DoeZoo in Leens: Leukste uitje van Groningen?

Het leukste uitje van Groningen. Tenminste, dat vinden de ANWB-leden van de DoeZoo in Leens. Blogger Jolinda gaat dat eens even testen voor KidsErOpUit.nl tijdens een citytrip Groningen met haar gezin.

DoeZoo in Leens

Op naar Doe Zoo Leens.
Op naar DoeZoo Leens.

Als je aan mijn zoon vraagt wat hij wil worden dan zegt hij kort en bondig: ‘bioloog’. Een enkele keer voegt hij daar aan toe ‘zoals Freek Vonk’. Voor het geval je niet goed weet wat een bioloog doet. Als wij een weekend in Groningen zijn, kunnen we het niet maken om niet even een uitstapje te maken naar de DoeZoo in Leens. Voor een kennismaking met dieren die we nog niet eerder hebben gezien. Op de site zie ik dat je zelfs dieren aan mag raken, dus dit moet een heerlijk uitje zijn voor onze Freek Vonk in de dop. Zijn zussen zijn overigens ook gek op alles wat kruipt, zwemt en vliegt in de natuur.

Rondleiding

Het is wel even een ritje vanaf Groningen, ongeveer een half uur, maar je komt door mooie dorpjes. Bij de DoeZoo aangekomen ben ik wat teleurgesteld. Dit is klein. De parkeerplaats staat behoorlijk vol. Eenmaal binnen moet ik mijn verwachtingen bijstellen. Er is nog aardig wat te ontdekken. En ik moet het ook niet vergelijken met een grote dierentuin. We zijn precies op tijd om ons aan te sluiten bij een rondleiding.

Bevlogen

Ton van der Made geeft de rondleiding en doet dat op een bevlogen manier. Het is al snel duidelijk dat hij een grote passie heeft voor dieren. Een grote groep kinderen vergaapt zich aan een schildpad. Het is een beetje dringen om de schildpad goed te kunnen zien. Ton vertelt allerlei wetenswaardigheden terwijl de kinderen de schildpad even mogen aaien. Dan is het tijd om een bijzonder dier te ontmoeten. Volgens Ton een zeldzaam dier, hij weet te vertellen dat de Tenrek, een egeltje uit Madagascar niet veel voorkomt in de Nederlandse dierentuinen. Maar wel in de DoeZoo in Leens, en daar mogen de kinderen zelfs even voelen of hij stekelig is. “Nee eigenlijk is hij best zacht”, vindt mijn zoon, maar volgens mijn oudste dochter ook wel een beetje prikkelig.

Net op tijd om de rondleiding mee te kunnen maken.
Net op tijd om de rondleiding mee te kunnen maken.
Zelfs een egeltje is aaibaar.
Zelfs een egeltje is aaibaar.

Neusbeertjes voeren

Omdat het een beetje te klein is in de expohal om nog meer dieren te laten zien, gaat de rondleiding in het Horeca paviljoen verder. Maar niet voordat we met z’n allen de neusbeertjes buiten mogen voeren. Grappig gezicht hoe alle diertjes driftig op het voer duiken.

Deze eekhoorn was ook al voorzien van eten.
Deze eekhoorn was ook al voorzien van eten.

In het Horeca paviljoen nemen de kinderen plaats op banken. De ouders mogen achter hun staan en zitten. Ton waarschuwt dat we nu echt goed moeten blijven zitten, want het volgende dier dat hij laat zien houdt niet zo van verrassingen. Hij loopt weg om even later met een mooie kerkuil terug te komen. Terwijl hij van alles over deze vogel vertelt, voert hij hem kleine stukjes vlees. Ik zie mijn zoon verlangend kijken, mag hij dit prachtige dier ook aaien? Daar is Ton duidelijk in: “Jullie mogen hem niet aanraken, voor zijn welzijn is het beter dit niet te doen. Jullie handen zijn te vet, dat is niet goed voor zijn veren.”

