ORCA Wildlife Center maakt je minicruise IJmuiden – Newcastle extra bijzonder

0
248
Helaas is dit wat we zien. Zee, zee en nog eens zee
Helaas is dit wat we zien. Zee, zee en nog eens zee

Wist jij dat je wildlife kunt spotten tijdens een minicruise van DFDS Seaways tussen IJmuiden en Newcastle? Wij niet. Blogger Kirsten ging samen met haar zoon vanaf de boot op zoek naar dolfijnen, zeehonden en walvissen. Ondertussen leerden ze van alles over het leven in de Noordzee. Kirsten geeft jullie vijf redenen om het ORCA Wildlife Center tijdens je reis zeker te bezoeken.

ORCA Wildlife Center op de King Seaways

Het ORCA Wildlife Center bevindt zich aan boord van de King Seaways. Een van de boten van DFDS die tussen IJmuiden en Newcastle vaart. Helemaal op het voorste puntje van de boot, tussen dek 7 en 8, vind je het centrum en het observatiedek. Samen met zoon M. (4, okee, bijna 5 jaar) ga ik aan boord en maken we de bekende minicruise naar Newcastle.

1. Het uitzicht vanaf ORCA Wildlife Center

Toegegeven, ik ben echt een sucker voor uitzichten. Zeker als de zee betrokken is, ben ik zo om. Ik ben dus ook direct enthousiast over de plek van ORCA Wildlife Center op de boot. En mijn verwachtingen worden meer dan waar gemaakt. Dit is toch fantastisch!

M. staat voor het raam naar buiten te turen naar dieren. En op het observatiedek houd ik ‘m stevig vast, want het waait stevig. Samen kijken we hoe de zon onder gaat, hoe we de volgende ochtend aanmeren in Newcastle en ’s avonds de stad weer achter ons laten. Noem me sentimenteel (ben ik ook), maar wat een bijzondere en fijne ervaring samen.

Land in zicht! We naderen de kust van Engeland
Land in zicht! We naderen de kust van Engeland

2. Leren over het leven in de zee

“Kijk mam, een blauwe vinvis!’’ Roept M. direct als we het ORCA Wildlife Center binnenstappen. Hij wijst naar een plaatje van dwergvinvis. Geen blauwe dus, maar wel een grote walvis die in het stuk Noordzee tussen IJmuiden en Newcastle leeft. En dat er ook dolfijnen zwemmen, wisten wij niet. We zijn benieuwd of we ze gaan zien.

Het ORCA Wildlife Center leert ons alles over de dieren die we mogelijk kunnen spotten tijdens de overtocht. Zowel de dieren in het water als boven het water. Overal om je heen zie je foto’s van en informatie over onder andere walvissen, dolfijnen, meeuwen en papegaaiduikers.

Helemaal links van het Wildlife Center is een speciale plek voor kinderen. M. duikt meteen de kleurplaten in en zoekt een mooie dolfijn om in te kleuren. Met een educatieve Noordzee variant van het spel Snakes&Ladders krijgen de kinderen spelenderwijs steeds meer te weten over het zeeleven. Mijn zoon snapt de spelregels nog niet zo goed, maar vindt het wel erg leuk.

Op de heenweg kun je ’s avonds nog een documentaire over walvissen bekijken en op de terugweg is er een lezing. Voor walvisfans een echte must, voor mijn kleine mannetje echt te laat. Hij mag een kwartiertje kijken en dan gaan we naar bed. Genoeg geleerd voor vandaag!

De hele ruimte is in nautische stijl gemaakt
De hele ruimte is in nautische stijl gemaakt

3. Wildlife officers van ORCA

In het ORCA Wildlife Center worden we begroet door Rose. De wildlife officer aan boord. Ze vertelt bevlogen over het werk dat ze doet voor ORCA en het leven in de zee. Ze legt ons uit hoe we het verschil kunnen zien tussen een dolfijn-achtige en een walvis-achtige. En ze beantwoordt alle vragen die we maar hebben.

