Vakantiehuis in Skovmose: fijne plek voor gezinnen aan de Deense kust

In de zomer van 2019 nam Froukje met haar kleine zeeliefhebbers een week haar intrek in een vakantiehuis in Skovmose in het Deense Zuidoost-Jutland, aan de Oostzee. En wát voor huis! Het is ruim, licht, netjes en van alle gemakken voorzien. En de bonus? Die hoor je al ruisen als je de tuindeuren openslaat…

Dit blog is geschreven in 2019 en van een update voorzien in 2020.

Vakantiehuis in Skovmose

Denemarken heeft een enorme en prachtige kustlijn, die we graag willen ontdekken. Als we na een dag rijden in vakantiehuizendorp Skovmose arriveren en ons huis vinden, zijn we blij verrast. Het blauwe huis is net zo mooi als op de plaatjes. We komen binnen via een bijkeuken/opslagkamer en als we door de keuken naar de woonkamer lopen, worden we getroffen door de ruimte en het licht.

De achterpui is volledig van glas en biedt zicht op de diepe, natuurlijke tuin. De woonkamer is hoog en de inrichting is licht. Zoiets zou kil kunnen aanvoelen, maar hier is het gelukt om er met kleedjes en andere details met kleur een gezellige kamer van te maken. De open keuken nodigt uit tot lekker kokkerellen, met zicht op de buiten spelende kindjes.

We vervolgen onze ontdekkingstocht. We hebben twee prima slaapkamers met boxspringbedden en een ruime kast om kleding in op te bergen. Op de grootste staat een campingbedje klaar. Hoewel de jongste (4) thuis al lang niet meer in een ledikantje slaapt, is hij dolenthousiast als hij dit ziet. Prima, iedereen blij. Hij lekker knus bij zijn ouders op de kamer, de oudste (7) een kamer met tweepersoonsbed voor zich alleen.

"Dit is ons huis!", juichen we als we arriveren. Dat ziet er veelbelovend uit.
“Dit is ons huis!”, juichen we als we arriveren. Het ziet er veelbelovend uit.
De woonkamer met open keuken is gerust 'royaal' te noemen.
De woonkamer met open keuken is gerust ‘royaal’ te noemen.
Via de tuindeuren kunnen we snel kijken hoe het buiten is.
Via de tuindeuren kunnen we snel kijken hoe het buiten is.

Van alle gemakken voorzien

Ons vakantiehuis in Skovmose heeft, naast de ‘basics’ als koelkast en fornuis ook een vaatwasser, vriezer, oven, televisie, wasmachine en droger. Op die laatste na gebruiken we alle apparaten en ze werken prima. De keuken is goed voorzien van bestek, servies en pannen. De badkamer is ruim, wat handig is als je een paar strandkindertjes tegelijk wilt wassen. De bank is heerlijk om lekker in weg te zakken met een boek. 

Na een hele dag in de tuin en op het strand spelen, is het best lekker, een televisie met kinderzender.
Na een hele dag in de tuin en op het strand spelen, is het best lekker, een televisie met kinderzender.

Heerlijke tuin bij ons vakantiehuis in Skovmose

En dan de tuin… We starten met een paar regenachtige dagen, maar daarna breekt de zon door en is de achtertuin ons domein voor de rest van de week. Het is een diepe, groene tuin, met veel verstop- en voetbalplekjes. Het lukt ons deze vakantie zelfs om af en toe een half uurtje op een ligbed in de zon te liggen terwijl de jongens zichzelf vermaken. Tegen de avond maken we vuur, waarop we koken en waarboven we – natuurlijk – marshmallows roosteren.

Met een boek in een ligstoel; vakantie-achtiger wordt het niet.
Met een boek in een ligstoel; vakantie-achtiger wordt het niet in ons vakantiehuis in Skovmose.
Broodjes knak op hun allerlekkerst.
Broodjes knak op hun allerlekkerst.

Tien meter van zee

In de omschrijving van ons vakantiehuis in Skovmose staat: ’10 meter van zee’. Het blijkt geen verkooppraatje. Het is echt zo! Nou, dan heb je aan ons een gelukkige familie. Hoewel het huis en de tuin van zichzelf al absoluut de potentie hebben een ‘happy place’ te zijn, is de zee toch wel een hele grote kers op de taart.

