Duisburg: Tiger and Turtle sculpture, de langzaamste achtbaan ter wereld

Google eens op Duisburg en kijk bij de afbeeldingen. Wedden dat je dan al heel snel een plaatje ziet van het Tiger and Turtle sculpture? Hoewel, waarschijnlijk denk je in eerste instantie dat het een achtbaan is… Hoog tijd om dit bijzondere bouwwerk eens van dichtbij te gaan bekijken.

Wat is het Tiger and Turtle sculpture in Duisburg?

Duisburg is een van de steden in het Ruhrgebied. Jarenlang stond dit gebied bekend om z’n vieze industrie. Die is er nog steeds, maar er is ook steeds meer aandacht voor het milieu en de leefomgeving. Dat zie je duidelijk terug. Op verschillende plekken in de regio zijn sculpturen in het landschap geplaatst die je kan bezoeken. Een van de bekendste is het Tiger and Turtle sculpture.

Ooit stond op deze plek een staalbedrijf. Toen het bedrijf gesloten werd en later gesloopt, bleken er heel veel giftige stoffen in de grond te zitten. In de zoektocht naar een oplossing hiervoor, ontstond het idee om de vervuilde bodem goed in te pakken in folie en te bedekken met zand en groen. Het resultaat is duidelijk zichtbaar in het landschap: Duisburg is een heuvel rijker geworden. Bovenop deze heuvel staat sinds 2011 het Tiger and Turtle sculpture. Een jaar later dan gepland, want eigenlijk moest het sculptuur in 2010 klaar zijn toen het Ruhrgebied Culturele Hoofdstad was.

Als ik Maureen een foto laat zien van het Tiger and Turtle sculpture, vraag ik haar wat het is. “Een achtbaan!” is logischerwijs haar eerste antwoord. Dan kijken we samen eens goed en ziet ze het al snel: “Er lopen mensen op, dat is geen achtbaan. Hoe kan dat?”. Ik stel voor dat we er gaan kijken en meteen wordt Camiel erbij geroepen. Samen stuiteren ze door de woonkamer: “We gaan op een achtbaan lopen, we gaan op een achtbaan lopen”.

Tiger and Turtle sculpture in Duisburg. Het is net een achtbaan.
Tiger and Turtle sculpture in Duisburg. Het is net een achtbaan.

Tiger and Turtle sculpture beklimmen

Tiger and Turtle sculpture ligt aan de zuidkant van Duisburg. We rijden naar de Ehingenstrasse. Hier is meestal voldoende plek om je auto te parkeren, al is de weg wel heel erg druk. Even opletten dus als je met kinderen bent. Via een goed begaanbaar pad lopen we de heuvel op. Camiel stuitert van enthousiasme en neemt het liefst een kortere informele route.

Je auto parkeer je langs de weg.
Je auto parkeer je langs de weg.
We zien het Tiger and Turtle sculpture al liggen.
We zien het Tiger and Turtle sculpture al liggen.
Op weg naar boven.
Op weg naar boven.

Dan komen we boven. Maureen en Camiel zijn wild enthousiast: “Ik ga over de kop lopen hoor!”. Camiel is weg voordat we er erg in hebben. Maureen gaat iets rustiger op pad. Natuurlijk kan je niet ‘over de kop lopen’. Op de plek waar de helling echt te steil wordt staat een hekje. Hier mag je niet verder.

Vanaf de heuvel en het Tiger and Turtle sculpture hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is bewolkt, maar wel helder. We zien zelfs Aachen liggen, zo’n 70 kilometer zuidelijker. Ook kan je heel goed alle industrie van het Ruhrgebied zien. De hoge schoorstenen steken op verschillende plekken boven het landschap uit. Misschien een beetje raar, maar ik vind het een mooi gezicht dat echt bij deze omgeving past.

Als het Tiger and Turtle sculpture vanaf beide kanten is bekeken, gaan we weer naar beneden. Nog een paar keer kijken we achterom: wat een gek en bijzonder ding is het!

Het sculptuur van dichtbij.
Het sculptuur van dichtbij.
Daar gaat Camiel al....
Daar gaat Camiel al….
Ook Maureen vertrekt naar boven.
Ook Maureen vertrekt naar boven.
Zicht op de industrie.
Zicht op de industrie.
Ook van dichtbij is het net een achtbaan.
Ook van dichtbij is het net een achtbaan.
Maureen onderweg.
Maureen onderweg.
"Ga ik al over de kop?"
“Ga ik al over de kop?”
Dit is leuk!!!
Dit is leuk!!!
Een laatste blik op het Tiger and Turtle sculpture voordat we verder gaan.
Een laatste blik op het Tiger and Turtle sculpture voordat we verder gaan.

Tiger and Turtle sculpture is gratis toegankelijk en wordt alleen gesloten bij heel slecht weer. Ook in het donker is het een bijzondere plek om te bezoeken. Er zijn verder geen voorzieningen bij het sculptuur.

En, heb jij al zin in een bezoek aan de langzaamste achtbaan ter wereld?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes net over de grens? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.