Bijna alle vragen dan. Want als het aan M. ligt hebben we de hele reis lang een privésessie. Zodat hij alles kan leren over de blauwe vinvis, die dus niet tussen Nederland en Engeland leeft. Haha! Gelukkig voor Rose spreekt zij alleen Engels, mijn zoon alleen Nederlands en zijn er nog veel meer mensen met vragen.

Dat vind ik wel meteen een nadeel, dat Engels. Want nu kan M. zelf niks vragen. Ik vertaal wel, maar er is toch een barrière. Zeker voor de kleintjes. Mocht ORCA in de toekomst willen investeren in wildlife officers die beide talen spreken, juichen wij dat zeker toe.

Vooral voor de kust van Newcastle kunnen we veel zeeleven spotten
Vooral voor de kust van Newcastle kunnen we veel zeeleven spotten

4. Bewust reizen met DFDS en ORCA Wildlife Center

ORCA is de organisatie achter het Wildlife Center op de boot. Het zet zich in om vooral walvissen en dolfijnen te beschermen. Voor bijvoorbeeld vaarverkeer, geluidsoverlast, vissers en afval. Onze wildlife officer legt ons uit hoe dit het leven van de dieren in gevaar kan brengen. Ook vertelt ze wat DFDS doet om dit tegen te gaan en wat wij kunnen doen.

Het is een beetje een ‘goede-doelen-verhaal’ en mijn zoon is nog te klein om het te snappen. Maar ik vind het wel goed dat ze dit doen. Niet om met een vingertje te wijzen naar de reizigers, maar om bewustwording te creëren. En om te laten zien dat wildlife spotten écht niet vanzelfsprekend blijft.

Op deze poster zie je wat het ORCA Wildlife Center samen met DFDS bereikt heeft
Op deze poster zie je wat het ORCA Wildlife Center samen met DFDS bereikt heeft

5. Dieren spotten in de Noordzee

Het hoogtepunt van het ORCA Wildlife Center zijn de ‘deck watches’. Samen met de wildlife officer naar het observatiedek, naar de zee turen en hopen op iets moois. Het zou de kers op de taart kunnen zijn.

We staan ’s ochtends op de aanbevolen tijd klaar. We mogen een verrekijker lenen van Rose en speuren de zee af. Niks… ’s Avonds doen we nog een poging. Het waait heel erg hard en ik probeer naast M. en de verrekijker ook mijn rok goed vast te houden. “Mam, een vogel!” Yes, we hebben een meeuw gespot. Zodra we uit de wind zijn, kan M. ‘m afvinken op zijn spotting sheet.

De vele kleine golfjes maken het vrijwel onmogelijk om de vin van een dolfijn of walvis te spotten. En als Rose na een uur weer naar binnen gaat, houden wij het toch ook maar voor gezien. We zijn supertrots op onze meeuw!

Helaas is dit wat we zien. Zee, zee en nog eens zee
Helaas is dit wat we zien. Zee, zee en nog eens zee

Onze conclusie

Blogger Jolinda was al eerder tot de conclusie gekomen dat de overtocht van DFDS tussen IJmuiden en Newcastle hartstikke kidsproof is. Je checkt haar belevingen in het blog hierover. Dat hebben M. en ik ook ervaren. Tussen de kids club verkennen, de miniatuurboten bezichtigen, dineren in de restaurants, een filmpje pakken in de bioscoop, winkelen aan boord en alle reddingsboten tellen door is er bijna niet genoeg tijd om nog te slapen.

Het ORCA Wildlife Center is een mooie toevoeging aan het aanbod op de boot. Met je wangen in de wind, turend over de zee, leren over en bewust worden van het leven in de zee. Een goede combinatie wat ons betreft. En net weer wat anders dan wat er al was. En mocht het jou lukken om ook nog eens een dolfijn of een walvis te spotten, dan lijkt me dat een uniek en magisch moment. Stuur je ons dan even een fotootje?

Meer lezen

Het is niet de eerste keer dat we met DFDS naar Engeland varen. Benieuwd naar onze ervaringen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met DFDS Seaways. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.