Hoe overleef ik Zwarte Zaterdag met kinderen?

“Op de Route du Soleil staat 159 kilometer file en ook bij Munchen staat het verkeer volledig vast. De wachttijd voor de Gothard-tunnel is opgelopen tot meer dan 4 uur”. Welkom bij de verkeersinformatie op Zwarte Zaterdag. Daar sta je dan. Met zeurende kinderen op de achterbank die echt heeeeel nodig nu moeten plassen en heeeeel erg dorst hebben. Je vakantiebestemming ligt nog honderden kilometers verder en de stemming in de auto daalt tot het dieptepunt. Hoe overleef je deze Zwarte Zaterdag met kinderen? Saskia deelt haar beste tips.

Tip #1 Voorkom reizen op Zwarte Zaterdag met kinderen

Misschien een dooddoener of nu te laat voor jou, maar ‘voorkomen is beter dan genezen’ aldus een bekend spreekwoord. Kan je er voor dit jaar niets meer aan veranderen? Dan zeg ik alvast voor volgend jaar: “Doe het niet!”. Eerder gaf ik al tips om reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen. Zet dat blog maar bij je favorieten en lees ‘m volgend jaar op tijd.

 

Reizen op Zwarte Zaterdag met kinderen wil je niet.
Reizen op Zwarte Zaterdag met kinderen wil je niet.

Tip #2 Gebruik de ANWB-kaarten

ANWB heeft elk jaar gratis wegenkaarten voor haar leden. Wij zijn al een tijdje zelf lid en halen deze kaarten ieder jaar, in de jaren daarvoor leenden we het pasje van mijn schoonouders. Maar waarom zijn deze kaarten zo handig als je toch een navigatiesysteem hebt? De vaste gebruikers zullen het wel weten. Op deze kaarten is namelijk te zien waar dat jaar de wegwerkzaamheden en wegafsluitingen zijn. Ook staat er informatie op over de verwachte drukte. Zeker als je via Duitsland rijdt erg handig, want daar werken ze al jarenlang aan de weg. Juist in de zomervakantie.

Met deze ANWB-kaarten kan je makkelijk vooraf een alternatieve route bepalen zodat het fileleed enigszins te beperken is. Mocht je een heel slim navigatiesysteem hebben dan kan je die natuurlijk ook gebruiken, maar ik ben wat dat betreft toch een beetje ouderwets en weet graag waar ik ben en wat me te wachten staat.

Volop wegwerkzaamheden.... Juist in de zomervakantie.
Volop wegwerkzaamheden…. Juist in de zomervakantie.

Tip #3 Hou een a-typisch dagritme aan

Nederlanders zijn nogal van de vaste gewoonten. Ontbijten om 8 uur, koffie drinken om 10 uur en lunchen om 12 uur. Zelfs onderweg houden de meeste Nederlanders dit schema aan. Met als gevolg: hele volle parkeerplaatsen, lange rijen voor de toiletten enz. Het scheelt qua drukte echt als je van dit standaard schema afwijkt.

Tip #4 Kies een afwijkende route

Flink wat kilometers maken op de snelweg lijkt het snelst en dat is meestal ook zo. Helaas sta je er op Zwarte Zaterdag meer stil dan dat je rijdt. Orienteer je vooraf op een alternatieve route die misschien iets om is, maar waar je wel kan doorrijden. Zo kozen wij er op weg naar Noord-Italie voor om over de bergen heen te gaan in plaats van filegewijs door de tunnel. Let dan wel op dat je niet wagenziek wordt van alle haarspeldbochten… De kinderen moesten van ons echt stoppen met de beeldschermen. Naar buiten kijken helpt goed om misselijkheid te voorkomen.

Over de bergen in plaats van in de file voor de tunnel die door de bergen gaat.
Over de bergen in plaats van in de file voor de tunnel die door de bergen gaat.

