Amsterdam met tieners: de leukste activiteiten voor pubers!

0
460

Naar Amsterdam met tieners? Saskia heeft de leukste activiteiten voor pubers op een rijtje gezet voor jou. Een stedentrip Amsterdam vinden tieners een leuke korte vakantie, dus we delen ook onze tips voor hotels die leuk zijn voor gezinnen met tieners. 

Amsterdam met tieners

Leuke uitjes met tieners zijn best lastig. Zeker als ze druk zijn met sport, bijbaantje en school. Maar tijdens de vakantie naar Amsterdam voor een stedentrip? Dat zien mijn tieners wel zitten. Mits we dingen gaan doen die ze leuk vinden. 

Natuurlijk vraag ik wat mijn tieners zelf graag willen doen in Amsterdam. Mijn zoon wil naar een gamewinkel (hebben we ook vlakbij huis, maar goed, dat maakt niet uit) en mijn dochter wil graag het Leidseplein en de Dam zien. “Maar die heb je al een keer gezien” vertel ik haar. Ze kan zich daar niets meer van herinneren. Ik wil graag wat door Amsterdam struinen en leuke winkeltjes bekijken. Dus bedenk ik een wandelroute vanaf het station via de 9 straatjes, naar het Leidseplein en via de Dam terug. Onderweg stappen we hier en daar een winkel in.

Dat shoppen in Amsterdam met tieners leuk is, dat hoef ik je vast niet te vertellen. Maar welke activiteiten zijn er nog meer in Amsterdam voor pubers? In dit blog delen we onze ervaringen met leuke uitjes voor tieners in Amsterdam én onze tips voor hotels voor diegene die er een stedentrip van willen maken.

Natuurlijk lopen we langs de bekende Amsterdamse grachten.
Natuurlijk lopen we langs de bekende Amsterdamse grachten.

Leuke activiteiten in Amsterdam voor pubers

Dit zijn onze favoriete uitjes en activiteiten in Amsterdam met tieners.

AMAZE Amsterdam, immersive experiences

AMAZE is een uitje dat onvergelijkbaar is met andere uitjes die we hebben gedaan. Is het een interactieve beleving? Een audiovisuele ontdekkingstocht? AMAZE is lastig te beschrijven, je moet het zelf meemaken. AMAZE is bedacht en gemaakt door ID&T, bekend van grote dancefeesten. En dat zie je in de hele ‘experience’ terug. 

In AMAZE lopen we ruim een uur van ruimte naar ruimte. Elke keer worden we verrast door wat je met geluid en licht kunt doen. Het niveau ligt hoog, heel hoog. Het ene moment staan we middenin een lasershow, het andere moment zien we opeens ons eigen gezicht geprojecteerd op wanden in een spiegeldoolhof. Of wat dacht je van zelf een poging doen om een licht- en geluidshow te maken? Daarbij is elke experience fotogeniek, dus geschikt voor posts op Instagram, Snapchat of TikTok.

Mijn 12-jarige zoon geniet van elke nieuwe ervaring. Hij vindt het, net als de volwassenen, ontzettend leuk. Zijn 14-jarige zus is wat geïmponeerd door alle indrukken en vindt het na een uur mooi geweest. Na afloop van de experience drinken we iets in de bar, ook al zo’n feestje om te zitten.

AMAZE Amsterdam is toegankelijk voor kinderen vanaf 10 jaar. Jonger zouden we echt afraden, want de licht- en geluidservaringen zijn behoorlijk intensief. Vooraf reserveer je een tijdslot, dit kan via GetYourGuide, Tiqets of de website van AMAZE. Parkeren kan voor de deur.

AMAZE, een licht- en geluidsenstatie.
AMAZE, een licht- en geluidssensatie.
Echt een uitje in Amsterdam met tieners!
Echt een uitje in Amsterdam met tieners!
Zelf spelen met licht en geluid.
Zelf spelen met licht en geluid.
Indrukwekkend hoe ID&T hier interactie tot stand brengt.
Indrukwekkend hoe ID&T hier interactie tot stand brengt.

WONDR, experience the art of play

Als je naar Amsterdam met tieners gaat, dan mag een bezoek aan een van de ‘Instagram-musea’ niet ontbreken. Wij kiezen voor WONDR in Amsterdam-Noord. We zijn met de auto en kunnen ook hier voor de deur parkeren. Handig.

