warme maaltijden zoals een patatje of een pannenkoek. Een mooie afsluiting van een leuk bezoek aan de Orchideeën Hoeve. Als ik op de terugweg vraag wat Nynke en Rens het leukste vonden zijn ze het meteen met elkaar eens. De Lori’s, niet de Orchideeën.

Praktische informatie

De Orchideeën Hoeve is te vinden in Luttelgeest. Volwassenen betalen 10,50 euro entree en kinderen 5,50 euro. Tot 3 jaar zijn kinderen gratis. Ik bestelde mijn tickets op de dag zelf via de ANWB met 1,50 euro  korting. Via de site van te voren tickets bestellen scheelt 0,50 euro.

De Orchideeën Hoeve is echt een uitje voor jong en oud. Omdat alles overdekt is, is het een leuk uitje als het slecht weer is. Het is rolstoelvriendelijk, dus kleine kinderen kunnen in de buggy mee. Let op: De Orchideeën Hoeve is in het weekend niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Door de week kun je als je reist met de bus wel voor de deur uitstappen. Meer informatie is te vinden op de site van de Orchideeën Hoeve.

Mirjam, bedankt voor het delen van jouw enthousiaste verhaal! Zeker een aanrader om een keer heen te gaan met kinderen.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke binnen uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelChocoladebeleving bij Ritter Sport in Berlijn
Volgend artikelHotel Mitland in Utrecht met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.