9 redenen waarom de Spaanse Pyreneeën en Catalonie de ideale vakantiebestemming zijn

2
270

Vooroordelen. Iedereen heeft er last van. Ik ook. Bij Spanje dacht ik aan de overvolle Spaanse costa’s en de typische jongerenvakanties. Hoe mis kon ik het hebben… Eerst ontdekte ik al dat Sevilla een heerlijke stad is en daarna bleek Catalonie ontzettend veelzijdig. Ik ben overtuigd: de Spaanse Pyreneeën en Catalonie zijn vakantiebestemmingen die je echt een keer gezien moet hebben.

Ik geef je 9 redenen om nu deze regio als vakantiebestemming te kiezen.

Catalonië is heel afwisselend. Van kust tot....
Catalonië is heel afwisselend. Van kust tot….
... indrukwekkende bergen.
… indrukwekkende bergen.

1. Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici

De Spaanse Pyreneeën zijn nauwelijks vervuild met skiliften, hier tref je ruige natuur. Het leukste is om op hoogte te wandelen zodat je kan genieten van het uitzicht en misschien zelfs van sneeuw. In de Alpen gebruiken we de skilift om op de top te komen, maar in Parc Nacional d’Aigüestortes i Etany de Sant Maurici hebben ze daar iets anders op verzonnen. Een stoere jeep zet ons op 1950 meter hoogte af. We wandelen langs het water, zien een waterval en staan uiteindelijk met onze voeten in de sneeuw. Wow, dit is een van de mooiste bergwandelingen die we met de kinderen hebben gemaakt.

Lees ook:

Na een half uurtje wandelen staan we in de sneeuw.
Na een half uurtje wandelen staan we in de sneeuw.

2. MonNatura Pirineus

In Nederland hebben we zeehondencreche Pieterburen, in de Spaanse Pyreneeën hebben ze MonNatura Pirineus. Een natuurcentrum waar bergdieren worden opgevangen. Extra bijzonder: tijdens de rondleiding mag je mee in de hokken als de dieren worden gevoerd. Eerst even spannend, want een boskat is toch iets anders dan een schattig zeehondje… Maar langzaam ontspannen we allemaal en genieten we van de dieren die we nooit eerder van zo dichtbij zagen. Onze favoriet is de vos die bijna uit de handen van onze gids eet terwijl wij er vlak naast staan. Om stil van te worden.

Lees ook:

Mon Natura Pirineus ligt middenin de Spaanse Pyreneeën.
Mon Natura Pirineus ligt middenin de Spaanse Pyreneeën.

3. Mountainbiken

Mountainbiken met ongeoefende jonge kinderen in de bergen? Niet iets dat ik direct zou aanbevelen. Maar wat bleek: in Valls d’Aneu kunnen ook beginnende fietsers een mooie tocht maken. Voor avontuurlijke types zijn er veel uitdagende routes met volop hoogteverschil. Wij kozen voor de vlakke route en kwamen op plekken die we met de auto niet zouden zien.

Lees ook:

4. Kanoen

Ik vind het raften er zo stoer uit zien, maar onze kinderen zijn er te jong voor. Ook denk ik dat het met bril op niet heel prettig raften is. Wij pakten daarom de kano en peddelden over een rustig stukje van de rivier. Ik vind kanoen zelf leuker dan fietsen. Ik kan genieten van het gelijkmatig peddelen, de stroming van het water en de rust. Hoewel rust? dochter M. en zoon C. worden beide ontzettend fanatiek in een kano en peddelen alsof ze de trein moeten halen.

Lees ook:

Kanoen tussen de bergtoppen van de Spaanse Pyreneeën.
Kanoen tussen de bergtoppen van de Spaanse Pyreneeën.

5. Paard rijden

Een van de hoogtepunten voor de kinderen: pony rijden. Het bleef voor ons bij een bescheiden wandeling. De pony van C. had zo’n sterke eigen wil. Hij at liever gras dan met ons te wandelen. Tja, voor de kinderen maakte dat niet uit, die vonden het zitten op de pony al leuk. Ervaren ruiters kunnen prachtige tochten maken door de bergen.

Lees ook:

6. Girona

Ryanair vliegt voordelig naar Girona en vanuit deze stad ben je met een huurauto zo in de bergen of aan de kust. Maar vergeet Girona zelf niet. Wat een prettige sfeer heeft deze stad. Het centrum is niet te groot, dus ook geschikt voor een citytrip met kinderen. Vooral het wandelen over de stadsmuur is een aanrader en daarna dwalen door de smalle straatjes. Kinderen kunnen zelfs een speurtocht door het centrum doen. Hoe kindvriendelijk wil je het hebben? In Girona zal, net als in de rest van Catalonie, de inwendige mens niets tekort komen.

Lees ook:

Girona.
Girona.

7. Barcelona

Met Barcelona heb ik een haat-liefde verhouding. Ik zie de charme van de stad, maar wil steeds te veel activiteiten in een beperkte tijd doen. Dat gaat niet in Barcelona. De stad is groot en druk. Je moet dus rekening houden met reistijd en wachtrijen. Een echt laagseizoen om deze stad te bezoeken heb ik nog niet gevonden, dus zorg gewoon dat je er meerdere dagen de tijd hebt. Dan kan je op je gemak de stad verkennen.

