Wandelen bij kasteel Stoutenburg op het Stoute Schoenenpad

Het Stoute Schoenenpad bij kasteel Stoutenburg is een perfect voorbeeld van een kindvriendelijke wandelroute. Blogger Mieke volgde met haar gezin de rode laarsjes en kwam heel veel leuks tegen onderweg.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Stoute Schoenenpad in het parkbos van kasteel Stoutenburg

Het Stoute Schoenenpad in het parkbos rond kasteel Stoutenburg biedt plezier, uitdaging en leerzame momenten. Ook is deze kinderroute heel geschikt voor kinderen die niet zo dol zijn op wandelen. Een prima ommetje van circa een kilometer voor op een (s)lome zondagmiddag.

De bedenkers van het Stoute Schoenenpad op Heerlijkheid Stoutenburg (vlakbij Amersfoort) hebben naar het parkbos gekeken door de ogen van kinderen. Waar worden zij enthousiast van en waar willen ze wel voor lopen? Zo wordt een statig parkbos, een interessant speelbos.

De rode laarsjes van het Stoute Schoenenpad volgen

Direct op de parkeerplaats naar het koetshuis van kasteel Stoutenburg start het Stoute Schoenenpad. De grappige wegwijzers met rode laarsjes zijn opvallend en onze jongens van 4 en 6 jaar volgen deze enthousiast. En dat wordt snel beloond want naast de parkeerplaats is met natuurlijke materialen een soort stormbaan aangelegd. Balancerend, klimmend en klauterend wordt de eindstreep gehaald. En nog eens, en nog eens…

De rode laarsjes lokken ons het parkbos in, waar een bostelefoon wordt ontdekt. De jongens vermaken zich met deze simpele maar inventieve telefoonlijn. Je hoort elkaar wel, maar ziet elkaar niet. Ook hier is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en wat pvc-pijpen. Eenvoudig maar effectief.

Door naar de dassenburcht, een gangenstelsel overdekt met aarde waar verschillende kinderen doorheen en overheen hollen. Het informatiebordje met uitleg over een dassenburcht wordt niet bekeken: rennen door de grote rioleringsbuizen is veel leuker.

We volgen de rode laarsjes door het bos.
We volgen de rode laarsjes door het bos.

Pauze bij het ven

We lopen het bos uit richting een groot ven. Eerst passeren we een bijenstal en deze bewoners hebben de eerste lentezon ontdekt. Ze vliegen af en aan. We kunnen heel dichtbij komen en ook hier staan meerdere informatiebordjes. Rond het ven staan meerdere bankjes en picknicktafels, die goed gebruikt worden.

Onze kinderen hollen echter direct door naar een oud badkuipje die in een houten stellage boven het water hangt. Hier kunnen kinderen meer leren over waterdiertjes. Helaas niet vandaag, want het water is nog bevroren.

Een kijkje nemen bij de bijenstal.
Een kijkje nemen bij de bijenstal.
Als het water niet bevroren is kun je hier waterdiertjes bestuderen.
Als het water niet bevroren is kun je hier waterdiertjes bestuderen.

Uitkijkpunt in parkbos van Heerlijkheid Stoutenburg

De rode laarsjes van het Stoute Schoenenpad wijzen nu richting kasteel Stoutenburg. Maar dan ontdekken de jongens een uitzichtpost. Op een mooie hoge plaats met uitzicht over het weiland. Gelukkig hebben we verrekijkers bij ons. Vandaag zien we geen wild, maar vooral andere wandelaars die ook door de zon naar buiten zijn gelokt.

Nog een laatste routebordje en dan ontdekken we, waar die rode laarsjes naar onderweg zijn. In een holle boom heeft een kabouterfamilie haar intrek genomen.

Informatiecentrum van Utrechts Landschap

Hier eindigt de route en via de oprijlaan van het kasteel komt de parkeerplaats weer in zicht. We besluiten even binnen te kijken bij het Koetshuis, waarin een informatiecentrum van Utrechts Landschap is gevestigd. Ook is er een kleine horeca. De kinderen bekijken enkele opgezette dieren. Daarnaast is er een kleine ruimte met informatie over het ontstaan van Heerlijkheid Stoutenburg. Met een half oog wordt de film hierover bekeken maar de boodschap is duidelijk: genoeg gedaan voor vandaag.

Kasteel Stoutenburg met rechts het Koetshuis.
Kasteel Stoutenburg met rechts het Koetshuis.

In het Koetshuis worden routekaarten van het Stoute Schoenenpad verkocht voor 2 euro. Wij hebben dit niet gedaan en we hebben het niet gemist. Tip: neem een verrekijker mee, handig voor in de uitkijktoren. Meer weten? Kijk dan op de website van het Utrechts Landschap.

Wil jij ook het Stoute Schoenenpad gaan wandelen? Dan kun je op onderstaande kaart zien waar je moet zijn:


Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelingen in het midden van het land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.