Wintersport in skigebied Brandnertal: aanrader voor kinderen en beginners?

0
279
Wat zijn we blij met onze Nederlandse skileraar.
Wat zijn we blij met onze Nederlandse skileraar.

Wintersport in skigebied Brandnertal in Oostenrijk, is dat een aanrader voor kinderen en beginners? Dat is de vraag die Saskia zich stelde voordat ze naar deze wintersportbestemming ging. In dit blog lees je het antwoord.

Skigebied Brandnertal

In de Oostenrijkse regio Vorarlberg is skigebied Brandnertal te vinden, bestaande uit Brand en Bürserberg. Het gebied ligt in het westen van Oostenrijk en is vanuit Duitsland makkelijk te bereiken. Vanuit het midden van Nederland is het zo’n 800 kilometer rijden. Wij vertrokken om 7 uur ’s ochtends en waren einde van de middag bij onze accommodatie. Deze goede bereikbaarheid is een groot voordeel van skigebied Brandnertal.

Wij verblijven in het Brandnertal bij Landal Chalet Matin. Direct aan de skipiste ligt Landal Brandnertal in Bürserberg. Lastig om te kiezen tussen deze twee vakantieparken? Lees dan het blog waarin ik beide Landalparken vergelijk.

Landal Chalet Matin of Landal Brandnertal

Ligging skigebied Brandnertal:

Pistes skigebied Brandnertal

Skigebied Brandnertal heeft 23 kilometer blauwe piste, 28 kilometer rode piste en 3 kilometer zwarte piste. Daarnaast is er 11 kilometer skiroute. In het hele gebied zijn 14 liften.

Het skigebied bestaat uit twee delen: het gedeelte bij Brand en een gedeelte bij Bürserberg. Beide skigebieden zijn met elkaar verbonden door de Panoramabahn.

De grootte van het skigebied en het type piste maakt skigebied Brandnertal vooral geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs. Voor gevorderde skiërs die lange tochten willen maken is het gebied vermoedelijk te klein. 

Onze skileraar legt uit hoe skigebied Brandnertal in elkaar zit.
Onze skileraar legt uit hoe skigebied Brandnertal in elkaar zit.

Wintersport in Brandnertal voor kinderen en beginners

Deze keer ben ik zonder kinderen op reis. Maar wees gerust, mijn skiniveau is dat van een absolute beginner. De meeste kinderen zoeven mij voorbij op hun ski’s. Dus de oefenweide en blauwe pistes zijn mijn domein tijdens onze wintersport in Brandnertal. 

Skiles in Brand

Voor onze skiles rijden we naar Brand. Daar zien we aan de doorgaande weg in het dorp al een kinderweide liggen. Onze skiles is bij piste nr 13 met daarbij een sleeplift. Deze blauwe piste ligt in het dal en is perfect voor beginners. Het eerste deel van de piste loopt wat vlakker dan het bovenste gedeelte, dus op een klein stukje sneeuw kan de moeilijkheidsgraad steeds iets verhoogd worden.

Wij hebben hier twee uur skiles van een goede Nederlandse skileraar van skischool Snow Sports. Voor mij is het een jaar geleden dat ik mijn eerste voorzichtige skipogingen ben gestart, dus heel onwennig en gespannen sta ik op de lange latten. Maar dankzij onze skileraar krijg ik weer wat vertrouwen en durf ik steeds beter mijn bochtjes te draaien. Zo is het leuk!

Na twee uur eten we een snelle voedzame maaltijd bij het kleine restaurantje aan de piste. Heerlijke huisgemaakte soep, dat gaat er goed in. Let er wel op dat je hier contant moet betalen.

Met de Dorfbahn naar boven

Na de lunch gaan we met de Dorfbahn de berg op. Onze skileraar heeft een rondje uitgestippeld dat ook voor beginners te doen moet zijn. Nou, dat valt voor mij niet mee. Een combinatie van vermoeidheid, hier en daar een wat ijzige piste en een blauwe piste die niet zo makkelijk is. Ik haak af en onze skileraar gaat met mijn twee reisgenootjes verder. Van hen hoor ik later dat de blauwe pistes in skigebied Brandnertal echt wel een stuk lastiger zijn dan de oefenpiste waar we eerst waren.

Kinderland 

In het skigebied bij Brand is, naast het kinderland in het dal, bovenop de berg kinderland Palüd en een Fun-Run te vinden. In Bürserberg is het kinderland direct naast het vakantiepark van Landal gesitueerd.

Zijn jouw kinderen hele ervaren skiërs en zoeken ze extra uitdaging? Dan kunnen ze in skigebied Brandnertal ook les krijgen in off-piste skiën.

Naar het dal skiën

Kun je prima rode pistes skiën? Dan is het mogelijk om naar het dal te skiën. Dat kan zowel in Brand als in Bürserberg. Tussen beide plaatsen rijdt een skibus, maar je kunt ook met de Panoramabahn of via de blauwe skipiste nr 25 van het ene naar het andere gebied.

Kinderland in het centrum van Brand.
Kinderland in het centrum van Brand.
De blauwe oefenpiste in het dal van Brand.
De blauwe oefenpiste in het dal van Brand.
Het gaat steeds een stukje beter.
Het gaat steeds een stukje beter.
Bovenaan bij de Dorfbahn komen meerdere pistes bij elkaar.
Bovenaan bij de Dorfbahn komen meerdere pistes bij elkaar.
De gondels van de Dorfbahn gaan over de piste heen.
De gondels van de Dorfbahn gaan over de piste heen.

Skipas en skiles in skigebied Brandnertal

Voor skipassen en skilessen in skigebied Brandnertal zijn er meerdere mogelijkheden.

