Pretpark Ravensburger Spieleland bij de Bodensee

Zoek op internet naar pretparken in Duitsland en je vindt genoeg lijstjes met de leukste, de mooiste of de grootste pretparken van Duitsland. Eerder maakte KidsErOpUit een mooi overzicht van pretparken in Duitsland. Opvallend is dat op veel van deze lijstjes Ravensburger Spieleland niet voorkomt. En dat is absoluut onterecht. Ravensburger Spieleland is een bezoek meer dan waard en hoort daar gewoon tussen.  Blogger Suzanne bezocht met haar gezin attractiepark Ravensburger Spieleland en zij was aangenaam verrast.

Attractiepark voor jonge kinderen: Ravensburger Spieleland

Ga je naar de Bodensee op vakantie en hou je van attractieparken of pretparken? Dan mag een bezoek aan Ravensburger Spieleland niet ontbreken. Ravensburger Spieleland is een themapark, gericht op actief vermaak met spel, plezier en spanning in diverse thema’s. Een perfecte mix tussen attractiepark en speeltuin, van spannende attracties (wildwaterbaan) tot creatieve activiteiten (chocolade maken), van glijbanen tot draaimolens en van 4D bios tot verkeersschool. Het park heeft van alles te bieden voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Ravensburger Spieleland blijkt een schot in de roos bij onze kinderen van 7 en 9 jaar.

De ingang van Ravensburger Spieleland
De ingang van Ravensburger Spieleland.

Algemene indruk van het pretpark

Het park ziet er keurig verzorgd en netjes onderhouden uit. Een lust voor het oog. Er is veel groen en veel schaduw. Bij nagenoeg alle attracties zijn de wachtrijen voorzien van overkappingen of parasols. Op verschillende plekken in het park kun je onder de verkoelende koude neveldouches lopen of met water spelen. Heerlijk verkoelend bij warm weer. Er is ruim voldoende horeca aanwezig, evenals picknickplekken waar je je eigen lunch kan opeten. Veel attracties vereisen een minimale leeftijd van 6 jaar. Het park past dus het beste bij kinderen in de leeftijd van 6 tot maximaal 12 jaar. Direct na de ingang staat een tafel met een beschrijfbaar SOS-polsbandje en pennen klaar. Even invullen, omdoen bij je kinderen en je wordt altijd weer herenigd als één van hen kwijt raakt. Handig.

SOS polsbandjes schrijven in Ravensburger Spieleland
SOS-polsbandjes schrijven.
Ravensburger Spieleland is een schoon en groen park.
Ravensburger Spieleland is een schoon en groen park.

Ontdekkerland

In Ontdekkerland kun je op ontdekkingstocht en avontuur. Een kamp met klimnetten, glijbanen, houten klimtoestellen, een hangbrug en een wildwaterbaan zorgen voor actief vermaak en spanning. De touwbrug (die een Alpenschlucht/kloof nabootst) hangt over het kolkende water van de wildwaterbaan en geeft een fantastisch uitzicht over de rafts die voorbij razen. Na de touwbruggen sluit je aan in de rij voor de 400 meter lange wildwaterbaan. Je moet wel even geduld hebben, de wachtrijen zijn hier lang. Uiteindelijk wordt het wachten beloond met een dolle tocht over het kolkende water. Je wordt met een lift omhoog getild om vervolgens via een steile hellingbaan en een korte tocht met een draaikolk de diepte in te vallen. Onze oudste zoon concludeert dat deze Alpine Raft “het wachten meer dan waard” is en verkiest de wildwaterbaan tot allerleukste attractie van Ravensburger Spieleland.

Toren met hoge glijbanen.
Toren met hoge glijbanen.
Klimmen en klauteren in Ontdekkerland.
Klimmen en klauteren in Ontdekkerland.
Een hangbrug over de wildwaterbaan heen.
Een hangbrug over de wildwaterbaan heen.
In de rij voor de wildwaterbaan kun je zien hoe de rafts naar boven worden getild.
In de rij voor de wildwaterbaan kun je zien hoe de rafts naar boven worden getild.
Lol in de wildwaterbaan
Lol in de wildwaterbaan.

