Stedentrip Sevilla met kinderen

Een stedentrip Sevilla is ideaal om met kinderen te ondernemen: korte loopafstanden, aansprekende bezienswaardigheden, verrassende straatjes en voordelig uiteten. Ga jij naar Sevilla met kinderen? Lees dan Saskia’s tips.

Dit blog is in 2015 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Eerste kennismaking met Sevilla

Het is heel fijn om soms een weekendje weg te gaan zonder kinderen. Even geen ge-mama, geen levende wekkers en geen koud eten. Gezellig met je partner of samen met een vriend of een vriendin. Zo bezoek ik Sevilla met een vriendin in januari 2015.

Eerder vertelden we al dat een rondvaart een hele handige manier is om met kinderen een stad te bekijken. In Sevilla raden we dit af. Er vaart wel een boot over de rivier, maar de bezienswaardigheden liggen niet aan het water. Volgens onze fietsgids is het zelfs een saaie boottocht. 

Een alternatief voor de eerste oriëntatie is een paardenkoets. Voor 45 euro wordt je 35 minuten rond gereden en zie je de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is niet goedkoop, maar wel een leuke ervaring.

Ligging Sevilla:

la:

Met de paardenkoets door Sevilla.
Met de paardenkoets door Sevilla.

Net als veel grote steden heeft Sevilla een hop on-hop off bus. Met kinderen een makkelijke manier om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan. Het centrum van Sevilla heeft smalle straatjes, hier kan de bus dus niet komen.

Heb je meerdere dagen in Sevilla met kids, dan is het wel leuk om tijdens een van die dagen een dagkaart te kopen voor deze bus. Al was het maar om het lopen af te wisselen met rijden.

Fietstoer langs de highlights van Sevilla

Met kinderen vanaf 10 jaar kan je met Baja Bikes een fietstocht maken langs de highlights van Sevilla. Lucky you, Sevilla is hartstikke vlak en heeft fietspaden, je hoeft je dus niet erg in te spannen.

Een Nederlands sprekende gids leidt de fietstocht en vertelt over de historie en het dagelijks leven. Geen saaie verhalen van een nog saaiere gids, maar ervaringen uit de praktijk van enthousiaste Nederlanders die met liefde over Sevilla vertellen.

Fietsen door Sevilla met BajaBikes. Aanrader met grotere kinderen.
Fietsen door Sevilla met BajaBikes. Aanrader met grotere kinderen.
Een van de bezienswaardigheden tijdens de fietstocht: de gouden toren.
Een van de bezienswaardigheden tijdens de fietstocht: de gouden toren.
Dankzij de gids weten wij nu waarom dit gebouw maar gedeeltelijk is versierd.
Dankzij de gids weten wij nu waarom dit gebouw maar gedeeltelijk is versierd.

Wij hebben de fietsexcursie in januari gedaan, in het laagseizoen, en waren de enige twee deelnemers. Wij vonden dat erg plezierig en ik zou met kinderen overwegen om een privé toer te boeken, dan kan er makkelijker rekening worden gehouden met hun tempo.

 

Het paleis Real Alcázar

Middenin het centrum van Sevilla ligt Real Alcázar. Van buiten zie je een traditioneel kasteel met een dikke kasteelmuur, kantelen, twee torentjes en een poort. Eenmaal binnen kom je in een totaal andere wereld terecht. Je waant je bijna in Marokko.

Het verhaal hierachter geeft een goed beeld van het soms schizofrene karakter van Sevilla. De koningin wilde een nieuw paleis laten bouwen en was geïnspireerd door het Moorse Alhambra in Granada. Sevilla was echter katholiek en dus was het vloeken in de kerk om een Moors paleis te bouwen. Voor de buitenwereld werd er een traditioneel Europees kasteel gebouwd en binnen liet de koningin zich rijkelijk inspireren door de Moorse architectuur.

In Real Alcázar en de bijbehorende paleistuinen kan je uren doorbrengen. Ja, ook met kinderen. Elke ruimte verrast je opnieuw, net als de binnenplaatsen die er tussen liggen. Voor 4 euro extra kan je met een 20 minuten durende audioguide de modernere koninklijke vertrekken bezoeken. Helaas is de audioguide er niet in het Nederlands, maar als je snel de hoofdlijnen vertaalt uit het Engels zullen de kinderen deze tour ook de moeite waard vinden.

