Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik, reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot

0
276

Sinterklaas is in het land en overal in Nederland zijn leuke uitjes te vinden. Samen met haar dochters ging Daphne met de Museum Stoomtram vanuit Hoorn naar de haven van Medemblik, reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot.

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik

Naast het spoor van het station van Hoorn kun je opstappen op de Museum Stoomtram voor ‘Reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot’. Niks geen automaten om een kaartje te kopen of flitsende gele treinen. Nee, hier laat je het kaartje zien bij de kassa en stap je daarna in een echte ouderwetse stoomtrein. Op het perron is van alles te zien, maar de meiden willen maar een ding. Instappen! We zoeken een zitplek op en de meiden beginnen meteen aan hun Sinterklaas kleurplaat die ze net bij de kassa hebben gekregen.

Een leuk ouderwets station
Een leuk ouderwets station
De Sinterklaas Stoomtram
De Sinterklaas Stoomtram

Zwarte Piet in de stoomtrein

Tijdens het kleuren komt de vraag: “Mama, er zouden toch Pieten in de tram zijn?”. Gelukkig stappen op het station van Wognum een paar Pieten in. De liedjes worden nog harder ingezet en de kinderen stuiteren allemaal een beetje meer. “Komen de Pieten wel bij ons?”, vraagt E. zenuwachtig. Gelukkig komen de Pieten ook bij ons langs. Een grapje hier, even een kletspraatje daar en een handje met pepernoten. Dan gaan de Pieten door naar de volgende wagon.

Daarna komt er wat lekkers te drinken en eten voor de meiden. Warme of koude chocomelk, water of limonade met een lekker speculaasje. Ook de ouders worden niet vergeten. De heenweg duurt ongeveer 5 kwartier en vliegt voorbij. Wel ben ik blij dat we stiften mee hebben. Zo hadden de meiden iets te doen voordat de Pieten kwamen.

Reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot

Na het ritje met de stoomtram gaan we naar de pakjesboot.  Er staat een flinke wind, even lekker uitwaaien, in de tram was het namelijk best warm. Binnen op de pakjesboot mogen alle kinderen vooraan komen zitten. Er zijn Pieten die alle ouders vriendelijk verzoeken om aan de zijkant te gaan zitten of iets verder weg aan een tafeltje. Achterop de kleurplaat die de meiden bij de kassa kregen staat een uitleg met hetzelfde verzoek. Zo kunnen de kinderen het goed zien.

De Pieten maken er een feestje van. Ze zingen samen liedjes en wachten tot Sinterklaas komt. Na een paar keer hard roepen, wordt het goede liedje ingezet en komt Sinterklaas aanlopen. Kinderen kunnen hun tekening geven en mogen vragen stellen aan Sinterklaas.

Reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot
Reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot
Alle kinderen zitten bij elkaar
Alle kinderen zitten bij elkaar
Gelukkig komt Sinterklaas ook
Gelukkig komt Sinterklaas ook

De haven van Medemblik komt te snel weer in zicht

Op verschillende plekken in de zaal staan kisten met cadeautjes. Deze zijn ingedeeld op leeftijd en geslacht. Er wordt uitgelegd waar de kinderen een cadeautje op mogen halen. Voor de jongste kinderen is het wel fijn als er een ouder in de buurt is, die kan helpen het cadeautje op te halen.

Daarna maakt Sinterklaas een rondje langs alle tafels zodat alle kinderen met Sinterklaas en de Pieten op de foto kunnen.

In de tijd dat wij wachten op Sinterklaas halen we even iets te eten en te drinken op de boot. E. maakt vriendjes met een Piet en heeft het hartstikke gezellig. De kade komt veel te snel dichterbij. Net voor we de boot af gaan kunnen de meiden met Sinterklaas op de foto. Missie geslaagd!

Een cadeautje halen bij piet
Een cadeautje halen bij piet

De terugweg met de Museum Stoomtram, Medemblik-Hoorn

Dan is het tijd voor de terugweg. Op het station gaan we even naar het toilet. Hierdoor zijn we een van de laatste die instappen, samen met de Piet waar E. vriendjes mee is geworden. Hand in hand met de Pieten rennen de meiden over het perron op zoek naar een wagon waar nog plek is.

Gezellig komen de Pieten even bij ons zitten. E. is erg verdrietig als de Pieten ook andere kinderen gedag moeten zeggen in de stoomtram. Bij Piet op schoot zit ook wel heel lekker!

Op de terugweg komen ze langs met poffertjes. Deze kun je op de heenweg bestellen voor 3,60 euro per portie. Je krijgt dan een bonnetje, deze lever je in als ze de poffertjes komen brengen. Aangezien we inmiddels al flinke tijd onderweg zijn gaan de poffertjes er goed in.

We gaan terug naar de Stoomtram
We gaan terug naar de Stoomtram

Praktische informatie

Op woensdag en in het weekend kun je mee op reis naar Sinterklaas op de pakjesboot. In 2017 kun je nog op 2 en 3 december om 10 uur of 14.15 uur met de stoomtram mee. Voor volwassenen betaal je 26 euro , voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaal je 22,30 euro en voor kinderen t/m 3 jaar 8,10 euro (prijspeil 2017).

Met een Museumkaart betaal je 8,10 per persoon. Iets lekker drinken, eten en een cadeautje zit bij de prijs inbegrepen.

Volgens de website duurt de gehele reis ongeveer 3,5 uur. Wij zijn iets langer onderweg geweest, bijna 4 uur. Parkeren kan naast het station. Dit is meestal betaald parkeren, met uitzondering van een aantal zondagen. Wil je meer informatie over ‘Reis mee naar Sinterklaas op de pakjesboot’ of tickets kopen, neem dan een kijkje op de website van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik.

Ligging van de Museum Stoomtram

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke Sinterklaas uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.