Castellum Hoge Woerd: kinderen ontdekken een bijzonder Romeins fort

In Castellum Hoge Woerd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn komen archeologie, theater, dierverzorging en een kindvriendelijk restaurant samen. Tel daar de gratis entree bij op en een bijzonder gezinsuitje in het midden van het land is een feit. De kinderen van blogger Mieke beleefden er een gave middag.

Cultuurpark in Castellum Hoge Woerd

Wel bijzonder: middenin een nieuwbouwwijk staat een Romeins fort. Castellum Hoge Woerd is een replica van het Romeinse fort dat op dezelfde plek aan de Romeinse grens (de limes) stond. Tijdens de bouw van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is de hele infrastructuur van de limes gevonden: de grensweg, de rivier én een schip.

Samen met nog meer verzamelde schatten en kennis is dit ondergebracht in Castellum Hoge Woerd. Noem het een cultuurpark met verschillende functies: een archeologische schatkamer, een stadsboerderij, een theater en een café-restaurant. Iedereen is welkom in het Castellum en de toegang is gratis.

Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn (een wijk van Utrecht) is een nagebouwd Romeins fort.
Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn (een wijk van Utrecht) is een nagebouwd Romeins fort.

Romeins schip is de blikvanger in het museum

Het grote Romeinse schip dat grotendeels intact is, staat centraal in de grote hal van het museum. Een blikvanger waar K. (7 jaar) en T. (5 jaar) direct op afrennen. Gaaf om zo dichtbij te komen!

De kajuit van het eeuwenoude schip is vergaan, maar als replica in de hal geplaatst. Nu kunnen kinderen daarin van alles leren en zien: door middel van een film over het schip, door roerganger te zijn of door de zware uitrusting van een Romeinse soldaat zelf te voelen.

De centrale hal van het museum. Een omgekeerde blik in de tijd: Romeinse vrouwen ontdekken een propeller. Op de achtergrond het Romeinse schip.
Koen ervaart hoe lastig het is om met een Romeins schip over de smalle rivier te laveren.
Koen ervaart hoe lastig het is om met een Romeins schip over de smalle rivier te laveren.
In de nagebouwde kajuit zijn verschillende spellen te doen en kun je kijken naar een filmpje over het Romeinse schip dat in het Castellum staat.

Slimme jongens, die Romeinen

De trap leidt langs het schip, dat hoog geplaatst is. Met een kinderwagen kun je de lift nemen. Langs de trap kijken de kinderen in verschillende vitrines met Romeinse gebruiksvoorwerpen. Daar ontdekt Koen dat timmergereedschap van nu helemaal niet veel anders is dan 2000 jaar geleden! Slimme jongens, die Romeinen.

Meer uitleg over het schip in overzichtelijke interactieve panelen.
Meer uitleg over het Romeinse schip in overzichtelijke interactieve panelen. Wij staan op een balustrade, het schip is zo duidelijk van bovenaf te zien.
In soort tijdcapsules zijn gevonden bodemschatten te zien.
In een soort tijdcapsules zijn gevonden bodemschatten uit de Romeinse tijd te zien. Deze zijn gevonden in de buurt van Leidsche Rijn.

ArcheoHotspot voor het echte werk

Maar het hoogtepunt van ons bezoek is de ArcheoHotspot. Hier zijn archeologen echt aan het werk. De grote tafel ligt vol met scherven, het lijkt wel een grote puzzel. Kinderen mogen in lades met voorwerpen uit verschillende periodes kijken en de vondsten vasthouden. Dat mag in andere musea nooit dus het maakt diepe indruk op de kinderen.

De ingang naar de ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd.
De ingang naar de ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd.
Een tafel vol scherven en uitleg van een echte archeoloog.
Een tafel vol scherven en uitleg van een echte archeoloog.
Het lijkt wel op puzzelen!
Het lijkt wel op puzzelen, zoek de stukjes bij elkaar! Dit keer zijn het scherven van een Utrechtse aardenwerkfabriek. Ook dat is archeologie.
Een middeleeuws pijpje vasthouden doe je niet elke dag.
Een middeleeuws pijpje vasthouden doe je niet iedere dag.

Knuffelen en leren bij stadboerderij Steede Hoge Woerd

Aan de andere zijde van Castellum Hoge Woerd staat de stadboerderij Steede Hoge Woerd. Binnen en buiten bekijken de kinderen boerderijdieren en huisdieren. Daarbij is veel aandacht voor educatie. Een mooie combinatie: knuffelen en leren.

n ook onze lesruimtes voor natuur- en milieueducatie
In de stadsboerderij is ook ruimte voor natuur- en milieueducatie.
Even lekker knuffelen met de konijnen.

Eten als de Romeinen in restaurant mét speelhoek

In het Castellum, met een terras op de binnenplaats, belanden we in een café-restaurant met Italiaanse kaart. Leuk om zo in de sfeer van de Romeinen te blijven. De kinderen ontdekken snel een speelhoek.

Speelhoek in het café-restaurant.
Speelhoek in het café-restaurant.
Kinderen spelen, ouders rustig tafelen.
Kinderen spelen, ouders kunnen rustig tafelen.

Gemist: voorstellingen en natuurspeeltuin

Op het middenterrein van het Castellum staat een podium. De folders binnen zeggen genoeg over het nut hiervan: op zomerse zondagen wordt het gebruikt voor gratis kindervoorstellingen. Kijk even bij op de website van Podium Hoge Woerd voor actuele gegevens.

Achter Castellum Hoge Woerd liggen de dierenweides en de stadstuin met natuurspeeltuin, openlucht-leslokaal, kas en bijenstal. Waarschijnlijk hebben wij niet goed opgelet, want deze hebben we gemist. Dat is een goede reden om een keer terug te komen.

Meer informatie

Ook voor niet-wijkbewoners is een bezoek met kinderen aan het Castellum interessant. Zo is het Romeinse verhaal wereldgeschiedenis. En de kindervoorstellingen van het Podium zijn voor alle kinderen leuk, evenals het leren over en knuffelen met dieren.

Een kijkje naar het verleden. Op het draaiende beeldscherm is te zien hoe deze
Een kijkje naar het verleden. Op het draaiende beeldscherm is te zien hoe deze omgeving er in de Romeinse tijd uitzag. Een rivier en kade lagen op deze plek.

Praktische informatie

De toegang tot Castellum Hoge Woerd is gratis. Kijk voor je bezoek even op de site van Hoge Woerd voor rondleidingen, voorstellingen, openingstijden van de ArcheoHotspot en parkeren. Dat laatste moet namelijk iets verder in de wijk, op circa 5 minuten loopafstand.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Utrecht? Klik & kijk voor meer inspiratie

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.