Zuid-Jutland met kinderen: dit is er te doen in het zuiden van Denemarken

0
324
Vanuit ons huis loop je zó naar het strand. Dat doen we dan ook dagelijks meerdere keren.
Vanuit ons huis loop je zó naar het strand. Dat doen we dan ook dagelijks meerdere keren.

Zuid-Jutland met kinderen, blogger Froukje verbleef er afgelopen zomervakantie voor het eerst met haar gezin. Het bleek een heel fijne bestemming. Strand, zee, leuke steden en kindvriendelijke uitstapjes te over. In dit blog vind je al onze informatie over Zuid-Jutland op een rijtje.

Zuid-Jutland of Sønderjylland?

We zagen het al in het blog van Saskia over Seeland, een andere Deense regio, maar de Denen hanteren een iets andere schrijfwijze dan wij. Nederlanders hebben het over Zuid-Jutland, inwoners van Denemarken spreken over Sønderjylland. Eerlijk is eerlijk, als onze Deense gastvrouw het uitspreekt, klinkt het prachtig. Toch hanteren wij in dit blog over Zuid-Jutland met kinderen de Nederlandse schrijfwijze.

Zuid-Jutland is de regio die je binnenrijdt wanneer je de grens passeert. Het gebied omvat het zuidelijke deel van Jutland en de eilanden Als en Årø in het oosten en Rømø in het westen.

In dit blog delen we accommodaties en uitstapjes in Zuid-Jutland die leuk en geschikt zijn voor gezinnen met kinderen.

Nieuwsgierig naar het mooie strandhuisje van Vakantiepartner Denemarken waarin we verbleven? Scroll dan zeker even helemaal naar beneden.

Ligging Zuid-Jutland

Op onderstaand kaartje zie je het zuiden van Denemarken. De grens tussen Zuid- en Midden-Jutland loopt een stukje onder de steden Esbjerg en Kolding. Het eiland Funen (op z’n Deens: Fyn) hoort niet bij de regio Zuid-Jutland, maar is vanaf daar wel met de auto via het noorden te bereiken. Je kunt ook ten zuiden van Als met de veerboot naar Funen.

 

Vakantie in Zuid-Jutland met kinderen: hoe kom je er?

De meest logische route om naar Zuid-Jutland te reizen is via Duitsland. Vanaf Utrecht is het met de auto zo’n 600 kilometer naar de Deense (en dus Zuid-Jutlandse) grens. Vermoedelijk is dit de snelste en goedkoopste manier om er te komen, want een treinreis erheen vergt flink wat uitzoekwerk en is helaas voor een gezin met kinderen vaak ook prijziger dan met zijn allen in één auto reizen. Er rijden wel Flixbussen en Eurolinesbussen naar Denemarken, maar ook een busreis kost aanmerkelijk meer tijd. Bovendien is het eenmaal in Zuid-Jutland op sommige plekken best handig om eigen vervoer te hebben.

Blogger Suzanne zette de meest kindvriendelijke tussenstops langs de Duitse snelweg alvast voor je op een rijtje.

Wat ons opviel: In Denemarken is fietsen veel gangbaarder dan in sommige andere Scandinavische landen. Op veel plekken zijn fietspaden en je ziet veel fietsers, ook gezinnen met kinderen. Een mogelijke verklaring is dat Zuid-Jutland vrij vlak is, dus op een gewone fiets kom je een heel eind.

Leuke steden in Zuid-Jutland

Denemarken staat bekend om haar eindeloze kustlijn, maar in Zuid-Jutland is ook van alles te doen als het eens geen strandweer is. Zo zijn er diverse leuke steden te bezoeken.

Sønderborg

Sønderborg ligt op het eiland Als. Een gezellig stadje waar alles goed te belopen is, al zijn er wel wat hoogteverschilletjes te overbruggen. Het centrum heeft allerlei (souvenir)winkeltjes en restaurants met terrassen. Ook de ijssalons ontbreken natuurlijk niet.

Sønderborg Slot

De grote publiekstrekker in de stad is Sønderborg Slot. Onze kleuter vindt het er echt niet interessant maar de oudste (op dat moment 7 jaar) is ontzettend geboeid door de informatie over de oorlog die Denemarken voerde met Pruissen. Even inschatten dus, of jouw kleinere kinderen al in zijn voor kasteelbezoek.

