Catalonie: mountainbiken in de Pyreneeën met kinderen

Het Catalaanse deel van de Pyreneen heeft niet alleen veel mogelijkheden om te wandelen, maar je kan er ook prima fietsen met kinderen. De bergen zijn hoog, maar in het dal van Valls d’Aneu kan je ook over vlak terrein fietsen. Dat is heel fijn met beginnende fietsers. Voor ervaren mountainbikers zijn er natuurlijk ook uitdagende routes te vinden. Ik vertel welke fietstocht wij hebben gemaakt, maar ook welke andere mogelijkheden er zijn om te mountainbiken in de Pyreneeën bij Valls d’Aneu.

Mountainbiken in de Pyreneeën met kinderen

In Esterri d’Aneu kan je bij Esierribikes verschillende soorten fietsen huren. Maureen (7) en Camiel (5) hebben een wat lastige leeftijd om te fietsen: meestal te groot voor het fietsstoeltje en net wat te weinig zelfvertrouwen om in een vreemde omgeving op een vreemde fiets te fietsen. De keuze voor Camiel was snel gemaakt, tot 22 kilo mogen ze in een stoeltje achterop de fiets, dus dat werd zijn plekje. Maureen is daar echt te groot voor, maar ze was weer te klein om achterop de tandem te gaan en ook met een plekje in een fietskar maakten we haar natuurlijk niet blij. Dat werd dus een stoere mountainbike voor Maureen. De remmen werden beter afgesteld zodat ze er makkelijker bij kon en het zadel omlaag gezet. Nadat we allemaal waren voorzien van een helm en Maureen een proefritje had gemaakt was het tijd om te vertrekken.

Esierri Bikes, hier huurden we onze fietsen.
Esierri Bikes, hier huurden we onze fietsen.
Als je gaat mountainbiken in de Pyreneeën met kinderen dan kunnen ze tot 22 kilo achterop.
Als je gaat mountainbiken in de Pyreneeën met kinderen dan kunnen ze tot 22 kilo achterop.
Een vreemde fiets is voor de meeste kinderen best spannend, daarom oefenden we eerst bij de fietsverhuurder.
Een vreemde fiets is voor de meeste kinderen best spannend, daarom oefenden we eerst bij de fietsverhuurder.

Mountainbike route met kinderen in Valls d’Aneu

Vanaf Esierribikes starten er verschillende routes met een verschillende moeilijkheidsgraad. Wij kozen voor de makkelijkste route: nr. 2 La Pressalla. De route gaat over vlak terrein langs de grenzen van het dorpje Esterri d’Aneu en is 5,2 kilometer lang. De totale steiging is 10 meter en je doet er ongeveer 30 minuten over. Ga er vanuit dat je er met kinderen langer over doet.

We fietsen in een rustig tempo over de geasfalteerde wegen. Onderweg kwamen we een riviertje tegen die over de weg ging. Je kon er met een voetgangersbrug overheen of door het water fietsen. Gerard en Maureen gingen met de brug en Camiel moest met mij mee terwijl ik door het water fietste. Dat was gaaf! Camiel wilde nog wel een keer, maar we besloten door te fietsen. We genoten van de mooie omgeving en de hoge bergwanden, we stopten in het dorpje bij een speeltuintje en maakten foto’s van de oude gebouwen en snelstromende rivier.

Daarna zat onze fietstocht er alweer op. Maureen had er inmiddels echt lol in en Camiel vermaakte zich achterop de fiets met foto’s maken van de berm en het wegdek. Een volgende keer zouden we prima een langere fietstocht met ze kunnen doen.

Stoer chickie! Voor het eerst op mountainbike.
Stoer chickie! Voor het eerst op mountainbike.
Maar ik vind mezelf ook best stoer, met kind achterop door het water fietsen.
Maar ik vind mezelf ook best stoer, met kind achterop door het water fietsen.
Camiel had ook een belangrijke taak: foto's maken. Jong geleerd is oud gedaan.
Camiel had ook een belangrijke taak: foto’s maken. Jong geleerd is oud gedaan.
We stoppen in Esterri d'Aneu bij het riviertje.
We stoppen in Esterri d’Aneu bij het riviertje.
Maureen en Camiel vermaken zich in het speeltuintje.
Maureen en Camiel vermaken zich in het speeltuintje.
Zelfs in de speeltuin gaan ze fietsen....
Zelfs in de speeltuin gaan ze fietsen….

