Waar ga je heen voor de leukste Duitse kerstmarkten met kinderen? 10 tips!

Waar ga je heen voor het leukste bezoek aan Duitse kerstmarkten met kinderen? Nog even en het is alweer Kerst en dat betekent dat ook de kerstmarkten te bezoeken zijn. Onze blogger Yvonne ging op onderzoek uit en komt met 10 tips voor de leukste kindvriendelijke kerstmarkten net over de grens in Duitsland.

De traditie van een kerstmarkt

Kerstmarken, of in het Duits beter bekend onder de naam ‘Weihnachtsmärkte’. Op internet lees ik dat kerstmarkten al sinds de Middeleeuwen bestaan en zijn ontstaan in Duitsland. De eerste kerstmarkt vond plaats in 1384 in Bautzen, vlakbij Dresden in het oosten van Duitsland. Tegenwoordig zijn de kerstmarkten een redelijk commercieel gebeuren, maar van oudsher werden de kerstmarkten gehouden om licht, warmte en vreugde naar de stad te brengen gedurende de meest donkere dagen van het jaar.

Kerstmarkten met kinderen, is dat leuk?

Toen Dinand een baby was moest ik er niet aan denken om op een kerstmarkt te lopen, want met een wandelwagen door drommen mensen wurmen leek me alles behalve relaxed. Maar nu Dinand wat ouder is, lijkt het me toch wel heel gezellig. Ik heb een beeld voor me van sfeervolle houten stalletjes met allerlei tierelantijntjes en tal van winterse lekkernijen die worden aangeboden.

Daarentegen ben ik ook een beetje sceptisch, voor mijn gevoel zijn de kerstmarkten anno nu uitgegroeid tot een enorm commercieel gebeuren met drommen mensen. Ik deel mijn twijfels met mijn schoonzus, ”Jullie bezoeken toch elk jaar kerstmarkten met kinderen erbij, is dat écht zo leuk?”. Haar antwoord neemt mijn vooroordelen behoorlijk weg, ”Ja het is echt een aanrader, maar je moet wel de ‘goede’ kerstmarkten bezoeken, wij kiezen altijd voor de wat kleinere, authentieke kerstmarkten”.

De kerstmarkt in Keulen is erg mooi, maar met kleine kinderen gaan we op zoek naar kleinere kerstmarkten (© CityProjekt Veranstaltungs GmbH).
De kerstmarkt in Keulen is erg mooi, maar met kleine kinderen gaan we op zoek naar kleinere kerstmarkten (© CityProjekt Veranstaltungs GmbH).

Op zoek naar kleinschalige, sfeervolle kerstmarkten in Duitsland

Ik speur verder op internet en lees: “De kerstmarkt is leuk voor jong en oud. Voor iedereen is er wat te zien, te doen en te proeven! Diverse attracties maken de kerstmarkt tegenwoordig nog specialer voor bezoekers. Zo vindt u er vaak ijsbanen en diverse kermisattracties, zoals fraai versierde draaimolens en zweefmolens met twinkelende lichtjes”. Dat klinkt toch wel heel aantrekkelijk. Ik ben om, deze winter ga ik een kerstmarkt bezoeken net over de grens in Duitsland, maar welke? Ik schakel mijn vriendenkring opnieuw in, speur het internet af en ga op zoek naar leuke, kleinschalig kerstmarkten met veel sfeer en beleving én die natuurlijk kindvriendelijk zijn.

De 10 leukste kerstmarkten met kinderen net over de grens in Duitsland

Het resultaat? Hieronder lees je in willekeurige volgorde waar je het beste naar kerstmarkten met kinderen kunt gaan. Oftewel: de leukste en meest kindvriendelijke kerstmarkten net over de grens in Duitsland, die zeker een bezoek waard zijn.

#1 Kerstmarkt in Essen: prehistorische kerstmarkt met internationaal karakter

De kerstmarkt in Essen wordt in 2019 voor de 47e keer gehouden. Er zijn meer dan 250 kraampjes met oude ambachten en winterse lekkernijen. Wat deze kerstmarkt uniek maakt is het internationale karakter en de aanwezigheid van een middeleeuwse kerstmarkt. De markthandelaren op de kerstmarkt komen uit 20 verschillende landen en ook uit verscheidene regio’s van Duitsland. Hierdoor krijg je een mooi en gevarieerd aanbod van lokale en internationale artikelen.

