Op vakantie naar Zuid-Duitsland met kinderen

Op vakantie naar Zuid-Duitsland met kinderen. Meerdere bloggers van KidsErOpUit zijn inmiddels in dit prachtige gebied geweest. In dit blog heeft Saskia al onze tips voor deze vakantiebestemming verzameld. 

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en werd geupdate in 2021

Op vakantie naar Zuid-Duitsland met kinderen

Op vakantie naar Zuid-Duitsland met kinderen? Dan ga je genieten van een heerlijke tijd in het Zwarte Woud, Beieren of bij de Bodensee. Dit deel van Duitsland grenst direct aan Zwitserland en Oostenrijk.  Je vindt hier bergen en meer, bossen en kastelen. Echt een prachtige omgeving.

Is Zuid-Duitsland met kinderen een fijne vakantiebestemming? Wij vinden van wel!
Is Zuid-Duitsland met kinderen een fijne vakantiebestemming? Wij vinden van wel!

De reis er naar toe

Een heel groot voordeel van Zuid-Duitsland is dat je met een dag rijden in een totaal andere omgeving bent. De circa 800 kilometer is prima te doen en als je niet op zaterdag vertrekt, dan kan je meestal gewoon doorrijden op de Duitse Autobahn. Easy!

Wil je toch onderweg ergens overnachten? Lees dan onze tips voor overnachtingshotels in de blogs over tussenstops op weg naar Kroatië of tussenstops op weg naar Italië.

Kindvriendelijk overnachten tijdens een vakantie in Zuid-Duitsland

Een prachtige omgeving en binnen 1 dag te bereiken. Dan verwacht je toch dat Nederlandse gezinnen hier massaal heen gaan? Helaas weet ik van veel mensen dat het hen niet lukt om hier een geschikte camping of andere accommodatie te vinden.

Na 2 (!) avonden Googlen, het nalopen van al mijn favoriete websites en een oproep op Twitter begrijp ik dat heel goed. Wat kwam ik veel slechte websites (zonder foto’s!), gedateerde vakantiehuisjes (net niet retro) en slechte beoordelingen tegen. Echt, als ik ooit zou overwegen een camping te beginnen, dan doe ik het hier. Hier is markt voor een niet te grote camping (minder dan 100 plaatsen), met ruime plekken (meer dan 100 m2), kindvriendelijk (speeltuintje, dieren, zwemvijver en/of beekje) en geen tot zeer beperkte animatie. Nog een paar vakantiehuisjes erbij voor de winter en je bent klaar.

Maar goed, ik ga geen camping beginnen, dus jullie moeten het doen met het bestaande aanbod. Inmiddels hebben we een aantal accommodaties zelf getest en delen we deze ervaringen hier met jullie. Daarnaast hebben we nog wat aanvullende tips voor bijvoorbeeld kindvriendelijke campings in Zuid-Duitsland. Lees dus snel verder.

Camping Langenwald in het Zwarte Woud

Camping Langenwald ligt aan een van de mooiste autoroutes van het Zwarte Woud. Op de camping is plek voor mensen die met eigen kampeermiddel, maar je kunt er ook een houten huisje of een appartement huren. Wij verbleven in de meivakantie een paar dagen in een van de appartementen.

Het allerleukste op camping Langenwald is het beekje dat over de camping stroomt. Garantie voor urenlang speelplezier. In de zomer kunnen kinderen (en volwassenen!) zich ook vermaken in het openluchtzwembad op de camping.

Lees hier het complete blog over camping Langenwald

In dit filmpje krijg je een goede indruk van het terrein van camping Langenwald. In het blog over het Zwarte Woud lees je wat er allemaal in de omgeving te doen is.

Vakantieboerderij De Hoferpeterhof in het Zwarte Woud

De Hoferpeterhof heeft 11 appartementen, verdeeld over twee gebouwen. Op de boerderij zijn geiten, kippen, konijnen en pony’s waarop gereden mag worden. Er is een speeltuin met trampoline, zandbak, glijbaan en voetbalveld. Natuurlijk kan ook hier heerlijk met water worden gespeeld. Aanrader is de ‘grillabend’ die de eigenaren regelmatig organiseren. Onze vaste lezer Yvon heeft hier al meerdere heerlijke vakanties gehad.

Lees hier het volledige blog over De Hoferpeterhof

Meer tips voor uitjes in de omgeving lees je in het blog over het Zwarte Woud.

Heerlijk genieten tijdens een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen bij de Hoferpeterhof.
Heerlijk genieten tijdens een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen bij de Hoferpeterhof.

Camping Kreuzhof in het zuiden van het Zwarte Woud

Camping Kreuzhof ligt op een kwartier rijden van de Titisee. De eigenaren van de camping zijn heel vriendelijk. Het is een echt familiebedrijf dat bestaat uit de camping, een paardenhouderij, een brouwerij en een restaurant. Het sanitairgebouw is netjes, er is een supermarktje en een binnenzwembad. Helemaal achterin de camping is een speeltuin en een zwemmeertje. De kampeerplaatsen zijn ontzettend klein. Je staat echt hutje mutje op elkaar en er zijn veel jaarplaatsen. Wij sliepen tijdens ons verblijf in een Finse ton. Een grappig en sfeervol verblijf. Eenvoudig, maar prima voor 1 of 2 nachten.