De paleistuinen 

Wij bezochten Real Alcázar op een van de zeldzame stormachtige dagen in Sevilla en de paleistuinen waren daarom gesloten. We vonden dat eerst nogal overdreven, totdat we de tuinen zagen. De paden waren bijna onbegaanbaar door de vele regen, de palmbomen zwiepten hard heen en weer en de sinaasappels vielen uit de bomen. Ok, terecht gesloten. Maar met mooi weer zijn de tuinen heerlijk toeven tijdens een stedentrip in Sevilla met kinderen.

In de paleistuin is een klein café te vinden waar je prima terecht kan voor de lunch. Toiletten vind je alleen in de buurt van de entree, dat is wel iets om rekening mee te houden als je met kleinere kinderen hierheen gaat.
Entree voor Real Alcázer is 11,50 euro voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen (prijspeil 2020). Tip: koop in het hoogseizoen je ticket vooraf online.

De entree van het koninklijk paleis in Sevilla: Real Alcázar.
De entree van het koninklijk paleis in Sevilla: Real Alcázar.
Een van de vele prachtige details in het paleis.
Een van de vele prachtige details in het paleis.
Zicht vanuit het paleis op de tuin.
Zicht vanuit het paleis op de tuin.
Een klein deel van de paleistuin.
Een klein deel van de paleistuin.

Kathedraal en Giralda toren

Tegenover het paleis staat de kathedraal van Sevilla. Ik heb al heel wat kathedralen bezocht, maar dit is een van de meest bijzondere. Aan de buitenkant is duidelijk te zien dat de kathedraal in verschillende periodes is gebouwd en uitgebreid. Elke keer als je er langs loopt zie je weer wat nieuws. Het ene stukje rijkelijk en met veel details versierd, een ander gedeelte heel eenvoudig.

Van binnen valt de grootsheid nog meer op. Wat hoog! En wat een ruimte! Elke nis is bijna een kerk op zich. We kijken onze ogen uit. Natuurlijk is er zoals in veel kathedralen een overdosis goud te zien. Daar blijf ik moeite mee houden.

Bij de kathedraal hoort de Giralda toren. Helaas was deze gesloten toen wij er waren. Volgens de reisgids heb je vanaf deze toren een prachtig uitzicht over Sevilla. Naar boven klim je niet met een trap, maar over een hellingpad dat schuin naar boven gaat aan de binnenzijde van de toren. Leuk om de doen in Sevilla met kinderen!

Van oorsprong is de Giralda toren gebouwd door moslims en de gebedsvoorganger ging vijf keer per dag ter paard naar boven. Hij kon natuurlijk niet hijgend van het traplopen het gebed opzeggen. Het is bijzonder dat de Giralda toren nu onderdeel is van een katholieke kathedraal, meestal werden gebouwen van andere religies gesloopt in plaats van geïntegreerd.

Entree is 10 euro en kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis naar binnen (prijspeil 2020). Hou in het hoogseizoen rekening met een lange rij. Je kan van te voren tickets boeken bij Tiqets.

De kathedraal van Sevilla.
De kathedraal van Sevilla.
Groots! Luxe! Imponerend!
Groots! Luxe! Imponerend!
De binnentuin van de kathedraal.
De binnentuin van de kathedraal.
Prachtig verlicht 's avonds.
Prachtig verlicht ’s avonds.

Plaza de Espanol en omliggende parken

In 1929 organiseerde Spanje in Sevilla de wereldtentoonstelling voor de Iberische landen. Als organisator en kolonisator wilde Spanje haar rijkdom en macht duidelijk laten zien. Ze maakten een bouwwerk dat als het ware de kolonies omarmd en versierden dat uitbundig. Denk qua bouwstijl aan een mix tussen Venetië en de Efteling. Hier kijk je je ogen uit.

Loop vooral langs het hele gebouw om de mozaïeken van alle Spaanse provincies te bekijken en geniet op een bankje van de pracht en praal. Kinderen ga je vast blij maken met een half uurtje roeien in de waterpartij. 

