Wandelroutes in Brabant: onze tips voor wandelen met kinderen

Op zoek naar wandelroutes in Brabant? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Brabant en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Brabant

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Brabant te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Brabant.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Brabant die leuk zijn om met kinderen te doen.

Wandelroute Strabrechtse Heide

Op de Strabrechtse Heide is een van de Boswachterspaden van Staatsbosbeheer te vinden. Deze wandelroute start bij Natuurpoort De Plaetse, vlakbij Heeze. De Strabrechtse Heide is het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant.

Onze blogger Annemiek loopt er de 5 kilometer lange paarse route die de Vennenroute wordt genoemd. Een wandelroute met vrij lange en rechte wandelpaden. Is dat iets te saai voor jouw kinderen? Dan zijn er in hetzelfde gebied ook andere korte wandelroutes te lopen, waaronder een kabouterpad.

Lees hier het blog over de Vennenroute op de Strabrechtse Heide

Wandelroute De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Een hele grote zandbak van wel dertig vierkante meter.

Voor gezinnen is er een mooie wandelroute van 4 kilometer, de kindvriendelijke wandeling Kapucijnenberg. Onze blogger Suzanne heeft deze afwisselende wandelroute in Brabant gelopen met haar kinderen. De route gaat door een heuvelachtig bos met dennen en loofbomen en dit wordt afgewisseld met de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.

Het startpunt van de wandeling is bij De Rustende Jager (fietspad in de richting Giersbergen). Daar begint de gemarkeerde route met rode paaltjes het bos in.

Lees hier het blog over wandelroute Kapucijnenberg

Junior Survival tocht bij Rocks ’n River

Wil je meer dan alleen wandelen? Dan is de Junior Survival Tocht bij Rocks’ n River een aanrader. Deze kun je lopen met opdrachten en materialen erbij (tegen betaling), maar je kunt ook zelf door dit bos struinen. Er zijn allerlei toffe klim- en klautertoestellen en educatieve stations. Zorg dat je een handdoek meeneemt als je ook het blotevoetenpad wil lopen.

De survivaltocht is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Onze blogger Iris was er met haar twee kleuters en met wat hulp hebben ze bijna alles kunnen doen. Het is geen lange wandelroute, maar in combinatie met alle survivalmogelijkheden ben je er zo twee uur bezig.

Lees hier het blog over de Junior Survival tocht

Een wandeling met survivalopdrachten, daar worden kinderen blij van.
Een wandeling met survivalopdrachten, daar worden kinderen blij van.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen

Tijdens het KidsErOpUit jublieumweekend verblijven we met de hele redactie en de gezinnen in de buurt van Oisterwijk. Het weekend sluiten we af met een mooie wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een gebied van Natuurmonumenten.

Meerdere wandelroutes gaan er door dit gebied, dus of je nu kiest voor een korte of lange route, voor iedereen zit er iets bij. Wij kiezen er zelf voor om de blauwe wandelroute van 10 kilometer halverwege af te snijden, zo maken we een wandeling van circa 6 kilometer. Een wandeling in de Oisterwijkse Bossen en Vennen is goed te combineren met spelen in de OERRR natuurspeeltuin.

Deze wandelroute in Brabant start bij Natuurpoort Groot Speijk.

Wandelroute Grenspark Kalmhoutse Heide

Lezeres Marieke tipt een wandeling door het Grenspark Kalmhoutse Heide als een van de mooie wandelroutes in Brabant. Ze vertelt daarover het volgende:

“Wij hebben afgelopen zondag een wandeling gemaakt bij het Grenspark Kalmhoutse Heide. Een natuurgebied in Zuid-West Brabant, dat gedeeltelijk ook over de grens met België loopt. Je kunt hier kiezen voor diverse wandelroutes variërend van 1,7 tot 8,5 km. Wij hebben de route ‘Fuut’ gedaan (4 km) samen met onze dochters van 5 en 10 jaar oud en hond Pippa. Alle routes zijn bewegwijzerd met goed herkenbare bordjes met een dier of iets uit de natuur.

De dames zijn dol op paaltjesroutes. Al speurend naar het volgende paaltje lekker wandelen. Bij ieder gespot paaltje wordt een enthousiaste kreet geslaakt en een sprintje getrokken naar het onderdeel in kwestie alsof hij ieder moment in rook kan opgaan. 

Route Fuut is prima te doen voor onze kinderen. Eigenlijk zo goed, dat we de volgende keer een langere route zouden kiezen. Met heel jonge kinderen zou ik het niet aanraden, vanwege de soms smalle paadjes en vaak langs water/vennetjes. Kaplaarzen zijn ook zeker een aanrader! 

