Bezienswaardigheden Bodensee: 16 activiteiten met kinderen

Bezienswaardigheden Bodensee: het zijn er teveel om op te noemen. Een aantal van onze bloggers heeft de Bodensee afgelopen jaren met kinderen bezocht. Vanaf camping Ferienhof Kramer in Oberteuringen en Ferienpark Orsingen maken zij vele uitstapjes in de omgeving. En er is maar één conclusie mogelijk. Als je op vakantie gaat naar de Bodensee hoef je je niet te vervelen. Suzanne deelt, samen met Marije en Annemiek, een lijst met maar liefst 16 activiteiten met kinderen in de omgeving Bodensee.

Op vakantie naar de Bodensee met kinderen

De Bodensee ligt op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, tegen de Duitse en Zwitserse Alpen aan. Een prachtige regio in Zuid-Duitsland, te bereiken binnen een uur of 8 vanuit Nederland. De Bodensee kent een mild klimaat. Overdag is het in de zomermaanden aangenaam warm en ’s avonds lekker koel dankzij de ligging van het meer op zo’n 400 meter hoogte. De Bodensee kent gemiddelde temperaturen tussen de 25 en de 30 graden met uitschieters naar de 35 graden. Lekker weer dus.

Must do’s voor gezinnen

Er is ontzettend veel te doen in de directe omgeving van de Bodensee. De omgeving leent zich uitstekend voor bergwandelingen en watersporten. Maar ook leuk stadjes als Konstanz, Lindau en Friedrichshafen  zijn gemakkelijk te bereiken. Een aantal dingen maken de Bodensee uniek. Wat ons betreft absolute must do’s die niet mogen ontbreken bij een bezoek:

  1. Zeppelins kijken. De enige plek in Europa waar nog Zeppelins rondvaren in de lucht. Je ziet ze bijna niet over het hoofd. Ga naar de landingsplek in Friedrichshafen en bekijk ze van heel dichtbij.
  2. Het meer op. Varen, waterfietsen, zwemmen, surfen. Maakt niet uit hoe, als je het maar doet. Een vakantie aan de Bodensee zonder dat je in of op het meer bent geweest telt niet mee.
  3. Een duik nemen in de één van de vele strandbaden.
  4. Heerlijk vers fruit kopen bij één van de vele fruitkraampjes langs de wegen.
  5. Minimaal één keer naar het “buitenland” reizen. Vanaf de Bodensee zit je zo in Zwitserland, Oostenrijk of Liechtenstein.
  6. Genieten van de zonsondergang in het water.
Zeppelins kijken in Friedrichshafen is een must.
Zeppelins kijken in Friedrichshafen is een must.
Waterfietsen op de Bodensee. Superleuk voor kinderen.
Huur een waterfiets met glijbaan op de Bodensee. Superleuk voor kinderen.
Naar het strand en zwemmen in de Bodensee (waterschoenen zijn handig).
Naar het strand en zwemmen in de Bodensee (waterschoenen zijn handig).

Bezienswaardigheden Bodensee: 16 activiteiten met kinderen

We hebben een aantal kindvriendelijke uitjes voor jullie op een rij gezet. Maar liefst 16 leuke activiteiten in de omgeving Bodensee, gebaseerd op onze eigen persoonlijke ervaring. Alle uitjes zijn binnen een half uur tot maximaal 1,5 uur te bereiken per auto, uitgaande van een verblijf op een camping aan de noordzijde van het meer.

#1 Ravensburger Spieleland

Een pretpark, maar dan anders. Het speelgoedmerk Ravensburger biedt hier allerlei vertier voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 12/13 jaar. Ravensburger Spieleland is een themapark, gericht op actief vermaak met spel, plezier en spanning in diverse thema’s. Een perfecte mix tussen attractiepark en speeltuin, van spannende attracties (rodelbaan en wildwaterbaan) tot creatieve activiteiten (chocolade maken), van glijbanen tot draaimolens en van 4D bios tot verkeersschool. Het park heeft van alles te bieden voor jongens en meisjes. Wil je weten of dit park bij jouw kinderen past? Lees dan ons blog over Ravensburger Spieleland.

Bandenwissel in de pitstraat, één van de nieuwste attracties van Ravensburger Spieleland.
Bandenwissel in de pitstraat, één van de nieuwste attracties van Ravensburger Spieleland.

#2 Ravensburg Stad

De stad Ravensburg staat bekend als stad van poorten en torens. Overal waar je kijkt zie je een toren en je vindt ze in alle soorten en maten. Een stadwandeling brengt je langs de meest bekende torens en pleinen van de stad. Een bezoek aan Museum Ravensburger mag je eigenlijk niet overslaan. Je vindt er alle bekende spelletjes waar je natuurlijk ook mee mag spelen en er wordt meer verteld over hoe al die spelletjes ooit bedacht zijn. Tegenwoordig is in het museum een tiptoi-tour voor kinderen. Meer informatie over dit museum vind je hier.