WONDR is roze. Heel erg roze. En dus komen er vooral vrouwen op af. Hier en daar vergezeld door een vader of broertje. Gelukkig zijn er voor hen ruimtes die wat minder roze zijn. Bij de ingang scannen we onze code, hierdoor krijgen we later per mail foto’s die door medewerkers gemaakt zijn in de mailbox. Natuurlijk hebben we onze eigen mobiel bij ons, want die is hier onmisbaar.

Wat hebben we een lol bij WONDR. Elke ruimte nodigt uit om vrolijke foto’s te maken. Met als hoogtepunt het zwembad gevuld met spekjes, de confettiedouche en het ballenbad. Op verschillende plekken lopen medewerkers rond met een camera. Hierdoor hebben we ook foto’s met z’n vieren, iets dat er toch vaak bij in schiet als je met z’n allen op stap bent.

WONDR is zonder begeleiding toegankelijk vanaf 14 jaar. Jongere tieners mogen alleen met een volwassene komen. Kinderen jonger dan 11 zijn alleen welkom tijdens ‘kids time’. Reken voor een bezoek 1,5 tot 2 uur. Kaartjes koop je via GetYourGuide of de website van WONDR

Onder de confettidouche.
Onder de confettidouche.

Roller Dreams, rolschaatsdisco!

Naast WONDR is Roller Dreams te vinden, een echte rolschaatsdisco. Met je entreekaartje mag je hier 1,5 uur over de discovloer zwieren. Nou ja zwieren…. Wij blijken niet allemaal even handig op rolschaatsen. Maar oefening baart kunst, dus elk rondje gaat wat soepeler.

Bij Roller Dreams is de huur van de rolschaatsen bij de prijs inbegrepen, maar je mag ook je eigen rolschaatsen meenemen. Onze spullen stoppen we in een locker. De rolschaatsvloer heeft echt de look & feel van een jaren ’80 disco, maar dan modern uitgevoerd. Net als bij het naastgelegen WONDR zijn hier volop mogelijkheden om leuke foto’s te maken. 

Dorstig geworden van al het bewegen? Dan is er in Roller Dreams een bar waar je een drankje kunt halen. Op sommige momenten draaien er echte DJ’s in Roller Dreams, zeker met oudere tieners leuk om rekening mee te houden.

Wil je WONDR en Roller Dreams combineren? Reken dan eerst 2 uur voor WONDR en daarna 1,5 uur voor Roller Dreams. Tickets voor Roller Dreams zijn bij GetYourGuide te koop of via de website van Roller Dreams.

Rolschaatsdisco in Amsterdam. Met tieners een bijzonder uitje.
Rolschaatsdisco in Amsterdam. Met tieners een bijzonder uitje.

Ripley’s Believe It or Not, rariteitenkabinet in Amsterdam

“Dit is raar” ga je vaak horen als je in Amsterdam met tieners naar rariteitenkabinet Ripley’s Believe It or Not gaat. Op de Dam is deze bijzondere plek te vinden.

Tja, wat is het? Het is geen echt museum, maar toch wel een beetje. Hier ga je allemaal rare dingen zien. Van de langste mens tot een kalf met twee koppen. Ripley’s Believe It or Not is interactief, zo kunnen we zelf rariteiten ervaren. Natuurlijk zijn ook hier genoeg mogelijkheden om selfies te maken, de beste plekken zijn met een sticker aangeduid op de grond. 

In dit blog lees je meer over Ripley’s Believe It or Not. Tickets koop je via GetYourGuide of via hun eigen website.

Madame Tussauds, wassenbeeldenmuseum

Oog in oog met bekende Nederlanders of mensen die wereldberoemd zijn. Dat kan bij Madame Tussauds in Amsterdam. Dit uitje is leuker met tieners dan met jonge kinderen, want de pubers herkennen veel meer wassenbeelden. En hoe cool is het dan om met Enzo Knol op de foto te gaan? Je mag, als je voorzichtig bent, zijn wassenbeeld zelfs aanraken.

Niet alleen Enzo Knol is te vinden in Madame Tussauds. Grote wereldleiders, superhelden, sportkampioenen, acteurs en artiesten. Je ontmoet ze hier allemaal. 

In dit blog lees je meer over een bezoek aan Madame Tussauds in Amsterdam met tieners. Voor Madame Tussauds staat vaak een rij, dus koop vooraf je ticket online bij GetYourGuide of bij Tiqets.