Tip #5 Maak van elke tussenstop een feestje

Als je als ouders zelf erg chagrijnig wordt van de drukte op Zwarte Zaterdag, dan kan je met vrij grote zekerheid zeggen dat dit humeur overslaat op de kinderen. Dus niet mopperen over lange rijen voor de toiletten en volle parkeerplaatsen. Maak zelf een feestje van elke tussenstop. Dat kan door een lekkere lunch mee te nemen, een spelletje te doen of een leuke plek uit te kiezen voor je pauze. Zo staat er langs de A3 bij Wertheim in Duitsland een heel gaaf ‘op z’n kop’-huis. Echt een aanrader om heen te gaan en met z’n allen een uurtje lol te hebben. Daarna een ijsje eten op het terras en met frisse energie de file weer in.

Check gewoon even onze kaarten met blogs (te vinden als je in het menu op een land klikt) of pak Tripadvisor erbij om een geschikt kort uitje voor een tussenstop te kiezen. Blogger Suzanne kiest er net als wij vaak voor om in de auto te eten zodat de tussenstop echt benut kan worden voor beweging. Enne, is een van de ouders echt toe aan rust? Blogger Marije adviseert dan om de andere ouder met de kinderen een korte wandeling te laten maken.

Tip #6 Zorg goed voor de inwendige mens

Een koelbox met 12v-stekker staat standaard in de auto op een plek waar we er tijdens het rijden goed bij kunnen. Het is echt een van onze beste vakantie aankopen ooit! Gekoeld drinken op een warme dag is zo fijn. Net als boter die niet gesmolten is als je je boterham wilt smeren.

Voor de lunch gaan er bij ons bolletjes, krentenbollen en wraps mee. Soms bak ik vooraf hamburgers die met een beetje sla op een broodje gaan. Natuurlijk ontbreken de snoepjes en koekjes ook niet. We hebben van alles meer mee dan we nodig verwachten te hebben, zo hebben we bij fileleed geen zorgen om de inwendige mens. Bordjes, bekers en bestek liggen binnen handbereik. Zelfs als we de nacht op de snelweg zouden moeten doorbrengen (gelukkig nooit gebeurd!), hebben we genoeg te eten.

Ik vind dit echt heel belangrijk, want hongerige kinderen en volwassenen worden er meestal niet gezelliger op.

Tip #7 Tank tijdig

Een auto verbruikt ook brandstof als deze stil staat met de airco, radio en allerlei apparaten op de 12V-stekker aan. Je zal maar ontzettende pech hebben en hierdoor het volgende tankstation net niet kunnen halen… Dat geeft stress. Wij tanken daarom liever te vroeg dan te laat. Staat er een lange rij voor het tankstation, dan benutten we de wachttijd door de dames alvast naar het toilet te laten gaan. Dat is efficiënt combineren van wachttijden.

Altijd fijn die rijen bij het damestoilet... Not!
Altijd fijn die rijen bij het damestoilet… Not!

Tip #8 Koop vooraf een tolbadge

Bij de tolpoorten op de Franse snelweg kunnen lange rijen staan. Met een tolbadge mag je in een keer doorrijden. Het betekent niet dat je geen rij hebt, maar deze zal wel sneller doorstromen.

Ook tolvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland kan je vooraf in Nederland kopen, dan hoef je daarvoor in ieder geval niet te stoppen.

Wachten voor een tolweg.
Wachten voor een tolweg.

Tip #9 Vermaak op de achterbank

Voor de kinderen is het belangrijk dat ze genoeg te doen hebben. Wij zijn best makkelijk in wat ze mogen doen. Meestal kijken ze filmpjes, spelen ze spelletjes op de telefoon of DS of spelen spelletjes met buitenlandse kentekens en automerkenbingo. Het scheelt natuurlijk dat ze al iets ouder zijn. Maar ook toen ze jonger waren vermaakten ze zich erg goed met de portabel dvd-speler, een magisch tekenbord en hun knuffels.

Download gratis onze spelletjes voor onderweg.

