Tilburg met kinderen? Ontdek de stoere Spoorzone en dierenpark De Oliemeulen

0
363
Wat kan je de roofvogels goed bekijken zo.
Wat kan je de roofvogels goed bekijken zo.

Een weekend Brabant is gauw gevuld met een bezoek aan bekende parken als de Efteling en Safaripark Beekse Bergen. Maar zijn er ook leuke steden in Brabant? En dan in het bijzonder steden die leuk zijn om met kinderen te ontdekken? Blogger Lineke combineert een bezoek aan het Safaripark Beekse Bergen met een dagje Tilburg met kinderen.

Tilburg met kinderen ontdekken

Tilburg is een stad in Noord Brabant. Met ruim 210.000 inwoners is Tilburg de 6e stad van Nederland. Een grote stad dus. Tilburg is bekend om haar textiel. Maar wat is er nog meer? Is Tilburg met kinderen ook leuk ? Wij gaan een klein stukje van deze, voor ons nog onbekende, stad ontdekken.

Wat is er allemaal te doen hier in Tilburg met kinderen?
Wat is er allemaal te doen hier in Tilburg met kinderen?

Spoorzone, van verboden stad naar hip en trendy

Het gebied Spoorzone wordt ons aangeraden en dus rijden we daar naar toe. Het is een gebied dat bij Station Tilburg ligt. Ruim 140 jaar was dit gebied de Hoofdwerkplaats Tilburg van de Nederlandse Spoorwegen. Jarenlang ‘Verboden Stad’ genoemd omdat buitenstaanders er niet in mochten. Maar sinds 2011 is dit gebied omgetoverd tot hip en trendy stedelijk gebied met horeca, woningen, kantoren en uitgaansmogelijkheden.

Spoorzone. Een hip en trendy gebied met de kenmerken van vroeger. tilburg-ontdekken-met-kinderen
Spoorzone. Een hip en trendy gebied met de kenmerken van vroeger.

Restaurant Altijd Welkom (RAW)

We beginnen met een lekkere lunch bij RAW. RAW staat voor Restaurant Altijd Welkom. Aan het interieur van RAW zie je dat dit vroeger een treinreparatie hal was. B kijkt vol bewondering naar het plafond en alle andere trein gerelateerde zaken in het interieur. Je kunt bij RAW terecht voor lunch, drankjes en diner.

Het Ontdekstation, met je kind op ontdekkingstocht

Als we ongeveer 100 meter verder lopen komen we bij Het Ontdekstation. Geen idee wat het is, dus vol verwachting stappen we naar binnen. Ook hier bevinden we ons weer in een treinreparatie hal. De dame bij de kassa vertelt ons dat hier de treinen werden opgetakeld om gerepareerd te worden. “Vandaar de balken aan het hoge plafond” concludeert B.

Wat gaan we ontdekken bij Het Ontdekstation?
Wat gaan we ontdekken bij Het Ontdekstation?

Figuurzagen of filmster?

We betalen de entree en de dame legt ons uit hoe het werkt in Het Ontdekstation. Er wordt vooral een beroep gedaan op de creativiteit van de kinderen zelf. Voel je een uitvinder en maak wat er in je opkomt. Er is een hoek waar workshops figuurzagen uit piepschuim worden gegeven. Even verder hangt een groot groen doek met camera en heel veel verkleedkleren. Daar kunnen kinderen hun eigen theaterstuk of speelfilm opnemen.

Je kunt hier vanalles doen in de grote oude treinhal.
Je kunt hier van alles doen in de grote oude treinhal.

Ik weet het, ik ben uitvinder!

Maar zoon B. loopt direct naar de scrap hoek. Aan de wand hangen uitvindingen en ontwerpen van andere kinderen. Vol bewondering bekijken we de robotjes, hightech huishoudmiddelen en fantasie figuren. Daarnaast een wand met allerlei gereedschap dat kinderen mogen gebruiken om te creëren. Inclusief een lijmpistool. Dat vind ik zelf een beetje spannend dus ik vertel B. dat we dat samen zullen doen.

Deze hoek lijkt me wel wat. Je eigen robotje bouwen.
Deze hoek lijkt me wel wat. Je eigen robotje bouwen.