Ravensburg, stad van torens en poorten.
Ravensburg, stad van torens en poorten.
Ravensburg, een wandeling waard.
Ravensburg, een wandeling waard.

#3 Bloemeneiland Mainau

Een bloemeneiland saai voor kinderen? Echt niet! Bij Bloemeneiland Mainau weten ze hoe je kinderen kunt vermaken. De boottocht naar het eiland toe is al een belevenis op zich. En op het eiland zelf is een speurtocht te doen, er is een kinderboerderij, een mooie vlindertuin en een fantastische speeltuin. In de speeltuin kunnen kinderen zich uitleven in het watergedeelte met hangbruggen, vlotten en klimtoestellen. Bovendien zijn er uitdagende speeltoestellen aanwezig en een leuke modelspoorbaan. In dit blog lees je meer over bloemeneiland Mainau.

Bloemeneiland Mainau is zeker leuk voor kinderen.
Bloemeneiland Mainau is zeker leuk voor kinderen.
Een grote aantrekkelijke (water)speeltuin voor kinderen in alle leeftijden.
Een grote aantrekkelijke (water)speeltuin voor kinderen in alle leeftijden.

#4 Skywalk Allgäu

Boomkroonpaden genoeg in Duitsland. Maar die in Allgäu is echt wel de moeite waard. Het boomkroonpad ligt op een berg, waardoor je een magnifiek uitzicht krijgt op de Bodensee en de Zwiterse Alpen. Bovendien zijn er allerlei andere leuke activiteiten te doen, zoals een blote voetenpad, een natuurpad, een klimparcours, een speeltuin en nog veel meer. Nieuwsgierig geworden? Lees hier ons blog over Skywalk Allgäu.

Vanaf Skywalk Allgäu heb je een prachtig uitzicht over de Duitse Alpen.
Vanaf Skywalk Allgäu heb je een prachtig uitzicht over de Duitse Alpen.

#5 Rappenlochslucht Dornbirn Oostenrijk

Het voordeel van een vakantie aan de Bodensee is dat je dichtbij Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein zit. Binnen een uur ben je in deze landen, waar ook allerlei leuke dingen te doen zijn. Bij Dornbirn in Oostenrijk kun je met de Pfänderbaan omhoog en in de bergen wandelen, maar ook een bezoek aan één van de diepe kloven tussen de bergwanden is een superleuke belevenis. De Rappenlochslucht is een indrukwekkende kloof waar een prachtige wandeling doorheen loopt. Je moet wel over een goede conditie beschikken, want maar liefst 187 traptreden wachten je op. In 2014 is de kloof ingestort en de route omgeleid. Dit maakt het allemaal nog indrukwekkender. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier onze ervaringen met de Rappenlochslucht.

Rappenlochslucht in Dornbirn, een spectaculaire wandeling door een diepe kloof.
Rappenlochslucht in Dornbirn, een spectaculaire wandeling door een diepe kloof.

#6 Pfänderbahn Oostenrijk

De Bodensee grenst voor een deel aan Oostenrijk. In de stad Bregenz kun je met een kabelbaan de berg Pfänder op. Het uitzicht over het meer en de omgeving is waanzinnig. Boven aangekomen kun je een rondwandeling maken of het kleine wildpark bezoeken. In het wildpark klim je langs dierenverblijven van typische bergdieren zoals geiten, herten, mouflonschapen en marmotten. Er zijn enkele kleine speeltoestellen en voor jonge kinderen is de route precies lang genoeg. Meer informatie vind je hier.  Kinderen tot 6 jaar maken gratis gebruik van de kabelbaan. Gezinspassen kosten ongeveer 25 euro. Het wildpark is gratis toegankelijk.

Uitzicht vanuit de Pfänderbaan.
Genieten van het uitzicht vanuit de Pfänderbaan.
Bovenaan de Pfänderbaan is een leuk dierenpark.
Bovenaan de Pfänderbaan is een leuk dierenpark.

#7 Alpsee Bergwelt

Bij Alpsee Bergwelt zijn meerdere attracties, waaronder een superlange rodelbaan (met 3 kilometer lengte de langste van Duitsland). Er is een heel groot klimbos aanwezig met meerdere trajecten voor (jongere) kinderen, maar ook meer uitdagende stukken voor oudere kinderen en volwassenen. In de zomer 2016 is, bij het restaurant, een grote speeltuin gerealiseerd voor kinderen tot circa 12 jaar. Hier is voldoende vermaak voor een dag(deel). Een aanrader dus, ook voor oudere kinderen. Meer informatie vind je hier.