Mountainbike routes Valls d’Aneu: van moeilijk tot makkelijk

Wij kozen voor de kortste en makkelijkste route, maar er zijn nog veel meer mountainbike routes die overzichtelijk bij elkaar staan in een folder van Turisme Valls d’Aneu en Centres BTT. Ook zijn de routes bewegwijzerd, daarbij is het wel goed opletten dat je er niet voorbij fietst (wat ons met ons lage tempo al bijna gebeurde).

Even opletten, anders mis je een van de bordjes.
Even opletten, anders mis je een van de bordjes.

Een overzicht van de mountainbike routes in Valls d’Aneu:

 • Makkelijk 
  1. La Mollera. Een route van 12,8 kilometer, stijging van 70 meter en circa 1 uur. Deze route is geschikt om met kinderen te doen. Je fietst langs het dorpje naar Torrassa’s reservoir, het Nationaal Park van de Pyreneeën, de na-oorlogse bunkers en een uitzichtspunt.
  2. La Pressala. Deze route hebben wij gefietst. Lees de beschrijving eerder in dit blog.
  10. Rosa Blanca. In Espot is ook een korte route te vinden, deze is 8,4 kilomter en stijgt 20 meter. Hier doe je 35 minuten over.
 • Gemiddeld 
  11. La Mola. Ook deze route start in Espot. Tijdens de 10,5 kilometer lange tocht stijg je 355 meter. De fietstijd is 1 uur.
  20. Bonabé. Het startpunt is in Alos. Gedurende 2 uur en 15 minuten fiets je 34,6 kilometer en je stijgt 410 meter.
  30. Isards. In Unarre vertrek je voor deze korte route van 7,8 kilometer waarbij je 260 meter stijgt. De totale duur van deze route is 45 minuten.
 • Moeilijk 
  4. Gerdar. Een afwisselende route van 26,6 kilometer en een stijging van 700 meter. Je doet er 2 uur en 15 minuten over. Je rijdt langs València en Son.
  12. Sant Maurici. Vanuit Espot rij je naar het meer van Sant Maurici in het Nationaal Park dat naar dit meer is vernoemd. De tocht is 20,3 kilometer lang, je stijgt 770 meter en daar doe je 1 uur en 45 minuten over.
 • Heel moeilijk
  3. Dorve. Over deze route van 19,9 kilometer doe je ongeveer 2 uur, warbij je 650 meter stijgt. Een hele moeilijke route waarbij technische beheersing erg belangrijk is. Je moet ook 15 minuten lopen met je fiets.
  5. Pla de la Font. Tijdens een tocht van 34,5 kilometer stijg je meer dan 1100 meter. De route is voor een deel vergelijkbaar met nr 4, maar nu kom je ook langs Mon Natura Pirineus Centre en je pakt een pad mee waarbij je met plezier je mountainbike technieken kan inzetten. Totale duur is 3 uur.
  6. Montcaubo. Deze tocht kent met 1300 meter de hoogste stijging. De lengte is 30,4 kilometer en je doet er 2 uur en 30 minuten over. De tocht is niet moeilijk, met uitzondering van het hoogste gedeelte.

Op de website van Esierri Bikes is een overzicht met kaarten van de mountainbike routes te vinden.

Fietsverhuur Valls d’Aneu

Heb je net als wij niet je eigen fiets mee, dan kan je natuurlijk een fiets huren. Bij Esierri Bikes betaal je voor een mountainbike voor volwassenen tussen de 10 euro (1 uur) en 27 euro (hele dag), een mountainbike voor kinderen kost 8 euro voor 1 uur en de prijs loopt op tot 23 euro voor een hele dag. Bekijk de website van Esierri Bikes voor meer informatie over de exacte prijzen.

Ga jij weleens mountainbiken met kinderen tijdens je vakantie? Wij vinden het fietsen in ieder geval voor herhaling vatbaar!

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in deze omgeving te doen is? Of wil je meer weten over mountainbiken en fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Onze fietstocht is mogelijk gemaakt door het toerismebureau van Valls d’Aneu en het Catalaans Verkeersbureau. We geven altijd onze eerlijke en persoonlijke mening op KidsErOpUit.

Vorig artikelHoera, KidsErOpUit 1 jaar!
Volgend artikelDe beste tips voor de mooiste vakantiefoto’s
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.