Biodiversity Center Naturalis met kinderen (dubbelblog!)

2
259
Bij elk favoriet dier van Freek is een filmpje te zien

Blogger Lineke bezocht met haar gezin het Biodiversity Center Naturalis in Leiden, ook zoon C. en zijn vader G. gingen erheen. Afgelopen kerstvakantie stond Naturalis in het teken van de Dino-dagen, waardoor er allerlei extra activiteiten werden georganiseerd. We bundelden al onze ervaringen in het eerste dubbelblog op KidsErOpUit.

Lineke over Biodiversity Center Naturalis

Eind december 2014 bezochten we een Live show van Freek Vonk, jonge bioloog, regelmatig te zien in De Wereld Draait Door en geadoreerd door heel veel jongetjes (en meiden) tussen de 4 en de 14 jaar. Daarnaast is  Freek verbonden aan Naturalis in Leiden. Voor ons reden genoeg om na de show en de DVD’s van Freek ook een bezoek te brengen aan zijn werkplek: Naturalis.

Even chillen bij Freek Vonk.
Even chillen bij Freek Vonk.

Naturalis is officieel gezien een museum maar wordt een Biodiversity Center genoemd… en dat doet zijn naam eer aan. Een grote diversiteit aan aanbod en activiteiten in een 5 verdiepingen tellend gebouw. Voor kinderen EN volwassenen is er ontzettend veel te zien, ontdekken en te doen. Je kunt hier met gemak een dag vertoeven.

We hadden geluk want naast de speurplaatroute (€1) en de kraskaartroute Freeks Favorieten (€0,50) waren op 22 december de Dino-dagen gestart. Deze zijn georganiseerd ter ere van T-rex die naar Naturalis komt in 2016. De jongens hebben dus een gratis Dino speurtocht en wedstrijd gedaan. Wel een pittige speurtocht, zeker voor kinderen die niet zo van die activiteiten zijn (die van mij dus 😉 ).

Prachtig gezicht: de zeedieren.
Prachtig gezicht: de zeedieren.
Bram en Boris waren gek op Freeks favorieten.
Bram en Boris waren gek op Freeks favorieten.
Naturalis is erg goed ingesteld op kinderen met volop afwisseling en interactiviteit.
Naturalis is erg goed ingesteld op kinderen met volop afwisseling en interactiviteit.

Het is een museum met een prettige sfeer. De mensen die er werken zijn gemotiveerd en behulpzaam. Zo was er de meneer die zag dat een speurtocht aan onze jongens niet echt besteed was en die wist hun aandacht te vangen met korte concrete opdrachtjes: “Gaan jullie in deze ruimte met dit fossiel eens kijken hoe het beestje heet!” En zo gingen ze op pad met een fossiel in de hand langs de skeletten en vitrines. Geweldig! Ondertussen nog een heleboel favorieten van Freek gezien en filmpjes er van bekeken.

Ons gezin heeft een topdag gehad! Wat een aanrader dit museum als je van dieren en natuur houd!

G. en C. in Naturalis

We hadden pech, want vanwege een zieke Maureen ging slechts de helft van ons gezin naar Biodiversity Center Naturalis. De mannen hadden een geweldige dag, net als Lineke. Ze delen hun ervaringen in een fotoverslag.

We beginnen met het belangrijkste nieuws van Naturalis: het is ze geluk om de tyrannosaurus rex naar Nederland te halen. Nog even geduld, maar hij komt echt!

T-rex komt naar Nederland

Er is ontzettend veel te zien in Naturalis! Ook G. en C. hadden aan een dag nauwelijks genoeg om alles te zien en te doen. Indrukwekkend zijn de grote levensechte dieren en de gigantische skeletten van dinosaurussen en een mammoet.

Echte nagemaakte dieren.

Reusachtige skeletten.