Tip #10 Bedenk een oplossing voor die eeuwige strijd om de muziekkeuze

Welke muziek mag er aan in de auto? Het is bij de meeste gezinnen gegarandeerd een discussiepunt. Bij ons in ieder geval wel aangezien de muzieksmaak nogal uiteen loopt. Wij spreken af dat iedereen om de beurt een cd mag kiezen. Blogger Iris heeft Spotify in de auto en daar spelen de kinderen voor dj door om de beurt een nummer te kiezen. Ik vind het zelf belangrijk dat kinderen leren dat niet de hele wereld om hen draait, dus ja, soms moeten ze zich er in schikken dat de muziekkeuze van papa of mama aanstaat. Dat zijn ze inmiddels gewend en zorgt nauwelijks meer voor gemopper.

Tip #11 Pak de auto niet te vol

Toen de kinderen nog kleiner waren was de ruimte voor de achterbank een handige plek om extra bagage op te bergen. Met dochter M. (bijna 10 jaar) d’r lange benen gaat dit niet meer en ook bij zoon C. (8 jaar) wordt het lastiger. Ze moeten hun benen wel kwijt kunnen en kunnen strekken. Zorg er dus voor dat die ruimte er is. Dit geldt overigens ook voor de bijrijder.

Wachten, wachten, wachten....
Wachten, wachten, wachten….

Tip #12 Trek comfortabele kleding aan

Tijdens zo’n lange reis is comfortabele kleding erg fijn. Geen knellende taillebanden of jasjes met irriterende kragen. Een soepele zachte broek met een shirt zit fijn en als het kouder is kan er makkelijk een hoodie over. Ook schoenen die makkelijk aan en uit kunnen worden door onze kinderen erg gewaardeerd tijdens zo’n lange reisdag.

Tip #13 Zeg nooit hoe lang de reis duurt

Echt niet doen. Zeker niet als ze kunnen klokkijken. Je kan wel op een kaart aanwijzen waar je bent en waar je heen gaat, maar verbind er geen tijd aan. Zeker kinderen die van ‘afspraak-is-afspraak’-zijn worden er echt niet blij van als ze veel later dan gepland aankomen.

Geen idee hoe lang we nog stilstaan....
Geen idee hoe lang we nog stilstaan….

Tip #14 Relax, laat het los en maak je niet druk

De kans dat je op Zwarte Zaterdag met kinderen in de file terecht komt is bijna 100%. Je kan je er ontzettend druk over maken, maar dat heeft helemaal geen zin. Die file wordt er echt niet korter door. Alleen als je een ferry moet halen heb je reden om je druk te maken, al zal het ook in dit geval niet helpen om er eerder te zijn. Ja, dat heb ik in de praktijk getest, helaas zonder resultaat. Al hadden we toen geluk dat we alsnog net de boot haalden. Ik neem nu met boten geen enkel risico meer en zorg dat ik een dag eerder al goed in de buurt ben.

Dus: relax, laat het los en maak je niet druk. Ooit lost die file op.

In 2016 hadden we i.v.m. de toename van vluchtelingen zelfs grenscontroles.
In 2016 hadden we i.v.m. de toename van vluchtelingen zelfs grenscontroles.

En, wat zijn jouw tips voor reizen op Zwarte Zaterdag met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Of….
    Ga lekker weg in eigen land 😉

    Met onze kids (9, 7 en 5) is een uurtje of twee autorijden genoeg. In Nederland is zoveel te beleven en het regent minder dan je denkt….

    (Het verlanglijstje is er wel hoor: Oostenrijk, Schotland, Zweden, maar die tijd komt nog wel)

    • Dat zou ook kunnen ;-). Maar wij kiezen er vaak voor om de langere vakanties in het buitenland te doen en de korte vakanties in eigen land. Ik zou echt zeggen: ga een keer naar Oostenrijk, Schotland of Zweden, dat is juist met die leeftijd ontzettend leuk. Ze zullen vooral de bergen erg indrukwekkend vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.