Natuurmuseum Brabant

Blogger Suzanne bezocht het Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

Natuurmuseum Brabant: kidsproof!

Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg is geweldig leuk voor kinderen. Niet voor niets wordt dit museum al jaren gekozen als beste kidsmuseum van Noord-Brabant! Wij gingen er heen met onze kinderen toen we in de meivakantie 2014 een regenachtige dag hadden. Onze kinderen (toen 5 en 7 jaar oud) vonden het museum direct superleuk en raakten niet uitgekeken. We hebben genoten van de diverse tentoonstellingen en de vele leuke interactieve dingen die te doen zijn.

De IJstijd!

Topper was de tentoonstelling “IJstijd!”, waar kinderen dieren uit de laatste ijstijd ontmoeten zoals een 6 meter (!) lange levensgrote mammoet en een sabeltandtijger. Ook zijn er fossielen uit de laatste ijstijd te zien van o.a. een grottenleeuw en een wolf. Kinderen kunnen op heuse mammoetjacht door zo’n gigantisch beest over de grond te besluipen. Daarna kunnen ze in een huidentent zitten en kennis maken met hoe vroeger een vuurtje werd gemaakt. Elk kind wil natuurlijk dit jachtspel uitproberen. Bovendien kunnen ze een puzzel maken van een skelet van een Moderne mens en een Neanderthaler. Dat valt nog niet mee.

Oog in oog met een levensechte mammoet in het Natuurmuseum Brabant.
Oog in oog met een levensechte mammoet in het Natuurmuseum Brabant.

De Reis

In een volgende zaal is een tentoonstelling gericht op “De Reis”. Hierin zie je van alles over de dieren en planten in de natuur. Tijdens de reis door de zalen kun je veel doen en zien, zoals terug kruipen in een levensgrote baarmoeder, een dansje leren, kijken wie het sterkste of slimste is, of het overlevingsspel spelen. In vier zalen, die met elkaar verbonden zijn door een echte trein, krijg je een kijkje in de verschillende thema’s. Zo krijg je in het thema ‘Hoezo seks?’ een kijkje op echte parende leeuwen en zie je penissen van diverse dieren met de nodige hilariteit bij de kinderen natuurlijk (kijk eens mama wat een grote!). In het thema ‘Van hot naar her’ kun je meefietsen met reizende dieren om een beeld te krijgen welke afstanden dieren aflegden. Het thema ‘Overleven’ toont bijzondere stukken zoals vele roofvogels, de Ichtyosaurus, de mammoet en de holenbeer.

Mee fietsen met de dieren.
Mee fietsen met de dieren.

Dinozaal

In de dinozaal konden de kinderen zich verkleden als dino en op echte dinopoten rondlopen. Ook het bloot leggen van dinofossielen scoorde goed bij de kinderen. In deze zaal is een wisselende tentoonstelling! Tot eind 2015 is er een tentoonstelling over Kikker van Max Velthuijs.

Walki like a dinosaurus....
Walk like a dinosaur….

OO-zone

Nieuw in het Natuurmuseum is het Ontdek- en onderzoeksdomein voor natuur (OO-zone). Iedereen vanaf 8 jaar kan zich hier uitleven met natuuronderzoek. Zo mag je zelf op werkplekken kleine onderzoeken doen en krijg je met behulp van computer- en videobeelden een interactieve ontdekkingstocht door de natuur. De collecties planten, dieren, stenen en mineralen, fossielen en archeologisch en cultuurhistorische objecten zijn uitgestald in vitrines. Mijn jongens zijn gek op de natuur en mooie stenen en mineralen en raakten niet uitgekeken op al dat moois!

Interactief ontdekken.
Interactief ontdekken.

Wil je ook?

Wil je ook naar dit leuke museum voor kinderen? Het museum is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag. Toegangsprijs is 7,50 Euro voor kinderen vanaf 4 jaar en 10 Euro voor volwassenen. Met museumjaarkaart of kaart van Brabants Landschap is de toegang gratis! Het Natuurmuseum ligt centraal in Tilburg en is goed bereikbaar met openbaar vervoer en per auto (parkeergarage op loopafstand).

Meer lezen

Natuur, fossielen en ontdekken zijn een succes-nummer bij kinderen! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.