Historiecenter Dybbøl Banke (historisch centrum)

Die oorlog met Pruissen is alomtegenwoordig in Zuid-Jutland. Het was dan ook een ingrijpende strijd waarbij niet alleen veel grondgebied is verloren, maar vooral ook veel mensen zijn gesneuveld. Wil je alles over deze (zwarte) bladzijde uit de Deense geschiedenis weten, bezoek dan Historiecenter Dybbøl Banke. Dit museum staat helemaal in het teken van die allesbepalende oorlog waarbij een groot deel van Denemarken werd opgeslokt door het Pruissische Rijk.

Het buitengedeelte van het historisch museum is leuk om doorheen te wandelen, hier kun je zelf op het niveau van je kinderen vertellen over de oorlog aan de hand van wat je ziet. Er is onder meer een slaaphut van soldaten te zien en er staan kanonnen opgesteld. Bij binnenkomst wordt aangeraden de openingsfilm te bekijken. Die geeft inderdaad een goed overzicht van de geschiedenis en de impact die de oorlog heeft op het Denemarken van nu. Maar voor kleine kinderen is de film echt te heftig, er wordt flink in gevochten.

Het imposante Sønderborg Slot is niet te missen als je het stadje bezoekt.
Het imposante Sønderborg Slot is niet te missen als je het stadje bezoekt.
Vanuit een torentje kun je genieten van het uitzicht.
Vanuit een torentje kun je genieten van het uitzicht.
Zo vriendelijk zag een loopgraaf er in 1864 vast niet uit, maar we krijgen hier wel een indruk van het soldatenleven.
Zo vriendelijk zag een loopgraaf er in 1864 vast niet uit, maar we krijgen hier wel een indruk van het soldatenleven.

Sønderborg praktisch

Sønderborg Slot ligt aan de rand van de stad, je kunt er voor de deur gratis parkeren. Van hieruit loop je ook zo de stad in. Wij gebruiken een combiticket dat je bij de kassa kunt kopen, maar ook verkrijgbaar is bij de plaatselijke VVV, waarmee je naar het slot, Sciencepark Universe (in Nordborg) en het historisch centrum kunt bezoeken.

Het combinatieticket voor het slot, sciencepark en historisch centrum kost 39,50 euro voor volwassenen en 26 euro voor kinderen (prijspeil 2019, prijs omgerekend van Deense kronen naar euro’s met de dagkoers van dat moment). Je kunt ook losse kaartjes kopen. Kijk vooral voor kinderen onder de 5 wat het voordeligst is, want bij het slot en het historisch centrum mogen ze sowieso gratis naar binnen en op sommige momenten buiten het hoogseizoen ligt de toegangsprijs van Universe, waar je vanaf 5 wel betaalt, lager dan de prijs van het combiticket.

Haderslev

Ook deze stad, in het noorden van de regio, heeft een gezellige winkelstraat met terrasjes. In deze stad werd in de Tweede Wereldoorlog gevochten en beschadigde huizen zijn nadien vakkundig gerestaureerd. 

Haderslev is een gezellige stad om doorheen te wandelen.
Haderslev is een gezellige stad om doorheen te wandelen.

Twee uitjes die we in deze stad in Zuid-Jutland zeker kunnen aanraden met kinderen vanaf een jaar of 6 zijn skaten in StreetDome en een boottocht over de Haderslev Dam. Stap als je met de boot meegaat onderweg uit voor een wandeling!

Streetdome

De eerste, Streetdome, is een mooi klim- en skatecentrum. Op donderdag en zondag geven superkindvriendelijke instructeurs – die zelf ook een aardig moppie skaten – skateboard- en stuntsteplessen aan iedereen die wil, ook aan toeristen dus! Iedereen van 8 jaar mag dus eenmalig aansluiten bij de lessen. Ben je in Zuid-Jutland met kinderen die van skaten houden, ga hier dan zeker naartoe. De buitenramp is altijd toegankelijk.

