Met de trein naar Berlijn: is dat ook leuk met kinderen?

Dat Berlijn leuk is met kinderen hoef ik denk ik niet meer te vertellen. Je hebt vast ons blog over een stedentrip Berlijn met kinderen gelezen en weet nu dat er ontzettend veel te doen, te zien en te beleven is. Wij gingen met de trein naar Berlijn. Maar hoe bevalt zo’n langere treinreis met kinderen? En hoe werkt dat nu allemaal praktisch? Ik leg het je in dit blog uit en vertel je uitgebreid over onze ervaringen.

Dit blog werd geschreven in 2016 en geupdate in 2021

Treinkaartje kopen naar Berlijn

Onze treinreis naar Berlijn begint zo’n 3 maanden voor de geplande vertrekdatum. Vanaf dat moment kan ik bij NS International onze treinkaartjes kopen. Ongeduldig als ik ben zit ik al 3,5 maand voor vertrek te kijken. Totaal zinloos. Gelukkig kan ik mijn mailadres achter laten en krijg ik een mailtje als onze treinreis te boeken is.

Het boeken werkt heel eenvoudig. Ik kies de reisdata en zie daarna in een overzicht welke tijdstippen er mogelijk zijn. Eventuele prijsverschillen zijn ook direct zichtbaar. Je klikt de gewenste tijden aan. Vult in met hoeveel personen je bent en je ziet de totaal prijs. Dit is de prijs zonder zitplaatsreservering. Je kan het er op gokken, maar op onze heenreis was de trein echt vol en om nu 5 uur te moeten staan…. Een zitplaatsreservering kost 4 euro per persoon per reis. Met kinderen zeker doen!

Betalen gaat daarna makkelijk met Ideal. Je bent dus niet verplicht om met een creditcard te betalen zoals bij het boeken van een vliegticket. Ook een ov-chipkaart is niet nodig. Onze treinkaartjes komen na betaling direct in de mailbox. Even uitprinten en we zijn klaar voor vertrek.

Met 2 volwassenen, 2 kinderen tussen de 6 en 11 jaar en 8 zitplaatsreserveringen (8 x 4 euro = 32 euro) komen wij uit op 228 euro voor de heen- en terugreis (kerstvakantie 2015/2016).

Met kinderen met de trein naar Berlijn

Maar hoe bevalt nu een treinreis van 5 uur met kinderen? Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn. Heel goed. Nu hebben wij wel het geluk dat de trein naar Berlijn in onze woonplaats stopt.

Op het perron zoeken we uit waar onze treincoupe ongeveer stopt. Hiervoor hangt er een handig bord. We staan dus ongeveer goed en ook onze gereserveerde stoelen vinden we snel. De koffertjes gaan in het bagagerek boven de stoelen. De tafeltjes worden uitgeklapt en iedereen gaat doen wat hij of zij wil. 

Net over de grens in Duitsland stopt de trein wat langer. De locomotieven en het personeel worden gewisseld. Wij hebben zelf een ontbijtje meegenomen en eten dat ondertussen op. Eigenlijk vliegt de tijd voorbij. Zeker als de kinderen zichzelf kunnen vermaken met wat speelgoed is het erg relaxed. We rijden nog langs Wolfsburg, dat we kennen van het blog over Autostadt. Onze kaartjes worden een keer gecontroleerd en we zijn ondertussen al bijna in Berlijn.

Het begint rustig, maar onderweg stroomt de trein langzaam vol.
Het begint rustig, maar onderweg stroomt de trein langzaam vol.
Even wachten op de Duitse locomotief en het Duitse personeel.
Even wachten op de Duitse locomotief en het Duitse personeel.
Aankomst in Berlijn. Ons hotel zit vlak naast het station. Heel handig!
Aankomst in Berlijn. Ons hotel zit vlak naast het station. Heel handig!

De terugweg is zelfs nog plezieriger. De trein zit nu niet vol en toevallig komt er een ander Nederlands gezin naast ons zitten. Hun kinderen zijn net ietsje ouder dan die van ons. Halverwege de treinreis hebben de kinderen elkaar gevonden en hebben wij als ouders er geen kind meer aan. In een rustig hoekje vermaken ze zich met z’n vieren. Wij lezen of bloggen, kletsen wat met de andere ouders. De tijd vliegt voorbij. In Deventer stappen wij uit. Nog even zwaaien naar de treinvriendjes en dan zit onze treinreis er echt alweer op.

Onze reis met de trein naar Berlijn is absoluut voor herhaling vatbaar! 

Voor de terugreis zijn we op tijd op Hauptbahnhof.
Voor de terugreis zijn we op tijd op Hauptbahnhof.
met de trein naar berlijn met kinderen ervaringen
Even uitzoeken waar onze treincoupe stopt op het perron.
Je kan duidelijk zien tot waar de stoelen zijn gereserveerd en wat de nummers zijn.
Je kan duidelijk zien tot waar de stoelen zijn gereserveerd en wat de nummers zijn.
met de trein naar berlijn ervaringen met kinderen
Dag treinvriendjes!

Met NS International op reis

NS International brengt je niet alleen naar Berlijn, maar er zijn ook veel andere leuke bestemmingen. Ik zat direct alweer te kijken….

Om je een indruk te geven (prijzen enkele reis, februari 2016):

Kinderen t/m 11 jaar reizen vaak gratis. Je merkt dit vanzelf bij het invullen van je reisgegevens. Ook maakt het bij de meeste treinreizen niet uit vanaf welk station in Nederland je vertrekt.

Op de website van NS International kan je ook zien welke voorzieningen in de trein van jouw keuze zijn. Zo had onze trein een restauratiewagen. Hier hebben wij geen gebruik van gemaakt.

Ben jij al eens langer met de trein op reis geweest met kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Berlijn met kinderen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

2 REACTIES

  1. Vriendlief en ik gaan met Pasen met de trein naar Berlijn. Heerlijk comfortabel, ik verheug me er nu al op!

    Ik ben dol op (lange) internationale treinreizen. Zo veel minder gedoe dan vliegen.

  2. Leuk! Wij zijn meerdere keren met de trein naar Berlijn geweest en het is altijd goed bevallen. Heerlijk relaxed!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.