10 tips voor een geslaagde rondreis met kinderen

8
397
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een rondreis met kinderen doen? Wij hebben het inmiddels meerdere keren gedaan en vinden het alle vier ontzettend leuk. Het ene moment aan het strand en het andere moment middenin een gave stad. Speciaal voor jullie delen we onze 10 tips voor een geslaagde rondreis met kinderen.

Dit artikel verscheen voor het eerst online in 2016 en is in 2021 volledige geupdate en herschreven. 

Wil je de kans op een geslaagde rondreis met kinderen vergroten? Regel dan alles van tevoren bij een reisorganisatie. Onze favorieten zijn:

ANWB Vakanties voor rondreizen in Nederland en Europa
Alpen Reizen voor je rondreis door de Alpen
De Jong Intra voor rondreizen over de hele wereld
SNP Natuurreizen voor je actieve rondreis met kinderen
TUI voor korte- en langere rondreizen in Europa en Nederland

10 tips voor een geslaagde rondreis met kinderen

Bij onze tips gaan we er vanuit dat je vooraf de accommodaties hebt geboekt en dus weet wat je reisroute is.

1. Maak een reisschema voor de kinderen

Voor jezelf zal je een reisschema hebben met alle belangrijke informatie. Voor kinderen is het zeker een eerste keer best spannend om steeds te verkassen. Onze kinderen vroegen steeds: “Hoeveel nachten blijven we hier? Waar gaan we hierna heen?”. Voor hen maken we een overzicht op 1 A4 waarop duidelijk te zien hoeveel nachten we ergens blijven en met een paar plaatjes van de accommodaties erbij. Dat geeft hen rust en ons dus ook.

Bij ScanBrit kregen we een routeboekje. Bij onze andere rondreizen maakten we de zelf.
Bij ScanBrit kregen we een routeboekje. Bij onze andere rondreizen maakten we die zelf.

2. Rustdagen

Prop je reisschema niet te vol. Bekeek je vroeger met zn tweeën 4 bezienswaardigheden op een dag? Dan doe je er met kinderen 2. Daarnaast zijn rustdagen belangrijk. Hoeveel dat er moeten zijn zal per gezin verschillen. Wij komen goed uit met 1 rustdag per week. Op zo’n rustdag zetten we geen wekker, starten we rustig op, spelen de kinderen op de camping en gaan we bijvoorbeeld een paar uurtjes naar het strand.

3. Blijf gemiddeld 3 nachten op 1 plek

Ik krijg vaak de vraag hoeveel nachten je op 1 plek moet blijven. Natuurlijk moet je niets, maar met gemiddeld 3 nachten per accommodatie heb je een reistempo waarbij je genoeg kan zien en ook voldoende rust kan inbouwen. Het voorkomt ook dat je alleen maar aan het in- en uitpakken bent.

Onderweg in Noorwegen.
Onderweg in Noorwegen.

4. Reserveer je accommodatie

Reis je in het hoogseizoen? Dan raad ik je aan om je accommodatie te reserveren. Zeker als je specifieke wensen hebt t.a.v. budget (wij wel!) en locatie. Wij bekijken vooraf wat we kwijt willen zijn aan het overnachten en dan begint het speuren. Soms is een accommodatie duurder dan ons streefbedrag, dan kies ik op een andere plek voor een goedkopere. In Zweden en Denemarken sliepen we in kampeerhutten en bij zeker 90% van de campings waren deze echt volgeboekt in het hoogseizoen.

Zo voordelig mogelijk van tevoren boeken? Vergelijk de prijzen op Booking.com

5. Wissel activiteiten af

Een van de leukste dingen van een rondreis vind ik de afwisseling. Het ene moment zoeken we naar fossielen bij de krijtrotsen van Mons Klint en het andere moment slenteren we door Kopenhagen. Of de ene dag een pretpark (niet echt mijn ding, maar de rest van het gezin is er wel dol op) en de andere dag een museum of het strand. Wij komen altijd vol met verhalen weer terug en kunnen niet kiezen wat nu het aller, allerleukste was.