Lees ook:

Kijkend over Barcelona.
Kijkend over Barcelona.

8. De kust

Ik noemde eerder al de costa’s en de jongerenvakanties. Die laatste groep tref je natuurlijk in Lloret de Mar. Ik probeerde nog de culturele bezienswaardigheden van deze plaats te ontdekken, maar nee, het kon me niet bekoren. Van andere bloggers hoor ik wel hele enthousiaste verhalen over andere kustplaatsjes die veel rustiger en charmanter zijn. Een van de pluspunten van Catalonie is dat je heel makkelijk een actieve vakantie in de bergen kan combineren met een relax vakantie aan het strand. Voor ons een reden om nog een keer terug te willen.

Lees ook:

Een rustige baai vlakbij Lloret de Mar.
Een rustige baai vlakbij Lloret de Mar.

9. Montserrat

Tot slot Montserrat. Helaas net zo druk als Barcelona. Niet gek natuurlijk, het is een van de populairste dagexcursies vanuit deze stad. Wij reden er met de auto heen en het bergmassief is dan heel indrukwekkend. Met de kabelbaan omhoog is een attractie op zich. Eenmaal bij het klooster struikel je bijna over de toeristen. Montserrat is echt de moeite waard, maar zorg dat je er vroeg bent. Dan kan je in alle rust rondkijken en genieten.

Lees ook:

Montserrat ligt voor ons. wat een indrukwekkende berg.
Montserrat ligt voor ons. wat een indrukwekkende berg.
Het kabelbaantje de berg op.
Het kabelbaantje de berg op.

Overnachten in de Spaanse Pyreneeën en Catalonie

Onze uitvalsbasis in de Spaanse Pyreneeën was Nou Camping. Vanuit de houten bungalow heb je een prachtig uitzicht op de bergen. De camping ligt centraal in Valls d’Aneu en is dus een ideale uitvalsbasis.

Lees ook:

Ons houten huisje op Nou Camping.
Ons houten huisje op Nou Camping.
Uitzicht op het zwembad (nog leeg begin mei) en de prachtige bergen.
Uitzicht op het zwembad (nog leeg begin mei) en de prachtige bergen.

Voor ons bezoek aan Barcelona en Montserrat kozen we een hotel in de wijnregio ten zuidwesten van Barcelona. Hotel Sol i Vi ligt aan een provinciale weg en daardoor ben je snel bij de bezienswaardigheden. De kinderen genoten van het zwembad en wij van de rust. We waren zo’n beetje de enige gasten. Niet heel gezellig dus, maar voor ons gewoon praktisch.

De familiekamer.
De familiekamer.

Culinair genieten

Zorg dat je met een lege buik aankomt in Catalonie, want je komt op culinair gebied niets tekort. Heerlijke lokale en landelijke gerechten kregen we voorgeschoteld, vergezeld van goede Spaanse wijnen. Alleen al vanwege het eten moet je overdag actief zijn!

In de Spaanse Pyreneeën hebben we gegeten bij de volgende restaurants:

  • Hostal Vall d’Aneu
  • Hotel Castellarnau
  • Hotel Restaurant Poldo
  • Restaurant Juquim (onze favoriet)

Stuk voor stuk prima plekken om goed te eten en te genieten van de lokale keuken.

Genieten op een terrasje.
Genieten op een terrasje.

Hoe kom je er?

Ryanair vliegt voordelig op Girona vanaf verschillende luchthavens in Nederland en net over de grens in Duitsland. Vueling vliegt vanaf Schiphol naar Barcelona en heeft regelmatig voordelige tickets. Soms vraagt het iets speurwerk om de meest voordelige vlucht te vinden, maar dat gaat je vast lukken. Ter plaatse huur je voor een paar tientjes per dag een auto en dan staat niets je meer in de weg om Catalonie te ontdekken.

Een andere optie is met de eigen auto naar Catalonie of de Spaanse Pyreneeën rijden. Dit is circa 1500 km en ook een goed alternatief, zeker als je iets meer tijd hebt.

Wij bezochten Catalonie en de Spaanse Pyreneeën in mei. Een hele prettige periode omdat de temperaturen aangenaam zijn. Ook zijn de vliegtickets dan voordelig als je op tijd boekt. Ik vloog met Ryanair voor 60 euro enkele reis (incl ruimbagage) vanaf Maastricht Aachen Airport naar Girona.

Op de heenweg vloog ik met Ryanair.
Op de heenweg vloog ik met Ryanair naar Girona.
Onderweg met de huurauto.
Onderweg met de huurauto.
Ik was al in Spanje toen Gerard met de kinderen kwam met Vueling. Op de terugweg vlogen we met z'n allen met deze Spaanse maatschappij.
Ik was al in Spanje toen Gerard met de kinderen kwam met Vueling. Op de terugweg vlogen we met z’n allen met deze Spaanse maatschappij.

Meer lezen

Wil je meer ontdekken over Spanje? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Een deel van onze reis is mogelijk gemaakt door het verkeersbureau van Catalonie. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.