Genieten en wandelen in de Soester Duinen met kinderen

0
372

Een wandeling in natuurgebied de Soester Duinen staat al een tijd op het wensenlijstje van blogger Fieke. Haar verblijf in Stayokay Soest zorgt ervoor dat wandelen in de Soester Duinen van het wensenlijstje naar het aanraderlijstje verschuift. Wat hebben ze genoten van deze wandeling. Wandel je mee?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Natuurgebied de Soester Duinen

Natuurgebied de Soester Duinen ligt ten zuiden van Soest. Het is de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied wordt gekenmerkt door grote zandverstuivingen. De oorsprong van deze zandverstuivingen ligt in de laatste ijstijd zo’n 80.000 jaar geleden. Ook vind je er bossen en heideterreinen. De Soester Duinen zijn door de provinciale weg van Soest naar Soesterberg in tweeën gedeeld. Westelijk liggen de Lange Duinen en oostelijk liggen de Korte Duinen. De Lange en de Korte duinen zijn de grootste min of meer open zandverstuivingen op de Utrechtse Heuvelrug. Plekken waar zand nog vrij kan stuiven zijn zeldzaam in Nederland. De Provincie Utrecht heeft dit gebied dan ook tot aardkundig monument verklaard.

De Lange en de Korte Duinen.
De Lange en de Korte Duinen.

Wandelen in de Soester Duinen met kinderen: de blauwe wandelroute

In het boekje dat we bij de Stayokay hebben gekregen lezen we dat er een mooie wandelroute om de Lange Duinen heen is van vijf kilometer. Dat klinkt als een mooie afstand. Een afstand die ook onze jongste van 4 prima moet kunnen lopen.

We parkeren onze auto op de parkeerplaats aan de Foekelaan in Soest-Zuid. Op deze mooie zondagochtend staan er al redelijk wat auto’s. We weten dat we de blauwe paaltjes moeten volgen en zoon T. ziet er direct al één. Bij T. is het altijd maar even afwachten of hij zin heeft om te lopen. Hij is snel geneigd te vragen of hij bij papa op de nek mag. T. rent naar het paaltje en ziet al weer het volgende paaltje. Hij is vandaag de leider en mag vertellen waar we naar toe moeten lopen. Dit stimuleert hem zo dat hij voor ons uit blijft rennen.

Wij lopen de blauwe route van 5 km.
Wij lopen de blauwe route van 5 km.
De blauwe paaltjes zijn prima te vinden.
De blauwe paaltjes zijn prima te vinden.

We lopen door het bos maar zien door de bomen heen de zandverstuiving liggen. Als ik even later goed naar de blauw paaltjes kijk zie ik dat er nummertjes op staan. En wij zijn begonnen bij 16! We lopen de route dus verkeerd om. Dit blijkt geen probleem te zijn. De paaltjes zijn ook nu goed zichtbaar. Het pad kronkelt verder het bos in. We lopen weg van de zandverstuiving. Onderweg komen we de nodige hardlopers en wandelaars tegen. Door de afwisselende paden blijft T. geboeid en loopt hij, net zoals zijn zussen, lekker door. Even later komen we weer bij de zandverstuiving. We passeren een oude militaire opslagplaats en lopen verder.

Ons eerste stuk van de route gaat door het bos.
Ons eerste stuk van de route gaat door het bos.
Teun loopt voorop en zoekt de blauwe paaltjes op.
T. loopt voorop en zoekt de blauwe paaltjes op.
Onderweg komen we mooie klimbomen tegen.
Onderweg komen we mooie klimbomen tegen.

De zandverstuiving is altijd in de buurt

Je loopt tijdens deze wandeling niet over de zandverstuiving zelf, maar hij is altijd in de buurt. Zo lopen we stukken achter zandwallen. Deze kunstmatig aangelegde zandheuvels zorgen ervoor dat de buurtbewoners niet te veel last hebben van het stuivende zand. Maar je kan prima een uitstapje maken naar het zand aan de andere kant van de zandwal. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen.