Bergwelt is de langste rodelbaan van Duitsland. Heerlijk naar beneden suizen.
Alpsee Bergwelt is de langste rodelbaan van Duitsland. Heerlijk naar beneden suizen.

#8 Oberstaufen – Hündlebahn

Vanaf de Bodensee rij je makkelijk richting de Duitse Alpen. Ook nog eens een hele mooie route via de Deutscher Alperstrasse met haarspeldbochten. Voorbij het dorpje Oberstaufen ligt een wintersportgebied met skihellingen, een zomerrodelbaan, midgetgolfbaan en speeltuin. Er zijn verschillende bergstations waar mooie wandelingen beginnen. Bij bergstation Hündlebahn zijn ook nog eens extra activiteiten te doen. In de zomermaanden kun je hier met de Hündlebahn omhoog om de Hündletopf te beklimmen en in de bergen rond te wandelen. Er is een speciale wandeling voor kinderen uitgezet (ook geschikt voor buggy’s en wandelwagens) en er zijn vele rondwandelmogelijkheden. In dit blog lees je meer over Oberstaufen en alles wat daar te doen is. Lees hier voor meer informatie.

Met de Hündlebahn naar boven en dan wandelen bij de Hündletopf. Beneden wacht speelplezier.
Met de Hündlebahn naar boven en dan wandelen bij de Hündletopf. Beneden wacht speelplezier.

#9 Pfahlbautenmuseum

Het Paalwoningmuseum is een openluchtmuseum aan de Bodensee met archeologische vondsten (onderdeel van Unesco werelderfgoed) en reconstructies van paalwoningen. Volgens de reisgidsen een leuk museum, juist ook voor kinderen. Het bezoek begint veelbelovend met een multimediapresentatie, waarin je ziet hoe de paalwoningen zijn gebouwd. Daarna kom je in het nagebouwde dorp en zie je paalwoningen uit verschillende perioden en hoe ze vroeger leefden. Er zijn wat demonstraties, maar deze zijn weinig interactief. Tekst en uitleg is allemaal in Duits of Engels. Aan het eind van de rondwandeling door het museum is een afgeschermd gedeelte met activiteiten voor kinderen. Leuk, maar niet heel bijzonder.

Het Pfahlbautenmuseum: werelderfgoed langs de Bodensee.
Het Pfahlbautenmuseum: werelderfgoed langs de Bodensee.
Zelf opgravingen doen in het Pfahlbautenmuseum.
Zelf opgravingen doen in het Pfahlbautenmuseum.

#10 Zeppelinmuseum

Friedrichshafen is een gezellige stad aan de Bodensee. Het is bovendien de stad van de Zeppelin. Overal zie je dit transportmiddel terug: in speeltuinen, kunstwerken en ook regelmatig in de lucht. Het is dan ook geen verrassing dat juist in deze stad het Zeppelinmuseum te vinden is. Het Zeppelinmuseum is een informatief museum over de ontwikkeling en de geschiedenis van de Zeppelin. Een deel van de Hindenburg Zeppelin is nagebouwd. Hier waan je jezelf dan ook in een echte Zeppelin. Voor kinderen is er veel te zien en te doen. De proeftuin vol proeven over vooral aërodynamica is een echte aanrader.

Friedrichshafen één van de bezienswaardigheden Bodensee
Friedrichshafen is een gezellige stad aan de Bodensee.
Het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen is gevestigd in een mooi gebouw.
Het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen is gevestigd in een mooi gebouw.
Eerste kennismaking met de Zeppelin Hindenburg.
Eerste kennismaking met de Zeppelin Hindenburg.
Ook voor kinderen is er heel wat te ontdekken.
Ook voor kinderen is er heel wat te ontdekken in de proeftuin met proeven.

#11 Apendierentuin

Een dierentuin vol ooievaars, herten, mooie natuur en een route vol loslopende apen. Bij dierenpark Affenberg-Salem loopt een grote groep Berberapen in een losloopgebied, waar je tijdens de wandeling door de dierentuin langs komt. Aan het begin van het losloopgebied krijg je een hand popcorn, die je aan de apen mag voeren. De apen zitten geduldig te wachten op de omheining naast het pad tot ze wat van je krijgen. Vervolgens pakken ze netjes een popcorn van je hand. Hoewel wij hier onze bedenkingen bij hadden, vonden de kinderen het een geweldige ervaring. Meer informatie over Affenberg-Salem vind je hier.