We wandelen de tuin uit, gaan een klein dijkje over en staan op het zandstrand. De zee is ontzettend lang ondiep, wat ideaal is voor kinderen. Ze kunnen naar hartenlust spelen in de branding, springen over golfjes en gooien met een bal.

Tuin uit, poortje door, dijkje over...
Tuin uit, poortje door, dijkje over…
... En daar is de zee!
… En daar is de zee!

Uitstapjes in Zuid-Jutland

Vanuit ons vakantiehuis in Skovmose maken we leuke uitstapjes in het zuiden van Jutland. 

Lees alles over Zuid-Jutland in dit blog, maar hieronder vast een impressie.

Sønderborg

In Zuid-Jutland, of Sonderjylland zoals de Denen zeggen, is van alles te doen als het eens geen strandweer is. Wij gaan tijdens ons verblijf naar twee steden en doen daar superleuke dingen. Zo bezoeken wij de stad Sønderborg, op minder dan een half uur rijden van ons vakantiehuis in Skovmose.

We gaan naar het slot, wat onze kleuter echt niet interessant vindt, maar waar de oudste vooral ontzettend geboeid is door de informatie over de oorlog die Denemarken voerde met Pruissen. 

Een bezoek aan Sønderborg Slot is prima te combineren met een tripje naar Historiecenter Dybbøl Banke. Dit museum staat helemaal in het teken van die allesbepalende oorlog waarbij een groot deel van Denemarken werd opgeslokt door het Pruissische Rijk.

Voor onze kinderen is de openingsfilm echt veel te heftig, ik ben bij het zien van de beelden echt blij dat de jongens zelf na een paar minuten al hadden besloten te vertrekken en dit dus niet zien. Het buitengedeelte is leuk om doorheen te wandelen, hier kun je zelf op het niveau van je kinderen vertellen over de oorlog aan de hand van wat je ziet.

De haven van Sønderborg. Een plaatje toch?
De haven van Sønderborg. Een plaatje toch?
Kunst kijken met kleuters. De ene keer een groter succes dan de andere.
Kunst kijken met kleuters. De ene keer een groter succes dan de andere.
Genieten van het daglicht, na een uurtje in het donkere slot.
Genieten van het daglicht, na een uurtje in het donkere slot.
In deze reconstructie van een soldatenkamp zie je hoe soldaten leefden.
In deze reconstructie van een soldatenkamp zie je hoe soldaten leefden.

Haderslev

Voor de stad Haderslev moeten we iets verder rijden, een uur ongeveer. Maar voor skateliefhebbers is deze stad een must, want je hebt er skate- en klimcentrum StreetDome. Zowel binnen als buiten kijken we onze ogen uit.

De oudste krijgt een uurtje skateboardles van de aardige Morten, die vloeiend Engels en Duits spreekt. Ik mag in de buurt blijven om te tolken, maar eigenlijk begrijpen de grote en de kleine skater elkaar prima, ondanks dat ze elkaars taal niet spreken.

Morten vertelt hoe de skatebaan met crowdfunding tot stand is gekomen. Een aanzienlijk deel van de kosten is opgebracht door de gemeenschap van Haderslev, die de komst van skatebaan en klimfaciliteiten wel zag zitten. Iedere woensdag is het ‘dome’ open voor de inwoners van de stad. Op donderdag en zondag geven Morten en zijn collega’s skateboard- en stunt steplessen aan iedereen die wil – ook aan toeristen dus! Je mag dus ook eenmalig aansluiten bij de lessen.

Mijn zoon leert ondertussen hoe je het beste op je board staat (als een ninja!), hoe je rolt (als een superheld!) en hoe je je board flipt. Hij is een beetje onder de indruk van de een-op-een-aandacht en de regen die heel hard op het dak klettert en alles overstemt, maar ik merk dat hij de instructie mega-interessant vindt. Het zou me niets verbazen als hij thuis meteen met zijn skateboard naar buiten vertrekt om verder te oefenen.