Zo vind je op de kerstmarkt houtsnijwerken uit Zuid-Tirol, sieraden uit India en hapjes uit Peru. Heel leuk voor wie nieuwe dingen wilt ontdekken en daarnaast ook wilt genieten van traditionele producten. Op de Flachsmarkt ga je even terug in de tijd en waan je je in de middeleeuwen. Hier vind je o.a. edelstenen, aardewerk, handgemaakte zeep en dierenhuiden, daarnaast worden er allerlei hapjes en drankjes uit de kasteelkeuken aangeboden.

Een ander aspect wat deze kerstmarkt uniek maakt zijn de verlichte motieven van de Lichtweken, dit jaar gewijd aan het gastland België. Zo is bijvoorbeeld de Kennedyplats schitterend verlicht door een lichtbron waardoor het hele plein een bijna magische uitstraling krijgt. Ook de Willy-Brandt-Platz is een bezoekje waard. Hier waan je je bijna in een sprookjesbos door de rijen verlichte kegelbomen.

Op de kerstmarkt in Essen kunnen kinderen zich uitleven op de Kardinal-Hengsbach-Platz in het Bastelhaus. Zo zijn er voor kinderen tussen de 3 en 13 jaar diverse knutselactiviteiten en kunnen ze hun eigen peperkoekhuisjes maken. In het Brotbackhaus kunnen kinderen meekijken met bakkers om te zien hoe allerlei heerlijke broodjes en zoete lekkernijen worden gemaakt. Op de Burgplats is een 56 meter hoog reuzenrad. Vanuit dit reuzenrad heb je een prachtig uitzicht over de hele stad met al zijn glinsterende lichtjes.

Openingstijden kerstmarkt Essen:

 • 15 november – 23 december 2019, 24 november gesloten
 • Maandag tot donderdag van 11 tot 21 uur
 • Vrijdag en zaterdag van 11 tot 22 uur
 • Zondag van 11 tot 22 uur 
De Weihnachtsmarkt in Essen (© Essen Marketing GmbH, Peter Wieler).
De Weihnachtsmarkt in Essen (© Essen Marketing GmbH, Peter Wieler).

#2 Kerstmarkt in Kevelear: bedevaartsplek en kerststal met levende personen en dieren

Kevelaer is een bedevaartsplaats en dat geeft de kerstmarkt direct een speciaal karakter.De kramen op deze kerstmarkt zijn met name gevuld met religieuze artikelen. Vooral liefhebbers van kerststallen kunnen hier echt hun hart ophalen, zowel op de markt als in de winkels is er werkelijk alles te vinden voor in je kerststal. Naast het bekijken van de vele kerststallen in de etalages en op de kerstmarkt, is een bezoek aan de prachtige Kaarzenkerk, de Maria basiliek, de Genadekapel en het voormalige klooster (waar rond die tijd vaak een kerststallenexpositie is) zeker de moeite waard. Datzelfde geldt voor het oude stadscentrum.

De “Krippenmarkt’ zoals de kerstmarkt in Kevelaer genoemd wordt, is echter vooral bekend door de levensgrote kerststal die uitgebeeld wordt door levende personen en dieren. Vooral voor kinderen is dit een ‘must go’.

Openingstijden kerstmarkt Kevelear:

 • 30 november – 22 december 2019
 • Maandag tot vrijdag van 13 uur tot 20 uur
 • Zaterdag en zondag van 11 uur tot 20 uur 

#3 Kerstmarkt in Gescher: met name gericht op jonge gezinnen

Op internet is over deze kerstmarkt helaas nog weinig te vinden, maar ik word meerdere malen getipt over deze compacte kerstmarkt. De kerstmarkt in Gescher heeft circa 250 houten hutjes waar naast culinaire hoogstandjes ook een mooi kerstaanbod wordt gepresenteerd. Het is een gezellige kerstmarkt, met de geur van vers geroosterde amandelen en heerlijke wafels en van verse koekjes van de kerstbakkerij.

