Binnenspeeltuin of krijspaleis? De leukste indoor speeltuinen op een rij

Aan het einde van de vakantie zijn de kinderen elkaar zat. Ze vliegen elkaar in de haren en stuiteren door het huis. Zeker als het slecht weer is kan je als ouder soms wanhopig zijn. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het bij ons momenteel goed gaat, maar het gevoel ken ik zeker. Soms denk je dat er dan maar een oplossing is: naar een binnenspeeltuin! Uitrazen! Energie kwijt raken! Alles beter dan thuis zitten!

Binnenspeeltuin of krijspaleis?

Het moment dat ik een reguliere binnenspeeltuin binnen stap krijg ik al spijt. Had ik echt niet iets anders kunnen verzinnen? Wat een krijspaleis! Voordat je het weet zijn je kinderen vertrokken en zit jezelf op een hard plastic stoeltje met te sterke thee of te slappe koffie. Dan hoor je het: “Mama, ik zit vast, mama, help, help, mama, mama”. Het stemmetje klinkt heel bekend, maar geen idee waar het vandaan komt. Even diep zuchten: “Moet ik echt straks dat klimding in op zoek naar mijn kind?”. Gelukkig rennen dan je eigen kinderen in de verte voorbij. Pfff, het was niet jouw kind. Dan hoor je een bekend huiltje tegen de wanden galmen. Is het deze keer wel een van jouw kinderen? Ja hoor, een paar te grote kinderen vinden het leuk om jouw lieve kleuter te bekogelen met plastic ballen. Natuurlijk rennen ze weg zodra ze jouw dodelijke blik zien. Het mag duidelijk zijn: deze binnenspeeltuin is een verschrikkelijk krijspaleis!

Rara, waar zijn de kinderen?
Rara, waar zijn de kinderen?
Zitten & wachten.
Zitten & wachten.

Het moet toch kunnen: binnenspeeltuinen waar de akoestiek in orde is, waar kinderen geprikkeld worden hun fantasie te gebruiken, waar ouders comfortabel kunnen zitten en ingrijpen als hun kinderen zich niet gedragen?

De leukste indoor speeltuinen

Op de Facebook-pagina van KidsErOpUit stelde ik de vraag: wie weet er een leuke binnenspeeltuin? Geen krijspaleis maar een indoor speeltuin waar je als ouder ook normaal kan verblijven. Waar de creativiteit van de kinderen wordt gestimuleerd. De tips vlogen binnen en vandaag heb ik ze voor jullie overzichtelijk op een rij gezet.

Let op: we hebben deze binnenspeeltuinen niet zelf getest, dit zijn tips van de lezers van KidsErOpUit. We gaan wel proberen om het komende jaar een paar van de genoemde indoor speeltuinen zelf te testen en zullen jullie dan uitgebreid vertellen hoe het was.

De leukste binnenspeeltuinen (met soms ook een buitengedeelte) volgens de lezers van KidsErOpUit:

 • Hullie Speelboerderij in Uden
 • Flierefluiter in Raalte
 • Sprookjeshof in Zuidlaren
 • Hooiberg in Bladel
 • Kidscity in o.a. Borne en Utrecht
 • Piratenstrand Discovery Bay bij Vossemeren in Lommel (net in België)
 • Plaswijckpark in Rotterdam
 • Monkey Town in o.a. Bleiswijk, Gouda
 • Pretfabriek in Woerden
 • Kids Time in Breda
 • Avonturenland in Heerlen
 • Hof van Eckberghe in Eibergen
 • De Holle Boom en Holle Bolle Plons in Tuitjenhorn
 • Yucatan, onderdeel van Dierenpark Emmen
 • Kidszoo in Noordwijkerhout
 • De Drentse Koe in Ruinerwold
 • Boerderijpret in Ermelo
 • Kiddiez in Babberich
 • Schateiland Zeumeren in Voorthuizen
 • Speelparadijs Cowboy & Indianen Speelreservaat in Coevorden
 • De Brandevoortse Hoeve in Helmond
 • DippieDoe in Best
 • Plopsa Indoor in Coevoerden

Ook Ballorig is een paar keer genoemd. Mijn eigen ervaringen bij Ballorig in Wijhe en Zutphen zijn niet zo positief, ik zou deze vestigingen eerder een krijspaleis noemen. Tweemaal werd de vestiging Sittard in positieve zin genoemd. Mogelijk zit er dus een verschil in de verschillende filialen van Ballorig. Op dit moment durf ik ze in ieder geval niet aan te bevelen als je een fijne binnenspeeltuin zoekt voor het hele gezin.