A’DAM Lookout, hoge toren met schommel

Niet bang voor hoogtes? Dan is A’DAM Lookout een ‘must visit’. Natuurlijk is het uitzicht vanaf deze hoge toren in Amsterdam-Noord indrukwekkend, maar de meeste bezoekers komen hier voor de schommel op het dek. 

‘Over the edge’ heet de schommel. En ja, dat is precies wat de naam al aangeeft: hier schommel je over de rand van het dak. Ik heb hoogtevrees, dus laat dit graag aan me voorbij gaan. Volgens mensen zonder hoogtevrees is het superleuk. 

In dit blog lees je meer over A’DAM Lookout. Tickets koop je via de website van A’DAM Lookout.

Schommelen op de A’DAM Tower.

Fietstour met BajaBikes

Tijdens een buitenlandse stedentrip kiezen we vaak voor een fietstour met BajaBikes. Nu waren we de laatste keer in de winter in Amsterdam met tieners, daardoor stond een fietstour door onze eigen hoofdstad niet direct bovenaan het wensenlijstje. 

Uit ervaring in andere steden kunnen we wel zeggen dat het een leuke manier is om meer van de stad te zien en iets te horen over de geschiedenis. Voor kinderen en tieners is zo’n fietstour met gids afwisselend genoeg. Wat ons betreft dus een aanrader als je met je kinderen ook de bekende toeristische plekken in Amsterdam wil zien.

Een tour bij BajaBikes boek je makkelijk via hun eigen website

Op de fiets Amsterdam met tieners bekijken.
Op de fiets Amsterdam met tieners bekijken.

This is Holland, 5D experience

In 9 minuten over 22 hoogtepunten van Nederland vliegen. Dat kan bij This is Holland. Een spectaculaire 5D experience die veel langer lijkt te duren dan die 9 minuten. Trek voor je totale bezoek een uur uit, want naast de ‘fly experience’ zijn er drie andere shows die aansluiten bij dit thema. Overal staat Nederland centraal, of het over vroeger of nu gaat. 

Hoe de KidsErOpUit-tieners This is Holland hebben ervaren lees je in dit blog. Je koopt tickets onder andere via GetYourGuide en Tiqets.

In vogelvlucht over Nederland bij This is Holland!

Nog meer leuke uitjes in Amsterdam met tieners

Alle hiervoor genoemde uitjes hebben we zelf ervaren en kunnen we dus uit eigen ervaring bij jullie aanbevelen. Daarnaast hebben wij natuurlijk nog meer tips. Want tja, ook wij hebben een bucketlist voor een volgend bezoek aan Amsterdam met tieners.

We willen o.a. naar Body Worlds. Een tentoonstelling over het menselijk lichaam, gemaakt van echte mensen. Dat klinkt een beetje luguber. Ooit bezocht ik een vergelijkbare tentoonstelling in het buitenland en toen vond ik het vooral heel erg interessant en leerzaam. Wat ons betreft zeker een aanrader voor pubers die een opleiding in de medische richting op het oog hebben.

Niet zo bang uitgevallen? Dan kun je ook naar The Amsterdam Dungeon. Als tiener ging ik daar in Londen heen, met geen idee wat ik kon verwachten. Ik vond het super eng. Nu weet ik dat ze je er behoorlijk laten schrikken, dus vermoed ik dat het dan een minder enge ervaring is. Heb je tieners die van spookhuizen en griezelen houden, dan is dat een leuk uitje voor jullie.

Zijn jouw tieners fan van Ajax? Ga dan naar de Amsterdam Arena voor een bezoek aan de fanshop en een tour door het stadion. Misschien kun je zelfs een wedstrijd bezoeken.

Ik was 15 toen ik voor het eerst naar Carré ging. Dit theater is een beleving op zich. Houden jullie van theatervoorstellingen? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken welke voorstellingen er te bezoeken zijn.

The Upside Down is een ander Instagrammuseum waar we nog heen willen. Hier staat alles zo’n beetje op z’n kop. Vanuit eerdere ervaringen in het buitenland weten we dat dat voor volop hilariteit zorgt. Meer informatie en tickets vind je hier.

Nog meer Instagramfoto’s schieten? Dan kun je ook nog naar Youseum. Hier vind je 15 ruimtes waar je volop selfies kunt maken in een kunstzinnige setting. Tickets koop je hier online.

