De leukste tussenstops in Denemarken op weg naar Zweden of Noorwegen

Er zijn heel veel manieren om in Zweden of Noorwegen te komen. Wat je ook kiest, meestal kom je op de heen- en/of terugweg door Denemarken. Heb je wat extra tijd? Dan is het zeker de moeite waard om een of meerdere tussenstops in Denemarken te doen. Voor de volledigheid geven we ook tips voor tussenstops in Duitsland omdat er vanuit Kiel en Travemunde veelgebruikte veerdiensten naar Zweden en Noorwegen gaan.

Dit blog is geschreven in 2016 en van een update voorzien in 2021.

De leukste tussenstops in Denemarken op weg naar Zweden of Noorwegen

Ga jij op vakantie naar Zweden of Noorwegen? Dan heb je heel veel keuze in routes. Ga je deels met de veerboot of volledig met de auto? Wil je ’s nachts met de boot of liever overdag? Heb je een caravan achter je auto of juist niet? Dat zal allemaal een rol spelen bij de keuzes die je maakt. Voor de reis naar Zweden hebben we eerder alle mogelijke routes op een rij gezet. Ook over onze ervaringen met de veerdienst Puttgarden-Rodby van Scandlines kon je eerder al lezen.

Welkom in Denemarken.
Welkom in Denemarken.

De prijzen van de verschillende routes zijn afhankelijk van je vervoermiddel. Je betaalt extra als je een caravan of vouwwagen meeneemt. Maar ook voor hogere auto’s betaal je bij onder andere Stena Line extra, zeker iets om rekening mee te houden als je een dakkoffer op je auto hebt. Bij sommige veerdiensten zitten grote prijsverschillen tussen een overtocht in het weekend of doordeweeks. Ook het moment van boeken bepaalt de prijs. Gemiddeld geldt: hoe eerder je een (nacht)overtocht boekt, hoe voordeliger je uit bent. Ga er eens een avondje voor zitten om te kijken wat voor jou prijstechnisch de meest interessante optie is, het kan je echt honderden euro’s schelen. Soms is het dus zelfs voordeliger om een nachtje in Denemarken te blijven en een dag later de overtocht te maken.

Per route heb ik de leukste tussenstops in Denemarken en Duitsland voor je op een rij gezet. Zo laat je je vakantie al onderweg beginnen!

En… Race jij normaal gesproken door Denemarken heen en denk je dat het een saai land is? Ga dan eens van de snelweg af, je wordt dan echt verrast.

Denemarken saai? Ga eens de snelweg af, dan verander je van gedachten.
Denemarken saai? Ga eens de snelweg af, dan verander je van gedachten.

Tussenstops in Denemarken: op weg naar Hirthals en Frederikshaven in Noord-Jutland

In het noorden van Denemarken (Jutland) vertrekken vanuit Hirthals de veerdiensten naar het zuiden van Noorwegen. Vanuit Frederikshaven vaar je met een nachtboot naar Oslo. Beide plaatsen zijn vanuit Nederland bereikbaar in een dag. Op de heenweg kiezen de meeste Nederlanders ervoor om in het noorden van Jutland te overnachten en de volgende dag verder te reizen. Kies je op de terugweg voor deze route en kom je ’s ochtends in het noorden van Denemarken aan, dan rij je makkelijk direct naar huis. Waar je ook voor kiest, er zijn meerdere leuke tussenstops in Denemarken mogelijk.

Onze favoriete tussenstops in Jutland:

Overnachten kan bijvoorbeeld bij Skyttehusets Camping, camping Logballe en Guldager Camping

Tussenstops in Denemarken: de Jutland-route.
Tussenstops in Denemarken: de Jutland-route.

Tussenstops in Denemarken: over de weg via Funen naar de Oresundbrug

Een geliefde route bij mensen die niet van boten houden. Het is de enige mogelijkheid om volledig over de weg naar Zweden te gaan. Met de Oresundbrug kom je in het zuiden van Zweden aan. Het is voor de Noorwegen-gangers daarom geen voor de hand liggende route.

Onze favoriete tussenstops in Zuid-Jutland, Funen en Seeland:

Overnachten kan o.a. bij: Skovlund Camping (Funen), Gronnehave Strandcamping (Funen), Stadscamping Absalon (Seeland).

Tussenstops in Denemarken: de Funen-Seeland route.
Tussenstops in Denemarken: de Funen-Seeland route.

Tussenstops in Denemarken: voor de veerdiensten Puttgarden-Rodby en Helsingor-Helsingborg

De kortste route naar het zuiden van Zweden is met de veerdiensten Puttgarden-Rodby en Helsingor-Helsingborg. Tenminste, als je geen nachtboot wil nemen. Het zijn twee korte overtochten die je eerst van Duitsland naar Denemarken brengen en daarna van Denemarken naar het zuiden van Zweden. Ook deze route leent zich voor een of meerdere tussenstops in Denemarken.

Onze favoriete tussenstops op Mon en Seeland:

Overnachten kan o.a. bij: Keldby Camping (Mon), Stadscamping Absalon en Hillerod Camping (Seeland).

Tussenstops in Denemarken: de Mon-Seeland route.
Tussenstops in Denemarken: de Mon-Seeland route.

Tussenstops in Duitsland: op weg naar Kiel en Travemunde

Vanuit Kiel vaart Stena Line naar Göteborg. Deze route is heel populair bij vakantiegangers die naar Zweden of Noorwegen gaan. De boot vertrekt aan het begin van de avond en de volgende ochtend ben je in Göteborg. Vanuit Göteborg is een groot deel van Zweden goed bereikbaar en je rijdt ook makkelijk naar Noorwegen. TT-line onderhoudt de veerdienst van Travemunde naar Trelleborg (Zuid-Zweden). Deze boot vertrekt later op de avond, erg prettig als je eerst een eind moet rijden en het druk op de weg is.

Kiel en Travemunde liggen vlakbij elkaar in het noorden van Duitsland. Hou zeker in de vakantieperiode rekening met drukte op de Duitse snelwegen. Er wordt al jarenlang aan de weg gewerkt. Wij hebben hierdoor een keer bijna de boot gemist (en ja, we waren echt op ruim tijd weggegaan!).
Wil je op zeker spelen? Kies dan een van onze tips:

Tussenstops in Duitsland op weg naar Travemunde of Kiel.
Tussenstops in Duitsland op weg naar Travemunde of Kiel.

Heb jij ook tips voor leuke tussenstops in Denemarken of Duitsland? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Scandinavië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.