Het startpunt is bij Recreatieschuur Natuurmonumenten aan de Abdijweg, Ossedrecht. Pas op dat je er niet voorbij rijdt, het staat niet goed aangegeven en bij het bord van Natuurmonumenten moet je meteen die weg indraaien. Hier kun je ook parkeren.”

Vind hier de informatie over de wandelroutes door Grenspark Kalmhoutse Heide

Heerlijk wandelen in het Grenspark Kalmhoutse Heide.
Heerlijk wandelen in het Grenspark Kalmhoutse Heide.

Kabouterpad Mastbos Breda

Een kabouterpad is ontzettend leuk met jonge kinderen. Dankzij lezeres Marieke kunnen we jullie het kabouterpad Mastbos in Breda aanraden. Marieke vertelt hierover:

“Bij het Mastbos in Breda heb je een kabouterpad. Hier staan 25 kleurige kabouterpaaltjes verspreid over 1,5 km. Zeer geliefd toen onze kinderen wat kleiner waren en prima te doen voor peutertjes.

Het bos is hier prachtig. Genoeg bomen om in te klimmen, stronken om op te klauteren en weer af te springen, takken om hutten mee te bouwen… In de herfst is het een prima plek om tamme kastanjes te zoeken en andere herfstschatten. Er is ook een doe-boekje met opdrachten, wij hebben dat nog nooit gedaan, maar het ziet er leuk uit. Dit boekje is te downloaden via onderstaande website, daar vind je ook het startpunt van deze korte wandelroute in Brabant.”

Meer informatie over kabouterpad Mastbos

Blotevoetenpad bij Bergen op Zoom

Bij dit lijstje met leuke wandelroutes in Brabant hoort natuurlijk ook een blotevoetenpad. Lezeres Marieke is bij het blotevoetenpad in Bergen op Zoom geweest. Haar ervaring lees je hier:

“Als laatste hebben we nog als tip het blotevoetenpad bij Bergen op Zoom. Ook prima te doen met laarzen (vind ik zelfs handiger, haha). Een prachtige route door bos, heide en zandverstuivingen.

Het pad is 2,5 km lang en voert gedeeltelijk door het mulle zand, over boomstammetjes en keitjes, dus een kinderwagen is niet handig hier. In de herfst zijn er een klein stukje van het pad af heel veel tamme kastanjes te vinden. Wij kwamen eens met kilo’s thuis!

De route wordt aangegeven met paaltjes waar twee voetafdrukjes op staan. Onderweg kom je nog fantastische klimbomen tegen en genoeg grote takken om een heel huttendorp van te bouwen! 

Het startpunt (of het eindpunt, het is maar hoe je het bekijkt) is vlakbij restaurant ’t Appeltje. Hier kun je niet alleen even lekker uitrusten van je wandeling, maar er is ook een hele leuke speeltuin bij waar je gratis gebruik van kunt maken. En even bij de hertjes naast het restaurant kijken is bij ons een onmisbaar onderdeel van de boswandeling.”

Hier vind je meer informatie over het blotevoetenpad

Leuk extraatje bij het blotevoetenpad: heel veel tamme kastanjes.
Leuk extraatje bij het blotevoetenpad: heel veel tamme kastanjes.

Kabouterpad Kempen in Eersel

Ook lezeres Emma heeft een tip voor een kabouterpad in Brabant:

“Ook zonder het lenen van kabouterspullen kun je het kabouterpad in Eersel gewoon bewandelen. Aan het begin van de parkeerplaats aan de Postelseweg 88 in Eersel vind je het startpunt. Vanaf daar wijzen kabouterpaaltjes je de weg. Onderweg is er van alles te zien: een insectenhotel, een kabouterhuisje en een kaboutervergadertafel. Met wat geluk zelfs wat grote grazers!”

Meer informatie over kabouterpad Kempen

Wat een schattige kabouterhuisjes.
Wat een schattige kabouterhuisjes.

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Brabant

Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen. Dank jullie wel hiervoor!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.

Meer wandelroutes in Brabant

Deze lijst met wandelroutes in Brabant is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

Wandelen met een smartphone of speurtocht

Leuk is om eens te kijken naar de smartphone speurtochten van Routebureau Nederland, deze zijn speciaal gemaakt voor kinderen. In Brabant hebben ze op dit moment de speurtocht ‘De geheime sleutels van slot Cranendonck‘.

Andere leuke wandel apps voor kinderen zijn:

Verder is Speurroutes.nl een site om eens te kijken. Hier kun je tegen betaling een speurroute door een stad downloaden of laten versturen.

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.