Recreatiepark Pukkemuk: spelen, dieren, water en nog eens spelen!

0
382

Recreatiepark Pukkemuk in Dongen, een plek om lekker buiten te spelen. Dat is wat de kinderen van bloggers Iris D. het liefste doen.

Recreatiepark Pukkemuk in Dongen

Met kinderen van 4 en 7 jaar is het soms lastig om een uitje te vinden waarbij beide kinderen het leuk vinden. Als ik op de site van Pukkemuk rondneus word ik meteen enthousiast. Bij Pukkemuk kunnen ze spelen tot ze er bij neervallen en het is kleinschalig opgezet. Er zijn dieren, speeltuinen en nog veel meer.

Als we van de parkeerplaats naar de ingang lopen krijg ik een beetje een Efteling-gevoel. Zingende hooibergen in plaats van zingende paddestoelen. Maar bij de ingang weet ik zeker dat het niet te vergelijken is. 

Binnenspeeltuin: altijd een succes

We komen Pukkemuk binnen bij een grote binnenspeeltuin. Dat is lekker binnenkomen voor kinderen natuurlijk. Daar staan allemaal lange tafels en stoelen waar je aan kunt eten en drinken. Mijn kinderen rennen meteen naar het springkussen en leven zich helemaal uit. Het is er niet druk omdat het een warme dag is, dus het lawaai valt nu mee.

Na een paar minuten spelen komen ze oververhit weer bij mij terug. Het is zo warm, ze willen graag naar buiten. Dat lijkt mij een goed idee.

Welkom in de binnenspeeltuin bij recreatieboerderij Pukkemuk.

Dierenweide: spelen en knuffelen

Buiten is recreatiepark Pukkemuk opgedeeld in diverse gedeelten. Het eerste waar we tegenaan lopen is de dierenweide. Daar staan de geitjes. Ze laten zich heerlijk knuffelen en klimmen ook gewoon op de speeltoestellen. We zien dat eigenlijk overal dieren te zien zijn. Sommigen staan in een apart hok, anderen staan gewoon tussen de speeltoestellen.

“Mam, kijk, kijk, kom nou mee.” Tegenover de knuffelweide heeft mijn zoon een enorme zandbak gespot. Met scheppen, graafmachines, pompen en bergen zand. Terwijl hij zich daar vol overgave uitleeft, klimt mijn dochter in een van de klimtoestellen. Zo belandt zij bij de varkentjes, die heerlijk liggen te knorren onder haar aanraking.

De dierenweide met de geiten.
Als je van zand houd moet je hier toch wel gelukkig van worden.

Buitenspeeltuin en klompje varen

Via de speeltoestellen in de grote zandbak komen we terecht bij een weide met een hindernisbaan. Met natuurlijk materiaal is er een grote hindernisbaan uitgezet tussen de schapen en herten. Het is uitdagend voor allebei. Mijn jongste kan nog niet alles, maar dat vindt hij niet erg. Als iets niet lukt stapt hij even af en gaat hij gewoon de dieren aaien.

De hindernisbaan is met succes afgelegd en we lopen verder. We passeren een skelterbaan, waar vooral de wat grotere kinderen aan het fietsen zijn. Hoe graag mijn zoon ook wil, hij kan nog niet bij de trappers helaas. Maar dan ziet zijn oog iets anders: “Mama, bootje varen!” Hij heeft de klompjesbaan van recreatiepark Pukkemuk in het verschiet.

Op deze baan varen de kinderen in een klein klompje. Allebei kruipen ze in een klompje en varen over de route. De oudste vindt het vooral grappig, de jongste vind het soms nog wel spannend. Als ouder kun je meelopen langs het hekje als je twijfelt of het goed gaat. Maar je kunt ook op de brug gaan staan en zwaaien naar je kroost.

De hindernisbaan wordt succesvol afgelegd.
De hindernisbaan met daar tussen de grazende dieren.
Spannend hoor, varen in zo’n klompje.

Boerensprookjesbos: Brabantse verhalen bij Pukkemuk

Het boerensprookjesbos is een leuke afwisseling. Het is een route langs allemaal kleine huisjes. Bij elk huisje is een rode knop waar je op kunt drukken. Daarna wordt er een klein verhaaltje vertelt. Dit gaat wel in Brabants dialect trouwens! Het is in elk geval heel grappig.

Onderweg komen we een spookhuis tegen, een wensput, een disco, boerderijdieren en nog veel meer. Halverwege is er ook een grote stroberg met een glijbaan om even uit te razen.

Een van de vele huisjes in het boerensprookjesbos.
Koekeloeren naar al het goud in de wensput.
Halverwege even klimmen en glijden op de stroberg.

Waterspeeltuin: uren lang speelplezier

Het allerleukste van recreatiepark Pukkemuk bewaren we tot het laatst: de waterspeeltuin. Via de hokken met vogels, cavia’s en andere kleine dieren lopen we daar naar toe. De waterspeeltuin van Pukkemuk ligt in een apart gedeelte, waar badkleding verplicht is. Er staan allemaal picknicktafels waar de ouders lekker aan kunnen zitten en er is een aparte kiosk waar je diverse dingen kunt kopen.

De waterspeeltuin zelf is binnen een hek en speciaal voor basisschoolkinderen. Iedereen ouder dan 13 jaar mag er wel naar binnen, maar niet op de toestellen. Overal spuit er water uit de grond of uit toestellen. Er zijn watervallen, waterpistolen en glijbanen. Speciaal voor de kleinsten is er een gedeelte met kleinere waterspuiten. Als het alarm af gaat is het echt feest. Iedereen verzamelt onder de kruiwagen, want die kiept om en dan komt er een enorme plens water naar beneden!

Mijn kinderen vinden het hier fantastisch! Ze zijn niet te stoppen. Spelen, rennen, glijden, ze weten van geen ophouden. De glijbanen zijn ook voor mijn jongste goed te doen, al gaat de grote wel behoorlijk hard. De grond wordt trouwens niet echt glad door al dat water, dus kinderen kunnen hier gewoon met hun blote voeten op.

Spelen met water, heerlijk.

Praktische informatie

Gedurende het seizoen wisselen de entreeprijzen. In het hoogseizoen is de entree voor kinderen 9,50 euro en voor volwassenen 7 euro. Dit is inclusief onbeperkt ranja en water voor de kinderen en 2 drankjes voor de volwassenen. Dit zijn de prijzen uit 2019.

Recreatiepark Pukkemuk is elke dag van het jaar geopend van 10 tot 18.30 uur. Op de site kun je informatie vinden over de juiste prijzen en openingstijden. Hoewel er mogelijkheid is om zowel binnen als buiten te spelen is er buiten wel veel meer te doen.

Je mag je eigen eten en drinken meenemen in het park. Overal staan picknicktafels en kun je heerlijk zitten. Je kunt ook op diverse plekken eten, drinken, snacks en ijs kopen. De prijzen zijn gemiddeld, maar gezonde dingen staan er niet op de kaart helaas.

Pukkemuk organiseert ook regelmatig bijzondere activiteiten zoals bijvoorbeeld een bingo of een spooktocht met Halloween. Deze informatie delen ze in het park en op de website.

Het park is geschikt voor zowel de kleinste kinderen, er zijn bijvoorbeeld aangepaste speeltoestellen, als voor iets grotere kinderen. Vanaf een jaar of 8/9 vinden ze denk ik alleen de binnenspeeltuin en waterspeeltuin nog leuk.

Ligging recreatiepark Pukkemuk in Dongen

 

Meer lezen

Op zoek naar meer recreatie- of pretparken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.