Brandnertal met kinderen, een top zomervakantie in Vorarlberg

Blogger Lineke is onderweg naar Oostenrijk met haar gezin. Het Brandnertal met kinderen in de zomer ontdekken. Dat is wat ze gaat doen. Op zo’n kleine 900 kilometer rijden vanaf Utrecht vind je het Brandnertal. Dat is één van de dalen in de deelstaat Vorarlberg in Oostenrijk.

Brandnertal met kinderen, op zomervakantie in Vorarlberg

We zijn onderweg naar de deelstaat Vorarlberg in Oostenrijk. Dit grenst aan Liechtenstein en Zwitserland en is het meest westelijk deel van Oostenrijk. De deelstaat, maar ook het Brandnertal zelf, zijn voor mij volkomen onbekend. Ik ken het van naam en dat is het wel zo’n beetje. Zou het er leuk zijn met kinderen?

Terwijl mijn man ons langs de Bodensee rijdt, pak ik mijn telefoon en ga naar de website van Vorarlberg toerisme om te kijken wat er in het Brandnertal met kinderen te doen is. Omdat ik het toch wel prettig vind een klein beetje te weten waar we terecht zullen komen, lees ik me in. Mede ook omdat ik vanaf de achterbank behoorlijk wat vragen krijg naarmate we dichter bij het Brandnertal komen.

“Wat gaan we daar doen? Is het er leuk voor kinderen? Hoe lang blijven we daar? Welke taal spreken ze daar? Wat als we iets gaan doen en ik kan het niet verstaan?”. Genoeg vragen om uit te zoeken. Brandnertal met kinderen ontdekken, dat is wat we gaan doen.

Onze uitvalsbasis in het Brandnertal is Pension Bergkristall. Gelegen bij de kabelbaan en op loopafstand van het centrum. Ideaal!

Ligging Brandnertal:

 

Gästekarte Brandnertal, Alpenstadt Bludenz en Klostertal

Al bij één nacht verblijf in het Brandnertal krijgen alle gezinsleden een persoonlijke gästekarte. Met die gästekarte krijg je korting bij kabelbanen, activiteiten en baden. En sommige activiteiten zijn met het gebruik van de kaart zelfs gratis, dit geldt ook voor de bus en trein in heel Vorarlberg.

Hier wordt mijn vakantiebudget heel blij van kan ik je vertellen. Meteen een pluspunt voor een zomervakantie in het Brandnertal met kinderen.

brandnertal-met-kinderen-ontdekken
Reizen met de bus is erg relaxed in het Brandnertal

Lünersee, een natuurlijk stuwmeer bezoeken

De Lünersee is één van de grootste natuurlijk stuwmeren in de Alpen. Het ligt op ongeveer 1970 meter hoogte. Ingeklemd tussen de bergen aan het einde van het Brandnertal.

Als je het Brandnertal helemaal doorrijd kom je uiteindelijk bij de Lünersee. Dat wil zeggen, bij de Lünerseebahn. Een kabelbaan die je naar boven brengt en waar je een prachtig uitzicht hebt over het stuwmeer, de Lünersee.

Met de auto naar boven

We volgen met de auto de aanwijzingen van onze navigatie. Deze raakt echter al gauw de kluts kwijt en we hebben het gevoel dat we niet goed rijden. Alleen maar bochten en talloze tegenliggers die je soms alleen kunnen passeren als je weer een stukje achteruit de berg af rijdt. Het rijden wordt steeds spannender en gaat langzaam. Dus besluiten we terug te rijden.

Toch liever met de bus naar boven

Aangezien we met onze gästekarte gratis met de bus mogen besluiten we dat de bus ons naar boven gaat brengen.

We parkeren bij de Palüdbahn en wachten daar op bus 81. Niet lang daarna rijden we dezelfde weg als net naar boven. Maar nu vlot en ontspannen. De chauffeur kent de weg en kennelijk heeft men meer respect voor een omhoog komende bus dan een omhoog komende Nederlander.

Boven aan de kronkelweg, bij de kabelbaan is een groot parkeerterrein. Echter zijn er meer mensen die willen parkeren dan de ruimte die het terrein biedt en dus staan er langs de weg ook aardig wat auto’s geparkeerd.