Een regenachtig plaatje, maar de buitenramp van StreetDome Haderslev is echt te gek.
Een regenachtig plaatje, maar de buitenramp van StreetDome Haderslev is echt te gek. De toren rechts is een klimwand!
Hoe cool: skateles van een echte pro.
Hoe cool: skateles van een echte pro.

In Haderslev kun je ook een tocht maken op een damboot. Je wordt rondgevaren op de Haderslev Dam, het grootste meer van Sønderjylland. We halen de gemiddelde leeftijd van de meevarende toeristen behoorlijk naar beneden en de informatie de de gastvrouw onderweg geeft is in het Deens, dus onze kinderen vinden dit niet het meest enerverende uitstapje van de vakantie.

Gelukkig varen we mee op een dag waarop de boot meerdere afvaarten heeft, zodat we er op een mooi plekje afkunnen om weer op te stappen als de volgende boot aanmeert. Dit blijkt een goed idee, want op Bergs Plads maken we een erg mooie wandeling van een kilometer of drie. We zien herten, picknicken op een bankje en vullen onze flesjes met vers water uit de bron.

Praktische informatie

Skovmose, op het Zuid-Jutlandse eiland Als, is een vakantiepark, maar geen vakantiepark zoals wij ze in Nederland kennen. De huizen zijn particulier bezit en worden vaak via een tussenpersoon of reisorganisatie verhuurd. Geen enkel huis in het ‘vakantiedorp’ is hetzelfde.

Wij verbleven in vakantiehuis F50614, dat bij het updaten van dit blog, in de winter van 2020, uit de verhuur lijkt te zijn. Op de website van Vakantiepartner Denemarken zijn gelukkig nog veel vergelijkbare huizen te vinden.

Er is een kleine supermarkt aan het begin van het park, maar het assortiment is klein en de prijzen zijn hoog. Wij rijden liever tien minuutjes naar het dorp Skovby, waar de ruim gesorteerde supermarkt Daglibrugsen zit, met daar tegenover een bakker met vers brood. We gaan ook een keer naar supermarkt Bilka in de stad Sonderborg, die is zo reusachtig dat het een waar uitje is (tip: ren heel hard de speelgoedafdeling voorbij, anders kom je nooit meer weg).

De prijzen voor boodschappen en horeca zijn hoger dan we gewend zijn in Nederland. Maar door zelf te koken en in de supermarkt een beetje op aanbiedingen te letten, kun je de kosten van je vakantie prima binnen de perken houden.

Openingstijden en prijzen

Het hoogseizoen loopt niet helemaal gelijk met dat van Nederland. Openingstijden van bezienswaardigheden kunnen in de verschillende seizoenen sterk afwijken. In het hoogseizoen kun je elke donderdag en zondag aansluiten bij een les bij StreetDome in Haderslev. Kijk voor actuele tijden en prijzen op de website. Er is een beperkt aantal skateboards en helmen te leen, beter neem je eigen materiaal mee. Kijk voor actuele vaartijden en prijzen van de boot over Haderslev Dam op de website.

Sønderborg Slot ligt aan de rand van de stad, je kunt er voor de deur gratis parkeren. Van hieruit loop je ook zo de stad in. In de stad zijn veel terrassen waar je kunt lunchen of dineren. Wij gebruiken een combiticket dat je bij de kassa kunt kopen, maar ook verkrijgbaar is bij de plaatselijke VVV, waarmee je naar het slot, Sciencepark Universe (in Nordborg) en het historisch centrum kunt bezoeken.

Het combinatieticket voor het slot, sciencepark, historisch centrum en nog twee trekpleisters kost in 2019 39,50 euro voor volwassenen en 26 euro voor kinderen. Bij het updaten van dit blog in 2020 waren (nog) geen nieuwe prijzen te vinden. Je kunt ook losse kaartjes kopen. Kijk vooral voor kinderen onder de 5 wat het voordeligst is, want bij het slot en het historisch centrum mogen ze sowieso gratis naar binnen en op sommige momenten ligt de toegangsprijs van Universe, waar je vanaf 5 wel betaalt, lager dan de prijs van het combiticket.

Meer lezen

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken en Destination Sønderjylland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.