Bloemeneiland Mainau in de Bodensee met kinderen

Bloemeneiland Mainau in de Bodensee staat bekend om de mooie bloementuinen, met een mooi slot en een prachtig aangelegde tuin met overweldigend bloeiende borders en bijzondere planten. Het klinkt aantrekkelijk voor de gemiddelde 65+er. Maar wist je dat bloemeiland Mainau in de Bodensee ook erg leuk is voor kinderen? Blogger Suzanne bezocht tijdens haar vakantie het bloemeneiland Mainau in de Bodensee en laat zien wat er voor kinderen te doen is.

Boottocht naar bloemeneiland Mainau in de Bodensee

Het leuke aan een bezoek aan het bloemeneiland Mainau is dat je er niet met de auto kan komen. Bovendien ligt het aan de zuidzijde van de Bodensee en verblijven wij aan de noordkant. We gaan met de boot. Er varen de hele dag veerdiensten over de Bodensee die alle havens en plaatsen aandoen. Hierdoor hebben we de keuze waar we op de boot stappen en dus ook hoe lang de boottocht duurt en hoe duur het is. Er vaart een boot rechtstreeks vanaf de plaatsen Unteruhldingen, Friedrichshafen of Meersburg naar bloemeneiland Mainau. Wij besluiten vanaf Unteruhldingen te varen. In de haven kopen we een combiticket naar Mainau. De bootovertocht is al leuk voor de kinderen. De kinderen vinden het geweldig om op het dek te kijken naar de varende zeilboten, motorjachten en waterfietsen.

Met de boot vanaf Unteruhldingen naar Mainau.
Met de boot vanaf Uhldingen naar Mainau.
Zien we bloemeneiland Mainau al liggen?
Aankomst bij bloemeneiland Mainau.

Speurtocht op bloemeneiland Mainau

Direct na aankomst in de haven van Mainau staan overal hekwerken om de stroom bezoekers in goede banen te leiden. De hekken leiden naar toegangspoortjes, waar een controle op entreekaartjes plaats vindt.

Bij de poortjes ligt een speurtocht voor de kinderen klaar. Een schatkaart van het eiland met symbolen waar je op het eiland het antwoord op de vraag kan vinden. Bij elke plek staat het antwoord dat je in moet vullen. Dat levert een letter op. Daarnaast zou er op elke plek een gouden bonusletter moeten hangen, die je ook in moet vullen. Als je alle letters bij elkaar hebt gespaard, krijg je een woord. Dat woord lever je in bij de toeristinformatie en dan ontvang je een schat.

De kinderen beginnen fanatiek aan de speurtocht. Onderweg komen we langs prachtige plekken en tuinen, bij het kasteel, de watertoren en de kerk. Helaas kunnen we het woord niet raden, omdat er slechts één gouden letter hing. De rest van de letters kunnen we niet vinden. Jammer, maar dat bederft de pret niet. Er is veel meer te doen op Mainau.

Het prachtige slot op Mainau.
Op zoek naar de schat bij het prachtige slot op Mainau.
Een stukje historie en uitleg voor kinderen.
Een stukje historie en uitleg.

De tuinen op bloemeneiland Mainau

We zijn onder de indruk van de bloemenpracht in de tuinen. Er staan eeuwenoude (mammoet)bomen afgewisseld met bloemenperken, bijzondere creaties, gazons, vijvers met enorme karpers, fonteinen, vogelbroedplaatsen en druivenvelden (waar wijn uit Mainau van gemaakt wordt). We zien een specht, jonge futen en enorme karpers. De natuur komt letterlijk het eiland op. En alles is perfect onderhouden. De gazons zijn netjes gemaaid, de bloemen staan in bloei, de struiken zijn keurig in vorm gesnoeid. Er staan uitsluitend op een aantal centrale plekken vuilnisbakken waar afval gescheiden wordt ingezameld. Geen enkele bezoeker haalt het in het hoofd om afval te laten zwerven. Het is overal brandschoon. Het is heerlijk wandelen en vertoeven op bloemeneiland Mainau in de Bodensee.

Bloemenpracht overal op het eiland.
Bloemenpracht overal op het eiland.
Er zijn allerlei leuke en spannende plekjes te vinden in de tuinen.
Er zijn allerlei leuke en spannende plekjes te vinden in de tuinen.
Er staan overal eeuwenoude dikke bomen.
Er staan overal eeuwenoude dikke bomen.
En bijzondere (veelstammige) bomen.
En bijzondere (veelstammige) bomen.
Prachtige creaties met bloeiende bloemen.
Prachtige creaties met bloeiende bloemen.

Extra activiteiten op Mainau

Ter afwisseling zijn op het bloemeneiland ook andere extra activiteiten en bezienswaardigheden aanwezig. Zo is een zandsculptuur van Schloss Mainau in een hoek van de tuin aanwezig. Op dezelfde plek is een zandbak waar kinderen ook een zandsculptuur kunnen maken. Mijn kinderen duiken meteen in het zand, terwijl wij genieten van het prachtige uitzicht over de Bodensee. Themagewijs is in de tuin informatie te vinden over onderwerpen als energie, water en biodiversiteit. Er is een insectentuin, vogeleducatiepad en  een wijngaard met informatie. En zelfs als er geen specifiek thema is, weten mijn kinderen zich wel te vermaken door over allerlei verstopte paadjes tussen beplanting door te lopen en verstoppertje te spelen.

Zelf een zandsculptuur maken in de zandbak.
Zelf een zandsculptuur maken in de zandbak (met de sculptuur  van Mainau op de achtergrond).
Educatie in thematuin water.
Educatieve thema water in de tuin, grenzend aan de Bodensee.
Spannende paadjes tussen de bloemen.
Spannende paadjes tussen de planten door.
Verstoppertje spelen in het riet.
Verstoppertje spelen tussen het bamboe.

Het slot met kassencomplex

Het oude slot is deels in gebruik als restaurant. De overige kamers op de begane grond zijn ingericht als expositieruimte met foto’s van de tuinen en een shop waar je van alles kan kopen. Het restaurant is één van de velen op het eiland waar je kunt eten. Vanuit het restaurant loop je het terras op dat gelegen is in de oude kas die vol staat met enorme palmbomen en andere exoten. In de kas staan ook vogelkooien. En als wij besluiten daar koffie te drinken, vermaken de kinderen zich daar met vogels kijken en rondlopen tussen de palmbomen.

Slottuin met kerk en palmenkas.
Slottuin met kerk en palmenkas.
In de slottuin kijken naar salamanders.
In de slottuin kijken naar salamanders die over het muurtje kruipen.
Mooie fonteinen in allerlei stijlen.
Mooie fonteinen in allerlei stijlen.
Genieten van de strak gemaaide gazons met bloeiende borders.
Genieten van de strak gemaaide gazons met bloeiende borders.

De grootste vlindertuin van Europa

Verderop op het eiland ligt een enorme vlindertuin met duizenden vlinders. Volgens de folders is het de grootste vlindertuin van Europa. De paadjes en bruggetjes zijn smal en het is in de vlindertuin onwijs druk. De eenrichtingsroute staat regelmatig verstopt met mensen en wandelwagens. Er is een waterval waar je achterlangs kan lopen. Wij vinden de vlindertuin leuk, maar niet bijzonder omdat het vergelijkbaar is met de vlindertuinen in de Nederlandse dierentuinen.

In de vlindertuin van Mainau.
In de vlindertuin van Mainau vind je allerlei soorten vlinders.
En de waterval is ook erg leuk.