Affenberg - Salem, apendierentuin aan de Bodensee
Affenberg – Salem, apendierentuin aan de Bodensee
Apen voeren in de dierentuin.
Apen voeren in de dierentuin

#12 Lindau

Lindau is een karakteristiek stadje dat eigenlijk een eiland is. Je kunt je auto op het vasteland parkeren en dan via een brug naar het stadje wandelen. In de stad vind je diverse pleinen en als je goed kijkt zijn vele gebouwen prachtig versierd met schilderwerk. Vooral de Maximilianstraat is bezienswaardig. Ook een wandeling langs de haven mag je niet overslaan. Als je langs de boten over de verhoogde wal naar het standbeeld van de Leeuw loopt, heb je een prachtig uitzicht op de vuurtoren en de kade met als middelpunt de Mangturm. De speeltuin aan de Sina-Kinkelin-Platz langs het spoor is een leuke afsluiting van een dagje Lindau.

Lindau, mooi oud stadje op een eiland.
Lindau, mooi oud stadje op een eiland.
Ind e haven van Lindau genieten van de boten en het uitzicht.
In de haven van Lindau genieten van de boten en het uitzicht.

#13 Strandbad of zwembad

Overal rondom de Bodensee zijn gemeentezwembaden (Strandbaden) te vinden. Al deze strandbaden liggen direct aan de Bodensee. De zwembaden in Duitsland zijn schoon, ruim, zeer compleet en goedkoop. Wij bezochten Strandbad Eriskirch, gelegen in een natuurgebied, met een 50 meter bad, glijbaan, springtoren, speeltuin en restaurant. Meer informatie over dit leuke zwembad vind je hier. Voor een familiekaart betaal je slechts 7 euro en het parkeren is gratis. Maar natuurlijk zijn er meer zwemmogelijkheden langs de Bodensee.

Kies eens voor één van de vele strandbaden langs de Bodensee.
Kies eens voor één van de vele strandbaden langs de Bodensee. Op de foto zie je Strandbad Eriskirch.

#14 Rheinfall Schaffhausen in Zwitserland

Maar liefst 150 meter breed en 23 meter hoog. Hiermee is de Rheinfall de grootste waterval van Europa. De Rheinfall is gelegen in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen, vlakbij de grens met Zuid-Duitsland en de Bodensee. Een indrukwekkende hoeveelheid water stort hier naar beneden en is een must om te zien. Je kunt langs de waterval lopen en onderaan de waterval kiezen voor een boottochtje naar het eiland in de waterval. Niet goedkoop en nat worden is gegarandeerd. Voor de kinderen is op de kade bij de waterval een leuke speeltuin aanwezig. Via touwen omhoog klauteren en met een lange buisglijbaan weer naar beneden zoeven. Voor de kleinere kinderen is een tweede toestel aanwezig.

Een indrukwekkende hoeveelheid water stort naar beneden.
Een indrukwekkende hoeveelheid water stort naar beneden.
Onderaan de waterval is ook nog een toffe speeltuin.
Onderaan de waterval is ook nog een toffe speeltuin.

#15 Watervallen bij Scheidegg

Twee watervallen op een bijzonder plekje met geologische waarden. Voor slechts 2 euro entreegeld vind je een goed begaanbare route langs de twee watervallen, informatie over het ontstaan van dit geologische waardevolle stukje en een kleine kinderboerderij. Eén route loopt achter de waterval langs. Er zijn wat etenswaren en drank verkrijgbaar en er is een leuke speeltuin. Goede schoenen en conditie zijn vereist. Niet toegankelijk voor wandelwagens en buggy’s.

Bij Scheidegger Wasserfälle kun je onder één van de watervallen doorlopen.
Bij Scheidegger Wasserfälle kun je onder één van de watervallen doorlopen.

#16 Natuurmuseum Konstanz

Konstanz is een plaats die je eigenlijk niet mag missen als je bij de Bodensee op vakantie bent. Een echte toeristenstad vol leuke bezienswaardigheden. Je kan een bezoekje brengen aan Sealife, maar in hetzelfde gebouw bevindt zich ook het Bodensee-Naturmuseum. In dit museum leer je alles over de Bodensee en de flora en fauna in de omgeving. Voor slechts 4,50 euro heb je een familieticket en kan je dit knusse museum bezoeken.

Het Naturmuseum in Konstanz is een bezoekje waard.
Het Naturmuseum in Konstanz is een bezoekje waard.

Bodenseepas voor meer dan 160 uitjes

Vind je deze 16 leuke activiteiten in de omgeving Bodensee nog niet genoeg en ben je nieuwsgierig naar meer? Er is nog heel veel meer te doen bij de Bodensee. Met de Bodensee Voordeelpas kun je bij meer dan 160 attracties terecht met korting of zelfs gratis. Lees hier meer over de pas. Ook zijn er genoeg gratis uitstapjes mogelijk. Op deze website vind je alles wat er doen is rondom de Bodensee.

Ben jij al eens bij de Bodensee geweest? Wat vond jij het leukste uitje in de omgeving van de Bodensee?

Meer lezen?

Nieuwsgierig wat er nog meer in Zuid-Duitsland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

4 REACTIES