Tot slot een tip: ga op een rustig moment. Dit kan tijdens een studiedag van school zijn of op een moment dat gezinnen met andere dingen bezig zijn (denk aan 5 december of 24 december). Zo hadden wij op vrijdag 4 december heel Schateiland Zeumeren voor onszelf! Hoe luxe wil je het hebben?

Leuk om in te spelen maar ook heel mooi gemaakt.
Schateiland Zeumeren: mooie vormgeving, licht en goede akoestische demping.
De Zandtovenaar.
Soms is het zo simpel: een filmpje, 3 lichtbakken en zand. Kleine zandtovenaars zijn geboren bij Schateiland Zeumeren.

Binnenspeeltuinen getest door KidsErOpUit

Binnenspeeltuinen zijn niet de ‘core-business’ van KidsErOpUit. We willen juist laten zien dat je met kinderen zoveel meer kan doen. Dat kinderen het ook leuk vinden om te wandelen of een museum te bezoeken. Maar binnenspeeltuinen die geen krijspaleis zijn, die brengen we graag onder de aandacht!

Door het KidsErOpUit-team getest:

Wat is jouw favoriete binnenspeeltuin?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke binnen uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelLEGOLAND Discovery Centre Oberhausen voor jonge LEGO-fans
Volgend artikelMet Ampelmann door Berlijn
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

16 REACTIES

 1. Hof van Eckberge ben ik erg verbaast over dat hij er tussen staat. Hij is duur, klein en personeel is er verschrikkelijk onvriendelijk en opdringerig. Buiten kun je nog enig zins spelen zonder dat ze om de minuut bij je komen om te vragen of je een veel te dure en veel te kleine kop koffie wil. Ook het eten is er niet of over naar huis te schrijven. Wil je een broodje wordt je gesommeerd mee de dingen aan het buffet wat overigens niet in de entee prijs zit. Nee als zo’n speelpark als leuk wordt aangeschreven ben ik het daar zeker niet mee eens. Alles wat je binnen wil doen kost weer extra en de beesten die buiten in de mini zoo lopen verdwijnen ook 1 voor 1. Nee echt niet terecht. Zeker omdat ik dan in het rijtje mis Megapret in Lievelde en Sévink Molle in Winterswijk. Deze hebben fatsoenlijke prijzen en veel meer speel mogelijkheden bovendien kun je daar lekker rustig zitten en een boekje lezen zonder dat ze om de haverklap aan je tafel staan of je wat wil drinken. Mis trouwens ook Het land van jan klaassen uit Braamt.

  • Dank je wel voor je aanvulling Anita! Hof van Eckberge komt steeds hoger op mijn lijstje om zelf te testen….

   N.a.v. de reacties op dit blog zullen we het lijstje weer bijwerken en de twee die je noemt toevoegen. Land van Jan Klaassen staat er niet bij omdat het vooral een buitenspeeltuin is.