Fix & Foxi Avonturenland

Avonturenland biedt vertier voor kinderen die van spanning en avontuur houden. Hier kun je met echte graafmachines ladingen grind verplaatsen, met een turbobootje razendsnel van een 60 meter hoge waterglijbaan af glijden, als een raket naar beneden suizen via een 500 meter lange rodelbaan en goudzoeken bij de goudmijnen. Eén van de leukste delen van het park voor avontuurlijke jongens en meisjes. Dat geldt in ieder geval voor mijn beide jongens, hoewel de rodelbaan volgens hen toch wel de absolute topper van Avonturenland is.

Grond verplaatsen met echte graafmachines.
Grond verplaatsen met echte graafmachines.
Met turbootjes naar beneden suizen.
Met turbobootjes naar beneden suizen.
Dat was gaaf zeg.
Dat was gaaf zeg.
Samen van de 500 meter lange rodelbaan.
Samen van de 500 meter lange rodelbaan.

Kakelbonte spellenwereld

Dit vrolijk gekleurde deel van Ravensburger Spieleland staat in het teken van bekende Ravensburger spellen in XXL-formaat. Je kunt hier memory spelen vanuit een helikopter, meevaren in de eendjescarrousel, een bezoek brengen aan een spellengalerij, door het labyrint lopen en bekende figuren zoeken, een dominospel doen, een brandweerspel spelen en nog veel meer. In dit centraal gelegen deel van het park zijn restaurants aanwezig, is een shop vol met Ravensburger spellen en kun je karpers voeren bij het terras.

Memory helikoptervlucht in de Kakelbonte Spellenwereld van Ravensburger.
Memory helikoptervlucht in de Kakelbonte Spellenwereld van Ravensburger.
Shoppen in de Ravensburger spellenwinkel.
Shoppen in de Ravensburger spellenwinkel.
Dominostenen omgooien blijft leuk.
Dominostenen omgooien blijft leuk.
Karpers voeren.
Karpers voeren.

Future World

Future World in het futurethema met onder andere een 4d bioscoopfilm waarbij je vanaf bewegende stoelen een levensechte racewedstrijd tussen twee treinen (good guys en bad guys) beleeft. Er is een puzzelplein vol met bijzondere 3d puzzels en een uitzichttoren die een prachtig uitzicht biedt over attractiepark Ravensburger Spieleland en omgeving. Aan het eind vind je de Galaxy Racers, waar de kinderen in Jeeps, die ze zelf mogen besturen, door een maanlandschap heen rijden. Voor de allerkleinsten is er het Kidsairport met een vliegtuig waar je in kan klimmen en spelen, inclusief glijbaan.

De uitkijktoren in Futureworld.
De uitkijktoren in Futureworld.
Het maandlanschap van de Galaxy Racers.
Het maanlandschap van de Galaxy Racers.
Superstoer om zelf te rijden in de Galaxy Racers.
Superstoer om zelf te rijden in de Galaxy Racers.

Meedoenland

Een themawereld voor kinderen die alles zelf willen doen! In “Mitmachland” vind je een waterspeeltuin van maar liefst 1.500 m2, een klimwand en kun je op muizen schieten. In het Ritter Chocohaus kun je zelf (tegen extra betaling) je eigen chocolade maken. Het allerleukste vinden Mika en Jesse toch wel de nieuwste attractie van Spieleland: de pitstraat van Bosch Car Service waar je zelf de banden van een Porsche mag wisselen. In een volledig nagebouwde pitstraat kunnen de kinderen met pneumatische schroevendraaiers een wedstrijdje banden wisselen doen tegen andere kinderen. Mijn mannen gaan alle drie bloedfanatiek aan de slag. Ze slagen erin om binnen een tijd van 2:30 minuten vier banden te verwisselen. En ze vinden het zo leuk, dat ze daarna nog twee pogingen doen om hun record te verbeteren. Naast de pitstraat ligt de rijschool. Na een korte theoretische uitleg (in het Duits), mogen de kinderen op een parcours de praktijktoets doen. Daarna ontvangen ze hun rijbewijs.

Muizen schieten in "Mitmachland".
Muizen schieten in “Mitmachland”.
Rijles bij de kinderrijschool.
Rijles bij de kinderrijschool.
Banden wisselen in de pitstraat van Bosch Carservice.
Banden wisselen in de pitstraat van Bosch Carservice.
Stoer! Zelf een nieuwe band onder de Porsche leggen.
Stoer! Zelf een nieuwe band onder de Porsche leggen.