Vaartocht met de damboot

Met de damboot maak je een vaartocht over de grootste dam van Zuid-Jutland. Hoewel de route die je vaart prachtig is, is de tocht voor kleine kinderen wat saai. Wij krijgen vooraf de tip uit te stappen op Bergs Plads en dat blijkt een goed idee.

Voordat de volgende boot komt om ons weer op te pikken, maken we een erg mooie wandeling van een kilometer of drie. We zien herten, picknicken op een bankje en vullen onze flesjes met vers water uit de bron. Omdat de kinderen zo bezig zijn met herten spotten, hebben ze niet in de gaten dat ze een behoorlijke afstand aan het wandelen zijn. Als we onderweg een leuke speeltuin tegenkomen, blijkt de energie nog lang niet op.

De route is door trappetjes en zandpaadjes niet geschikt voor wandelwagens, een draagzak is fijner, ook voor op de boot trouwens. Goede schoenen zijn ook aan te raden (onze slippers bleken niet ideaal). Kijk voor actuele vaartijden en prijzen op de website van de Haderslev Damboot.

Even genieten van het uitzicht vanaf de achtersteven van de damboot.
Even genieten van het uitzicht vanaf de achtersteven van de damboot. Zuid-Jutland met kinderen is heerlijk!
Wij verlaten de boot op Bergs Plads voor een heerlijke wandeling.
Hoe mooi is het hier! De wandelroute over Bergs Plads is echt leuk.
Hoe mooi is het hier! De wandelroute over Bergs Plads is echt leuk.

Tønder en Aabenraa

In de steden Tønder (vlak over de Duitse grens) en Aabenraa (in het oosten van Zuid-Jutland) zijn we niet zelf geweest, maar ze worden ons aangeraden door Destination Sønderjylland, de organisatie die het toerisme in de regio promoot. Omdat de tips die we wel allemaal zelf hebben gecheckt enorme aanraders bleken, durven we deze steden ook best aan jou te tippen.

Tønder heeft een aantal musea en staat bekend om de winkeltjes met lokale producten. Aabenraa ligt in een van de diepste fjorden van Zuid-Jutland. Vanuit de stad kun je grote schepen zien varen. Er is een strandje dat ideaal is voor kleine kinderen, de zee blijft bijna honderd meter ondiep.

Zuid-Jutland met kinderen: uitstapjes

Echt, bovenstaande steden zijn leuk om te bezoeken en zou ik zeker aanraden. Maar ben je in Zuid-Jutland met kinderen, wil je misschien ook wat dagvullende ‘doe-dingen’ op je lijstje hebben staan. Dat kan, want ook daarin voorziet Zuid-Jutland.

Universe Science Park

In Nordborg, de noordelijkste stad van Als, ligt Universe Science Park. Dit park noemt zich nadrukkelijk geen pretpark, maar een ‘experiencepark’ en dat is het ook. Al spelend maken kinderen kennis met techniek. Wij, twee volwassenen en twee kinderen van 7 en 4 jaar, kwamen tijd te kort. Er is zoveel te beleven!

Houd KidsErOpUit in de gaten, binnenkort komt een heel blog over dit park online.

Het ontdekken begint bij Universe al op de parkeerplaats. Kun je als mens een auto optillen?
Het ontdekken begint bij Universe al op de parkeerplaats. Kun je als mens een auto optillen?
In de Ball Factory wordt hard gewerkt.
In de Ball Factory wordt hard gewerkt. Ben je in Zuid-Jutland met kinderen? Dan is Universe een aanrader!
Bubbels, bubbels, bubbels... Dolle pret in het BubbleLab.
Bubbels, bubbels, bubbels… Dolle pret in het BubbleLab.
Universe heeft een enorme VR-hal. Doe spellen, ontwerp je eigen achtbaan en doe mee aan een racewedstrijd.
Universe heeft een grote VR-hal. Doe spellen, ontwerp je eigen achtbaan en doe mee aan een racewedstrijd.

Museum Sønderjylland

In de plaats Gram is Gram Lergrav Palaentologi. Hier zijn diverse paleontologische tentoonstellingen te zien, maar de topattractie is toch wel de kleikuil waar je zelf fossielen mag gaan graven. En wat je vindt, mag je houden!