Skiles Brandnertal

Er zijn in skigebied Brandnertal twee grotere skischolen. Skischool Brandnertal geeft les in Bürserberg en in Brand. Als je bij Landal Brandnertal verblijft is dat de meest logische keuze.

Skischool Snow Sports geeft onder andere les in het kinderland in het dal in het dorp Brand, op de blauwe piste in het dal en boven bij de Dorfbahn. Wij hadden onze skiles bij skischool Snow Sports.

Skischool Brandnertal:

 • Skiles vanaf 2,5 jaar oud
 • Beginnerslessen zijn 2 uur per dag, op verschillende tijdstippen mogelijk. Voor een 5-daagse cursus betaal je 250 euro.
 • Voor kinderen die al een beetje kunnen skiën zijn er lessen van 3 uur per dag, ’s ochtends of ’s middags. Voor een 5-daagse cursus betaal je 230 euro.

Dit is informatie van winterseizoen 2019/2020. Bekijk de actuele prijzen en mogelijkheden op de website van Skischule Brandnertal.

Skischool Snow Sports:

 • Skiles vanaf 3 jaar oud (individueel), groepsles vanaf 4 jaar
 • Skilessen voor kinderen duren 3 uur per dag (’s ochtends). Voor een 5-daagse cursus betaal je 210 euro.

Dit is informatie van winterseizoen 2019/2020. Bekijk de actuele prijzen en mogelijkheden op de website van Skischule Snow Sports.

Wat zijn we blij met onze Nederlandse skileraar.
Wat zijn we blij met onze Nederlandse skileraar.

Skipas Brandnertal

Voor skipassen heb je de keuze uit een skipas voor skigebied Brandnertal of een skipas voor de grotere regio Montafon-Brandnertal. Voor beginners is alleen een skipas voor Brandnertal voldoende. Wil je als wandelaar gebruik maken van de skiliften? Dan is hiervoor een aparte voetgangerspas te koop.

Prijsvoorbeelden (prijspeil hoogseizoen winter 2019/2020):

 • 1-daagse skipas Brandnertal volwassenen – 49,50 euro
 • 1-daagse skipas Brandnertal kinderen – 29,70 euro
 • 6-daagse skipas Montafon/Brandnertal volwassenen – 269 euro
 • 6-daagse skipas Montafon/Brandnertal kinderen – 154 euro
 • Dagticket voetgangers Brandnertal volwassenen – 23 euro
 • Dagticket voetgangers Brandnertal kinderen – 16,10 euro

Een compleet overzicht van alle passen voor de liften is te vinden op de website van Vorarlberg Tourismus.

Passen voor de liften zijn er voor skiërs en wandelaars.
Passen voor de liften zijn er voor skiërs en wandelaars.

Hoe sneeuwzeker is skigebied Brandnertal?

We zien een groene wereld als we aankomen in het Brandnertal. Oei, kunnen we wel skiën? Ja hoor, zeker weten. Alleen de dalafdalingen zijn tijdens onze eerste dag gesloten, het heeft de weken voor onze komst nauwelijks gesneeuwd. Op de pistes staan sneeuwkanonnen, dus er wordt continu sneeuw gemaakt als dat nodig is. Zelfs op de blauwe oefenpiste doen de sneeuwkanonnen hun werk.

Een dag later gaat het ’s avonds sneeuwen en is het in het dal helemaal wit. De kronkelige bergweggetjes naar Brand en Bürserberg worden goed schoon gehouden, dus we kunnen zonder sneeuwkettingen beide plaatsen bereiken. 

Skigebied Brandnertal ligt op een hoogte van circa 900 tot 2000 meter, zeker in het hogere gedeelte van het skigebied is het daardoor behoorlijk sneeuwzeker.

Dankzij de sneeuwkanonnen zijn de pistes op de berg voorzien van voldoende sneeuw.
Dankzij de sneeuwkanonnen zijn de pistes op de berg voorzien van voldoende sneeuw.

Wandelen in de winter in het Brandnertal

Het Brandertal is een bestemming die zich ook goed leent voor winterse wandelingen. Op de pistekaart van het gebied staan deze allemaal aangegeven. Mocht je niet willen skiën, dan zijn er heel veel wandelroutes. 

Terwijl een van mijn reisgenootjes in het skigebied Bürserberg gaat skiën, ga ik samen met een ander reisgenootje wandelen. Hiervoor gaan we met de Dorfbahn en Panoramabahn naar boven. Daar lunchen we eerst bij restaurant Fröör.

Natursprüngeweg

We kiezen voor de Natursprüngeweg, een wandeling die ons van het bergstation van de Panoramabahn naar het bergstation van de Dorfbahn brengt. De route gaat grotendeels berg af, ideaal als je met kinderen aan het wandelen bent.

De dag is bewolkt begonnen, maar tijdens het wandelen zien we steeds vaker de blauwe lucht. Wat is het genieten om zo door de witte wereld te wandelen. Onderweg passeren we meerdere educatieve stations, die vooral in de zomer leuk zijn om met kinderen te beleven. 

Na ongeveer twee uur wandelen, foto’s maken en genieten van het landschap zijn we terug bij de Dorfbahn.

Met de Panoramabahn naar boven om te wandelen of te skiën.
Met de Panoramabahn naar boven om te wandelen of te skiën.
Het is wel duidelijk waarom deze gondel de naam 'Panoramabahn' heeft gekregen.
Het is wel duidelijk waarom deze gondel de naam ‘Panoramabahn’ heeft gekregen.
Deze wandeling gaan we doen.
Deze wandeling gaan we doen.
De roze bordjes geven de winterwandelingen aan.
De roze bordjes geven de winterwandelingen aan.
Een deel van de route gaat langs de skipiste.
Een deel van de route gaat langs de skipiste.
Sprookjesachtig met de sneeuw op de bomen.