Men zegt dat de kerstmarkt in Gescher speciaal gericht is op gezinnen met jonge kinderen. Voor hen is er een kerstbakkerij, wishlistbos, kerstcinema, een knutselplek en de Glockenstadt-Express en Co. Dit laatste is een toeristentreintjes dat met 6 km/uur van de Adventspoort aan de Armlandstraße tot de Engelstor aan de Hauskampstraße rijdt. Vanuit dit treintje heb je perfect uitzicht op alle sfeervolle houten kraampjes en maakt dit zeker tot een belevenis voor de (kleinere) kinderen. Verder is op de kerstmarkt in Gescher een levende kerststal en een kerstman aanwezig die graag een praatje maakt met de jongste bezoekers.

Openingstijden kerstmarkt Gescher:

 • 30 november – 1 december 2019
 • Zaterdag van 11 uur tot 21 uur
 • Zondag van 11 uur tot 18 uur

#4 Kerstmarkt in Münster: vijf afzonderlijke kerstmarkten met elk een eigen karakter

Uniek aan de kerstmarkt in Münster is dat dat deze kerstmarkt maar liefst vijf afzonderlijke kerstmarkten heeft om te kunnen bezoeken. Ze liggen op loopafstand van elkaar en hebben ieder een eigen karakter.

Kerstmarkt Rathaus

De kerstmarkt Rathaus is een hele romantische kerstmarkt, gelegen op het binnenhof van het stadhuis. Het is de grootste en gelijk de oudste kerstmarkt van de vijf kerstmarkten in Münster. Voor de kinderen is er een leuke kindercarrousel en zijn er ook tal van mooie handwerkartikelen en sierraden. Ben je hongerig geworden, dan vind je er ook genoeg lekkers voor groot en klein.

Kerstmarkt Aegidii

Een klokkenspel dat elk half uur speelt, een 6 meter hoge houten piramide, een sprookjeswereld en een prachtige kerstkribbe. De Aegidii kerstmarkt heeft het allemaal en is met de mooi verlichte kraampjes een waar sprookje voor het hele gezin. Natuurlijk vind je ook op deze kerstmarkt genoeg winterse lekkernijen als je hongerig bent geworden.

Kerstmarkt Lamberti

De markt rond de Lambertikerk, ook wel ‘Lichtjesmarkt’ genoemd, wordt gekenmerkt als ‘stemmig’. Dit door de grote besneeuwde dennenbomen die rondom de markt zijn neergezet.  Zoals de naam al doet vermoeden is deze kerstmarkt prachtig versierd met tal van lichtjes en andere kerstversieringen. Ook staat er in het midden van de markt een grote, prachtig versierde kerstboom.

Kerstmarkt Kiepenkerl

De kerstmarkt Kiepenkerl is een klein kerstdorp en vernoemd naar de locatie van de kerstmarkt, namelijk het monument van de  “Kiepenkerl”. Op deze kerstmarkt vind je tal van specialiteiten uit Westfalen en een grote verscheidenheid aan ambachtelijk sierkunst. Ook qua eten en drinken is op deze kerstmarkt volop keuze. Kortom, een prima kerstmarkt waar je van alles kunt ontdekken.

Kerstmarkt Giebelhüüskesmarkt

Het kerstdorp ‘Giebelhüüskesmarkt’ is een ouderwetse en knusse kerstmarkt. Je vindt hier met name veel oude ambachten, mooie verlichte kraampjes en heerlijke winterse lekkernijen.

Openingstijden Kerstmarkt Münster:

 • Van 25 november – 23 december 2019
 • Zondag t/m donderdag van 11 uur tot 20 uur
 • Vrijdag en zaterdag van 11 uur tot 21 uur
De kerstmarkt in Munster (© www.airklick.de).
De kerstmarkt in Münster (© www.airklick.de).