Even stoppen langs de weg in Catalonië.
Even stoppen langs de weg in Catalonië.

6. Handig inpakken

Bij een rondreis moet je regelmatig in- en uitpakken. Allerlei losse zooi in de auto is dus niet handig. Wij hebben meestal mee:

  • een inklapkrat met de keukenbasics en eten
  • voor iedereen een weekendtas met kleding
  • een tas met handdoeken en beddengoed
  • voor iedereen een kunststof kratje voor overige spulletjes (speelgoed, electronica, leesvoer)
  • voor iedereen een dagrugzak 

De maatvoering van de kunststof kratjes en onze weekendtassen is afgestemd op de afmetingen van onze kofferbak. Het past er precies in. De kleine ruimtes die overblijven vullen we op met schoenen. Onderin de kofferbak hebben we een ‘geheim’ vak. Daar leggen we alle losse spullen die we alleen ter plaatse nodig hebben, zoals visnetjes, badmintonrackets, regenlaarzen, spelletjes enz. Die pakken we uit de auto als we ze nodig hebben.

Op de avond voor vertrek pakt iedereen zelf z’n kunststof kratje en kledingtassen weer in. ’s Ochtends hoeven we dan alleen maar het beddengoed af te halen en de laatste keukenspullen te verzamelen.

7. Bouw routine in en verdeel taken

De meeste kinderen vinden het fijn als er een vaste routine is. Tenminste, die van ons wel. Maar eerlijk is eerlijk, ook ons geeft het rust. Bij aankomst worden eerst de bedden opgemaakt en alle spullen op de goede plek gezet. Tijdens het verblijf ben ik diegene die kookt, mijn partner wast af. Ik doe de was, hij het afval. Voor vertrek pak ik de auto in, hij haalt even een bezem door het huisje. Zo lopen we elkaar niet in de weg en zijn we ’s ochtends snel weer op pad.

8. Neem niet teveel mee

Hoe meer spullen je meeneemt, hoe meer je moet in- en uitpakken. Niet nodig. Op de meeste plekken is er wel een wasmachine. Even de was er in, laten drogen en je hebt weer schone kleding. Daarnaast reizen de meeste gezinnen niet naar een ontwikkelingsland. Overal in Europa zijn winkels waar je kan kopen wat je nodig hebt. Zo kochten we in Denemarken alsnog regenlaarzen voor de kinderen.

Vind je een ‘echte’ rondreis iets teveel van het goede? Je kan ook kiezen voor een light variant.

Onderweg in Denemarken.
Onderweg in Denemarken.

9. Rondreis light: neem de tijd voor je heen- en/of terugreis

Waarom in een dag naar je vakantieadres jakkeren? De vakantie begint als je thuis de deur dicht trekt. Kies onderweg 1 of 2 mooie plekken die je graag wil zien en blijf daar eens 2 of 3 nachten. Zo reis je in een halve tot een hele week naar je vakantieadres. Ook je terugweg kan je op deze manier doen.

10. Rondreis light: drie keer een week op een plek

Een andere optie voor een rondreis is om drie keer een week op een plek te blijven als je drie weken vakantie hebt. Zo zie je toch verschillende gebieden en heb je iets meer rust.

Check vooraf of je tol moet betalen onderweg en of je een vignet nodig hebt. Dat voorkomt vervelende verrassingen.
Check vooraf of je tol moet betalen onderweg en of je een vignet nodig hebt. Dat voorkomt vervelende verrassingen.

Rondreis met kinderen op de bonnefooi?