  • Hartelijk dank voor jouw feedback via deze site Kidseropuit.nl Anita! Ik reageer even namens Hof van Eckberge en zou je graag over jouw bevinding willen spreken, aangezien gastgerichtheid én gasttevredenheid bij ons hoog in het vaandel staan. Je mag me altijd bellen en naar mij vragen bij Hof van Eckberge: 0545-461100 en even vragen naar Maarten. De situatie die jij schetst herken ik namelijk niet en het lijkt alsof je ons bewust in een negatief daglicht zet, dat vind ik jammer. Even voor de andere lezers: Bij ons is binnen alles behalve de bowling en lasergame inbegrepen . . . niet iedereen wil dat namelijk en daarom kiezen wij daarvoor. Wij staan volledig achter onze prijs-kwaliteit verhouding, volwassenen hebben in de dalperioden zelfs GRATIS entree en vanuit onze service serveren wij dranken en gerechten met een bewuste positieve gastgerichtheid aan tafel. Dus géén ‘verschrikkelijk onvriendelijk en opdringerige houding’. Wij kiezen voor een kwaliteitskoffie, kwaliteitsgerechten én u bent helemaal niét verplicht om aan het buffet deel te nemen, daarom hebben we juist een kinderkaart, lunchkaart, plateservicekaart, a la carte kaart én complete arrangementen voor elke portemonnaie, waaronder ook een compleet arrangement vanaf 10 euro per persoon. De beesten in de mini ZOO: we hebben juist afgelopen periode stekelvarkens, prairiehondjes, ezels en baardagamen toegevoegd, uw opmerking snap ik dan ook niet. Ons totale terrein is 25.000 vierkante meter, waarvan 2.500 binnenaccommodatie. Ik typ dit verhaal niet als verdediging maar wil wel graag dat mensen die dit lezen een juiste weergave van feiten hebben . . .
   En redactie: van harte welkom bij Hof van Eckberge in Eibergen!

   • Wij zijn tevreden over Hof van Eckberge! Schoon en ruim opgezet.
    Eten is inderdaad aan de dure kant, maar wel goede kwaliteit.
    Enige nadeel vinden wij dat het peuter-gedeelte en het 4+ gedeelte ver uit elkaar liggen, hierdoor moeten wij als ouder altijd splitsen.

 2. Haha, krijspaleis, je schreef het al eens eerder, ik blijf het een grappig woord vinden. Ik ga altijd in Den Haag, naar 2 verschillende (dat zijn vast niet dde leukste/mooiste, maar wel het meest dichtbij voor mij), en dan vooral altijd zo vroeg mogelijk.

 3. Ik mis Megapret in Lievelde.
  Ik vind Ballorig écht verschrikkelijk ( ik kom uit Zutphen) Maar Megapret is een grote boerderij met binnen-, buiten- en in de zomer waterpret.
  Ondanks dat het er heel druk kan zijn, heb ik dat nog nooit als zodanig ervaren.
  Zeker de moeite om een keer uit te proberen!

 4. Hier positief over Ballorig Nijverdal. Niet al te groot, schoon en overzichtelijk.
  Wij komen er graag met een 2- en 4-jarige. Ik verwacht dat het voor oudere kinderen (vanaf circa 7 jaar) wat weinig uitdagend is.

  We zijn in verschillende ‘krijspaleizen’ geweest, maar dit is de enige waar we terugkomen (afraders in deze regio zijn Dolle Pret in Almelo (druk,donker) en de binnenspeeltuin in Borne (donker en vies).

 5. De balorig in Utrecht is de enige die wij fijn vinden. Het is overzichtelijk, er is veel licht en de akoestiek is daar ook goed. Diverse andere hebben wij gehad en als wij thuiskomen liggen wij daarna ook te slapen. Daarnaast helpt om zaterdag en zondag vroeg daarnaartoe te gaan.
  Daarentegen de balorig in Veenendeel ervaren wij als een schreeuwparadijs. Alles zit te dicht op elkaar en de akoestiek is slecht.

 6. Ik zie nergens monkeytown in Waalwijk zit een super schone, vriendelijke, prijstechnisch interessante. Ze hebben een glutevrije kaart wat ideaal is! Overigens hebben ze ook een deel voor de kleintjes wat heerlijk is. Kan het van harte aanbevelen.

 7. als je nou iets anders leuk zoekt….. kijk dan eens bij Boeien! Drimmelen. Dit is een foodtruckrestaurant met onwijs heerlijke hamburgers en een kleine kaart. Ouders kunnen hier zo genieten en t leuke ervan ernaast is in t aangrenzende pand (je loopt er binnen zo na toe) is een grote speelhal met geweldige houten speelklimtoestel. Voor de kleintjes is een klein wagentje gebouwd om te spelen in t restaurant gedeelte.

  Echt een aanrader! Let op er kunnen weleens feestjes zijn dan is er een beperkte vervangende restaurant ruimte open .

  Het is echt een fijne plek!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.