Er op uit met kinderen in Brabant: ontdek de 17 leukste uitjes

0
527

De leukste uitjes voor kinderen in Brabant? Je kan natuurlijk naar de Efteling, maar er zijn ook andere leuke opties! Er zijn genoeg musea, attractieparken en mooie mogelijkheden om de natuur in te gaan. Stagiair Sandra woont in Breda en heeft voor jullie een lijstje gemaakt voor de leukste kinderuitjes.

Alle praktische informatie en prijzen zijn van 2021. Check voordat je er heen gaat de prijzen en openingstijden zelf.

De 17 leukste uitjes voor kinderen in Brabant

Brabant is een mooi gebied dat veel te bieden heeft. Er zijn genoeg dingen om met kinderen te doen als uitje in Brabant. Om de beste beleving te hebben van de provincie, hebben we een paar accommodaties op een rijtje gezet. Als je naar een camping wil, kan je naar minicamping Weideblik bij de Loonse en Drunense heide, minicamping Wilgenweide dichtbij Breda, camping de Vlagberg of familiecamping Ullingse Bergen, beide in oost-Brabant. Ook zijn er genoeg vakantieparken zoals Sandberghe (voorheen de Pier) in Uden, Landal het Vennebos 20 km van Eindhoven en dicht bij de grens met België, of vakantiepark Dierenbos dichtbij ’s-Hertogenbosch. Voor een hotel is Van der Valk Tilburg een goeie optie. Of overnacht bij recreatieboerderij Johan en Caroline in noordwest-Brabant, waar de kinderen ook kunnen genieten van de kinderboerderij en heerlijk kunnen spelen.

Hieronder vind je een selectie van de leuke uitjes voor kinderen in Brabant, in willekeurige volgorde.

Een dagje attractiepark of speeltuin

Als je op uitje met kinderen in Brabant wilt, dan zijn er genoeg attractieparken om heen te gaan. Dan denk je al snel aan de Efteling of Safaripark Beekse Bergen. Maar heb je ooit gehoord van Zooparc Overloon? Of recreatiepark Pukkemuk? Ik heb een paar leuke parken voor je op een rij gezet!

1. Efteling Kaatsheuvel

Eén van de bekendste uitjes in Brabant is natuurlijk de Efteling.  Het is geen wonder, want het is een groot park met leuke attracties voor iedere leeftijd. Je hebt niet genoeg aan 1 dag om alles te zien. De sprookjesachtige sfeer merk je in het hele park, zelfs in de wachtrijen!

Okay, maar wat zijn de leukste attracties voor kinderen? Met peuters is Carnaval Festival echt een aanrader. Je gaat hier met Jokie en Jet op avontuur over de wereld. Aan het Anton Pieckplein zijn meerdere leuke kleine attracties, zoals een zweefmolen. Ook het Sprookjesbos en de Droomvlucht mag je niet missen! Tieners vermaken zich uitstekend met de meest spannende achtbanen. Hiermee is de Efteling een pretpark dat iets te bieden heeft voor het hele gezin.

Als je wil overnachten bij de Efteling, kan dit bij Guesthouse Hotel Kaatsheuvel of in vakantiepark Bosrijk.

Vragen over de Efteling? Lees dan dit blog

Boek hier je kaartjes voor de Efteling.

2. Safaripark Beekse Bergen Hilvarenbeek

Beekse Bergen is ook één van de bekendste uitjes in Brabant. En terecht: je hebt verschillende soorten safari’s die je kan doen. Zo kan je wandelend het park ontdekken, of ga op safari met de bus, boot of auto. Als je met de bus of boot gaat, word je rondgeleid door een ranger die je van alles kan vertellen over de dieren. Met de auto safari ga je met je eigen auto door het park heen. Ook kan je de roofvogel safari bij wonen. Dit is een show waar je allerlei soorten vogels voorbij ziet vliegen.

Er is ook mogelijkheid om te overnachten bij het park. Je kan in de safari resort terecht, waar je tussen de dieren slaapt, kamperen op de camping of overnacht op het vakantiepark. Wat je ook doet, je bent een mooie ervaring rijker!

