Stedentrip Leiden met kinderen, een bezoek aan de stad van Rembrandt

Een stedentrip Leiden met kinderen is een reisje voor op de bucketlist. Karijn ging samen met haar gezin op ontdekkingstocht door het groene, historische en waterrijke Leiden.

Waarom een stedentrip Leiden met kinderen?

Leiden bezocht ik lang geleden een keer zonder kinderen. Het beeld van het water, de botanische tuin en gezellig drukke terrasjes stond me nog altijd goed voor de geest. En als we zien dat er veel kindvriendelijke musea zijn, weten we het zeker: het is de hoogste tijd om Leiden te bezoeken, samen met onze kinderen van 7, 5 en 2 jaar oud.

Tijdens een prachtig weekend in juni reizen we af naar Leiden om (hernieuwd) kennis te maken met het oude centrum van de stad. Vanuit Deventer is het zo’n 1,5 uur rijden naar de sleutelstad in Zuid-Holland.

Ligging Leiden

Leiden sleutelstad

Tijdens de autorit kletsen we wat over de plek waar we naar toe gaan. Als ik vertel dat Leiden de sleutelstad wordt genoemd, volgt onmiddellijk “Maar waarom dan?” Dat antwoord heb ik niet paraat, maar gelukkig biedt een rondje Google uitsluitsel.

De sleutels blijken te verwijzen naar Sint Pieter (Petrus), één van de twaalf apostelen en beschermheilige van de stad Leiden. In de Bijbel wordt verteld dat Sint Pieter de sleutels van de hemel heeft gekregen. Het stadswapen van Leiden bestaat uit de twee gekruiste sleutels.

De sleutels zijn het symbool van Leiden en vind je dan ook overal terug
De sleutels zijn het symbool van de stad

Weekendje Leiden met kinderen

Als we in Leiden zijn hebben we een druk programma: de stad staat bol van de interessante musea voor kinderen, en wij willen meer weten over de oudste universiteitsstad van Nederland en de belegering ervan door de Spanjaarden. We kunnen niet alles doen, dus we maken een planning: we bezoeken Rijksmuseum Boerhaave en het Rijksmuseum voor Oudheden. Ook maken we een stadswandeling en varen we door de grachten.

Rijksmuseum Boerhaave

We hebben snel onze bagage bij ons hotel gedropt, waarover later meer, en rijden naar het centrum van Leiden. We parkeren onze auto bij de de Lammermarkt. Dit blijkt een hele centrale locatie te zijn, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. We lopen via oude straatjes naar het Rijksmuseum Boerhaave dat net achter het centrum ligt. Boerhaave is een museum over geneeskunde en de wetenschap. Wij bekijken wat er te doen is en focussen op het wetenschapsgedeelte. Op de begane grond worden allerlei wiskundige en natuurkundige verschijnselen op interactieve wijze inzichtelijk gemaakt.

Wetenschappelijke experimenten

Ook al begrijpen onze kinderen van 5 en 2 jaar oud nauwelijks waar ze mee bezig zijn, ze hebben veel plezier bij de experimentjes die ze kunnen uitvoeren.

Onze middelste van 5 gaat op in de knikkerbaan. Ze laat twee knikkers tegelijk van elk een andere helling af rollen om te ontdekken welke helling het snelste is. Die in een rechte streep in een hoek van zo’n 60 graden of die als een parabool naar beneden gaat.

De oudste vindt het leuk om patronen te ontdekken en die na te maken aan een grote tafel. En onze peuter heeft schik met het verschuiven van poppetjes voor een lichtje. Want wat gebeurt er met de schaduw van de figuren als je het poppetje dichterbij haalt of verder weg zet? Eindeloos beweegt hij de poppetjes op en neer en bekijkt wat er gebeurt.

Waterspeeltuin

Alledrie vinden ze de waterspeeltuin waar ze dammen kunnen bouwen, water kunnen scheppen en bootjes laten varen geweldig. En terwijl de kinderen spelen eten wij op het terras verse broodjes mozarrella. De kinderen werken gauw een tosti naar binnen, want sneller eten = meer tijd in de speeltuin.

Als we het museum verlaten omdat we een rondvaart hebben geboekt, zijn we nog niet uitgekeken en uitgespeeld. Museum Boerhaave blijkt een goede start van onze stedentrip Leiden met kinderen. Wil je meer lezen? Een apart, completer blog over Boerhaave volgt.

Entreetickets en openingstijden Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is van dinsdag tm vrijdag van 10 tot 17 uur geopend. Volwassenen betalen 12,50 euro, kinderen van 4 t/m 17 jaar 5 euro (prijspeil 2018). Met een Museumkaart is de toegang gratis. Je kunt met een buggy door het museum maar handig is het niet. Er is een museumcafé waar je wat kunt eten en drinken en in de binnentuin kun je heerlijk zitten op het terras.

Voor de ingang van museum Boerhaave
Voor de ingang van het museum
Spelen met perspectief vindt een peuter ook al reuze-interessant
Spelen met perspectief vindt een peuter ook al reuze-interessant