Drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, wat is daar met kinderen te doen?

0
305
Vanaf de Dreilandenbrucke is het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland te zien.
Vanaf de Dreilandenbrucke is het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland te zien.

Op weg naar Italië overnacht Saskia net voor de Zwitserse grens in Weil am Rhein. Daar ontdekt ze dat ze vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is. Een mooie aanleiding om eens te ontdekken wat er bij dit drielandenpunt met kinderen te doen is.

Drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

Tegelijk in drie verschillende landen staan, dat is stiekem best cool. Nadat we dat in Nederland, België en Duitsland hebben gedaan wil ik deze kans niet voorbij laten gaan omdat ook in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland te doen. Ons ‘eigen’ drielandenpunt vind ik een behoorlijk toeristisch gebeuren, zou dat hier ook zo zijn?

We hebben vooraf helemaal niet door dat we zo dichtbij een drielandenpunt overnachten. Als we Weil am Rhein binnenrijden zien we een bordje ‘Dreilandenbrucke’. “He, het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is hier” concludeer ik “die heb ik nog niet gezien”. Dochter M. kijkt me aan alsof ik niet helemaal spoor: “Hou je ook al een lijstje bij met drielandenpunten waar je heen wilt?” zegt ze vol ongeloof. Eh, nou nee, dat niet. Maar als ik in de buurt ben vind ik het wel leuk om er te gaan kijken.

Dreilandenbrucke tussen Duitsland en Frankrijk

Vanuit ons B&B Hotel in Weil am Rhein is de Dreilandenbrucke nog geen 5 minuten lopen. In 2007 is deze brug tussen Duitsland en Frankrijk aangelegd. De naam doet vermoeden dat de brug drie landen met elkaar verbindt, maar dat is dus niet zo. Vanaf de brug hebben we wel zicht op het officiële drielandenpunt.

We wandelen over de brug en kijken naar de boten op de Rijn. In Zwitserland zien we een industrieterrein van Basel, van Frankrijk zien we een woonwijk met flatgebouwen en als we langs het Duitse Weil am Rhein kijken zien we gelukkig ook wat groen.

Aan de overkant van de brug is niet veel te doen. M. en zoon C. vermaken zich met een speciaal Rhein-bankje dat hier staat. Boven ons hangt een hele grijze wolk. Het lijkt alsof het elk moment kan gaan regenen, tijd dus om terug te lopen naar de Duitse kant van de brug.

De brug is alleen voor voetgangers en fietsers.
De brug is alleen voor voetgangers en fietsers.
Vanaf de Dreilandenbrucke is het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland te zien.
Vanaf de Dreilandenbrucke is het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland te zien.
Het echte 'punt' dat de grens markeert.
Het echte ‘punt’ dat de grens markeert.

Het echte drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

Nu willen we naar het echte drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Als ik de kaart van Google Maps mag geloven komen de landsgrenzen ergens middenin de Rijn bij elkaar, maar op een Zwitsers schiereiland is een echt ‘punt’ geplaatst. We halen de auto en rijden er in 5 minuten heen. Het is net te ver om te lopen en ook niet echt een aantrekkelijke omgeving om te wandelen met al die industrie.

We parkeren onze auto op de plek waar de boten vertrekken voor een dagexcursie of thema rondvaart op de Rijn. Het is hier betaald parkeren, maar we blijven maar eventjes en het is al bijna 18 uur. We gokken het erop dat we geen bekeuring krijgen.

Zoals we van de Dreilandenbrucke al zagen stelt het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland niet veel voor. In een bloemperkje staat een kunstwerk. Het is niet mogelijk om tegelijk in alle drie de landen te staan. Het uitzicht op de Rijn en de Dreilandenbrucke is wel de moeite waard.

Bij het drielandenpunt is een restaurant te vinden met een mooi terras. Met mooi weer een leuke plek om iets te drinken en te genieten van het uitzicht.

Fraai, met de brug op de achtergrond.
Fraai, met de brug op de achtergrond.
Restaurant met terras bij het Drielandenpunt.
Restaurant met terras bij het Drielandenpunt.

Wat is er met kinderen te doen bij het drielandenpunt?

Bij het daadwerkelijke drielandenpunt is voor kinderen niets te doen. Ja, even poseren voor de foto. Aan de Duitse kant van de Dreilandenbrucke is een speelgebied te vinden. Er is een niet al te grote maar wel leuke speeltuin en je kan er midgetgolf spelen. Dit maakt Weil am Rhein en het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland erg geschikt als tussenstop voor gezinnen die op weg naar Italie zijn.

Minigolf aan de Duitse kant van de brug.
Minigolf aan de Duitse kant van de brug.

Handig om te weten

Naast de Dreilandenbrucke is een overdekt winkelcentrum te vinden. Wil je makkelijk eten met de kinderen? Dan vind je hier een MacDonalds en een Nordsee restaurant. In de directe omgeving zijn meer restaurants te vinden, maar deze twee doen het bij onze kinderen altijd goed na een lange dag in de auto.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor leuke tussenstops op weg naar Italië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.