#5 Kerstmarkt in Moers: klein maar fijn

De kerstmarkt in Moers is ook een aanrader en kenmerkt zich met een kleine 100 kramen als een kleine, fijne kerstmarkt. Uniek aan de kerstmarkt in Moers is het kasteelplein waar de kramen gevestigd zijn en het naastgelegen Schlosspark, dit zorgt voor een schilderachtig decor. Verder is er een ijsbaan en is er een podium met tal van optredens. Een ander voordeel is dat Van der Valk hotel Moers om de hoek ligt van de kerstmarkt. Tijdens de kerstmarkt zijn er vaak speciale aanbiedingen.

Openingstijden kerstmarkt Moers:

 • 21 november – 22 december 2019
 • Maandag tm donderdag van 11 tot 20 uur
 • Vrijdag van 11 tot 21 uur

#6 Kerstmarkt in Bad Bentheim: kleinschalig, authentiek én op een unieke locatie

Bad Bentheim is een gezellig ‘bergstadje’. Op deze kerstmarkt kun je de kerstsfeer proeven op een unieke locatie aan de voet van de beroemde burcht. De kerstmarkt Bad Bentheim houdt vast aan de traditie dat de sprookjesachtige houten huisjes van de kerstmarkt alleen gebruikt mogen worden voor traditionele handwerkartikelen.

De kerstmarkt in Bad Bentheim kenmerkt zich dan ook door het authentieke karakter en blijft weg van kitsch en pure commercie. Wat je hier wel vindt zijn zelf gemaakte taartjes, hartige hapjes, geurige wafels en Glühwein en authentiek beschilderd aardewerk. Ook hoor je op deze kerstmarkt geregeld de feestelijke klanken van trompetten of koren, wat de kerstsfeer alleen maar verder verhoogd.

Voor de jonge bezoekers is er op zaterdag een oude stoom carrousel, ook brengt de kerstman dan een bezoekje aan deze kerstmarkt. Verder is er een levende kerststal, die natuurlijk ook een must-go is voor kinderen.

Openingstijden kerstmarkt Bad Bentheim:

 • Vrijdag 6 december 2019 van 14 uur tot 20 uur
 • Zaterdag 7 december 2019 van 11 uur tot 20 uur
 • Zondag 8 december 2019 van 11 uur tot 18 uur
Het kasteel op de achtergrond zorgt voor extra sfeer in Bad Bentheim (© Touristinformation Bad Bentheim).
Het kasteel op de achtergrond zorgt voor extra sfeer in Bad Bentheim (© Touristinformation Bad Bentheim).

#7 Kerstmarkt in Grefrath: romantische kerstmarkt in een openluchtmuseum

De kerstmarkt van Grefrath kenmerkt zich als één van de meest romantische kerstmarkten van Duitsland. Het kleinschalige, maar mooie openluchtmuseum en uitgestrekte terrein eromheen worden sprookjesachtig verlicht met bijna 1.000 meter aan lichtjesketting, knetterende houtkorven en oplaaiende fakkels langs de wegen.

Meer dan 100 ambachtslieden bieden op deze sfeervolle kerstmarkt uitsluitend hun zelf vervaardigde, hoogwaardige spulletjes aan. Denk aan beelden van hout en keramiek, designsieraden van goud, zilver en edelstenen, maar ook glaskunst wordt hier aangeboden. Verder vind je op de kerstmarkt van Grefrath textiel van wol, vilt en zijde en is er tal van speelgoed te koop, zoals poppen en teddyberen. Natuurlijk vind je er ook genoeg winterse lekkernijen, zoals vers gebakken brood van de historische bakker, vlamkoek of een warm bereide beker glühwein, honingwijn of appelpunch volgens traditioneel recept.

Omdat de kerstmarkt plaatsvindt in het het openluchtmuseum maakt dit het extra leuk voor kinderen. Zo is het speelgoedmuseum geopend en vindt op beide dagen rond 16.30 uur een uitvoering van de Grefrather kleuterschool plaats. Verder is er de goochelaar Narrenkai, middeleeuws muisroulette en het geheimzinnige verlanglijstje met maanstofblazen. Als de schemering invalt kan je genieten van een mooi vuurspektakel en een optreden van het actietheater uit Bochum.