Bij de kassa halen we onze tickets en niet veel later staan we in de rode gondel naar boven. Er staat behoorlijk wat wind en dat merk ik al in de kabelbaan. Naast de stijgende beweging deinen we ook zachtjes van links naar rechts. Niet te veel over nadenken maar.

Wandelen om het meer

Eenmaal boven ben ik blij dat ik nog snel onze jassen heb meegenomen. Het waait er enorm dus de jassen worden gelijk dicht geritst. Maar het uitzicht is fenomenaal. Je kunt rond het hele meer wandelen. Gaan we linksom via de stuwdam of rechtsom via een klein schiereiland? We besluiten rechtsom te gaan, in ieder geval naar het eilandje.

Na een klein uur wandelen en heel veel foto’s is het voor ons tijd om naar beneden te gaan. We sluiten aan in de wachtrij voor de kabelbaan naar beneden. Terwijl de jongens zich vermaken in het speeltuintje lees ik nog wat wetenswaardigheden over het meer. En dan zoeven we langzaam weer naar beneden.

Praktische informatie

 • Entreeprijs: Voor een retourrit met de Lünerseebahn betalen volwassenen 14,60 euro en kinderen 8,80 euro (prijspeil 2019).
 • Parkeren: Parkeren kan bij Lünerseebahn. Is dit terrein vol dan kan je parkeren langs de weg.
 • Openingstijden: van 8 tot 17 uur in de periode mei t/m september.
 • Adres Lünerseebahn: Schattenlagant, 6708 Brand, Oostenrijk
 • Toegankelijk met wandelwagen? Deels. De wandeling linksom is niet toegankelijk voor een buggy. Rechtsom wel, dus je zou rechtsom kunnen gaan en dan bij restaurant Alpe Lünersee weer terug.
 • Duur wandeling: Als je de hele route rondom het meer loopt kost je dat ongeveer 2 uur.
 • Horeca: Boven bij de Lünersee zijn 2 restaurants te bezoeken. Douglas Hütte en Alpe Lünersee.
De rode Lünerseebahn brengt ons naar 1970 meter hoogte brandnertal-met-kinderen-ontdekken
De rode Lünerseebahn brengt ons naar 1970 meter hoogte
brandnertal-met-kinderen-ontdekken
Ook al waait het hard, we zijn enorm onder de indruk
brandnertal-met-kinderen-ontdekken
Welke kant zullen we op wandelen?
brandnertal-met-kinderen-ontdekken
We gaan voor het eiland, dus rechtsom
Vanaf het eiland hebben we zicht over het hele meer en de stuwdam brandnertal-met-kinderen-ontdekken
Vanaf het eiland hebben we zicht over het hele meer en de stuwdam
Het heeft wel iets kalmerends dat uitkijken over het meer brandnertal-met-kinderen-ontdekken
Het heeft wel iets kalmerends dat uitkijken over het meer
Aansluiten in de rij om weer naar beneden te gaan
Aansluiten in de rij om weer naar beneden te gaan

Natursprünge-Weg Brandnertal, wandelen over een natuurweetjespad

In het dorp Brand nemen we de kabelbaan Dorfbahn omhoog naar Parpfienz. Daar stappen we over op de Panoramabahn naar de Burtschasattel. Het bergstation op 1680 meter.

Direct naast de kabelbaan rennen de kinderen naar een boomstam. ‘Stammwissen’ staat er op. Een boomstam met feitjes, weetjes en plaatjes over de natuur waarin we ons bevinden. Deze boomstammen staan verspreid langs de hele route op kleine stations. Zo wordt de route van 4,6 kilometer in stukjes geknipt door ‘Stammwissen’. De stations zitten leuk in elkaar en zijn divers. Zo leren de kinderen over stenen en rotsen. Maar ook over bomen en lawines. De wandeling is prachtig. Dan komen we bij de Barfuß-Weg.

Boomstammen met weetjes over de natuur
Boomstammen met weetjes over de natuur
De route is prachtig, zelfs koeien met echte bellen langs de weg
De route is prachtig, zelfs koeien met echte bellen langs de weg
Hoe werkt zo'n lawine precies?
Hoe werkt zo’n lawine precies?

Barfuß-Weg Brand im Brandnertal, een blotevoetenpad boven op de berg

Wij gaan wandelen op een heus blotevoetenpad. Dit is eigenlijk verdeeld in twee delen. Beide jongens willen het proberen, op blote voeten het pad naar beneden te lopen.

