Citytrip Groningen met kinderen (inclusief filmpje)

Op citytrip naar Groningen met kinderen? Dat is toch meer een studentenstad? Blogger Jolinda ontdekte dat deze studentenstad juist heel leuk is met kinderen.

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Citytrip Groningen met kinderen: Moi!

“Wat is er dan mooi?” Mijn kinderen snappen er niks van. Ik heb ze zojuist verteld hoe je elkaar begroet in Groningen. Dat lijkt me namelijk een prima voorbereiding op onze stedentrip Groningen met kinderen. “Het is wel lang in de auto.” Ook dat klopt, maar ja, er gaat nou eenmaal niets boven Groningen. Ook letterlijk. En zo hebben we wel meteen het gevoel er echt even uit te zijn.

Wij gaan Groningen verkennen!
Wij gaan Groningen verkennen!

Onze uitvalsbasis voor dit weekendje Groningen met kinderen zien we al vanaf de snelweg liggen. Het gebouw van Apollo Hotel Groningen is opvallend. “Zouden we helemaal bovenin slapen?” Dat zou mijn kroost wel mooi vinden, maar helaas, dat is voorbehouden aan de bewoners van de appartementen.

Onze kamers zijn op de tweede verdieping. De kn uffels worden uitgepakt en op de bedden naar keuze gelegd. Fijn dat we twee connecting rooms hebben, zo kunnen onze kinderen rustig slapen als wij nog even tv kijken, maar zijn we toch dichtbij. Net als thuis, maar dan lekker luxe.

Na een heerlijk ontbijt is het tijd om de stad op te zoeken. Binnen tien minuten zijn we in hartje Groningen. De auto parkeren we in een van de parkeergarages die Groningen rijk is. Zo zijn we snel bij de eerste en misschien wel belangrijkste attractie van Groningen: de Martinitoren. Een must tijdens een stedentrip Groningen met kinderen.

Op weg naar de Martinitoren.
Op weg naar de Martinitoren.

Hogerop ‘d Olle Grieze

“Kijk, daar gaan wij naar boven klimmen.” Onze jongste dochter kijk verschrikt naar de grote toren. “Pfff, daar ben ik te moe voor.” We zullen zien. De gids staat al op ons te wachten onderaan de toren. Haar feloranje jas met een Grote witte G valt goed op.

Eva heet ons van harte welkom en stelt mijn kinderen al snel op hun gemak. Ze neemt ons eerst mee naar de zijkant van de Martinikerk. Enthousiast vertelt ze over de geschiedenis van ‘d Olle Grieze, de oude grijze, zoals de Groningers de toren noemen. Dat de toren 3,5 (met de nadruk op half) keer is ingestort vindt vooral mijn zoon reuze interessant.

Interessante weetjes over de toren verteld door onze gids Eva.
Interessante weetjes over de toren verteld door onze gids Eva.

Dan is het tijd voor het echte werk. Kom maar op met die treden! Eva stopt onderweg naar boven een paar keer om te vertellen over de toren. Dit doet ze op een natuurlijke manier die kinderen zeker aanspreekt. Met de nodige humor. Het maakt het klimmen een stuk makkelijker. Onze jongste is al vergeten dat ze moe is. De verhalen van Eva over ezelsbotten in de muren van de toren zijn veel te spannend. 

Onderaan de toren is een kunstwerk dat de bewegingen van de toren demonstreert. Of is het de wind?
Onderaan de toren is een kunstwerk dat de bewegingen van de toren demonstreert. Of is het de wind?
Mooi om te zien, de grote klokken van de Martinitoren.
Mooi om te zien, de grote klokken van de Martinitoren.

Het is helemaal leuk dat als ze ook nog even zelf een klok mogen luiden. Of nou ja, in ieder geval even aan het grote touw hangen. Als we bijna boven zijn, zien we hoe het carillon werkt. Deze bestaat uit 52 klokken. De kinderen mogen op de knoppen drukken en zien de lampen boven de grote klokken aangaan.

En zo luid je de klokken.
En zo luid je de klokken.

We mogen als ‘special guests’ nog verder naar boven. Als je zonder rondleiding de toren beklimt, mag je tot 56 meter, 251 treden hoog. Dit is zeker al de moeite waard met mooi uitzicht. Wij doen er nog een schepje bovenop en komen tot ruim 300 treden.

We worden voor ons klimmen beloond met prachtig uitzicht. Eva weet de gebouwen die we zien allemaal goed te benoemen. Op al onze vragen heeft ze een antwoord. Jammer dat ze niet met ons mee kan om de rest van Groningen te ontdekken.

Prachtig uitzicht.
Prachtig uitzicht.

Naar beneden gaat een stuk sneller. Eva heeft nog een leuke verrassing, we krijgen als klimkampioenen echte medailles. Die gaan mee op onze ontdekkingstocht door de Groningen. Wat is er nog meer leuk voor kinderen? Een echt doe-museum. Op naar het Grafisch Museum Groningen, het GRID.

GRID

We lopen nog geen vijf minuten. Dat is het fijne van Groningen met kinderen bezoeken, het centrum is lekker compact, de musea die wij willen bezoeken liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Ook de leuke winkelstraatjes slenter je makkelijk doorheen.

Het Grafisch Museum Groningen is te vinden in een mooi pand. De enthousiaste medewerkers geven ons zo’n interessante rondleiding, dat ik daar in dit blog nog meer over vertel.  

De markt in Groningen, leuk om even langs te lopen.
De markt in Groningen, leuk om even langs te lopen.