Openingstijden kerstmarkt Grefrath:

 • Van 29 november – 1 december 2019
 • Vrijdag en zaterdag van 14 uur tot 21 uur
 • Zondag van 11 uur tot 20 uur

Toegang:

 • Volwassenen 7 euro per dag
 • Kinderen tot 16 jaar zijn gratis
 • Parkeerkosten 2 euro 

#8 Kerstmarkt in Osnabrück: veel activiteiten en geniet van het uitzicht vanaf de Mariakerk

De kerstmarkt in Osnabrück behoort tot één van de allermooiste kerstmarkten in de grensstreek. Deze kerstmarkt bestaat uit een paar kleinere markten die met elkaar verbonden zijn door mooie verlichte klinkerstraatjes. Erg populair zijn ’s werelds grootste speelklok voor het theater en het bijna 100 jaar oude carrousel van de familie Telsemeyer voor het raadhuis van de Westfaalse Vrede. Beroemd is de reusachtige ‘Spieluhr’ op het Domplein, een muziekdoos met levensgrote figuren uit de kerststal, die langzaam ronddansen op de melodie van kerstliedjes.

Voor zowel jong als oud is er op de kerstmarkt van Osnabrück genoeg te beleven. Zo is er volop ijspret op het Ledenhof, hier vind je een mooie openluchtstraatsbaan, lekkernijen en gezellige houten hutjes. Ook worden er op het Ledenhof winterse activiteiten georganiseerd zoals ijsstokkenschieten. Verder is op de kerstmarkt van Osnabrück een kerstmarkttreintje en een mooie antieke draaimolen voor de kinderen.

Een aanrader is om de kerstmarkt van Osnabrück van bovenaf te bekijken.  De 192 treden van de Myriakerktoren zijn wel even een pittige klim, maar je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht over de fonkelende kerstmarkt en sfeervolle binnenstad. De Mariakerktoren is geopend tijdens de kerstmarkt op maandag, dinsdag en donderdag van 18 uur tot 20 uur, op vrijdag van 18 uur tot 21 uur, op zaterdag van 16 uur tot 21 uur  en zondag van 11.30 uur tot 13 uur en van 15 uur tot 20 uur. Volwassenen betalen 2,50 euro en kinderen t/m 12 jaar 1 euro.

Openingstijden kerstmarkt Osnabrück:

 • Van 25 november – 22 december 2019
 • Maandag t/m donderdag en zondag van 12 tot 21 uur geopend 
 • Vrijdag en zaterdag van 12 tot 22 uur geopend 

#9 Kerstmarkt in Nordhorn: authentieke kerstmarkt te combineren met Tierpark Nordhorn

De kerstmarkt in Nordhorn kenmerkt zich als een gezellige en authentieke kerstmarkt en staat bekend om zijn duizenden vernieuwde kerstlampjes. De vele houten kraampjes zijn sprookjesachtig ingericht en biedt een variatie van handgemaakte producten en winterse lekkernijen.

De kerstmarkt in Nordhorn is ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen, voor hen worden namelijk speciale kinderactiviteiten georganiseerd. Eén van de hoogtepunten is bijvoorbeeld de Sinterklaasoptocht die 5 december op de planning staat. Bezoek je de kerstmarkt op een zondag dan zijn er naast de vaste kraampjes ook oude ambachten die worden uitgevoerd.

Openingstijden kerstmarkt Nordhorn:

 • 25 november – 30 december 2019 (m.u.v. 25 en 26 december)
 • Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 20 uur
 • Donderdag van 13 tot 22 uur
 • Zondag van 13 tot 20 uur
 • Kerstavond van 11 tot 14 uur

Vlakbij het centrum van Nordhorn is rond boerderij ‘Vechtehof’ op het terrein van Tierpark Nordhorn een kleine, historische kerstmarkt. Er zijn feestelijk verlichte hutten, knetterende vuurtjes in de vuurkorven en er is een levende kerststal. Ook is deze kerstmarkt een waar culinair paradijsje. Op de kerstmarkt is lekkere likeur, honing uit eigen achtertuin, braadworst van het befaamde Bunte Bentheimer Schwein en kruidige Glühwein in café Malle Jan. Op zondag komt de kerstman altijd een bezoekje brengen.

