Gratis uitjes met kinderen in de provincie Utrecht: onze 7 tips!

Gratis uitjes met kinderen in de provincie Utrecht. Fijn voor je kinderen en fijn voor je portemonnee: Mieke selecteerde haar favorieten en deelt ze graag met je.

#1 Speeltuin de Pyramide van Austerlitz

Een begrip in de omgeving want de gratis speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz bestaat al meer dan 100 jaar. Kinderen kunnen zich uitleven op de vele schommels, glijbanen en klimtoestellen. Op het terrein staan diverse picknicktafels, maar een drankje of een hapje op het terras is ook mogelijk.

Lees hier een uitgebreid verslag van onze ervaringen bij de Pyramide van Austerlitz.

Wil je de Pyramide beklimmen, dan kost dit 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Het naastgelegen luna-park (met kermisattracties) is eveneens niet gratis. Een boswandeling door het aangrenzende natuurgebied wel. En ook een bezoek aan het bezoekerscentrum over de Pyramide en de Franse tijd is gratis.

De Pyramide van Austerlitz vind je aan de Zeisterweg 98 in Woudenberg. Parkeren is gratis. De speeltuin is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur en in het weekend tot 18 uur.

Gratis uitjes met kinderen in de provincie Utrecht
Wauw, een echte pyramide
Gratis uitjes met kinderen in de provincie Utrecht
Er is een ruime speeltuin aanwezig

#2 De Boswerf in Zeist

Neem schone kleren mee want kinderen gaan helemaal los in de natuurspeeltuin van De Boswerf in Zeist. Compleet met waterpomp en modderkeuken. In het bezoekerscentrum is van alles te leren over bloemen, kruiden en bijen.

De vrijwilligers van het centrum organiseren veel kinderactiviteiten, dus kijk voor je bezoek even op de website van De Boswerf of er iets leuks op de planning staat. Om alvast in de stemming te komen, lees je hier ons blog over De Boswerf.

De Boswerf ligt aan de Prins Bernhardlaan 3 te Zeist. Vanaf de gratis parkeerplaats volg je de bordjes. De natuurspeeltuin is open van april tot en met oktober, van woensdag tot en met vrijdag van 10 tot 16.30 uur en op zondag van 12 tot 16.30 uur. In de wintermaanden is De Boswerf open tot 16 uur.

#3 Verkeerstuin in Amersfoort

De Verkeerstuin in Amersfoort is de grootste overdekte verkeerstuin van Europa. Een skelterwalhalla voor kinderen. Skelters, steps en loopfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Daarmee rondscheuren kan zowel op een binnen- als een buitenbaan. En passant steken de kinderen een heleboel op over verkeersregels.

De Verkeerstuin is gevestigd aan de Soesterweg 312 in Amersfoort. Op woensdag en zondag is de verkeerstuin open van 14 tot 16 uur. Check voor je gaat altijd even de site, ivm mogelijke kinderfeestjes of andere besloten partijen.

#4 De Paardenkamp in Soest

De bejaarde paarden en pony’s van De Paardenkamp in Soest houden van visite. Trek zeker twee uur uit voor een bezoek aan dit bijzondere rusthuis en kenniscentrum. Naast het knuffelen met en hapjes voeren aan de oude paarden, leren de kinderen meer over het boerenleven van vroeger. Lees hier het blog over ons bezoek aan De Paardenkamp.

De Paardenkamp is te vinden aan de Birkstraat 96 in Soest. Dagelijks geopend van 10 tot 16 uur. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op de parkeerweide tegenover Het Gagelgat, op circa 200 meter lopen van Boerderij Vosseveld. Volg ter plaatse de borden
P – Paardenkamp / Gagelgat.

#5 Fort bij Vechten in Bunnik

Een combinatie van natuur en geschiedenis, dat is het Fort bij Vechten aan de A12. De toegang tot het Fort is gratis. Kinderen ontdekken tijdens een bezoek onder meer hoe de soldaten leefden en hoe een fort gebouwd wordt. Voor het inpandige Waterliniemuseum moet je wel de portemonnee trekken.

Ook gratis: vlak achter het Fort ligt Castellum Fectio. Een groot ruimtelijk kunstwerk dat de contouren van deze oude Romeinse legerbasis weer zichtbaar maakt. Ook kun je vanaf Fort bij Vechten het Kids Klompenpad Slagmaatpad wandelen. Lees hier ons blog over de wandeling.

Bij Fort bij Vechten is een parkeerplaats (standaard 3 euro) in de hoek van de A12 en de Achterdijk. Vanaf de parkeerplaats ga je via een voetpad, brug en coupure naar het fort. Gratis parkeren kan op parkeerplaats Nieuw Wulven aan de Marsdijk. Je kunt dan langs de replica van de Romeinse wachttoren het terrein op.

Veel speeltoestellen vind je op en rond Fort bij Vechten.

#6 Geitenboerderij Geertjes Hoeve in Utrecht

Bij geitenboerderij Geertjes Hoeve in Haarzuilens kan je niet alleen heel veel geitjes knuffelen maar tegelijkertijd ook heerlijk spelen met skelters, een zandbak, schommels, glijbanen en een strobaan. Naast geitjes zijn er ook konijnen en biggetjes te vinden op de boerderij. Lees meer in ons blog over Geitenboerderij Geertjes Hoeve.

Geertjes Hoeve is van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur geopend en op zondag van 11 tot 17 uur. Tijdens de schoolvakanties is Geertjes Hoeve ook op maandag en dinsdag open. Meer informatie over activiteiten, actuele openingstijden en het adres is te vinden op de website van de Geertjes Hoeve.

En de konijntjes zijn ook super lief!
En de konijntjes zijn ook super lief op Geitenboerderij Geertjes Hoeve.

#7 Castellum Hoge Woerd in Utrecht

In Castellum Hoge Woerd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn komen archeologie, theater, dierverzorging en een kindvriendelijk restaurant samen.

De blikvanger van het centrum is het Romeinse schip dat grotendeels in originele staat is. En in de ArcheoHotspot wordt archeologie beleefbaar en toegankelijk gemaakt. Kinderen kunnen aan de gang met echte archeologische vondsten uit de Utrechtse bodem. Ook mogen ze zelf een vondst meenemen om te laten beoordelen door aanwezige archeologen. Meer over een bezoek aan het Castellum lees je in ons blog.

Castellum Hoge Woerd is van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur geopend. De toegang is gratis. Kijk voor je bezoek even op de site van Castellum Hoge Woerd voor rondleidingen, voorstellingen, openingstijden van de ArcheoHotspot en parkeermogelijkheden.

Een tafel vol scherven en uitleg van een echte archeoloog in Castellum Hoge Woerd.
Een tafel vol scherven en uitleg van een echte archeoloog in Castellum Hoge Woerd

Peuter checklist – dit moet mee op je kinderuitje in Utrecht

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Heb jij nog meer tips voor gratis kinderuitjes in Utrecht?

Meer lezen

Wil je meer inspiratie voor een voordelig dagje uit? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.