Catalonie: MonNatura Pirineus Wildlife Center

2
283
Indrukwekkend... we hebben nog nooit van zo dichtbij een vos gezien.
Indrukwekkend... we hebben nog nooit van zo dichtbij een vos gezien.

Alleen al voor MonNatura Pirineus Wildlife Center is het de moeite waard om naar de Spaanse Pyreneeën in Catalonië te gaan. Vooraf hadden we niet zulke hoge verwachtingen, want er zijn maar circa 10 diersoorten te zien. Daar zouden we toch zo uitgekeken zijn? Niets bleek minder waar! Ik durf het zelfs een indrukwekkend bezoek te noemen.

MonNatura Pirineus Wildlife Center

De route naar MonNatura Pirineus Wildlife Center is al de moeite waard, de weg slingert omhoog en we genieten van de prachtige Pyreneeën. Bij het Wildlife Center parkeren we de auto en worden we verrast door een modern gebouw dat mooi afsteekt bij de stoere bergen. Alleen is er nog geen dier te bekennen…. Zijn we hier wel goed?

MonNatura Pirineus Wildlife Center ligt op een prachtige locatie in de Spaanse Pyreneeën.
MonNatura Pirineus Wildlife Center ligt op een prachtige locatie in de Spaanse Pyreneeën.

We melden ons bij de receptie en worden even later opgehaald door onze gids. Tijdens het wachten zien we dat het centrum aangesloten is bij Hostelling International, de organisatie van de jeugdherbergen. Wat gaaf, je kan hier dus ook overnachten.
Onze gids neemt ons mee naar een filmzaal en vertelt met behulp van foto’s meer over de dieren die in de Pyreneeën leven. We worden steeds nieuwsgieriger naar het Wildlife Center, vooral als we horen dat de meeste dieren hier al opgevangen worden vanaf dat ze heel jong zijn. Een soort zeehondencrèche, maar dan de variant voor bergdieren.

Uitleg over de dieren die in de Pyreneeën leven.
Uitleg over de dieren die in de Pyreneeën leven.

Excursie ‘Fauna in de Pyreneeën’

De gids verzamelt haar spullen: witte emmertjes waarvan we vermoeden dat er eten in zit en geweien. Dochter M. mag een emmertje tillen en zoon C. de geweien. We lopen richting het bos en nog steeds zien we geen dieren, terwijl ze toch in de buurt moeten zijn. Onze gids opent een hek en we stappen naar binnen. Waar zijn de dieren toch? We komen bij een volgend hek en stappen we met z’n allen het verblijf van de reeën in. Terwijl de gids vertelt over de reeën die hier leven en hoe ze hier gekomen zijn, zien we tussen de struiken het mannetje dichterbij komen. Hij weet dat hij eten krijgt en is gewend aan bezoekende groepen. We blijven heel rustig staan en zien hem steeds dichter bij komen. Als je nog niet stil was, dan word je dat nu vanzelf.

Op weg naar het Wildlife Center... we zien alleen bos!
Op weg naar het Wildlife Center… we zien alleen bos!
Zo dichtbij een ree.... We worden er stil van.
Zo dichtbij een ree…. We worden er stil van.

We lopen terug naar het pad. In het emmertje van M. blijken pinda’s te zitten en ze mag op elk voederplankje dat we tegen komen een handje pinda’s neerleggen voor de eekhoorntjes. Heel nauwgezet neemt ze deze taak op zich.

Eten klaar leggen op de voederplankjes voor de eekhoorns.
Eten klaar leggen op de voederplankjes voor de eekhoorns.

Bij het verblijf van de wilde kat verwacht ik dat we buiten het hek moeten kijken, maar nee, ook hier mogen we mee naar binnen. Ik onderdruk mijn moederinstinct om M. en C. vast te houden en te beschermen. M. houdt uit zichzelf afstand en C. luistert goed naar onze instructies over de aan te houden afstand, maar hij staat wel zoveel mogelijk vooraan. We zien de wilde kat dichterbij komen en de gids legt een stukje vlees op een boomstam. Wow, met een sprong is de kat bij het vlees, pakt het vast met z’n bek en rent naar een rustiger plekje om het op te eten. Prachtig om dit roofdier van zo dichtbij te kunnen zien.

De wilde kat wordt gevoerd. Wel een beetje spannend!
De wilde kat wordt gevoerd. Wel een beetje spannend!