De jongens gaan zitten op een boomstam. De sokken en schoenen gaan uit. Terwijl ik de schoenen aan mijn rugzak knoop beginnen de kinderen met hun tocht over boomschors, dennenappels, steentjes en modder. En zo lopen ze over deel één van het pad.

Het andere deel van het pad loopt achter het waterreservoir en is wat natter en modderiger. Het loopt door gras, stroompjes en over boomstammen. Met gelukkig een waterbak aan het einde waar de voetjes in afgespoeld kunnen worden.

Het blotevoetenpad lopen, zullen we het gewoon doen?
Het blotevoetenpad lopen, zullen we het gewoon doen?
Dat voelt gek aan mijn voeten, dennenappels
Dat voelt gek aan mijn voeten, dennenappels
Het is wel even wennen dat gevoel aan mijn blote voeten
Het is wel even wennen dat gevoel aan mijn blote voeten
Ik help je wel over die grote boomstammen
Ik help je wel over die grote boomstammen
Dit voelt lekker hoor zo met dat gras er tussen
Dit voelt lekker hoor zo met dat gras er tussen
Voetjes wassen en dan sokken en schoenen weer aan
Voetjes wassen en dan sokken en schoenen weer aan

Tierwelten Brandnertal, wandelen langs dierenweetjes en feiten

Hier lopen we een route die ons meer vertelt over de planten en dieren die hier leven. Al snel komen we de eerste vogelhuisjes tegen die open kunnen. Daarin lezen we informatie over de bij. De interesse bij mijn zoon is gewekt.

Ineens roept mijn oudste zoon dat hij een bijenkorf gevonden heeft. Ik versnel mijn pas een beetje…want bijenkorf, want veilig?? Maar dan zie ik hem gluren door een enorme nagemaakte honingraat. In korte tijd leren we van alles over de bijen.

Na de bijen volgen de insecten, de mieren, de marters, vlinders en meer. En op alle stations is iets te doen, te zien en te horen.

Eenmaal bij het bergstation van de Palüdbahn stappen we in een gondel en zweven terug naar beneden. Wat een heerlijke dag in het Brandnertal met kinderen.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Voor een familiedagkaart bij 2 volwassenen en alle kinderen betaal je 62,10 euro (prijspeil 2019). Je kunt dan met de Dorfbahn, Panoramabahn en de Palüdbahn heen en terug.
 • Parkeren: Parkeren kan bij de Palüdbahn en de Dorfbahn. Staat je auto nog bij de ene kabelbaan en kom je bij de andere naar beneden? Neem dan bus 81 naar het parkeerterrein waar je auto staat.
 • Openingstijden: Dorfbahn en Panoramabahn dagelijks van 8.30 tot 16.30 uur in de periode mei t/m oktober. Palüdbahn is woensdag t/m zondag van 8.30 tot 16.30 uur geopend.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Natursprünge-Weg en Tierwelten zijn wandelingen die je ook met een buggy kunt lopen. De Barfuß-Weg is zelf niet begaanbaar met buggy, wel het centrale pad dat er naast ligt. Peuter- en kleutervoetjes kunnen natuurlijk wel over het blote voetenpad lopen.
 • Duur wandeling: Natursprünge-Weg duurt ongeveer 2 uur, Barfuß-Weg doe je in een uur en Tierwelten kost je ongeveer 1,5 uur.
 • Horeca: Langs de hele route zitten diverse restaurants en hutten waar je iets kunt drinken en eten.
 • Meer informatie over de themawandelwegen vindt je hier.
Een mooi gelijkmatig pad leidt ons lang allemaal weetjes over dieren
Een mooi gelijkmatig pad leidt ons lang allemaal weetjes over dieren
Op bezoek bij de bijen, nou ja in een soort mega honingraat
Op bezoek bij de bijen, nou ja in een soort mega honingraat
Wist jij dat er zoveel insecten hier leven?
Wist jij dat er zoveel insecten hier leven?
De levenscyclus van een vlinder
De levenscyclus van een vlinder

Kesselfall, wandelen naar een waterval in een diepe kloof

De Kesselfall in Brand is een begrip. Tijdens een zomervakantie in het Brandnertal met kinderen mag je deze waterval niet missen.

De rivier Alvier baant zich een weg door een kloof van 40 meter diep. Vanaf parkeerplaats Innertal, bij de Palüdbahn, wandel je volgens de bordjes de rondweg met een bezoek aan de waterval. Een waterval waar het water zich met veel geraas en gedonder 40 meter naar beneden stort.