Nu denk je misschien: kan ik niet gewoon op de bonnefooi gaan? Het kan vast. Zeker als je met een eigen kampeermiddel reist en/of buiten het hoogseizoen. Wij doen dit niet. Ik vind het sowieso leuk om vooraf de route uit te stippelen en de accommodaties te boeken. We hebben vaak specifieke wensen voor een accommodatie (prijs, locatie) en wat we willen zien. Daarnaast zit ik er niet op te wachten om aan het einde van de dag met vermoeide kinderen met moeite een overnachtingsadresje te vinden dat ook nog eens veel te duur is.

Onderweg in Zweden.
Onderweg in Zweden.

Ervaringen met een rondreis met kinderen

Onze eerste rondreis met kind was naar Noorwegen. Mijn dochter was nog een baby. Bij Buro Scanbrit vonden we precies de rondreis die we wilden maken en dus boekten we in een keer alles via hen. Helaas heb ik van die reis weinig aantekeningen gemaakt.

In 2014 trokken we drie weken door Zweden. Deze keer waren onze reiswensen zo specifiek dat we geen kant & klare rondreis konden vinden bij een reisbureau. Dus boekten we alles zelf. Het is even een klusje, maar het was het zeker waard. Op KidsErOpUit lees je alles over onze route en de kosten van de rondreis door Zuid-Zweden.

Na Noorwegen en Zweden werd het voor ons tijd om in 2015 naar Denemarken te gaan. Ook deze keer zochten we alles zelf uit. In drie weken tijd maakten we een hele gevarieerde rondreis door Denemarken. Natuurlijk schreven we een uitgebreid blog over onze route en de kosten.

Ook Catalonië leent zich goed voor een rondreis met kinderen. De streek is erg afwisselend met bergen, steden en een prachtige kustlijn. Wij verbleven op twee locaties tijdens onze vakantie in Catalonië, maar kunnen ons goed voorstellen dat je hier met bijvoorbeeld een huurauto gaat rondreizen.

Maar wij zijn niet het enige gezin dat graag rond reist. Mireille maakte een rondreis door Portugal en deelde haar ervaringen in een blog op haar website Kleine Wereldreiziger.

Onze eigen blogger Lineke is een expert in een rondreis light. Zij gaat elk jaar naar Kroatie en maakt van de heen- en terugreis een mooie verlenging van haar vakantie. Eerder deelde ze al haar tips voor de leukste tussenstops op weg naar Kroatië.

Onze favoriete reisbureaus voor volledige georganiseerde rondreizen met kinderen zijn:
ANWB Vakanties voor rondreizen in Nederland en Europa
Alpen Reizen voor je rondreis door de Alpen
De Jong Intra voor rondreizen over de hele wereld
SNP Natuurreizen voor je actieve rondreis met kinderen
TUI voor korte- en langere rondreizen in Europa en Nederland

Heb jij al eens een rondreis met kinderen gedaan? We vinden het leuk om jouw ervaringen en/of vragen te horen.

Meer lezen

Meer informatie over het maken van een rondreis met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

8 REACTIES

  1. Leuk om te lezen! Wij gaan in december en januari serieus roadtrippen door het Zuidwesten van de VS, met onze zoon van (dan) 10 en onze dochter die tijdens de reis 7 wordt. We hebben nooit eerder zo’n reis gemaakt en we vinden het dan ook enorm spannend!

    • Wat een gaaf vooruitzicht! Met kinderen van die leeftijd komt dat vast goed en wat ik hoor is het daar super mooi. Geniet er van.

  2. Leuke tips! Wij hebben de afgelopen jaren ook rondreizen gemaakt met de vouwwagen. Op de bonnefooi, in het hoogseizoen. Gelukkig altijd een mooi plekje kunnen vinden. We blijven gemiddeld 3 nachten op een plek. Soms maar één nacht, op doorreis, en soms zelfs 5 nachten als onze kleuter een leuk speelkameraadje had gevonden.Het eerste jaar toen onze dochter nét één was hebben we 11 campings in 3,5 week bezocht. Tegenwoordig doen we het iets rustiger aan, 6 a 7 campings in 3 weken.