Ton vertelt veel interessante weetjes over de dieren in Doe Zoo Leens.
Ton vertelt veel interessante weetjes over de dieren in Doe Zoo Leens.
Deze mogen we niet aaien.
Deze mogen we niet aaien.

Vogelspin op je hand

Een van de volgende dieren die Ton laat zien, wil ik niet eens aaien. Een grote vogelspin. De kinderen met genoeg lef mogen in een rij gaan staan om een voor een de spin op hun handen te laten lopen. Ton belooft de ouders dat zij straks ook mogen. Ik moet daar ga eens goed over nadenken. Ondertussen komt Ton nog met een slang langs, die mogen alle kinderen even om hun nek. Ook met een sprinkhaan weet hij zijn publiek te boeien. Dan is het tijd voor de ouders om in de rij te gaan staan. Nou ja, er is eigenlijk geen rij. Mijn kinderen duwen mij in de richtig van de spin. “Kom op mam, wij durfden ook!” Tja, dat is ook zo. Voor ik het weet sta ik met mijn hand klaar en trippelt de harige spin een paar seconden over mijn hand. Wauw, dat ik dat durfde!

Spelen

Na de rondleiding gaan we buiten kijken. Er is een springkussen en een schommel waar mijn kinderen zich even vermaken. Doordat er twee kinderfeestjes zijn, is het best druk. Ik vraag me af hoe het hier in de zomervakantie of op een mooie lentedag zal zijn.

Er is ook een kleine speeltuin.
Er is ook een kleine speeltuin.

Voor nu is het prima, we kunnen overal goed bij om de dieren te bekijken. Bijvoorbeeld in de Expohal. Daar griezel ik vrolijk verder bij nog meer slangen, spinnen, varanen en schildhagedissen.

Er zijn ook iets minder aaibare dieren.
Er zijn ook iets minder aaibare dieren.

We lopen de expohal een paar keer door. Ook buiten op het terrein is het leuk om meerdere keren een rondje te lopen. De Doe Zoo Leens is niet zo groot als een dierentuin, maar op een kleine oppervlakte is er wel ontzettend veel te zien en te doen. Als mijn kinderen ook nog mogen knutselen, een gipsen insect beschilderen, zijn zij het met elkaar eens. Dit is het leukste uitje van Groningen.

Er is veel informatie te vinden.
Er is veel informatie te vinden.

Praktisch informatie DoeZoo

Bij de Doe Zoo Leens kun je zowel buiten als binnen van alles beleven. En is daarom geschikt met regen, sneeuw en zonneschijn. Voor iedereen. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen betalen 6,50 euro entree.

Tijdens schoolvakanties is de entree inclusief de rondleiding (11 en 14 uur), een theatervoorstelling en (knutsel-)activiteit voor kinderen. Buiten de schoolvakanties is de rondleiding ook gratis en vindt plaats op woensdag en zaterdag om 14 uur. Op zondag is de Doe Zoo gesloten. Meer informatie vind je op de website.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan DoeZoo in Leens leuk vinden?

Meer lezen

Ben je benieuwd wat je nog meer zou kunnen doen in Groningen en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Wij bezochten Doe Zoo Leens tijdens een citytrip Groningen in samenwerking met Marketing Groningen. Zoals je van ons gewend bent delen wij altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelVeelbelovend: Hongarije met kinderen
Volgend artikelVakantievoorpret: kamperen bij de Bodensee
Jolinda is gek op schrijven en reizen. Laat ze die twee nou goed kunnen combineren bij KidsErOpUit. Sinds 2015 doet ze als blogger verslag van haar vakanties en uitstapjes met man en drie kinderen (geboren in 2005, 2007 en 2010). Samen gaan zij voor actieve vakanties in de natuur, met een snufje cultuur. Bij voorkeur vanuit een comfortabele vakantiewoning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.