Ten noorden van het Plaza de Espanol ligt een park met veel schaduw en meerdere speeltuintjes. Een heerlijke plek om even bij te komen tijdens een bezoek aan Sevilla met kinderen. Voor het Plaza de Espanol ligt een park dat deel uitmaakte van de wereldtentoonstelling. Hier zijn ook mooie plekjes te vinden die verrassend zijn en daarmee aantrekkelijk voor kinderen.

Plaza de Espanol: bijzonder indrukwekkend en een tikje bizar.
Plaza de Espanol: bijzonder indrukwekkend en een tikje bizar.
Leuk in Sevilla met kinderen: roeien bij Plaza de Espanol.
Leuk in Sevilla met kinderen: roeien bij Plaza de Espanol.
Prachtig: heel veel mozaïek panelen.
Prachtig: heel veel mozaïek panelen.
De fontein in het midden van Plaza de Espanol geeft verkoeling tijdens warme dagen.
De fontein in het midden van Plaza de Espanol geeft verkoeling tijdens warme dagen.
Een van de speeltuinen in het park ten noorden van Plaza de Espanol.
Een van de speeltuinen in het park ten noorden van Plaza de Espanol.

Metropol Parasol

Een heel bijzonder bouwwerk dat je niet mag missen is Metropol Parasol. Het grootste houten bouwwerk ter wereld! Koop vooral een kaartje om op het dak te mogen, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Sevilla.

De entree is maar een paar euro en met je kaartje kan je daarna een drankje halen bij een van de restaurants op de begane grond. Onder het houten dak is een groot plein. Toen ik er in de winter was gebeurde daar niet veel, maar in de zomer zal dit een heerlijke schaduwrijke plek zijn. Je kan ook een virtuele tour doen met tickets van Get Your Guide.

Voor kinderen is het hier ook leuk: voor de allerkleinsten is er een speeltuintje en grotere kinderen zullen zich vermaken met de kleine fonteintjes.

Onder Metropol Parasol: schaduw, speeltuintje voor de kleinste kinderen en kleine fonteintjes.
Onder Metropol Parasol: schaduw, speeltuintje voor de kleinste kinderen en kleine fonteintjes.
Bovenop Metropol Parasol heb je een prachtig uitzicht over Sevilla.
Bovenop Metropol Parasol heb je een prachtig uitzicht over Sevilla.

Slapen en eten

Met kinderen is het erg fijn om een hotel te hebben op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Ik was er zonder kinderen en sliep in Hotel Goya. Dit hotel is qua ligging perfect en alles ziet er keurig uit. Ze hebben hier ook 4-persoonskamers, dus het is ook een fijn hotel voor tijdens een bezoek aan Sevilla met kinderen.

Ontbijten doe je voor een paar euro buiten de deur bij een van de leuke eettentjes die in dezelfde straat staan.

Hotel Goya, op 200 meter van de kathedraal, Real Alcázar en de leuke wijkjes die daar om heen liggen.
Hotel Goya, op 200 meter van de kathedraal, Real Alcázar en de leuke wijkjes die daar om heen liggen.
Onze 2-persoonskamer. Hotel Goya heeft ook 4-persoonskamers.
Onze 2-persoonskamer. Hotel Goya heeft ook 4-persoonskamers.

Spanje = tapas en tapas is ideaal met kinderen. Zelf kiezen en kleine porties, dat alles voor zeer schappelijke prijzen. De Spanjaarden eten behoorlijk laat, voor kinderen met een Noord-Europees ritme misschien te laat als je alleen een weekend gaat.

Gelukkig kan je ook eerder op de avond al prima terecht. Voor Spanjaarden is het heel normaal om hun kinderen mee te nemen naar een restaurant, jouw kinderen zullen dus zeker niet de enige kids zijn.

Leuke restaurantjes en terrasjes waar je de hele dag terecht kan.
Leuke restaurantjes en terrasjes waar je de hele dag terecht kan.
Mmmmm, tapas!
Mmmmm, tapas!

Heb jij nu ontzettend zin gekregen in een stedentrip Sevilla met kinderen? Hou dan vooral de acties van Ryanair in de gaten, in sommige periodes vlieg je echt voor een paar tientjes naar deze prachtige stad. Vergelijk prijzen op Vliegtickets.nl.

 

Samengevat: Sevilla met kinderen

Meer lezen

Een stad ontdekken met kinderen is zo ontzettend leuk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

6 REACTIES