De open vlakte is prachtig en nodigt uit om even rustig te gaan zitten en rond te kijken. Wij besluiten door te wandelen. T. blijft fanatiek lopen en daar maken we gebruik van. Het laatste stuk lopen we weer door een bebost stuk. Hier en daar komen we wat bloeiende heide tegen. In het bos moeten we even goed opletten om de blauwe paaltjes goed te blijven volgen.  Maar uiteindelijk komen we bij het eindpunt plaatje nr. 1 of eigenlijk dus het begin punt van de wandeling.

Na het bos lopen we vlak langs de duinen door het mulle zand.
Na het bos lopen we vlak langs de duinen door het mulle zand.
Iets verderop hebben we een prachtig uitzicht over de duinen.
Iets verderop hebben we een prachtig uitzicht over de duinen.
We lopen beschut achter de zandwallen.
We lopen beschut achter de zandwallen.
De afwisselende en kronkelende paden maken het leuk voor kinderen.
De afwisselende en kronkelende paden maken het leuk voor kinderen.
In augustus staat de heide in bloei en kleurt het landschap paars.
In augustus staat de heide in bloei en kleurt het landschap paars.

Restaurant in de Soester Duinen

Bij het begin- en eindpunt staat een blokhut met een horecagelegenheid. Buiten op het terras is het gezellig druk. De kinderen halen bij de afhaalbalie een ijsje en wij bestellen wat te eten op het terras. De kinderen duiken na het ijsje direct de speeltuin in die naast de blokhut ligt. Een ideale plek om even uit te rusten.

We strijken na de wandeling neer bij het blokhut restaurant.
We strijken na de wandeling neer bij het blokhut restaurant.

Spelen in het zand en genieten van de mooie omgeving

Als we uitgegeten en gespeeld zijn lopen we de zandverstuiving op. Overal zien we families midden op het zand zitten. Veelal met een goed gevulde picknickmand. Kinderen spelen in het zand, rollen van de heuvels af of klimmen in de bomen. Het gebied is groot genoeg dus je hoeft niet bang te zijn dat je bij elkaar op de lip zit.

Wij strijken neer in het zand. De kinderen droppen hun schoenen bij ons en rennen het zand in. Dochter R. vinden we even later natuurlijk hoog in een boom. T. blijft maar van de heuvels af rennen. Ik geniet van het weidse uitzicht. Die ene mooie boom die midden in een zandvlakte staat. De paars kleurende heide. Het zand tussen mijn tenen. De zon in mijn gezicht. En gezellige kindergeluiden op de achtergrond. Na een uurtje is het tijd om te gaan en lopen we voldaan richting de auto. Wat hebben we allemaal een heerlijke ochtend gehad.

Roos, Jet en Tein spelen na hun ijsje heerlijk in de speeltuin.
R., J. en T. spelen na hun ijsje heerlijk in de speeltuin.
De zandverstuiving biedt genoeg ruimte aan alle bezoekers.
De zandverstuiving biedt genoeg ruimte aan alle bezoekers.
Teun rent de heuvels op en af.
T. rent de heuvels op en af.
Ik geniet van de prachtige uitzichten.
Ik geniet van de prachtige uitzichten.

Handig om te weten over wandelen in de Soester Duinen

De blauwe route is ongeveer 5 kilometer lang. Het zand, de bossen en de heide die net in bloei staat maken het tot een bijzonder mooie, unieke en diverse omgeving. Er zitten wat kleine klimmetjes in de wandeling en sommige stukken loop je door wat muller zand. Deze wandeling is prima geschikt om met kinderen vanaf een jaar of 4 te lopen. Wij deden er ongeveer 1,5 uur over. Het is niet direct een wandeling om met een kinderwagen te doen, een rugdrager zou ik eerder aanraden.

Bij terugkomst lees ik dat de wandeling ook te vinden is in de app ‘Uit in de Heuvelrug’. Als je de route voor vertrek download krijg je gedurende de wandeling op een aantal punten uitleg over het gebied. Hoe het gebied ontstaan is en wat je onderweg allemaal ziet. Ik heb de app even bekeken en zie dat het korte stukjes uitleg zijn. Deze kan je lezen maar worden ook voorgelezen. Prima geschikt dus voor kinderen.