Een dagkaart voor kinderen onder 3 jaar is gratis. Voor kinderen van 3 t/m 9 jaar kost een dagkaart 24 euro bij de kassa en 21,50 euro online. Vanaf 10 jaar kost het 27 euro bij de kassa, en 24,50 euro online. Als je met de auto komt, moet je ook betalen voor een uitrijticket, die kost 9,50 euro.

safaripark beekse bergen
Met de jeep over de savanne (foto: Lineke)

3. Zooparc Overloon

Misschien heb je er niet eerder van gehoord: Zooparc Overloon. Toch heeft het park de prijs voor het leukste uitje in Brabant 2021 namens ANWB. Het park heeft 71 diersoorten, opgedeeld in verschillende gebieden.

Aan het begin van het park, bij de Headquarter, kan je een speurtocht krijgen voor de kinderen. Tijdens de speurtocht moet je speuren, voelen, kijken en puzzelen. Erg leuk voor de kinderen!

Daarnaast zijn er sluippaadjes over het hele park. Dit zijn avontuurlijke paadjes waar je lekker kan klimmen en klauteren. Dit is een leuke manier om de dierentuin te ontdekken.

Tot 3 jaar kunnen kinderen het park gratis in, maar vanaf 3 jaar kost een ticket 18 euro aan de kassen en 16 euro online.

Lees de ervaring van Daphne in dit blog

zooparc overloon
Spelen op het vlot (foto: Daphne)

4. Speeltuin Elckerlyc Oss

Speeltuin Elckerlyc is een groot buitenspeeltuin in Oss. Er zijn veel speeltoestellen kunnen klimmen en klauteren. De speeltoestellen zijn kastelen en een boot met touwbruggen en glijbanen. Daarnaast zijn er ook wipwappen, schommels, en kabelbanen. Voor de ouders zijn er picknicktafels om te zitten en naar de kinderen te kijken spelen. In de zomer is het ook mogelijk om met water te spelen.

Toegang kost 2 euro voor iedereen ouder dan 2 jaar. Parkeren kan bij het park. Of het leuk is om te spelen in de speeltuin is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.

5. Dierentuin Dierenrijk Mierlo

Deze dierentuin stond vroeger bekend als dé kinderdierentuin, maar tegenwoordig is hun slogan Samen genieten. Ook al is hun slogan veranderd, het is een hele leuke dierentuin voor kinderen. Naast het bekijken van de (bijna) honderd diersoorten, valt er veel te doen voor kinderen. Er zijn meerdere speeltuinen verdeeld over het park, en er is 1 binnenspeeltuin bij de ingang. Ook zijn er verschillende voedershows die je kan volgen, zoals de toer-de-voer, Oh, zit dat zoolifant? En de ringstaartmaki’s voedertijd. Deze shows zijn educatief en er leuk. Bij de toer-de-voer kunnen de kinderen zelf de dieren voeren!

Tickets zijn gratis voor kinderen tot 3 jaar. Aan de kassa zijn tickets voor iedereen ouder dan 2 jaar 21 euro en online 19 euro. Parkeren kost 6 euro.

Lezen meer over Jolinda’s ervaring in Dierentuin Dierenrijk

dagelijkse shows bij dierentuin dierenrijk
Leuke dagelijkse shows (foto: Jolinda)

6. Kinderspeelboerderij Gerrithoeve Oisterwijk

Ongeacht het weer kunnen je kinderen lekker spelen in dit speelboerderij. Er is namelijk een binnen- en buitenspeeltuin! Beide passen mooi bij de boerderij. Wat ik hiermee bedoel is dat er geen felle kleuren zijn en het materiaal voornamelijk natuurlijk is. Buiten zijn er glijbanen, speeltoestellen, een zandbak en een kabelbaan. Binnen kunnen kinderen spelen in de zandbak met kleine speeltoestellen, met blokken, spelen, glijbaan af glijden, graven met een graafmachine, wipwappen of het doolhofje in.

Ouders kunnen er lekker genieten van een borrel en hapje bij het restaurant, binnen of op het terras terwijl de kinderen spelen.

Je kan er ook overnachten. Dit kan je doen op de plattelandscamping of in de boerderijwoning als je met een grotere groep bent. Entree kost 1 euro per kind, en de ouders zijn gratis. Wat ook leuk is: je kinderen kunnen overals lenen. Niet alleen leuk om te zien, maar ook handig om de kleren van de kinderen schoon te houden.