Voor ons is het tijd om de grote stad even te verlaten. Vlakbij Groningen ligt namelijk een heel leuk dierenpark. Gekozen tot het leukste uitje van Groningen, dus nu we toch in de buurt zijn, nemen we een kijkje. Lees meer over de DoeZoo in Leens in dit blog.

Het is een mooie rit door kleine dorpjes. Echt Gronings landschap. Een contrast met ons hippe hotel, waar we vermoeid van een drukke dag in Groningen onze heerlijke bedden opzoeken.

“Ik wil helemaal niet naar huis.” De jongste zou het liefste in een hotel wonen, zo leuk vindt ze het. We gaan eerst nog lekker ontbijten en dan is er nog genoeg te doen in Groningen met kinderen.

Het Stripmuseum is bijvoorbeeld een echte aanrader. Veel te doen en te zien voor de kinderen, terwijl papa en mama even terug gaan in de tijd met oude strips van Sjors en Sjimmie, Suske en Wiske, Franka en nog veel meer.

Het stripmuseum is sinds 2019 gesloten. De strips zijn nog wel te bekijken in de Groninger Archieven. Een nieuw, vergelijkbaar museum in Groningen is Storyworld.

Lente in Groningen.
Lente in Groningen.

Kijk- & Zoektocht voor kinderen

We willen onze laatste middag Groningen met kinderen afsluiten met een stadswandeling. Om de stad echt goed te leren kennen. Maar ja, kinderen en wandelen dat wil nog wel eens zorgen voor gemopper. Daar heeft de VVV van Groningen wat op gevonden, een speciale kinderstadswandeling. Een zogenaamde Kijk- & Zoektocht.

Daar zijn onze kinderen wel voor te porren. Pennen mee en we beginnen bij de Martinitoren. Doel van de speurtocht is om te ontdekken wat het lievelingshapje is van hondje Ebbe. En ondertussen zie je de mooiste plekjes van Groningen.

Achter de Martinitoren vergeet je dat je in een grote stad bent, het is daar lekker rustig.
Achter de Martinitoren vergeet je dat je in een grote stad bent, het is daar lekker rustig.
Verrassende mooie en leuke plekjes voor kinderen.
Verrassende mooie en leuke plekjes voor kinderen.
Even rennen.
Even rennen.

We hebben vaker speurtochten gedaan, maar deze komt in onze top 3. De tocht is ontzettend goed bedacht. Kinderen blijven bezig door de vragen te beantwoorden, en ook tijdens het wandelen zijn er opdrachten die het wandelen stukken leuker maken.

Bijvoorbeeld deze, “doe je ogen dicht en ga met je vingers langs de muur. Loop zo met je ogen dicht tot de muur ophoudt. Nu mag je weer kijken”. Zelfs onze oudste tienerdochter doet enthousiast mee. We zien mooie gebouwen, waar we van alles over lezen en verzamelen zo de letters van een woord.

De oplossing laten controleren.
De oplossing laten controleren.

Omdat wij het typische Groningse hapje niet kennen, is de tocht spannend tot de laatste letter. Dan mogen we een verrassing ophalen bij de VVV Groningen. Waar de medewerkster ons verklapt dat ze zelf ook nog nooit had gehoord van het hapje, tot voor kort. Over de smaak is ze niet laaiend enthousiast, dus wij houden het maar bij de Martinitorendrop die in het winkeltje wordt verkocht. Fijn voor op de terugweg!

Wij vinden Groningen echt een leuke stad voor kinderen. Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan ons filmpje.

Tip: lees ook de tips van local Marcella voor bezienswaardigheden in Groningen.

Ligging Groningen

Praktisch

De Kijk- & Zoektocht is te koop bij de VVV voor 1,50 euro. Daarvoor heb je een paar uur plezier en je ziet meteen de mooiste plekjes van het centrum.

Het beklimmen van de Martinitoren kost 4,50 euro per persoon. Groepsprijs vanaf 20 personen 4 euro p.p. (prijspeil 2020). Kijk hier voor de openingstijden. Het is mogelijk een rondleiding te volgen, informatie daarover is te verkrijgen bij de VVV.

Parkeren kan in verschillende parkeergarages, een dagkaart is dan vaak het voordeligst. Op zondag is het buiten de parkeergarages op veel plekken gratis parkeren. Je kunt ook kiezen voor een P&R parkeerplaats, kosten zijn 6 euro, inclusief busrit (prijspeil 2020).

Op de website van Visit Groningen kun je meer lezen over alle bezienswaardigheden van de stad. Ook is hier een uitagenda te vinden.

Staat een citytrip Groningen met kinderen nu ook op jouw bucketlist?

Meer lezen

Op zoek naar meer stedentrips in Nederland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Marketing Groningen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

9 REACTIES

  1. Je had ook even een bezoekje moeten brengen aan Boekhandel Riemer. Ontzettend leuk ingericht, heel veel gave (kinder)boeken en een heuse oldtimer in de winkel waar je lekker in mag spelen. Op nog geen vijf minuten lopen van de Grote Markt af.

  2. Groningen is een leuke stad voor een city trip met de kinderen. Het is er lekker rustig, mooi en er zijn genoeg dingen te doen. Ook voor de overnachtingen is Groningen een goede stad.

  3. Leuk om te lezen. De vvv speurtocht is er alleen helaas niet meer. Gisteren de stad bezocht. Ook zonder speurtocht een leuke dag gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.