Deens vakantiehuis in Oost-Jutland: ultiem genieten!

2
246
Het heerlijke, overdekte terras.
Het heerlijke, overdekte terras.

In Oost-Jutland in Denemarken vind je de mooiste vakantiehuizen langs de kust. Tijdens haar vakantie naar Denemarken verbleef blogger Iris D. met haar gezin in zo’n prachtig vakantiehuis in Oost-Jutland, in Odder om precies te zijn.

Dit blog is geschreven in 2018 en van een update voorzien in 2020. 

Vakantie in Oost-Jutland

In het onderstaande vakantiehuis in Oost-Jutland mochten wij een week verblijven. Wat een plaatje! Na het zien van dit huis wil je toch nooit meer een standaard bungalow?

Oost-Jutland is niet de bekendste vakantieregio van Denemarken. Het ligt aan de oostkust van Denemarken, boven de overgang naar Funen, met Aarhus als middelpunt. Net iets verder rijden dan het populaire Zuid-Jutland, maar die extra kilometers zijn meer dan de moeite waard.

Ons mooie, zwarte vakantiehuis in Odder.
Ons mooie, zwarte vakantiehuis in Odder.

Deens vakantiehuis in Oost-Jutland

Al in Nederland ben ik stiekem aan het genieten van ons vakantiehuis. Wij gaan eigenlijk altijd kamperen en bij het woord vakantiehuis doemt bij mij altijd het beeld van een ouderwetse stacaravan of zo’n vergrijsde bungalow op. Maar in Denemarken zijn vakantiehuizen van een andere orde.

We krijgen van Feriepartner Odder-Juelsminde een mail waarin we alvast wat foto’s kunnen bekijken van ons vakantiehuis in Odder. Als we aan komen rijden lijkt het echt of we naar het einde van de wereld rijden. Naast ons zien we niets dan glooiende, groene weilanden en voor ons zien we de zee. We rijden haast door tot op het strand, dan pas zien we een park met verschillende vakantiewoningen. Eén daarvan is voor ons en na wat zoeken vinden we ‘ons’ zwarte huis. Wat een plaatje!

Het heerlijke, overdekte terras.
Het heerlijke, uitnodigende terras.

Rust en ruimte

Het huis ziet er precies zo uit als op de site. Een heerlijk ruime tuin rondom het huis. Een groot overdekt terras, waar de kinderen meteen aanvallen op een bak Duplo. Hoewel er op het park behoorlijk wat huizen staan, zien we ze eigenlijk niet. Alle terreinen zijn afgescheiden met hagen en bomen. En alle huizen bestaan uit één verdieping. Wat geeft dat een vrij gevoel.

We zijn verrast door de rust die ons overvalt als we bij het huisje staan. Je hoort alleen de natuur en verder helemaal niets. Nadat we de sleutel uit de sleutelbox naast het huisje halen, kunnen we het huis van binnen bekijken.

De slaapkamers

In de gang zien de kinderen meteen een enorme bak LEGO staan. “We willen spelen mam!” Maar voordat die bak omgekieperd wordt, bekijken we eerst alle kamers. Eerst zijn de slaapkamers aan de beurt. Achterin ontdekken we twee kinderslaapkamers. Eén met twee stapelbedden, die natuurlijk tot kinderkamer wordt gebombardeerd. Dan voelt het toch nog een beetje zoals thuis.

De andere kamer is er een met twee enkele bedden, die krijgt de functie van inloopkast deze vakantie. Een stukje terug bevindt zich de ouderslaapkamer met een tweepersoonsbed. In elke kamer staan kasten waar we extra dekens, kussens en plaids vinden. De badkamer blijkt klein, maar functioneel. Een wastafel, toilet en een fijne warme douche.

De kamer met stapelbedden.
De kamer met stapelbedden.
De slaapkamer met tweepersoonsbed.
De slaapkamer met tweepersoonsbed.

De woonkamer en keuken

Het pronkstuk van het vakantiehuis in Oost-Jutland is de woonkamer. Een zee van licht komt door de vele ramen naar binnen. De oostkant van het huis, waar de zon ondergaat, is vrijwel helemaal van glas. We kijken op het terras en de groene tuin in.

Achterin is een zithoek met een houtkachel. Het briefje op het aanrecht, van de eigenaresse, vertelt ons die vooral aan te steken, omdat dat zorgt voor extra ‘hygge’ in het huis. En hygge (Deens voor ‘gezelligheid en met aandacht dingen doen’) is het huis zeker. Overal liggen zachte kussen en dekentjes, je voelt dat dit huis met liefde is ingericht.

In het midden staat een grote eettafel voor zes personen. De keuken is groot en van alle gemakken voorzien. Alles wat je maar kunt bedenken wat je nodig zou kunnen hebben is aanwezig. Van pannen tot kookgerei en van schalen tot bewaardozen. Er zit een barretje aan, zodat je tijdens het koken kunt kletsen met de kok.

De ruime woonkamer.
De ruime woonkamer.
De knusse zithoek, met houtkachel.
De knusse zithoek, met houtkachel.
Aan tafel kan makkelijk met een groot gezelschap.
Met een groot gezelschap tafelen kan makkelijk.
De heerlijk grote keuken.
De heerlijk grote keuken.
Samen voor het haardvuur even opwarmen.
Samen voor het haardvuur even opwarmen.