7. Recreatiepark Pukkemuk Dongen

Bij recreatiepark Pukkemuk is ontzettend veel te doen voor kinderen. Maakt voor een mooi uitje dus! Er zijn binnen- en buitenspeeltuinen waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren. Binnen kan je ook terecht om even wat te eten en te drinken.

Naast de speeltuinen is er veel te doen buiten. Zo is er een dierenweide, waar dieren tussen de speeltoestellen staan. De dieren klimmen ook op de toestellen en laten zich gewoon knuffelen. Daarnaast kunnen kinderen ook in een klompje varen, het boerensprookjesbos bezoeken, het waterspeeltuin en meer! Er is genoeg te doen.

Kinderen van 1 jaar en ouder betalen 10 euro voor de entree. Volwassenen betalen 8 euro, inclusief 2 drankjes zoals koffie, thee en frisdrank. Iedereen kan genieten van gekoeld water en ranja. Ook is parkeren gratis.

Ervaring van Iris D. lezen? Lees dan dit blog.

Dagje uit naar een museum met kinderen in Brabant

Naar musea gaan kan ook erg leuk zijn om te doen als uitje met kinderen. En gelukkig zijn er best wel wat musea in Brabant. Hier staan een paar omschreven die wij erg leuk vonden, en erg leuk zijn voor een uitje met kinderen in Brabant.

8. Oertijdmuseum Boxtel

Houden jouw kinderen van dinosaurussen? Dan is het oertijdmuseum leuk om naar toe te gaan. Het is de grootste geologische museum van heel Nederland. Binnen kan je heel veel fossielen, skeletten, stenen en dinosaurussen zien. De skeletten en dinosaurussen kunnen heel groot zijn en sommige van de dino’s kunnen ook bewegen en maken geluid. Erg gaaf om te zien. Ook kunnen de kinderen binnen spelen op een scherm, op een tafel dino’s in elkaar te zetten en puzzels maken.

Buiten kan je door het oertijdbos struinen. Hier staan planten en struiken die vroeger bestonden, maar het leukste is natuurlijk de dino’s en andere dieren uit de oertijd. Je kan een leuke speurtocht door het bos doen waar je ook van kan leren als je de bordjes leest. Er zijn hier en daar ook speelgelegenheden.

Het is een leuk museum voor jong en oud als je geïnteresseerd bent in de oertijd en dino’s. Entree kost niets van 0 t/m 2 jaar, 8,50 euro voor kinderen van 3 t/m 11 jaar en vanaf 12 jaar kost het 11,50 euro.

Meer weten over Iris D’s? Je kan haar ervaring lezen in het oertijdmuseum.

9. Philips museum

Het Philips museum ligt in het centrum van Eindhoven. Het museum bevindt zich in de oude fabriek waar Philips zijn eerste gloeilamp heeft gemaakt. Nu kan je in de fabriek over de ontwikkeling van het bedrijf leren. Het leuke is dat er veel interactief is. Je kan Mission Eureka doen, wat een groepsspel is voor jong en oud. Je krijgt challenges die je samen moet oplossen met de iPad die je aan het begin krijgt. Daarnaast zijn er veel beeldschermen en andere moderne technieken. Een voorbeeld is dat je een mini-MRI-scan uitvoeren op een pop.

Voor kinderen tot 6 jaar is de toegang gratis. Voor 6 t/m 18-jarigen betaal je 5 euro en volwassenen moeten 11 euro betalen, dit is inclusief audiotour.

Lees hier meer over Annemiek’s ervaring.

Philips museum Eindhoven
Samen kijken welke opdracht er gedaan moet worden (foto: Annemiek)

10. Natuurmuseum Brabant

In Tilburg ligt het natuurmuseum van Brabant. Het heeft verschillende tentoonstellingen en veel leuke interactieve dingen. De tentoonstelling “IJstijd!” is een van de leukste tentoonstellingen. Er is een mammoet te zien van 6 meter! Er zijn ook fossielen uit de laatste ijstijd te zien. De kinderen kunnen de huidtent in of leren hoe vroeger een vuurtje werd gemaakt. Het jachtspel is iets wat iedereen wel proberen, en het skelet van een Neanderthaler in elkaar zetten is toch niet zo makkelijk.

