Kerstmarkt in Hannover: 7 x waarom je hier ook naartoe wilt

0
322
Kerstmarkt in de oude stad
De kerstmarkt in de oude stad, bij de Marktkirche is alles wat wij ervan verwacht hadden. Wat een sfeer!

Kerstmarkt in Hannover met kinderen: is dat de moeite waard? Het is voor blogger Jolinda 3,5 uur rijden naar Hannover, logisch dat zij zich dat afvraagt voordat ze met haar gezin in de auto springt. Na een weekend kerstmarkten afstruinen is zij razend enthousiast. En deelt ze haar tips voor een geslaagd bezoek aan de kerstmarkt in Hannover.

Kerstmarkten in Duitsland: Hannover

Zeg je kerstmarkt, dan zeg je Duitsland. Hoe goed we in Nederland ook ons best doen de laatste jaren, voor de echte kerstsfeer moet je naar onze buren. We zijn al vaker naar kerstmarkten in Duitsland geweest die voor ons wat dichterbij zijn, maar we hebben zin in iets nieuws. Liefst ook groter dan wat we gewend zijn, onze kinderen van 9, 12 en bijna 14 kunnen dat wel aan.

We lezen veel goeds over de kerstmarkt in Hannover, in het hart van Nedersaksen. Nog voor pakjesavond reizen wij af naar de kerstmarkt van Hannover. Ik geef je 7 redenen waarom jij dit ook zou kunnen doen!

De grote toegangspoort van de kerstmarkt Hannover
De toegangspoort tot de grote kerstmarkt in Hannover.

1: Kerstmarkt in Hannover: drie voor de prijs van een

Hannover telt niet een maar drie kerstmarkten. Er is een markt in de oude stad, een markt op de Lister Meile en een markt voor het grote station, de Hauptbahnhof. Wij beginnen met de markt die recht tegenover ons hotel begint, de Lister Weinachtsmarkt. Omdat wij in een weekend zoveel mogelijk willen zien in Hannover, gaan we met een gids op stap. Tamara woont in Hannover en weet precies de leuke plekken te vinden waar wij makkelijk aan voorbij zouden lopen.

Weinachtsmarkt Lister Meile

Zoals de Lister Weinachtsmarkt. Deze markt is niet zo groot als de markt in de oude stad, maar zeker de moeite waard. We zien hier naast heel veel eten en drinken ook leuke spullen. Cadeautjes voor het thuisfront. Onze jongste wijst blij naar een kraam met grappige mutsen. “Daarvan kunnen de oren bewegen mam, die zijn leuk!” Omdat we nog maar net zijn begonnen met onze kerstmarkten-expeditie besluit ik om nog niks te kopen, ik heb geen zin om tasjes urenlang mee te sjouwen.

Onze gids Tamara vertelt mij dat we nu nog redelijk makkelijk door kunnen lopen. Het is een uur of drie ’s middags, zij stelt dat het een paar uur later onmogelijk is om je nog soepel te bewegen. Dat kan ik me voorstellen, Hannover telt ongeveer een half miljoen inwoners. Bezoekers uit de omliggende steden en dorpen trekken ook naar de stad toe. Tel daar nog internationale toeristen bij op en je hebt heel veel mensen. Volgens Tamara bezoeken jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen de kerstmarkt in Hannover.

Kerstmarkt Hannover
Kerstmarkt nummer 1 van onze trip.
Kerstmarkt Hannover
Het is al behoorlijk druk op de kerstmarkt.

Kerstmarkt in de historische binnenstad van Hannover

De grootste kerstmarkt is de markt in de historische binnenstad van Hannover. We lopen met Tamara richting een donkerblauwe toegangspoort, met sfeervolle lichtjes. Het doet sprookjesachtig aan. Ik heb vooraf gelezen dat hier ongeveer 170 versierde kramen opgesteld staan. Tel daar de oude vakwerkhuisjes en andere mooie gebouwen bij op en de kerstsfeer is wat ons betreft compleet. Onze kinderen kijken hun ogen uit. De Marktkirche, een in de 14e eeuw gebouwde kerk vinden we prachtig.

Tamara laat ons een houten kraam zien waar kinderen koekjes aan het bakken zijn. Voor de deur van het houten huisje staat een groepje kinderen geduldig te wachten totdat zij aan de beurt zijn. Mijn jongste dochter kijkt me even vragend aan, maar snapt dat we door lopen. We willen nog meer van de kerstmarkt zien. Tamara vertelt honderduit over haar stad en de tradities rond kerst.

Kerstmarkt in de oude stad
De kerstmarkt in de oude stad, bij de Marktkirche is alles wat wij ervan verwacht hadden. Wat een sfeer!
Kerstmarkt Hannover
Je hoeft op de kerstmarkt in Hannover geen honger te lijden.

