Sagrada Familia met kinderen: bezoek aan de binnenkant

Tijdens onze reis door Catalonië besloten we een dag in Barcelona door te brengen en met de kinderen de bekendste bezienswaardigheden te bekijken. Dat ging niet helemaal van een leien dakje zoals jullie al lazen in onze blogs over de hop on hop off bus en Park Guell. We brachten te veel tijd door met wachten en andere niet efficiënte zaken. Hoog op mijn wensenlijstje voor Barcelona stond de binnenkant van de Sagrada Familia en ja hoor, ook daar kregen we weer te maken met rijen wachtende mensen….

Sagrada Familia

Nog nooit van de Sagrada Familia gehoord? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar ik zal toch eerst iets meer over dit bouwwerk vertellen voordat ik vertel hoe ons bezoek aan Sagrada Familia met kinderen verliep.

De Sagrada Familia is een kerk (of eigenlijk: sinds 2010 een basiliek) in Barcelona. De kerk is ontworpen door Gaudi, die we ook kennen van het mozaïekwerk in Park Guell. Er is begonnen met de bouw in 1882 en nog steeds zijn ze niet klaar, men verwacht dat de oplevering in 2026 is. Mocht je de Sagrada Familia in de bouwsteigers willen zien, dan heb je dus nog zo’n 10 jaar de tijd. Deze datum is trouwens indicatief, het hangt van de hoeveelheid giften en entreegelden af die binnen komen. Met dit geld wordt namelijk de bouw betaald. Met de hoeveelheid entreegelden zal het wel goed zitten, de rijen waren bepaald niet kort te noemen…

Gaudi maakt logischerwijs de oplevering van zijn kerk niet mee. Hij overleed in de jaren ’20 van de vorige eeuw toen hij bij de Sagrada Familia werd aangereden door een tram. Gaudi heeft een plek gekregen in de crypte van de Sagrada Familia.

Sagrada Familia met kinderen bezoeken

Als je de Sagrada Familia met kinderen bezoekt is het handig om vooraf online je tickets te kopen. zo voorkom je dat je in de rij moet staan. Nadeel is wel dat je vast zit aan een vooraf gekozen tijdstip. Mocht je meerdere dagen de tijd hebben, kies dan een tijdstip aan het begin van de dag zodat je niet met ‘loze’ tijd blijft zitten of de hele dag op je horloge moet kijken. Ga niet te vroeg, want de binnenkant van de Sagrada Familia is op z’n mooist als het zonlicht naar binnen schijnt.

Wij kwamen met onze planning helemaal in de knel omdat we om 16 uur bij Sagrada Familia naar binnen mochten en om 12 uur ontdekten dat de wachtrij bij Park Guell minimaal 3 uur was… Uiteindelijk kozen we ervoor om eerst de Sagrada Familia te bezoeken en daarna opnieuw naar Park Guell te gaan, alleen was dit weer niet handig met de route van onze hop on hop off bus… Nou ja, we verloren die dag dus heel veel tijd met zaken die we blijkbaar vooraf allemaal hadden moeten plannen.

Goed, ook bij Sagrada Familia moeten we dus wachten totdat het 16 uur was en we naar binnen mochten. Gelukkig is er in een van de plantsoentjes bij de kerk een speeltuintje, daardoor ging de wachttijd voor de kinderen in ieder geval sneller.

Een verkoelend briesje door het schommelen is ook fijn.
Een verkoelend briesje door het schommelen is ook fijn.

Toen we eenmaal de kerk binnen kwamen, waren we eerst wat teleurgesteld. Zo gedetailleerd als de buitenkant is, zo strak lijkt in eerste instantie de binnenkant. We liepen een rondje, zaten even op een stoel in de stiltezone en gluurden naar de crypte waar Gaudi ligt. Voor ons gevoel waren we daarna uitgekeken, maar we vonden het ook zonde om na al dat wachten al na 15 minuten weer buiten te staan. We zochten een plekje op een van de bankjes en zijn gaan zitten kijken naar het kleurenspel dat door de ramen komt. Ik geloof niet dat ik eerder zo’n mooie lichtinval heb gezien. We kwamen allemaal wat tot rust door alleen maar te kijken. Als je zo op een bankje ziet kan je ook rustig naar het plafond en de pilaren kijken. We ontdekten allemaal details die ons eerder niet waren opgevallen en langzaam begonnen we de kerk te waarderen. Dochter M. heeft het daarna nog lang ‘de kerk met de mooie kleuren door de ramen’ genoemd. Ook op haar heeft het indruk gemaakt.

De binnenkant lijkt in eerste instantie wel mooi maar niet heel bijzonder.
De binnenkant lijkt in eerste instantie wel mooi maar niet heel bijzonder.
De lichtinval is op meerdere plekken opvallend.
De lichtinval is op meerdere plekken opvallend.
Het plafond is op een moderne manier gedetailleerd.
Het plafond is op een moderne manier gedetailleerd.
Als de zon naar binnen schijnt is het licht zo mooi kleurrijk.
Als de zon naar binnen schijnt is het licht zo mooi kleurrijk.
Het lijkt wel alsof het buiten brand, de kleur is zo intens en zo levendig.
Het lijkt wel alsof het buiten brand, de kleur is zo intens en zo levendig.
Camiel kijkt naar Gaudi in de crypte onder in de kerk.
Zoon C. kijkt naar Gaudi in de crypte onder in de kerk.

Als je vooraf besluit een kaartje te kopen voor de toren, dan kan je deze ook bekijken. Heb je dat niet gedaan dan is het niet mogelijk om je last-minute te bedenken.

Wij liepen weer naar buiten, zochten het toilet even op en liepen een rondje door het museum van de Sagrada Familia. Dat was best aardig om eventjes doorheen te lopen, maar niet heel bijzonder.

Praktische informatie

Koop dus vooraf online je kaartje voor de Sagrada Familia, zo voorkom je dat je ter plaatse nog lang in de rij moet staan. Helaas kunnen we niet zeggen of de toren de moeite waard is, maar je moet wel bij het kopen van het kaartje direct beslissen of je de toren wil zijn. Deze keuze moet je dus zelf maken. Een kaartje voor alleen de Sagrada Familia kost 15 euro, met bezoek aan de toren erbij betaal je 4,50 euro extra. Kinderen onder de 6 mogen de toren niet in en onder de 16 alleen onder begeleiding van een volwassene. Kinderen onder de 11 mogen gratis naar binnen (let op: wel een e-ticket ‘kopen’!) en tieners tussen de 12 en 18 jaar betalen 13 euro. Meer informatie over openingstijden is te vinden op de website.

Wij hadden een half uur nodig om de kerk en het museum te bekijken.

Bezocht jij al eens de binnenkant van de Sagrada Familia? Wat vond je er van?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat wij nog meer deden in Barcelona en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelKinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn
Volgend artikelAchter de schermen bij familytravelblog KidsErOpUit
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

1 REACTIE

  1. Jeetje wat een drukte zeg…. Ik ben weleens in de Sagrada Familia geweest (ook in Parc Güell trouwens), maar toen was het echt nog niet zo druk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.