Rappenlochslucht in Dornbirn: een spectaculaire wandeling

Tijdens haar vakantie aan de Bodensee is Suzanne onder de indruk van de vele uitjes die daar in de omgeving te doen zijn. In een mum van tijd zijn talrijke bezienswaardigheden te bezoeken en ook Oostenrijk is binnen een uurtje rijden bereikbaar. Ze bezocht met haar gezin onder andere de Rappenlochslucht in Dornbirn. Een diepe kloof bij Dornbirn waar ze een spectaculaire wandeling tussen de hoge rotswanden maakten.

Makkelijk bereikbaar vanaf de Bodensee

Vanaf Lindau rijden we naar Oostenrijk. Bij de grensovergang kopen we een autobaanvignet. Deze kost 8 euro en kunnen we acht dagen lang gebruiken. Vervolgens rijden we via de A14 bij Bregenz in slechts een kwartier naar Dornbirn. De rit gaat, tot grote vreugde van de kinderen, door een lange tunnel. Dorbirn is bekend om de Karrenbahn. Vanaf hier zijn talrijke wandeling mogelijk in de mooie bergachtige omgeving.

Wij rijden de Karrenbahn voorbij, richting de Rappenlochslucht. Het kaartje, dat we op de camping Am Bauernhof Kramer hebben meegenomen, is duidelijk en we parkeren de auto bij het parkeerterrein aan het begin van de wandeling. Daar zijn ook twee musea, waaronder het Rolls Royce Museum. Bij het parkeerterrein staan de wandelroutes al aangegeven en wij kiezen voor de groene wandelroute van circa 1,5 uur met 100 hoogtemeters.

Rappenlochslucht in Dornbirn: een spectaculaire wandeling

Het begin van de wandelroute is direct spannend. Via een trap en houten vlonders lopen we met een brug de kloof in. De kinderen zijn enthousiast. We lezen dat de kloof in 2014 is ingestort en dat we bij de plek kunnen komen waar de rotsen naar beneden zijn gekomen. We besluiten daar heen te lopen. Het pad leidt naar een gapend diep gat in de rotswand, waar een plateau tegen de rotswand is gemaakt waar nooit zonlicht komt. Vanaf het plateau kijken we omhoog en zien we de route van het wandelpad verder lopen. De kinderen zijn nieuwsgierig en willen verder lopen, de hoogte in. Hiervoor moeten we een stukje terug lopen.

Nadat in 2014 de kloof is ingestort is de route omgelegd. De route heeft een trap met maar liefst 187 traptreden. Halverwege staan banken op de bergwand, waar we even pauzeren. Eenmaal boven zijn we er nog niet, want het pad loopt nog verder omhoog. Uiteindelijk komen we bij het punt uit waar de kloof is ingestort. Waar we eerder naar boven keken, zijn we nu op het hoogste punt gekomen en kijken we de diepte in.

Een goed aangelegde wandelroute door de diepe kloof.
Een goed aangelegde wandelroute door de diepe kloof.
Het eerste deel van de wandeling gaat onderlangs door de kloof.
Het eerste deel van de wandeling gaat onderlangs door de kloof.
De wandeling voert over houten vlonders langs hoge rotswanden.
De wandeling voert over houten vlonders langs hoge rotswanden.
De indrukwekkende hoogte van de Rappenlochslucht in Dornbirn.
De indrukwekkende hoogte van de Rappenlochslucht in Dornbirn.

Rondje Staufensee

Het is toeristisch en we zijn zeker niet de enige wandelaars, maar de wandeling is absoluut de moeite waard. Wat een indrukwekkend diepe kloof. De kinderen vinden het geweldig.

Wanneer we de kloof uitlopen komen we bij een stuw met een waterval. Hier bevindt zich de Staufensee en voor ons klettert het water vanuit de Staufensee naar beneden de kloof in. We lopen verder over de stuw heen en gaan aan de andere kant van de Staufensee verder.

Aan het eind van het meer is “Kraftwerk Ebensand” te vinden met een restaurantje en een toilet. We kopen koffie en gaan lunchen langs de waterkant. De kinderen vervelen zich geen moment. Ze spelen met de vele stenen die hier liggen. Helaas hebben we geen zwemkleding meegenomen, anders hadden ze in het water kunnen spelen. Via de andere kant van de Staufensee lopen we weer terug richting het begin van de Rappenlochslucht.

Aan het einde van de kloof is de stuwdam.
Aan het einde van de kloof is de stuwdam.
Bij de Staufensee.
Bij de Staufensee.
De brug aan de andere kant van de Staufensee.
De brug aan de andere kant van de Staufensee.
Spelen met de stenen bij de Staufensee.
Spelen met de stenen bij de Staufensee.

Zelfde weg terug wandelen

Het nadeel van deze wandeling is dat we dezelfde weg terug moeten lopen. Met het verschil dat we nu geen trap op omhoog hoeven, maar naar beneden lopen. Vervelend vinden we het niet. De kinderen vinden de terugweg net zo leuk. Het gaat in ieder geval een stuk sneller, omdat we alles al eens gezien hebben en omdat we naar beneden gaan.

Voordat we naar de auto lopen genieten we nog even bij de beginplek van de wandeling. Hier stroomt meer water langs en we klauteren over de stenen naar de rivier. Nog even lekker nagenieten voordat we terug rijden naar de camping.

Door de vele trappen is de wandeling niet geschikt voor buggy's en wandelwagens.
Door de vele trappen is de wandeling niet geschikt voor buggy’s en wandelwagens.
Klimmen en klauteren op de rotsen.
Klimmen en klauteren op de rotsen.

Wat je verder nog moet weten over de spectaculaire wandeling in de Rappenlochslucht

Als je een bezoek brengt aan de Rappenlochslucht in Dornbirn kun je parkeren op het parkeerterrein nabij het Rolls Roycemuseum voor enkele euro’s.

Ervaren wandelaars kunnen ervoor kiezen om met de Karrenbahn omhoog te gaan en via de Staufenseeweg in een wandeling van ongeveer 3 uur naar de Staufensee en de Rappenlochslucht te lopen. Deze wandeling gaat 460 meter bergafwaarts.

Wil je nog een kloof zien? Loop dan na de Staufensee door naar de Alplochslucht. Deze ligt nog een stuk verderop en verlengt de wandeling met een half uur.

De entree van de Rappenlochslucht in Dornbirn is gratis. Kijk hier voor meer informatie over de Rappenlochslucht.

Deze wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, een slechte lichamelijke conditie of wandelwagens en buggy’s.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de regio Bodensee (Zuid-Duitsland) of de regio Vorarlberg (Oostenrijk)? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.