De tuin van het vakantiehuis in Oost-Jutland

Tijdens ons verblijf in de meivakantie was het prima voorjaarsweer. De tuin van het vakantiehuis in Oost-Jutland is zo groot dat je altijd wel een plekje hebt om in de zon te zitten. Aan de kant waar de zon ondergaat is een groot terras met buitenkeuken. Hoe heerlijk moeten die lange zomeravonden hier wel niet zijn!

Er is hout aanwezig om de kachel aan te steken. Wij vonden dit veel prettiger dan de verwarming aanzetten. Als het op is, kun je zelf hout hakken in de tuin om de voorraad aan te vullen.

Het overdekte terras met buitenkeuken.
Het overdekte terras met buitenkeuken.
Het speelgedeelte van de tuin rondom het huis.
Het speelgedeelte van de tuin rondom het huis.
Hout hakken in de tuin van ons vakantiehuis in Oost-Jutland
Hout hakken in de tuin van ons vakantiehuis in Oost-Jutland
De tuin aan de andere kant van het huis, met een buitendouche.
De tuin aan de andere kant van het huis, met een buitendouche.

Echt kindvriendelijk vakantiehuis

De kinderen komen niets te kort in het huis. Er is Duplo, LEGO en een bak vol auto’s. In de tuin is een zandbak en een glijbaan en twee doeltjes met ballen, waar ze zich lekker kunnen uitleven. De WiFi is er prima, maar onze kinderen hebben de hele vakantie geen iPad aangeraakt. Veel te druk met ontdekken en spelen!

Het strand ligt om de hoek bij ons vakantiehuis in Oost-Jutland

Het vakantiehuis in Oost-Jutland ligt vlakbij het strand, op nog geen 5 minuten lopen. Op de dagen dat we niet op pad gaan, struinen we langs het strand. Het ziet er uit als in een goed vakantieboek. Overal liggen bootjes te wachten tot er mee gevaren wordt en staan picknicktafels en strandstoelen klaar voor zonaanbidders. Het strand is eindeloos en ligt vol schatten.

Er spoelt hier van alles aan en ongemerkt kun je zo uren struinen met de kinderen. De wind door je haren en blik op oneindig. We zien zelfs het volgende dorpje, Saksild, al liggen. Daar kun je zeker naar toe lopen als je iets oudere kinderen hebt.

Het gevoel aan het einde van de wereld te zijn.....
Het gevoel aan het einde van de wereld te zijn…..
Uitwaaien lang het lange strand.
Uitwaaien lang het lange strand.

Wat je nog moet weten over een vakantiehuis in Oost-Jutland

Deense vakantiehuizen zijn uitgerust met een kleine boiler. Vaak van maar 32 liter. In ons vakantiehuis was een boiler van 56 liter aanwezig, maar dat was een uitzondering, zo lazen we in de informatiemap. Zo’n kleine boiler is wel even wennen als het wat koeler is. Maar met een creatief doucheschema lukt het prima. Concreet betekent dit: ’s morgens kunnen twee personen een korte douchebeurt nemen, ’s avonds kan één iemand wat langer douchen. En na ongeveer een uur is er opnieuw warm water.

In Denemarken worden de energiekosten achteraf verrekend. Je houdt zelf de standen voor stroom- en waterverbruik bij en die geef je na afloop door. Dit wordt verrekend met je borg. Door de houtkachel aan te steken kun je trouwens veel besparen op je energierekening.

Boek een vakantiehuis in Oost-Jutland

Het vakantiehuis aan het strand van Dyngby kost bij een verblijf van 7 dagen met 4 personen in de meivakantie 480 euro en in de zomervakantie 680 euro (prijspeil 218).

Op het moment dat we dit blog updaten, in de winter van 2020, lijkt dit fijne huis niet meer verhuurd te worden. Kijk op de website van Vakantiepartner Denemarken voor vergelijkbare huizen in deze Deense regio. 

Activiteiten voor kinderen in Oost-Jutland

Waarom zou je in plaats van naar Zuid-Jutland nog ruim een uur doorrijden naar Oost-Jutland? Omdat het overloopt van natuur en cultuur. Daarnaast heeft Oost-Jutland nog veel meer te bieden.

Wij hadden een geweldige dag in Aarhus, dat in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa was. Lees ons blog over een dagtrip naar Aarhus.

In het Kattegatcenter in Grenaa vind je diverse aquaria. Buiten zijn zeehondjes en kunnen kinderen spelen in de waterspeeltuin.

Djurs Sommerland is een heel tof pretpark dat ingedeeld is in verschillende thema’s, zoals de Vikingen, Piraten en Waterland. Het thema is doorgevoerd in de aankleding van het park. De achtbaan is op zijn Vikings en in Tarzanland loop je een heus Tarzanparcours.  Naast de grotere attracties vind je er ook een groot trampolinepark en diverse speeltuinen. Een leuk pretpark voor jong en oud.

Breng een bezoek aan één van de mooie tuinen in Odder,