Een andere tentoonstelling is “OO-zone”, wat het ontdek- en onderzoek domein is voor natuur.  Hier leer je over natuuronderzoek, onder andere door zelf kleine onderzoeken te doen! Erg interactief en interessant.

Voor volwassenen kost entree 12,50 euro, voor de jeugd van 4 t/m 17 jaar kost het 10,50 euro en kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

Lees meer over het natuurmuseum in Suzanne’s blog. 

11. Prehistorisch Dorp in Eindhoven

Het prehistorisch dorp in Eindhoven is een openlucht museum waar je het verleden kan beleven. De gebouwen lijken ook uit historische tijdperiodes te komen. Bij elk huis of schuur is wel iets te doen. Je leert hier leren door zelf te doen, erg leuk om met kinderen te doen dus.

De slogan van het dorp is ‘Echte historie met echte mensen.” er zijn dus mensen die historische bewoners spelen. Zij vertellen verhalen en helpen met activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld een houten spijker maken of graan malen.

De tijdperken die je kan ontdekken in het dorp zijn de Jagers en boeren, de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd, de steen-, brons- en ijzertijd.

Ook kan je gebruik maken van ‘De Tijdkijker’ app. Deze app bevat een speurtocht en een audiotour. Beide zijn leuk om het dorp te ontdekken, maar ze zijn niet tegelijk te doen op 1 telefoon. Als je ze beide tegelijk wil doen, is het handig om de app op 2 telefoons te installeren.

Een e-ticket is 9,95 euro voor iedereen ouder dan 3 jaar. Parkeren is gratis.

Lees hier Iris D’s ervaring in het dorp!

prehistorisch dorp eindhoven
Op het plein wol vilten en zo een armbandje maken (foto: Iris D.)

Dagje de natuur in: leuke buiten uitjes met kinderen in Brabant

Een uitje met kinderen in de natuur van Brabant is er ook zeker goed te doen. Er is genoeg natuur in Brabant om te ontdekken, aangezien er meerder natuurgebieden zijn. Ken je de Stabrechtse Heide of Nationaalpark de Biesbosch? Of maak een wandeling met de Vossenstreken app. Allemaal mooi en leuk om door te wandelen.

12. Junior Survival Tocht

Deze survival tocht is te doen bij het Klim- en Avonturenbos van Rocks ’n Rivers. Voordat je begint, krijgen de kinderen uitleg over wat je gaat doen. Je krijgt een rugtas met onder andere een kompas en een opdrachtenkaart mee. Door pijlen te volgen ga je het bos door en kom je langs opdrachten, waar (over)leven in de natuur centraal staat. Bij veel van de opdrachten moet je klimmen en klauteren, wat erg leuk is voor de kinderen. Aan het eind is er ook een blote voeten pad!

Je betaalt 9,95 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Iedereen die daar buiten valt zijn gratis. Let op! Er geld een minimum van 2 betalende bezoekers.

Lees Iris D’s ervaring met het junior survival tocht

junior survival tocht Rocks ’n Rivers
Even een slootje oversteken (foto: Iris D.)

13. Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunens duinen is een van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa. Door de wind verandert het landschap van dit nationaalpark vaak. Naast het vele zand vind je hier ook bos en heide. Er zijn genoeg mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Eén van de wandelingen die je hier kan doen, is de kindvriendelijke wandelroute Kapucijnerberg. Deze wandeling is 4 km lang en loopt door het bos en over de duinen. Het startpunt van de wandeling is bij De Rustende Jager, waarna je de rode paaltjes kan volgen om de route te lopen. Het begint in het bos, waarna je al snel de duinen door de bomen kan zien. Daarna kom je bij het stukje woestijn.  Dit is een indrukwekkend gezicht en eigenlijk één groot zandbak. Het kan ook zijn dat je een steile duin wand tegen komt. Als je hier op wilt, is dit wel even klimmen. Het is dan ook handig als je goeie wandelschoenen hebt.

Lees meer over Suzanne’s ervaring hier

14. Nationaalpark De Biesbosch

Het nationaalpark de Biesbosch ligt grotendeels in Brabant, maar er ligt ook een gedeelte in Zuid-Holland. Er zijn veel wandel-, fiets- en waterroutes die je kan volgen. Er is een mooi uitzichtpunt bij de Petrusplaat. Hier heb je zicht op één van de waterbekkens van het park, het is een mooi zicht.