We lopen langs een idyllisch kerkje, over de brug die ons naar de andere kant van de wild stromende Alvier brengt en daarna gaat het gemoedelijk omhoog. Pas het laatste stuk vind ik het spannend worden. Doordat de paden smaller en modderiger worden en we dichter langs de kloof lopen let ik extra goed op de kinderen. Maar als we eenmaal op het houten bruggetje staan boven de 40 meter dieper liggende, woest kolkende rivier kan ik niet anders dan vol bewondering kijken naar dit bijzondere stukje natuur.

De herrie van de waterval is enorm, we kunnen elkaar nauwelijks verstaan. Maar wat is het hier mooi. Na de nodige foto’s gaan we via het andere pad weer terug.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Je kunt Kesselfall gratis bezoeken
 • Parkeren: Parkeren kan bij de Innertal parkeerplaats bij de Palüdbahn
 • Openingstijden: Altijd open. Deze wandeling wordt zelfs aangeraden bij regen. Dan schijnt het helemaal een bijzonder schouwspel te zijn.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, en met hele kleine kinderen zou ik het ook wel spannend vinden, vooral het laatste stuk vlakbij de waterval.
 • Duur wandeling: De rondweg loop je in ongeveer 1,5 uur.
De rivier raast door de kloof
De rivier raast door de kloof
Stort 40 meter naar beneden in de kloof
Stort 40 meter naar beneden in de kloof
En stroomt vervolgens de kloof uit, het dal in
En stroomt vervolgens de kloof uit, het dal in

Kletterpark Brandnertal, klimmen tussen de bomen in een klimpark

Vanuit het centrum van Brand lopen we naar boven. We volgen de bordjes Kletterpark. De kinderen zijn een beetje gespannen. Ze hebben wel eens eerder geklommen in een klimpark, maar het is altijd weer afwachten hoe het hier gaat. Na een kwartier lopen zijn we er. Midden in het bos. We melden ons bij het huisje waar alle klimspullen liggen.

Het klimpark heeft 4 verschillende parcours onderverdeeld in kleuren om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Groen en geel voor de beginner en kinderen vanaf 8 jaar, met een minimale lengte vanaf 1.10 meter. Rood en zwart zijn voor de gevorderde klimmer en kinderen met een minimale lengte vanaf 1.40 meter. Kinderen onder de 14 jaar mogen alleen klimmen onder begeleiding van een volwassene. Eén van ons is dus de pineut.

Man en kinderen worden in een gordel en veiligheidshelm gehesen. Dan gaan we met de instructeur naar het oefenparcours. Humoristisch en geduldig legt de instructeur het gebruik van de gordel, haken en katrollen uit. Ik vertaal het voor de kinderen. Dan mogen ze laten zien of ze het snappen. Vol bewondering kijk ik hoe alle informatie omgezet wordt in het juiste handelen. En niet veel later mogen we op eigen gelegenheid beginnen aan het groene parcours.

Als ik mijn jongste zoon op 3 meter hoogte tussen de bomen zie balanceren voel ik even mijn hartslag versnellen. Dat zakt als hij het plateau aan de boom bereikt en naar zijn broer roept dat dit klimpark “echt supervet” is. Bezoek geslaagd!

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: Voor volwassenen is de entreeprijs 21 euro. Voor kinderen van 8 tot 16 jaar betaal je 15 euro. Klim je met het hele gezin dan is het familieticket van 48 euro misschien een optie voor je (prijspeil 2019).
 • Parkeren: Parkeren kan in het centrum van Brand.
 • Openingstijden: Juni t/m augustus van 10 tot 17.30 uur geopend. Bij slecht weer is het klimpark gesloten.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja tot in het park kan je met een buggy komen. En ook voor de allerkleinsten is er wat te klimmen en klauteren.
 • Duur activiteit: Trek hier ongeveer 2 tot 4 uur voor uit.
Gewoon de bordjes volgen, dan komen we er wel
Gewoon de bordjes volgen, dan komen we er wel
Even de eerste spanning kwijtraken met een grapje
Even de eerste spanning kwijtraken met een grapje
Eerst naar het oefenparcours om te leren welke haak waar moet
Eerst naar het oefenparcours om te leren welke haak waar moet