Tussen de skeletten lopen

Skelet van een dino

Medewerkers van Naturalis zijn live bezig met de reconstructie van een Triceratops. Ondertussen geven ze uitleg en beantwoorden ze vragen. C. vond het allemaal reuze interessant.

Triceratops wordt live gereconstrueerd

Een kijkje achter de schermen

In de kerstvakantie (en ook in andere vakanties) worden er heel veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. G. en C. gingen naar een van de lezingen en leerden zo van alles over garnalen. Denk jij dat een lezing saai is voor kinderen? Dan moet je zeker proberen om in Naturalis op een laagdrempelige manier een lezing bij te wonen. De medewerker van Naturalis vertelt erg enthousiast en maakt het verhaal extra beeldend met echte schaalmodellen van garnalen.

lezing voor kinderen

lezing Naturalis voor kinderen

De meeste kinderen willen niet alleen maar stil zitten. Gelukkig hoeft dat bij Naturalis niet. Er zijn allerlei interactieve en educatieve spelletjes. Voor elke leeftijd wat wils. C. werd vooral enthousiast van de beeldschermen en filmpjes.

Interactieve schermen

Interactieve spelletjes in Naturalis vallen in de smaak bij kinderen

Mocht je nu nog steeds denken dat een museum een verzameling saaie spullen is waar je niet aan mag komen, dan heb je het mis. Zo lagen er allerlei fossielen en was het juist de bedoeling om deze vast te houden en te voelen.

 

Hoogtepunt van de dag voor C. was de lezing over het opgraven van dino’s. Als een van de jongste kinderen zat hij erbij, alle informatie in zich opnemend. Thuis vertelde hij in geuren en kleuren dat hij ook zelf een fossiel mocht opgraven. Met zijn opgegraven fossiel zocht hij een plekje aan de tafel en met behulp van wat gereedschap verwijderde hij het hard geworden zand. Zo kwam zijn echte stukje fossiel tevoorschijn. Zo trots!

Lezing over opgraven dino's

 

 

Een echt fossiel

 

 

Lineke vertelde al dat Freek Vonk verbonden is aan Naturalis en zijn eigen favorieten extra onder de aandacht brengt. Ook bij C. viel dit erg in de smaak. Hij heeft heel aandachtig de filmpjes gekeken en kwam tijd tekort om alles te zien. G. had voor C. de speurtocht meegepakt, maar hij had er niet veel interesse in. Naturalis is zonder speurtocht goed te begrijpen en door de veelheid aan gave onderwerpen nam hij er niet de rust voor.

Freeks favorieten dinoeieren

Freeks favorieten de brulkikker

Bij elk favoriet dier van Freek is een filmpje te zien

Voor de kleinere kinderen was er een leerzaam poppenspel over dino’s. C. vond het allemaal prachtig.

Lezing in theatervorm bij Naturalis

Freek Vonk in het theater

Nu niet treuren dat je de dino-dagen en de show van Freek Vonk gemist hebt. Er komt dit jaar nog veel meer leuks aan! Freeks Wilde Wereld Live is in juni 2015 drie keer te zien: 13 juni in Groningen, 21 juni in Zwolle en 27 juni in Apeldoorn. Kaartjes kan je kopen via zijn website.

Praktische informatie Naturalis

Entreeprijs is €9 voor kinderen van 4-17 jaar, €12 voor 18 jaar en ouder en met je museumkaart mag je gratis naar binnen. De complete en actuele informatie over de tarieven lees je op de website van Naturalis.

Parkeren deed Lineke op het kleine terrein naast het museum. Meer informatie over parkeren vind je op de website. G. en C. gingen met de trein, vanaf het station is het 10 minuten lopen naar Naturalis. Eten en drinken kan je in een restaurantje of café in het museum. Maar ook is er ruimte voor het nuttigen van zelf meegebracht eten of drinken.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Ben jij al eens naar Naturalis geweest? Hoe vond je het?

Meer lezen

Dino’s zijn een succes-nummer bij vooral jongens! Klik & kijk voor meer dino inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).