De Biesbosch ontdekken op het water is ook leuk. Je kan een bootje huren of een rondvaart volgen. Bij de rondvaart word je van alles verteld over het park en de natuur.

Je kan ook het Museum Eiland bezoeken, waar Saskia meer over schrijft. 

biesbosch
Door het struikgewas een baan werven (foto: Saskia)

15. Fort Altena (met Vossenstreken app)

Met de Vossenstreken app zijn er veel wandelingen die je kan vinden in Brabant en provincie Antwerpen. Aan de hand van de app is er ook een leuke wandeling bij Fort Altena. Deze route is zo’n 3,7 km. De wandeling leid je om het fort heen, langs een gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, door de grienden en vlakke weilanden. Er is dus veel variatie in landschap, wat leuk is voor de kinderen, zodat ze zich minder snel vervelen.

Door de app te gebruiken, kan je ook een thema kiezen voor informatie en opdrachten. Deze opdrachten zijn erg leuk om te doen voor iedereen. Het zorgt er ook voor dat de kinderen het leuk blijven vinden.

Meer hier over weten? Lees dan dit blog door Iris D. 

Andere activiteiten om te doen als uitje met kinderen in Brabant

Naast musea, natuur en de attractieparken en speeltuinen, zijn er nog genoeg andere dingen te doen die ook leuk zijn voor een uitje met kinderen in Brabant. Bezoek de escaperoom van Centerparcs Kampervennen bijvoorbeeld!

16. Escaperoom Centerparcs Kempervennen

Bij Centerparcs Kempervennen valt er ontzettend veel te doen; family paintball, kids safari, adventure golf, kanoën en veel meer. De familie escaperoom valt hier ook onder. De escaperoom bevindt zich in een zeecontainer, waar je met je familie op een geheime missie naar Sint Petersburg gaat. In het begin is er een filmpje dat je de achtergrond van het verhaal uit legt, dit is echter wel in het Engels. Het is wel leuk als je de achtergrond van het verhaal weet, dus als jij of je kinderen geen Engels kunnen, is dit wel jammer.

De escaperoom ziet er uit als een kleedkamer van een oud theater. Er hangt een beeldscherm boven naast de deur. Hierop worden aanwijzingen gegeven als het nodig mocht zijn. En maak je maar niet te veel zorgen over tijd en als je even vast loopt, de medewerkers proberen er voor te zorgen dat je de escaperoom kan af maken. Dit doen ze door aanwijzingen en extra tijd te geven als het nodig is. Ze willen immers graag dat iedereen plezier heeft en niet te veel onder tijdsdruk staan.

In 2018, toen Iris S. hier was, kostte meedoen 80 euro voor gebruik met drie personen, 10 euro per extra persoon tot maximaal 6 personen. Mocht je huidige prijzen willen weten, neem dan contact op met Centerparcs Kempervennen

Lees Iris S’s ervaring in dit blog

17. Aardbeienterras Rijsbergen

Lust je graag aardbeien? Dan is het aardbeienterras in Rijsbergen een bezoekje waard. Er is veel te doen; aardbeien plukken, een aardbeiplantje planten, de speurtocht volgen, het avonturen pad lopen en veel meer! Als je alle activiteiten wil bekijken, kijk dan even op de website van het aardbeienterras

Er is ook een grote speeltuin, die je meteen opvalt als je van de parkeerplaats komt. Hier kunnen de kinderen lekker schommelen, schommels, springen op de springkussens, klimmen glijden, en meer.

Voor een zelf doosje geplukte aardbeien betaal je 3 euro, en je betaalt 5 euro borg voor het schaartje die je leent om de aardbeien te plukken. Je eigen aardbeienplantje planten kost 3 euro. Dit is inclusief plantje, potje, uitleg, potgrond en een plantcertificaat! Parkeren is gratis.

Meer lezen? Lees Daphne’s ervaring hier.

Heb jij deze plekken al bezocht? Ken jij nog meer leuke uitjes met kinderen in Brabant?

Meer lezen

Meer lezen over wat er nog meer te doen is in de omgeving van Brabant? Lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.