Ben je op doorreis en wil je een paar dagen in het Zwarte Woud met kinderen doorbrengen? Dan zit je hier heel centraal. Voor een langere vakantie zoeken wij zelf een camping met meer ruimte op de kampeerplekken zelf.

Alle uitjes in de omgeving van camping Kreuzhof zijn terug te vinden in het blog over het Zwarte Woud.

De kleine kampeerplekken op camping Kreuzhof.
De kleine kampeerplekken op camping Kreuzhof.

Vakantieparken in het Zwarte Woud

Naast bovengenoemde accommodaties in het Zwarte Woud die we zelf hebben getest, zijn er ook andere mogelijkheden. We hebben enige research gedaan bij aanbieders waar we zelf graag boeken en vonden daarbij de volgende mogelijkheden:

Camping in het Zwarte Woud

Ferienpark Orsingen vlakbij de Bodensee

Een wat grotere camping ten westen van de Bodensee. Onze blogger Marije verbleef er in een stacaravan van Vacansoleil, maar je kunt er ook slapen in leuke houten hutjes, hobbit-huisjes of kamperen met je eigen kampeermiddel.

In de zomermaanden is het volop genieten bij het grote buiten zwembad (let op: tijdens onze meivakantie is deze nog gesloten!). Voor kinderen is het speelkasteel super tof en grotere kinderen zullen blij zijn met het voetbalveld. In de zomermaanden is er animatie aanwezig.

Lees hier het blog over Ferienpark Orsingen

In het blog over de Bodensee lees je wat er in de omgeving allemaal te doen is.

De stacaravans op Ferienpark Orsingen.
De stacaravans op Ferienpark Orsingen.

Camping Am Bauernhof Kramer ten noorden van de Bodensee

Camping Am Bauernhof Kramer is een boerderijcamping in het zuiden van Duitsland. Er zijn ongeveer 100 kampeerplaatsen en er komen tijdens de schoolvakanties vooral gezinnen met kinderen in de leeftijd 0 – 12 jaar. De camping wordt keurig onderhouden.

Voor de kinderen zijn de boerderijdieren erg leuk om bij te kijken. Maar de allergrootste attractie op camping Am Bauernhof Kramer is het zwemmeer. Garantie voor urenlang speelplezier en de plek om vriendjes en vriendinnetjes te maken op de camping. Vergeet trouwens niet om de beek op te zoeken die achter de campings langs loopt. Verder is er op het kampeerterrein genoeg te spelen dankzij de leuke speeltoestellen.

Lees hier het blog over camping Am Bauernhof Kramer

Nieuwsgierig wat er in de omgeving allemaal te doen is? Dat ontdek je in ons blog over de Bodensee.

De zwemvijver van camping Am Bauernhof Kramer.
De zwemvijver van camping Am Bauernhof Kramer.

Vakantieparken in de omgeving van de Bodensee

Naast bovengenoemde accommodaties in de omgeving van de Bodensee die we zelf hebben getest, zijn er ook andere mogelijkheden. We hebben enige research gedaan bij aanbieders waar we zelf graag boeken en vonden daarbij de volgende mogelijkheden:

Schiesslhof, vakantiewoning in het Beierse Woud

In de regio Sankt Englmar in het oosten van Beieren verbleven we enkele dagen in de Schiesslhof. Een heel fijn vakantieappartement in een mooi typisch Duits huis. Voor de deur is een leuke speeltuin voor kinderen en ouders kunnen er relaxen op een bankje. Het uitzicht vanaf ons balkon was elke dag genieten.

Het is mogelijk om ontbijt bij te boeken, maar de appartementen zijn zo compleet dat je dit ook zelf kunt verzorgen. In de kelder is genoeg ruimte om bij slecht weer te spelen of te relaxen.

Lees hier meer over de Schiesslhof

Bij de Schiesslhof kregen we de Sankt Englmar Card. Hiermee zijn tal van bezienswaardigheden en activiteiten gratis toegankelijk. Hierover lees je meer in het blog over Sankt Englmar.

De speeltuin voor de deur van de vakantiewoningen van de Schiesslhof.
De speeltuin voor de deur van de vakantiewoningen van de Schiesslhof.

Vakantieparken in het Beierse Woud

Naast bovengenoemde accommodatie in het Beierse Woud die we zelf hebben getest, zijn er ook andere mogelijkheden. We hebben enige research gedaan bij aanbieders waar we zelf graag boeken en vonden daarbij de volgende mogelijkheden:

Camping in het Beierse Woud

We hebben nog nooit gekampeerd in het Beierse Woud, maar vonden wel deze campings bij een aanbieder waar we zelf graag boeken:

Vakantieparken in de Allgäu

Ook leuk is een bezoek aan de Allgäu, het meest bergachtige deel van Zuid-Duitsland. Hier vind je ondermeer het bekende Schloss Neuschwanstein, een tof uitje voor kinderen. 

Bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland met kinderen

In Zuid-Duitsland is genoeg te doen met kinderen. We hebben inmiddels meerdere gebieden in Zuid-Duitsland bezocht tijdens een vakantie met kinderen. Hieronder delen we de tips die we op basis daarvan met jullie kunnen delen.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland. In deze regio is het prachtig wandelen in de bossen. Met kinderen is het leuk om naar het boomkroonpad te gaan: eerst naar boven lopen en daarna met de glijbaan naar beneden. Ook de omgeving van de Feldberg en de Titisee is erg leuk voor gezinnen. Als het weer tegenzit dan kun je je prima vermaken in Badeparadies Schwarzwald. Pretparkliefhebbers halen hun hart op in Europapark.

Lees hier meer over een vakantie in het Zwarte Woud.

Bodensee

De Bodensee is een afwisselende vakantiebestemming. Genieten van het mooie meer met het bloemeneiland Mainau. Ook gaaf is het om zeppelins te kijken bij Friedrichshafen. Een uitstapje naar Oostenrijk, Zwitserland of Lichtenstein is ook goed mogelijk tijdens een vakantie bij de Bodensee. Must see voor gezinnen is Ravensburger Spieleland.

Lees hier meer over een vakantie in de omgeving van de Bodensee.

Berchtesgaden

Hou je van een afwisseling van natuur en cultuur? Dan is Berchtesgaden een goede keuze. De hoge Alpentoppen zorgen voor een indrukwekkende omgeving om te wandelen. Combineer de Hintersee met een bezoek aan het Zauberwald of wandel door een van de mooie kloven. Cultuurliefhebbers mogen het Adelaarsnest niet missen en zullen ook een bezoek aan de zoutmijn waarderen.

Lees hier meer over een vakantie in Berchtesgaden.

Alpenwelt Karwendel

Voor een wandelvakantie is Alpenwelt Karwendel een goede bestemming. In dit gebied zijn heel veel wandelroutes te vinden, zowel kortere als langere. Een aanrader is een bezoek aan de Lautersee, met een leuk educatief pad. Daarna volgt een mooie wandeling naar beneden. Nieuwsgierig naar de andere mooie wandelingen?

Lees dan hier het blog over Alpenwelt Karwendel.

Sankt Englmar in Beieren

In het zuidoosten van Duitsland ligt in Beieren het plaatsje Sankt Englmar. Boek hier een accommodatie waarbij je de Sankt Englmar Card krijgt en dan zijn er heel veel leuke dingen te doen: gratis! Dat maakt het een goede low-budget bestemming.

Lees hier meer over al het leuks dat in Sankt Englmar te doen is.

Is Zuid-Duitsland met kinderen een veelbelovende vakantiebestemming? Ja. Er is zoveel te zien en te doen. Jammer dat het qua accommodaties tegenvalt, maar ik adviseer om op dat gebied wat water bij de wijn te doen en er vooral op uit te trekken. Het is de moeite waard!

Ben jij op vakantie naar Zuid-Duitsland met kinderen geweest? Heb je aanvullende tips of ben je het niet met ons eens? Laat dan vooral hieronder een reactie achter.

Meer lezen over Zuid-Duitsland

Wauw, wat hebben we inmiddels veel gedaan tijdens onze vakanties in Zuid-Duitsland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Onze tips voor een vakantie in Zuid-Duitsland.

8 REACTIES

  1. Gevonden :)..
    Wij zijn nu meerdere keren naar zuid duitsland geweest! Super… wij kamperen niet, maar verblijven altijd in een appartement op een boerderij. Erg voordelig en super voor 2 mannetjes :). Wandelen kan je er goed met jonge kinderen en genoeg leuks te doen!!

  2. We zijn vorig jaar bij Ferienhof Kramer geweest en hebben het ontzettend naar ons zin gehad.

    Zo’n ontspannen sfeer op de camping en een prachtige omgeving. Echt een aanrader 🙂

  3. Ik kom al sinds mijn jeugd in het Zwarte Woud in de omgeving van Dornstetten/Freudenstadt. Vroeger in een appartement op een boerderij waar ik als kind de meest fantastische vakanties heb beleefd en tegenwoordig gaan we met onze kids in de meivakantie een dag of vijf en het blijft leuk en we zijn nog steeds niet uitgekeken! Wij verblijven in een leuk kleinschalig en heel gastvrij familiehotel met goede keuken. De kids mogen bij het diner zelf kiezen wat ze willen eten; schnitzel, spätzle, worstje, friet, etc.
    In de zomervakantie zijn wij echte kampeerders, maar in de meivakantie vinden we het heerlijk om een paar dagen nergens voor te hoeven zorgen!

  4. Ik heb ze gemaild voor een vakantie eind september van dit jaar. Ben benieuwd of ze nog plek hebben en of het net zo leuk is als het er zo op het eerste gezicht uitziet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.