Tip: kijk op de website van Museum Sønderjylland als je geïnteresseerd bent in museumbezoek met kinderen. Op deze site vind je tien musea in Zuid-Jutland met omschrijving, openingstijden en andere praktische informatie.

Rømø

Rømø is een Waddeneiland dat met een negen kilometer lange dam te bereiken is. Wat een strandbezoek voor de kinderen heel speciaal maakt, is dat je met de auto het strand op mag rijden. 

Vikingcentrum in Ribe

Een van de bekendste attracties in Zuid-Jutland is het Vikingcentrum in Ribe. Hier maak je als bezoeker een reis in de tijd en sta je (in het hoogseizoen) tussen de ‘echte’ Vikingen. Er zijn volop activiteiten voor het hele gezin en misschien heb je geluk en tref je net een roofvogelshow.

In het stadje Ribe is ook een Vikingmuseum te vinden, dus mocht je na een bezoek aan het Vikingcentrum meer willen weten, dan weet je nu waar je heen moet.

Lees in dit blog meer over het Vikingcentrum in Ribe

Vadehavscentret in Ribe

Het ligt officieel net boven de grens van Zuid-Jutland, maar een van de nieuwere kindvriendelijke bestemmingen in Jutland is het in 2017 geopende Vadehavscentret in Ribe. Het centrum ligt in het Waddenzee Nationaal Park en de dieren uit de Waddenzee staan er centraal. Het is de toegangspoort tot het UNESCO Werelderfgoedgebied.

Lees er alles over in Linekes blog over Bezienswaardigheden aan de zuidwestkust van Denemarken. In dat blog vind je ook tips voor Esbjerg, een stad net ten noorden van Zuid-Jutland.

Legoland en Djurs Sommerland

Ook niet binnen de grenzen van Zuid-Jutland, maar ik wil ze hier toch genoemd hebben: de pretparken Legoland en Djurs Sommerland, waar Iris D. een mooi vergelijkend blog over schreef. Bij iedereen die met kinderen Denemarken bezoekt, staat Legoland Billund vast op de to dolijst. Geen probleem. Vanuit het uiterste puntje van Als is het een uur en veertig minuten rijden naar Billund. Vanaf de meeste plekken is het dus zelfs nog korter. Wil je toch liever een nachtje bij Legoland in de buurt slapen? Lees dan in Saskia’s blog alles over hoe je een bezoek aan Legoland Billund het beste aanpakt.

Het iets minder bekende, maar minstens zo leuke Djurs Sommerland is te bezoeken als je in het noordelijke deel van Zuid-Jutland bent met kinderen. Als je ter hoogte van Haderslev verblijft, rijd je bijvoorbeeld een uur en drie kwartier. Voor Nederlandse begrippen een flinke trip, maar de wegen zijn rustig, dus je kunt ontspannen rijden.

Kindvriendelijke accommodatie in Zuid-Jutland

Diverse KidsErOpUit-bloggers hebben hun vakantie in Denemarken doorgebracht in een accommodatie van Vakantiepartner Denemarken en de ervaringen zijn unaniem goed. De organisatie heeft in Zuid-Jutland meer dan honderd accommodaties beschikbaar, die veelal kindvriendelijk zijn.

In Zuid-Jutland ‘woon’ ik een week in Skovmose, een vakantiehuizendorp in het zuiden van Als. We logeren in een heerlijk huis, pal aan het strand. Wat ik echt een pre vind: het huis is precies zoals in de omschrijving op internet. De foto’s zijn waarheidsgetrouw en de omschrijvingen kloppen met de werkelijkheid.

Mocht je het lastig vinden om een huisje te kiezen of heb je specifieke wensen? Dan kun je altijd contact opnemen met Tamara van Vakantiepartner Denemarken. Zij heeft jarenlang in Denemarken gewoond en weet precies de beste huisjes te vinden.

Lees alles over ons strandhuis in mijn blog.

Vanuit ons huis loop je zó naar het strand. Dat doen we dan ook dagelijks meerdere keren.
Vanuit ons huis loop je zó naar het strand. Dat doen we dan ook dagelijks meerdere keren.