Openingstijden kerstmarkt Tierpark Nordhorn:

 • 6 – 15 december 2019
 • Werkdagen van 16 tot 20 uur
 • Weekend van 11 tot 20 uur
 • Op 8 en 15 december is vanaf 11 uur de kerstman aanwezig

Lees hier meer over Dierenpark Nordhorn en de mogelijkheid om IN de dierentuin te overnachten.

#10 Kerstmarkt in Bedburg-Hau, Schloss Moyland: een kerstmarkt bij een sprookjesachtig kasteel

Net over de grens bij Nijmegen vind je een nog een vrijwel onontdekte kerstmarkt; de schitterende kerstmarkt van Bedburg-Hau. Deze indrukwekkende, sfeervolle en knusse kerstmarkt ligt bij een sprookjesachtig kasteel,  slot Moyland. Op deze kerst markt vind je tal van unieke handgemaakte producten en diverse hartige maar ook de heerlijke, winterse lekkernijen. Geniet van een glaasje Moylander Winterpunch of van een kop warme goulashsoep. Ook voor de kleinste bezoekers worden op deze kerstmarkt voldoende activiteiten georganiseerd.

Onderdeel van de kerstmarkt van Scholoss Moyland is het hoogwaardige muziekprogramma dat in de buurt van de Nordturm wordt aangeboden. Regelmatig treden kleuterschoolkinderen op en word je uitgenodigd om met hen mee te zingen. Alleen luisteren naar de advent- en kerstliederen die door de koren uit de regio worden gezongen kan natuurlijk ook. Tot slot zijn er de diverse muziekkapellen die passende kerstmuziek ten gehore brengen.

Vanaf de kerstmarkt rijdt er elk half uur een shuttlebus naar het centrum van Kleve en dat is ook zeker een bezoek waard. Rond de kerst is Kleve prachtig versierd en je vind er tal van leuke winkels.

Openingstijden kerstmarkt Betburg-Hau, Schloss Moyland:

 • 11 december – 15 december 2019
 • Woensdag t/m vrijdag van 13 uur tot 22 uur
 • Zaterdag van 11 uur tot 22 uur
 • Zondag van 11 uur tot 22 uur 

De entree tot de kerstmarkt is 7,50 euro. Een combinatieticket voor de kerstmarkt en slot Moyland is 9,50 euro. Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis toegang.

Handig om te weten over een bezoek aan kerstmarkten met kinderen

Natuurlijk zijn er nog veel meer kerstmarkten en is bovenstaand overzicht slechts een selectie. Deze selectie is met name gericht op het bezoeken van kleinschalige en authentieke kerstmarkten met kinderen. Ben je meer op zoek naar grootschalige kerstmarkten, denk dan aan de kerstmarkten van bijvoorbeeld Keulen, Dusseldorf, Oberhausen en Bonn.

Meer informatie over het bezoeken van kerstmarkten met kinderen (en zonder kids) in Duitsland is te vinden op de website van het Duits Verkeersbureau.

Hoewel de openingstijden van de kerstmarkten hierboven met zorg zijn opgeschreven, is het altijd verstandig om voor je bezoek zelf nog even te kijken voor actuele openingstijden. Vrijwel alle kerstmarkten zijn vrij toegankelijk, maar die van Scholss Moyland en van Grefrath bijvoorbeeld niet. Houd er daarnaast rekening mee dat er een entree kan worden gevraagd voor attracties of andere activiteiten die op de kerstmarkt plaatsvinden.

Welke kerstmarkten met kinderen bezoek jij graag in Duitsland?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor het bezoeken van kerstmarkten met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of lees deze tips van andere bloggers:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

 1. Wat een handig overzicht! Volgende week heb ik ook een aantal uitjes naar kerstmarkten gepland met mijn kinderen. We kijken er erg naar uit. Mijn dochter kan niet wachten om de mooie lichtjes te zien in Essen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.