Onze gids vertelt dat we naar haar lievelingsdier gaan: de vos. Ook nu mogen we mee het verblijf in. Ze vertelt dat de vos een hele slimmerd is, zo is het hem al een keer gelukt om te ontsnappen uit zijn verblijf. Rond voedertijd kwam hij elke keer terug en zo lukte het om hem na een paar dagen weer terug te lokken. Los laten in de natuur is geen alternatief, de vos en de andere dieren zijn teveel gewend aan mensen, dat gaat niet goed als ze in het wild zouden leven.

Tijdens het voederen zien we de bijzondere band tussen onze gids en de vos. Hij eet bijna uit haar hand! Wij mogen ook erg dichtbij komen, C. staat er bijna met z’n neus bovenop. Terwijl de vos wordt gevoerd verteld de gids van alles over het leven van de vos, wij vertalen het voor M. en C. Het is zo bijzonder om een vos van zo dichtbij te mogen zien. Ik begrijp heel goed waarom dit het lievelingsdier van onze gids is!

Indrukwekkend... we hebben nog nooit van zo dichtbij een vos gezien.
Indrukwekkend… we hebben nog nooit van zo dichtbij een vos gezien.
Wat een mooi beest!
Wat een mooi beest!

Helemaal onder de indruk van deze bijzondere ervaringen lopen we verder. Het is niet bij alle dieren mogelijk om in het verblijf te komen, maar bij de dieren waar het niet kan komen we toch heel dichtbij. Bij de gieren krijgen we een mooi filmpje te zien over het fokprogramma waar MonNatura Pirineus Wildlife Center aan meedoet. De lynx bekijken we -gelukkig- vanachter glas.

De lynx.
De lynx.
We krijgen uitleg over het fokprogamma van de gieren.
We krijgen uitleg over het fokprogamma van de gieren.
Mooi om zo'n grote gier van dichtbij te zien.
Mooi om zo’n grote gier van dichtbij te zien.
De informatieborden zijn ook goed te begrijpen als je geen Spaans kan, ze zijn erg beeldend.
De informatieborden zijn ook goed te begrijpen als je geen Spaans kan, ze zijn erg beeldend.

De rondleiding duurt 2 uur. Het is precies lang genoeg voor de kinderen en eigenlijk ook wel voor ons. We hebben zoveel bijzondere indrukken gehad en hebben echt even tijd nodig om alles te verwerken. In het centrum eten we een eenvoudige en lekkere warme maaltijd. We genieten van het mooie uitzicht en kijken bij ons vertrek nog een keer naar het bos waar we de ontmoeting met de bergdieren hadden.

Op weg naar de uitgang.
Op weg naar de uitgang.
Nog even op het bord kijken en aanwijzen wat we hebben gezien. Op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen.
Nog even op het bord kijken en aanwijzen wat we hebben gezien. Op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen.
Na afloop eten we een eenvoudige maar smaakvolle en voedzame maaltijd.
Na afloop eten we een eenvoudige maar smaakvolle en voedzame maaltijd.

Praktische informatie

Omdat het laagseizoen is zijn we de enige deelnemers aan de excursie, in het hoogseizoen is de groep max 20 personen groot. De excursie incl eten kost 25 euro voor volwassenen, kinderen van 3 t/m 6 jaar krijgen 35% korting en kinderen van 7 t/m 11 jaar 20%. Exclusief eten kost de excursie 15 euro voor volwassenen en geldt hetzelfde kortingspercentage voor kinderen.

Het is aan te raden vooraf te reserveren zodat je zeker weet dat je mee kan. De excursie is meestal op zondag, maar in het hoogseizoen op bijna alle dagen. Je hebt de meeste kans om actieve dieren te zijn op de minder warme dagen.

Naast de excursie ‘Fauna van de Pyreneeën’ die wij hebben gedaan zijn er nog veel meer mogelijkheden voor excursies. Kijk op de website van MonNatura Pirineus voor meer informatie.

Wat was jouw meest bijzondere ontmoeting met dieren?

Meer lezen

De Spaanse Pyreneeën in Catalonië hebben veel te bieden voor een vakantie met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Onze ervaring werd mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met het Catalaans Verkeersbureau en het toeristenbureau van Valls d’Aneu. We geven eerlijk onze eigen mening.

2 REACTIES