Houten kerstpiramide op het Kröpcke plein

Trots laat Tamara ons de enorme houten kerstpiramide zien op het Kröpcke plein. “Elke familie hier heeft er wel een in huis. Dat hoort echt bij de kerstperiode. Deze is trouwens de grootste van Duitsland.” Ze vertelt dat er in de stad twee ontmoetingsplaatsen zijn waar de inwoners afspreken. Een daarvan zien we nu, op het Kröpcke plein.

Dit centrale plein dankt zijn naam aan de man die daar van 1876 tot 1919 Café Kröpcke uitbaatte. Tamara vertelt dat hij een klok voor het restaurant liet bouwen, met daarin een weerstation. Zodat zijn personeel ’s ochtends kon kijken of ze het hele terras neer moesten zetten of alleen een klein gedeelte.

Een ander meetingpoint is het grote beeld van Ernest August I, voor het centrale station. “Dat laat ik jullie straks nog zien.” We gaan eerst naar Finland!

het Kröpcke plein
Een echte blikvanger.

Fins kerstdorp

Nou ja, naar het Finse kerstdorp op het Ballhofplatz. Hier warmen we even op in een originele Finse tent bij een warm vuur. Op de achtergrond zien we hoe Finse zalm wordt gerookt in vuurmanden. Ook hier zie ik weer vooral veel eten en drinken, maar ook wel wat traditioneel kunsthandwerk.

Boscafe Wunschbrunnen Wald

Tamara neemt ons nog mee naar de Middeleeuwse markt, vlakbij de Beginenturm, waar we muzikanten treffen. Ook hier is de sfeer gemoedelijk, ondanks dat het steeds drukker wordt. We lopen verder richting de Holzmarkt. Tamara: “Mijn lievelingsplek van de kerstmarkten is hier, in het dennenbos.” We zijn stomverbaasd als we middenin die drukke stad een klein dorpje van maar liefst 50 dennenbomen aantreffen: het Wunschbrunnen Wald. Mijn zoon merkt op dat het hier echt naar het bos ruikt.

Als we door de smalle paadjes naar binnen gaan zien we een soort boscafe. Tamara weet een magische plek in dit cafe, bij de Oscarwinterfontein. “Als je aan deze ring draait, drie keer naar links, en een wens doet, dan komt je wens misschien wel uit.” Natuurlijk moeten alledrie onze kinderen dat proberen. Daarna wandelen we richting de derde en laatste kerstmarkt. 

Kerstmarkt Hannover
De zon gaat onder en het wordt zo nog sfeervoller in Hannover.
Kerstmarkt
De vakwerkhuizen vormen het perfecte decor voor een kerstmarkt.
kerstmarkt
We gaan het Finse dorp bekijken.
zalm in het Finse kerstdorp
Verse zalm is volop te koop in het Finse kerstdorp.

De kerstmarkt bij de Hauptbahnhof 

Hoewel deze kerstmarkt een stuk kleiner is, zijn we toch behoorlijk onder de indruk. Wat een mooie verlichting. Alweer vinden we het sprookjesachtig. De markt telt ongeveer veertig kramen. In het station kun je makkelijk een metro pakken om weer naar je beginpunt af te reizen. Ook zijn hier verschillende fastfoodrestaurants. 

Kerstmarkt Hauptbahnhof
De Kerstmarkt bij de Hauptbahnhof.
Kerstmarkt Hauptbahnhof
Prachtige verlichting.
Hannover kerst
Sprookjesachtig Hannover.
kerstmarkt Hannover
Een van de vele sterren die we zien.

2: Hannover is goed bereikbaar

Hannover is voor ons 3,5 uur rijden. Met een vrijdagmiddagfile erbij doen we er op de heenweg 4 uur over. Je zou ook kunnen kiezen voor de trein. Via NS International kun je zien wat de treinkaartjes kosten.

Binnen Hannover hebben we onze auto niet nodig gehad. Ons hotel ligt middenin de stad en met het openbaar vervoer kunnen we ook overal makkelijk en snel komen. De stad is compact, we hebben veel van de stad kunnen zien door te lopen. Parkeren kan in een van de vele parkeergarages.

Metro in Hannover
We pakken de metro in Hannover.

3: Volop keuze in accommodatie

Hannover heeft meerdere fijne hotels die niet zoals bij de accommodaties in kleinere steden snel volgeboekt zijn in de kerstperiode. Wij verblijven in Hotel Novotel, vlakbij Lister Platz. Er is nog een andere vestiging van Novotel in Hannover, vlakbij het station.

Het fijne van ons hotel vinden wij de familiekamer. Of eigenlijk hebben we twee kamers waarvan de tussendeur open kan. Zo slapen de kinderen met z’n drietjes in de ene kamer, met eigen badkamer, en hebben wij als ze slapen ook nog wat privacy. Het eten in het hotel valt goed in de smaak bij onze kieskeurig drietal.