De leukste tussenstops op weg naar Italië

Naar Italië rijden is een hele rit. Saskia kiest altijd voor een overnachting onderweg en combineert het met iets leuks. Daarom tipt ze nu voor jullie de leukste tussenstops op weg naar Italië. Laat je nu door haar inspireren voor een overnachtingshotel op doorreis naar het Gardameer, de Dolomieten of een hotel met familiekamer voor onderweg naar Toscane.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd in 2022 volledig geupdate

De leukste tussenstops op weg naar Italië

“Hoe ver is het rijden naar Italië?” vragen de kinderen vooraf. “Zo’n 1400 kilometer en daarom knippen we onze rit in stukken” stel ik ze gerust. Daarmee begint mijn speurtocht naar leuke tussenstops op weg naar Italië. We besluiten dat we het in twee dagen gaan rijden, al zou een verdeling over drie dagen ook prima kunnen. Zeker als je bedenkt dat er langs de route naar Italië zoveel leuks te zien en te doen is.

Met een tussenstop naar Italië via Zwitserland of Oostenrijk?

Afhankelijk van waar je in Italië heen gaat, leidt de route via Zwitserland of Oostenrijk. Voor beide landen is een tolvignet nodig. De tarieven zijn (prijspeil 2022):

 • Oostenrijk: 1 kalenderjaar 93,80 euro, 2 maanden 28,20 euro en 10 dagen 9,60 euro
 • Zwitserland: 1 kalenderjaar circa 35 euro (40 Zwitserse frank)

In Oostenrijk moet er extra worden betaald voor bepaalde ‘strasses’ zoals die over de Grossglockner. Dit geldt ook voor tunnels zoals de Tauern Autobahn en Brennerautobahn. In Zwitserland moet tol betaald worden voor de Grote-Sint-Bernhardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel.

Het kan de moeite waard zijn om te kijken welke route financieel het meest gunstig is. Zeker als je een caravan achter je auto hebt, want dan heb je in Zwitserland een vignet nodig voor zowel de auto als de caravan. In Oostenrijk is dat niet het geval.

Wij reden een keer heen via Zwitserland en terug via Oostenrijk, dat is vignet-technisch gezien geen verstandige keuze.

Let op: aan deze info en de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend, check altijd zelf bij bijvoorbeeld de ANWB de actuele situatie.

Tussenstops op weg naar Italie nabij de Zwitserse grens.
Tussenstop op weg naar Italie nabij de Zwitserse grens.

Hotel ervaringen tijdens een tussenstop op weg naar Italië

We hebben inmiddels meerdere hotels geprobeerd als tussenstop op weg naar Italië. Voor de kinderen is een nachtje in zo’n hotel altijd een feestje. Onze voorwaarden voor een goed hotel onderweg zijn:

 • Maximaal 120 euro per nacht
 • Dichtbij de snelweg of een bezienswaardigheid die we graag willen zien
 • Gratis parkeren
 • Ontbijt inclusief of voor een schappelijk bedrag
 • Familiekamer die geschikt is voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Tussenstop in Duitsland: voordelige overnachtingshotels

Duitsland is een hele voordelige keuze om te overnachten, zeker als je daarna door Zwitserland reist. Bijvoorbeeld wanneer je een hotel met familiekamer zoekt op doorreis naar Toscane. Door blogger Lineke zijn we helemaal fan van B&B Hotels, een keten met hotels die onder andere langs de snelweg te vinden zijn. Het fijne is dat ze er goede betaalbare familiekamers hebben. Inclusief ontbijt betalen we in het hoogseizoen net iets meer dan 100 euro per nacht. Het ontbijt is keurig verzorgd en voorzien van alles wat wij graag bij een ontbijt zien. De familiekamers hebben meestal een 2-persoonsbed en een stapelbed. De hotels zijn tot nu toe altijd schoon en erg netjes. Precies wat we zoeken bij een hotel!