Museum in Amsterdam met tieners bezoeken

In Amsterdam stikt het van de musea. En ja, een deel daarvan is ook leuk om met tieners te bezoeken. Welke dat zijn hangt vooral samen met hun eigen interesses. Vaak zijn de aangeboden activiteiten en speurtochten voor tieners te kinderachtig en als het onderwerp hen niet aanspreekt, dan zullen ze chagrijnig rondlopen. Bespreek de keuze van een museum dus goed met je pubers.

De volgende musea bezochten wij met wat jongere kinderen en zijn mogelijk interessant voor tieners:

Dit zijn klassiekers die eigenlijk elke Nederlander een keer bezocht moet hebben.

Proefjes doen bij NEMO, ook leuk als uitje in Amsterdam met tieners.

Hotels voor gezinnen met tieners in Amsterdam

Toen de kinderen jonger waren koos ik vaak voor een hotel met familiekamer. Deze hotelkamers hebben meestal een 2-persoonsbed en een stapelbed. Soms zijn het twee 2-persoonskamers die via een deur verbonden zijn. Met tieners zoek ik accomodaties die hen iets meer privacy bieden. Daar hebben pubers behoefte aan. Daarnaast willen ze natuurlijk goede wifi.

Appartementenhotel in Amsterdam

Tijdens onze laatste stedentrip in Amsterdam koos ik voor Amsterdam ID Aparthotel. Een appartementenhotel vlakbij station Sloterdijk. Met parkeergarage (betaald), kleine sauna, tafelvoetbal en pooltafel.

Ons appartement bestond uit twee slaapkamers en elke slaapkamer heeft een eigen badkamer. Echt ideaal. Beneden in het gebouw is een restaurant waar je terecht kunt voor avondeten en ontbijt. Maar ook een drankje na een lange dag in de stad kan ook. Bij ons gingen de tieners ’s avonds chillen in hun slaapkamer en doken wij even de sauna in.

Voor gezinnen is Amsterdam ID Aparthotel een aanrader!

Zitje in Amsterdam ID Aparthotel.
Zitje in Amsterdam ID Aparthotel.
Pooltafel. Leuk voor 's avonds.
Pooltafel. Leuk voor ’s avonds.
Uitgebreid ontbijt 's ochtends.
Uitgebreid ontbijt ’s ochtends.

Overnachten in een hostel van Stayokay

Een andere optie die geschikt is voor gezinnen is een overnachting bij Stayokay. Deze hostelketen heeft verschillende soorten familiekamers, daardoor is Stayokay ook geschikt voor grotere gezinnen. Je slaapt dan wel bij elkaar in een ruimte. Het is natuurlijk ook een optie om te kiezen voor twee aparte kamers. Met tieners is dat makkelijker dan met jonge kinderen.

Stayokay heeft altijd een gemeenschappelijke ruimte waar informele ontmoeting plaats vindt. In hotels is de lobby vaak een wat saaie plek, dat is bij Stayokay echt anders.

Tijdens een stedentrip Amsterdam met tieners kun je uit de volgende Stayokay vestigingen kiezen:

Wij hebben zelf nog niet in Amsterdam bij Stayokay geslapen, maar in andere steden goede ervaringen met deze organisatie.

Bijzonder overnachten in Amsterdam met tieners

Een stedentrip Amsterdam met tieners leent zich ook goed voor een bijzondere overnachting. Zo sliepen wij al eens op een woonboot toen ze jonger waren en dat is iets wat ze jaren later nog steeds weten. Zo’n overnachting is meestal wat duurder dan een hotel, maar al een attractie op zich. Je vindt woonboten op Booking.com. Selecteer daarbij ‘Amsterdam’ en als accommodatietype voor ‘boot’ en je ziet direct welke mogelijkheden er zijn.

Wil je het wat goedkoper houden? Dan kun je bij Amsterdam Sloterdijk in een treinhostel slapen bij Train Lodge. Ik zou zelf wel oordopjes meenemen, want je slaapt direct naast het spoor waar de treinen rijden. Het is wat minder comfortabel dan een hotel, maar je krijgt er wel een unieke ervaring voor terug. Heb je meer dan twee kinderen? Dan kun je in het familiecompartement zelfs met 6 personen in een ruimte slapen.

Boek hier je bijzondere overnachtingen in Amsterdam:

Een paar jaar geleden sliepen we al eens een nachtje in een woonboot.

Wat is jouw favoriete uitje in Amsterdam met tieners?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een bezoek aan Amsterdam met tieners of jongere kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Sommige van deze uitjes hebben we in samenwerking met de betreffende activiteit bezocht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.