Help, hoe kan ik reizen op Zwarte Zaterdag voorkomen? Check onze 5 tips!

Weet je nog vorig jaar? En het jaar daarvoor? Dat je op Zwarte Zaterdag in de file stond en dacht: “Dit doen we volgend jaar anders!”. Maar een jaar later ben je dat vergeten en sta je opnieuw met de rest van Nederland vast op de Franse of Duitse snelweg. Saskia geeft vandaag tips hoe je reizen op Zwarte Zaterdag kan voorkomen. Na jarenlang vast zitten aan de bouwvak is ze inmiddels expert op dit gebied.

Zwarte Zaterdag, wat is dat?

Heb jij je weleens afgevraagd waarom Zwarte Zaterdag zo heet? Ik dacht altijd dat het kwam omdat het op de snelweg zwart ziet van de auto’s. Maar het zit toch een beetje anders. De Franse verkeersdienst gebruikt voor de aanduiding van de drukte op de snelweg een kleurcodering. Groen is normaal, oranje druk, rood zeer druk en bij zwart is het heel, heel erg druk. De zwarte kleur komt vooral voor op de laatste zaterdag van juli en eerste zaterdag van augustus. De Fransen noemen die dagen ‘samedi noir’, oftewel: Zwarte Zaterdag. Inmiddels wordt deze term niet alleen meer voor Frankrijk gebruikt, maar voor alle Europese topdagen qua verkeersdrukte.

Auch, dit wil je niet zien als je onderweg bent.
Auch, dit wil je niet zien als je onderweg bent.

Nu ken ik niemand die blij wordt van file rijden. Jij vast ook niet. Wil je de files op Zwarte Zaterdag vermijden, dan kan je het beste proberen om reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen. In dit blog lees je hiervoor 5 tips.

5 tips om reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Niet alle tips zijn voor iedereen toepasbaar. Maar waar een wil is, is een weg en kan je wel een van de andere tips gebruiken. Door van de heen- en terugreis een leuke dag (of meerdere dagen!) te maken, duurt je vakantie gevoelsmatig langer. En he, wie wil dat niet?

Tip #1 Kies een andere aankomst- en vertrekdag

Bij huuraccommodaties geldt vaak zaterdag als verplichte aankomst- en vertrekdag. Dat verklaart mede de gigantische drukte op de snelwegen. Een van de grootste voordelen van op vakantie gaan met je eigen tent, vouwwagen of caravan is dat je bijna altijd zelf je aankomst- en vertrekdag kan kiezen. Wij kozen er vaak voor om op zondag te vertrekken en gingen op donderdag of vrijdag terug.

Maak je gebruik van een huuraccommodatie? Kijk dan eens welke reisorganisaties flexibel zijn met aankomst- en vertrekdagen. In ieder geval Eurocamp biedt daarvoor mogelijkheden.

Door reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen heb je minder grote kans om in de file te staan.
Door reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen heb je minder grote kans om in de file te staan.

Tip #2 Ga aan de randen van de zomervakantie op vakantie

Heb je een beetje keuze in het bepalen van je vakantiedagen? Ga dan vroeg als jouw vakantieregio als eerste vakantie heeft en laat als jouw vakantieregio als laatste aan de beurt is. Het is op die zaterdagen zoveel rustiger op de snelweg. Bijkomend voordeel: soms pak je nog net de tarieven mee voor het voor- of naseizoen, hierdoor wordt je vakantie ook voordeliger.

Tip #3 Rij ’s nachts

Dit moet je echt liggen. Bij ons is dat niet verantwoord, maar als je bijvoorbeeld nachtdiensten gewend bent dan is een nacht rijden vaak geen probleem voor je. Zorg er wel voor dat je ’s ochtends echt goed uitrust voordat je de laatste paar honderd kilometer rijdt. Ik heb de Nederlanders zien rijden in Italie die de hele nacht door hadden gereden… Die gingen al slingerend over de weg! Stop ’s ochtends op een leuke plek, laat de kinderen spelen en de nachtchauffeur kan dan een powernap doen. Of wissel halverwege de nacht van bestuurders- en bijrijdersplek.

Yeah, lekker doorrijden!
Yeah, lekker doorrijden!

Tip #4 Vertrek heel vroeg

Deze strategie past ons het beste als we toch vast zitten aan de zaterdag. Om 4 uur de wekker en dan om 4.30 uur wegrijden. Omdat we in het oosten van het land wonen zijn we zo in Duitsland en kunnen op dit rustige tijdstip het drukke Ruhrgebied passeren. Na zo’n 3 uur rijden stoppen we voor het ontbijt. Hierdoor rijden we voor de file uit en merken we nauwelijks iets van Zwarte Zaterdag. Deze tactiek werkt alleen als je echt vroeg weggaat en niet te ver van de grens woont.

Hoe fijn is dat: nauwelijks ander verkeer op de weg.
Hoe fijn is dat: nauwelijks ander verkeer op de weg.

Tip #5 Kies voor een leuke tussenstop

Onze vaste lezers weten het inmiddels. Wij zijn dol op leuke tussenstops op weg naar ons vakantieadres. Hiermee zorgen we ervoor dat we reizen op Zwarte Zaterdag kunnen voorkomen. En, dit kan ook als je ‘verplicht’ van zaterdag tot zaterdag moet huren. Als je genoeg vrije dagen hebt, dan kan je op donderdag vertrekken en naar een tussenstop rijden op 2/3 van je route. Daar heb je vrijdag een leuke dag en zaterdagochtend vertrek je op tijd voor het laatste deel van je route. Red je het niet om op donderdag al weg te gaan? Vertrek dan op vrijdag en rij zo ver mogelijk. Geniet op zaterdag van je tussenstop en kom zondagochtend aan bij je accommodatie. Ok, je betaalt dan voor 1 nacht die je niet gebruikt maar hebt wel al een leuke dag en een fijne heenreis zonder files achter de rug. Op de terugweg kan je ditzelfde trucje uithalen door op vrijdagmiddag te vertrekken, zaterdag iets leuks te doen en daarna zondag naar huis te rijden.

Favo tussenstop van onze bloggers: Playmobil Funpark in Duitsland bij Neurenberg.
Favo tussenstop van onze bloggers: Playmobil Funpark in Duitsland bij Neurenberg.

Leuke tussenstops vind je volop bij KidsErOpUit. Lees bijvoorbeeld het blog van Lineke over leuke tussenstops op weg naar Kroatie of mijn tips voor leuke tussenstops op weg naar Noorwegen en Zweden. Andere leuke tussenstops zijn ook makkelijk te vinden via onze kaart van Europa of kijk eens bij onze reviews van hotels met familiekamer.

Wat zijn jouw tips om reizen op Zwarte Zaterdag te voorkomen?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor onderweg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.