Botanische Tuinen in Utrecht met kinderen: het land van de Weerman

De Botanische Tuinen in Utrecht maken van kinderen echte speurneuzen. Gelegen op het oude Fort Hoofddijk in de Uithof, biedt het een prachtig uitzicht over de stad. In deze groene parel is een kinderroute te lopen: het Boodschappenrondje met professor Billenklap. Met haar twee zoontjes en twee neefjes bracht blogger Mieke een bezoek aan deze Hortus Botanicus.

Kinderroute in de Botanische Tuinen in Utrecht

De Botanische Tuinen in Utrecht zijn niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor het gewone publiek. Om kinderen ook mee te laten genieten van deze prachtige tuin, is in 2018 een speciale kinderroute ontwikkeld ‘Boodschappenrondje met professor Billenklap’. De kinderen mogen deze wonderlijke professor helpen tijdens zijn boodschappenrondje door de tuin. Ondertussen leren de speurneuzen natuurlijk van alles over planten. Zo kom je te weten welke plant zorgt voor de smaak van vanille-ijs en vanillevla en van welke vruchten zuurtjes gemaakt worden.

Snuffelen aan de geurkast

Ook de zintuigen komen tijdens de speurtocht aan bod. Bij welk gat van de geurkast ruik je kaneel? Kan jij aan het geluid van de schudkokers horen welke zaden erin zitten? Voor de echte durf-als staat er een voelkist. Probeer daar maar eens, zonder dat je iets ziet, te weten te komen welke vrucht erin zit.

Genoeg plekjes om even uit te rusten in de Botanische Tuinen in Utrecht.
Genoeg plekjes om even uit te rusten in de Botanische Tuinen in Utrecht.
Snuffelen bij de geurkast: ruik je vanille, cacao of kaneel?
Snuffelen bij de geurkast: ruik je vanille, cacao of kaneel?

In de tropische kassen

De route loopt in een rondje over het terrein van de Botanische Tuinen. De tropische kassen doen hun naam eer aan: uit met die jassen. Via kassen met doorgangen naar verschillende biotopen ontdekken de jongens direct de verschillen. Zowel de plantenwereld als de temperatuur is aanzienlijk verschillend. En dat terwijl je alleen door een flap loopt! “Het lijkt het land van de Weerman wel”, merkt Koen (6), fervent Pluk van de Petteflet-fan, op. In de grote tropische kas wanen we ons volledig in de jungle. Prachtige kleurige bloemen en planten, een waterval en een vijver. En ook hier moeten we op zoek naar spulletjes van de boodschappenlijst van de professor. De Botanische Tuinen in Utrecht met kinderen bezoeken lijkt een prima idee!

Geen onderdeel van het boodschappenlijstje van de professor, maar wel interessant om even door heen te lopen, is de aangrenzende Wachendorffgang- en zaal. Hier staan allerlei vitrines opgesteld met fossielen en preparaten van geneeskrachtige planten.

De jas kan uit in de tropische kas.
De jas kan uit in de tropische kas.
In het land van de Weerman.
In het land van de Weerman.

Het boodschappenlijstje van professor Billenklap is ook te vinden in de tropische kas. Het boodschappenlijstje van professor Billenklap is ook te vinden in de tropische kas.

De route gaat door de jungle.
De route gaat door de jungle
Prachtige kleurrijke planten en een mooie vijver in de tropische kas.
Prachtige kleurrijke planten en een mooie vijver in de tropische kas.
Exotische en enorme zaden in de vitrinekasten, zoals een reuze-dennenappel.
Exotische en enorme zaden in de vitrinekasten, zoals een reuze-dennenappel.
Eeuwenoude plantenfossielen.
Eeuwenoude plantenfossielen.
Gaaf! Een wespennest zie je nooit van zo dichtbij!
Gaaf! Een wespennest zie je nooit van zo dichtbij!

In de Rotstuin van Botanische Tuinen in Utrecht met kinderen

Na de kassen lopen we naar de Rotstuin, op het oude Fort Hoofddijk. Hier zijn aanzienlijke hoogteverschillen tot wel 10 meter en daar gedijen de vele bijzondere (berg)planten goed op. Even weg in eigen land, zo vinden de jongens en ze gaan direct op verkenningstocht. De kinderen vinden de smalle paadjes omhoog en omlaag prachtig. Ook kom je er bergbeekjes en een waterval tegen.

Dino-baby bovenop een berg

Bovenop één van de bergjes staat een dino-baby, daar willen ze graag mee op de foto. Dit is onderdeel van de dino-trail, via QR-codes te lezen op je smartphone. Ook een oeroude boom is onderdeel van de dino-trail.

Behalve flora is ook fauna aanwezig op de Botanische Tuinen. Zo vindt Koen een schedeltje van een konijn. En we zien een zandhagedis wegglippen in een rotsspleetje. Ook vogels hebben deze groene parel in Utrecht allang ontdekt, zo blijkt uit het constante gezang en gesjilp. Voor de vogelliefhebbers is een vogelobservatie- en informatiehut aanwezig. Deze hebben wij – met vier jongens die niet lang stil kunnen zijn – maar gelaten voor wat het is.

Naast de doe-en-ontdektocht Boodschappenrondje met professor Billenklap is het voor oudere kinderen ook interessant om het jaarthema ‘Van oerknol tot turbobiet’ te volgen en de rondwandeling De E(e)tappe. Bij beiden staan eetbare planten centraal.

De paadjes op en af in de Rotstuin.
De paadjes op en af in de Rotstuin.
Gevonden: een baby-dino!
Gevonden: een baby-dino!
De dino-trail geeft meer informatie via QR-codes.
De dino-trail geeft meer informatie via QR-codes.
Koen vindt een schedel van een konijn.
Koen vindt een schedel van een konijn.
Deze prachtige plant roken we al op afstand!
Deze prachtige plant roken we al op afstand!

Praktische informatie Botanische Tuinen in Utrecht met kinderen

Voor de kinderspeurtocht ‘Boodschappenrondje met professor Billenklap’ moet je ongeveer twee uur uittrekken. Heb je minder tijd of zijn je kinderen nog te klein voor de hele speurtocht, dan kun je natuurlijk ook gewoon de Tuinen bezoeken.

Ligging

De Utrechtse Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk zijn geopend van 1 maart tot 1 december, dagelijks (óók in het weekend en tijdens feestdagen) van 10 tot 16.30 uur.

De entree bedraagt 7,50 euro (prijspeil 2018). De Museumkaart is geldig. De toegang is voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Voor deelname aan de speurtocht wordt 2,50 euro betaald, aanmelden bij de kassa. Er zijn meerdere kinderactiviteiten dit jaar, kijk daarvoor op de website van de Botanische Tuinen Utrecht.

Ga jij ook de Botanische Tuinen in Utrecht met kinderen bezoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Utrecht en omgeving of over musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.