Op zoek naar een overnachtingshotel op doorreis naar Toscane of de Marken? Voor tussenstops op weg naar Italië, als je via Zwitserland rijdt, zijn de volgende B&B Hotels aan te raden:

Voor tussenstops op weg naar Italië, als je via Oostenrijk rijdt, zijn de volgende B&B Hotels aan te raden:

De leukste tussenstops op weg naar Italië
De familiekamer bij B&B Hotel Basel/Weil am Rhein.
's Ochtends staat er een prima ontbijt klaar.
’s Ochtends staat er een prima ontbijt klaar.

Met de volgende hotels heb ik zelf geen ervaring, maar ze zijn wel aanbevolen door vrienden en kennissen met kinderen:

 • Bauer Keller in Greding, net ten noorden van München. De eigenaren waren zelfs zo lief om een plek te reserveren omdat het gezin had aangegeven met een aanhangertje achter de auto te komen. Dat is nog eens service!
 • Römerhof en Kulinarium, vlakbij Stuttgart. Grote familiekamers/appartement met kitchenette, prima restaurant en ontbijtbuffet. Er is ook een speeltuin (bij Kulinarium), sauna en bubbelbad (bij Römerhof).
 • In Neuenburg am Rhein, net voor de Zwitserse grens, zijn Hotel Weißes Kreuz en Hotel Am Stadthaus ook aanraders. Vanaf daar zit je snel weer op Autobahn 5.

Extra tips:

Het motel in Fussen.
Het motel in Fussen.
Basic kamer, maar met een goed restaurant eronder.
Basic kamer, maar met een goed restaurant eronder.

Tussenstop in Zwitserland: voor of na de Gotthardtunnel?

Overnachten in Zwitserland is duur. Dat is voor ons de reden om net in Duitsland te overnachten. B&B Hotel Basel/Wheil am Rein ligt echt aan de grens met Zwitserland, maar dan aan de Duitse kant. Dat scheelt heel wat geld.

In Zwitserland is de Gotthardtunnel een belangrijk obstakel. Veel mensen willen daarom graag een overnachting vlak voor de tunnel zodat ze de volgende ochtend voor de files door de tunnel kunnen. Net voor de Gotthardtunnel hebben de volgende hotels een goede beoordeling en familiekamers:

Wil je liever net na de Gotthardtunnel overnachten in een familiekamer? Dan kan dat hier:

 • Hotel La Tureta in Giubiasco (wel duurdere segment)
 • San Giobbe in Giubiasco, met fijne familiekamers en hemelse schnitzels op het terras

Deze hotels hebben we niet zelf uitgeprobeerd maar zijn ons aanbevolen door lieve vrienden en kennissen die hun geheime adresjes best met jullie wilden delen. Dank jullie wel daarvoor!

Voor of na de Gotthard-tunnel overnachten? De voorkeuren verschillen.
Voor of na de Gotthard-tunnel overnachten? De voorkeuren verschillen.

Tussenstop in Oostenrijk: camping en hotel

Op de terugweg vanuit Italië reden we via Oostenrijk, vooral omdat ik graag naar Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland wilde. We kiezen daarom voor een hotel net in Duitsland, vlakbij het kasteel. Wil je in Oostenrijk overnachten? Bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent naar het Gardameer en op zoek bent naar een hotel met familiekamer? Dan mag ik deze tips van vrienden en kennissen met jullie delen:

 • Gasthof Schaber op 20 km van Innsbruck. Met zeer vriendelijk personeel, hele schappelijke prijzen en voor de kinderen een leuke speelkelder. Ze hebben een gunstig geprijsd kindermenu met een schnitzel waar je u tegen zegt.
 • Gasthof Plattenhof in Telfs, op 1 km van de snelweg. Niet bijzonder maar wel een gunstige prijs.
 • Onze blogger Fieke kampeerde in Tirol op Schloss Camping Aschach, een camping die ook gebruikt wordt voor tussenstops op weg naar Italië.

Dit zijn onze leukste tussenstops op weg naar Italië. Zo is de lange route aantrekkelijker te maken voor gezinnen!

Heb jij goede tips voor tussenstops op weg naar Italië of voor een specifieke bestemming? Heb jij een tip voor een hotel onderweg naar het Gardameer of de Dolomieten, of onderweg naar Toscane of Umbrië? Laat het ons vooral weten.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.