Käpt’n Blaubärs Wunderland

Oftewel Kapitein Blauwbeer Wonderland. Misschien is Kapitein Blauwbeer bekend in Duitsland, maar ik ken hem niet. Desondanks vindt vooral onze jongste het thema erg leuk. Enthousiast rent hij deze themawereld in naar een avonturenspeelplaats met een vuurtoren die dienst doet als klimtoren met glijbaan en een piratenschip waar je in en op mag klimmen. We maken een rondvaart met een boot langs Berenpiraten en varen in kleine bootjes rond.

Een rondvaart langs de berenpiraten.
Een rondvaart langs de berenpiraten.

Muis- en Olifantbeleveniswereld

Een beleveniswereld in het teken van muizen en olifanten. Hier kun je een vrije val maken in de vrijevaltoren, een bezoekje brengen aan de bioscoop met een 3D film over “wild cats”, een klimparcours afleggen en basketballen. We komen helaas niet meer toe aan dit achterste deel van het park.

Groene Oase

De Groene Oase ligt direct na de ingang en is een uur langer open dan de rest van het park. Sla deze dus over aan het begin van je bezoek. Bewaar dit deel als afsluiting van de dag als je onderweg bent naar de uitgang. In de Groene Oase vind je alles over het boerenleven. Een tocht met een tractor door een boomgaard, een ponyrijbaan, een dierencarrousel, een boerenschuur waar je kunt puzzelen met dieren, een schuur waar je een rodeoritje op een stier kan maken en een kinderboerderij. Hoewel de meeste attracties voor de allerjongste kinderen (vanaf 2 jaar) geschikt zijn, is de Groene Oase een leuke afsluiting van een dagje Ravensburger Spieleland.

Tractorritje in de Groene Oase.
Tractorritje in de Groene Oase.
Puzzelen met dieren in de stal.
Puzzelen met dieren in de stal.

Attracties per leeftijdscategorie

Een dag is te kort om alle attracties te kunnen doen. Maar misschien is dat niet nodig. De verschillende attracties zijn goed ingericht op leeftijd, waardoor je met wat jongere (3/4 jaar) of oudere kinderen (vanaf 8/9 jaar) een passende selectie kunt maken. Met kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 8 jaar is eigenlijk alles leuk. Dan moet je echt keuzes maken als je één dag naar Ravensburger Spieleland gaat. Op deze pagina van Ravensburger Spieleland vind je een handig overzicht van attracties per leeftijdscategorie.

Vakantiedorp Ravensburger Spieleland

Wil je meer tijd doorbrengen in Ravensburger Spieleland en langer dan één dag genieten? Dan kun je een meerdaags arrangement boeken met een overnachting in het gloednieuwe Feriendorf Spieleland (geopend sinds 1 juli 2016). In Feriendorf Spieleland kun je overnachten in een “boswachterstent” of in een vakantiehuisje in één van de drie thema’s (Maus & Elefant, Käpt’n Blaubär of Spielewelt). Je kunt er ook voor kiezen om op een camper of caravanplaats in je eigen camper of caravan te overnachten. Leuk als tussenstop onderweg naar Zwitserland, Italië of Oostenrijk. De prijzen voor overnachting zijn vanaf 74,50 euro per persoon, inclusief parkentree, parkeergeld, ontbijt en schoonmaak. Tarieven voor het Ravensburger Spieleland Feriendorf vind je hier.

Wat je verder nog moet weten

De entree voor Ravensburger Spieleland bedraagt 30,50 euro (vanaf 15 jaar) en 28,50 euro (3 tot 14 jaar en senioren). Is je kind jarig op de dag van bezoek? Dan mag hij/zij (tot 14 jaar) gratis naar binnen. Meer informatie over Ravensburger Spieleland vind je hier. De parkeerkosten bedragen 5 euro.
Aan het begin van het park zijn bolderkarren beschikbaar waar je tegen betaling van een gering huurbedrag de hele dag gebruik van kunt maken.
Het park heeft diverse onderscheidingen ontvangen en behoort tot de top 4 van best bezochte attractieparken van Duitsland (TripAdvisor) en is in augustus 2015 onderscheiden als meest familievriendelijke themapark van Duitsland.

Ben jij wel eens in Attractiepark Ravensburger Spieleland geweest en wat vond je ervan?

Meer lezen

Meer lezen over de regio Bodensee of andere Duitse pretparken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Ravensburger Spieleland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.