Uit bakken vol met oude apparaten mag hij kiezen. Oude telefoons, computers, toetsenborden, poppetjes en nog veel meer. Hij kiest wat dingen uit en dan is het tijd om te slopen, schroeven en zijn eigen uitvinding te bouwen. Dat lijkt hem wel wat.

Bakken vol met nog te bedenken onderdelen voor mijn robot.
Bakken vol met nog te bedenken onderdelen voor mijn robot.

Het benodigde gereedschap mag hij pakken van de gereedschapswand. Al snel probeert hij van oude computer onderdelen een robotje te bouwen. Het eindresultaat mag je mee naar huis nemen. Mijn uitvinder in de dop vindt het geweldig hier en komt tijd te kort.

De Oliemeulen, een dierenRIJK dierenpark

Na het Ontdekstation gaan we met de auto naar een heus dierenparkje in de stad Tilburg. Midden in een woonwijk parkeren we voor een soort boerderij met een bord “Oliemeulen” voor de deur. Dierenpark De Oliemeulen bestaat al 30 jaar.  In eerste instantie begonnen als reptielenhuis waar later ook zoogdieren en vogels aan toe gevoegd zijn.

Bij de kassa wordt verteld over de demonstraties die gegeven worden. Er wordt daar bij veel verteld over slangen, spinnen en roofvogels. We prenten de tijden in ons geheugen en starten met de rondgang.

Even de krokodil fotograferen.
Even de krokodil fotograferen.

Mijn zoon kan zijn geluk niet op bij het binnen gaan van de eerste ruimte. Wat een hoop reptielen. En vooral een hoop variatie. De collectie is indrukwekkend. Van wandelende bladeren tot gifkikkers. Van vliegende honden tot een armadillo.

Wauw, de vliegende honden slapen.
Wauw, de vliegende honden slapen.

De demonstratie van de slang en de vogelspin maakt heel veel indruk op mijn zoon. Het aanraken doet hij bij de slang zonder aarzelen. Maar de spin laat hij liever aan zijn moeder over. Dapper maakt hij er wel een foto van.

Buiten bij de roofvogels knipt hij er lustig op los met zijn eigen camera. Maar het allermooiste vindt hij toch wel de gordeldieren. Die zijn ook bijzonder om te zien en grappig. Voldaan stappen we in de auto en vertrekken naar het Safari Park Beekse Bergen. Dieren, mijn zoon krijgt er geen genoeg van.

Tilburg ontdekken met kinderen Wat kan je de roofvogels goed bekijken zo.
Wat kan je de roofvogels goed bekijken zo.

Tilburg is tof!

“Tilburg is tof!” dat is het eerste dat B zegt als we in de auto zitten. Mijn vraag wat het leukste was vandaag kan hij niet beantwoorden. Het maken van een robot is super cool natuurlijk. Maar alle dieren van De Oliemeulen bewonderen is ook geweldig. En daarmee concluderen we dat onze missie, ontdekken of Tilburg met kinderen leuk is, geslaagd is.

Wil je weten wat je nog meer kunt ontdekken in Tilburg met kinderen? Kijk dan op de website van de VVV van Tilburg.

Praktische informatie

Het Ontdekstation is leuk voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Geopend op woensdag-  en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur. Entreeprijs is 5 euro per persoon (prijspeil 2017).

Op het terrein van Spoorzone vind je ook het Ladybird Skatepark. Stel, je wilt met je kind naar het Ontdekstation en je tiener heeft daar geen zin in. Gooi een skateboard of inliners in de kofferbak en je tiener kan zich vermaken in het skatepark terwijl jij met je kleine filmster naar het Ontdekstation gaat.

Dierenpark De Oliemeulen is bijna alle dagen van het jaar open. Van 10 tot 18 uur. Entreeprijs is 10,50 euro voor volwassenen en 9,50 euro voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar (prijspeil 2017). Trek hier rustig een uur of 3 voor uit om te bezoeken.

Ben jij al eens naar Tilburg met kinderen gegaan? Wat heb je bezocht daar?

Meer lezen

Op zoek naar meer Brabantse uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Brabant. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.